Расте напрежението и агресията между българи и украински бежанци

Расте напрежението и агресията между българи и украински бежанци

Напрежението между българските граждани и чуждестранните вече е голямо, каза пред БНР Невяна Филева, доброволец в Центъра за посрещане на украинските бежанци във Варна. Тя определи ситуацията като "доста обострена".

"В началото беше някаква магия. Аз не съм очаквала, че в днешно време може да има такава голяма доброта от всички страни. Имаше огромна вълна от дарители и от доброволци. Когато държавата започна да помага, да пречи, да структурира, в момента, в който потекоха пари и финансиране, много хотели се отвориха. Сигурността, че хотелиерът ще си получи паричките, отвори огромна леглова база. В първите дни за всяко едно легло сме се борили, за всяко едно човече сме се борили. След това последва едно отдръпване и в момента агресията, видима в града навсякъде, е по-голяма, отколкото съпричастността."

Датата 31 май, обявена за край на подпомагането за настаняването и издръжката на украински граждани, не е ясна от вчера, тя е ясна от доста време назад и "правителството продължава да ходи след събитията", коментира Филева в предаването "Преди всички". По думите ѝ оттук нататък времето е прекалено малко и всички се надяват, че този срок ще бъде удължен.

"Тази неяснота създава ужасно много проблеми и при нас. Продължаваме да посрещаме украински бежанци, продължаваме да ги настаняваме с неяснотата какво правят те след няколко дни и за колко време ги настаняваме."

Според Невяна Филева е било грешка, че в началото бежанците са били настанени в 3-, 4- и 5-звездни хотели, а в момента искаме да ги преместим "в почивни станции от миналия век и те да бъдат щастливи от това".

Само във Варна има над 20 хиляди души, заяви тя.

"Аз не знам къде могат да се открият такива 20 хиляди места след 20 дни, в началото на туристическия сезон. Туристическият сезон не е съгласен да продължи по този начин програмата."

Филева допълни, че някои хотелиери са склонни да удължат престоя на украинците, но срещу настоящото заплащане, а това, което предвижда държавата оттук нататък е "много по-нисък бюджет, за да може програмата да не е атрактивна".

"И да не стане така, че хората да са на хотел и на почивка, а да могат по най-бързия начин да се интегрират. Докато те са на хотел, особено по Черноморието, те наистина смятат, че са на почивка."

Ако в предишен етап при приема на бежанците са били попълвани регистрационни формуляри с индивидуален номер и повече информация за намеренията и професионалния статус на бежанците, сега "щяхме да бълваме решения" и по-оптимално да ги разпределим в страната, смята Филева.

"Да знаем - пращаме 5 души в Козлодуй, защото са ядрени енергетици, пращаме 20 души в Тетевен, защото са възрастни, в нетрудоспособна възраст и ги настаняваме в почивна станция, пращаме тези майки там. Всеки човек може да бъде намерен, професионално обгрижен и да е ясно как се структурира транспортът - как прелокираме 20 хиляди души утре."

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Необичаен

  07 Май 2022 9:08ч.

  Някой да ми отговори защо няма пари за пенсионери ? За детски? А, за наглеци,които ще си "почиват" има. За съжаление този тип хора идват лесно и си тръгват трудно. Понякога с кръв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  07 Май 2022 9:44ч.

  Мунчо, ами тия бежанци са изгонени от вашия Путин, бе Мунчо. В цяла Европа има, даже в Молдова са 400 000, да не говорим за Полша. Утра като дойдат руснаците изгонени от Путин и тях ли ще ги гоним ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ограничен възглед

  07 Май 2022 10:35ч.

  Да не би Путин да ги е засилил насам? Те са жертва на собствената си страхливост и псевдопатриотизъм. За ония, дето ги подкокоросваха от Запада няма пък какво да говорим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ташунко Сапа

  07 Май 2022 11:17ч.

  Като толкова са ти мили хохлите, прибери си ги в къщи, бе МУНЧО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Майна

  07 Май 2022 14:46ч.

  Мунчо ще наричаш някой друг. Ясно ли ти,е? Имай уважение. към другите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ники

  07 Май 2022 15:56ч.

  Изгониха се сами още през 2014г.,когато безучастно и без съпротива оставиха нацистите подкрепяни от ФАЩ да вземат властта и да избиват,мъчат,изгарят,изнасилват техни съграждани само заради това,че се смятат за руснаци или не знаят украйнски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Все пак, трябва да сме милостиви

  08 Май 2022 2:47ч.

  като гледаме че на Украйна и прилагат нашата рецепта за геноцид - в момента разпиляват най-ценното нещо - човешкия им ресурс. Не ми се мисли какво ще стане в тяхната държава след време, може да ги споходи нашата съдба в ц

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • много нахални хорица

  10 Май 2022 20:14ч.

  ами защо не са отишли в Западна Украина? А сирйските и другите в палаткови лагери , а? А нашите бедни а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • заповед

  07 Май 2022 9:34ч.

  Трябва да се попречи на определени отвъдокеански и брю-селски фактори да раздават немъчени пряснонапечетани пари и после да се бият в гърдите колко са богати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ukrainians, go home !

  07 Май 2022 9:38ч.

  Решението е - да си заминават ! /Впрочем вече към два милиона се завърнаха по домовете си / . Които се чувстват про-руски , да отиват в освободените зони. Които се чувстват бандеровци, да отиват в Ровно и Лвов. Скоро там ще получаватт полски паспорти и - "Це Европа !"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В България има място само за

  07 Май 2022 9:41ч.

  Етническите българи от Одеско, Болград, Измаил ! За тях пълна подкрепа и ускорено издаване на документи, даване на работа ! На тях интеграция не им трябва, те са си интегрирани, защото си са у дома !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  07 Май 2022 11:32ч.

  проба

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  07 Май 2022 9:44ч.

  То верно Копейкин ви събира от кол и въже...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  07 Май 2022 9:47ч.

  Въх, украински ядрени физици в Козлодуй! Невянка Филева май е спала на мокри вестници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • украински ядрени физици в Козлодуй

  07 Май 2022 10:23ч.

  Гарантиран Чернобил , баси перспективата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  07 Май 2022 10:15ч.

  В знак на солидарност с украинцине, българите няколко години няма да почиват нито на море, нито на планина, щото не им изнасят отредените им палатки, бараки и кемпери , единствено хартисали за тях !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тия бежанци

  07 Май 2022 10:20ч.

  са изгонени от Зеленски, който продаде и предаде Украйна на американците. За оръжия имат пари, за издръжка на изгонените нямат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  07 Май 2022 10:59ч.

  да ги вземат в англия и сащ тези страни само продават оръжие трупат печалби а за нас разходите по издръжката

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  07 Май 2022 15:20ч.

  Хотелиерите като политиците, аз ли ще им плащам 5-звездните. Бежанците в бежански лагери....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма предателство към народа, което колониалните власти да не извършат с ентусиазъм

  07 Май 2022 16:47ч.

  Защото какво друго е заселването на страната с тези фашисти, руските промитомозъчни македонци?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  07 Май 2022 17:03ч.

  Варналията филип Киркоров само с един подпис на чек, може да осигури парите за 1 година !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нема нужда

  07 Май 2022 17:27ч.

  Хабиби от Козяк е предупредила Кирчо да не се бърка в работите на USAID ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Данъкоплатец

  07 Май 2022 21:19ч.

  Колко частни "къщи за гости", "резиденции" и "мезонети с тераси" бяха построени през последните 20 години изцяло с безвъзмездни пари от евро-бюджета и българския бюджет?! Украинските бежанци да бъдат настанени в тях без държавата да плаща нещо на собствениците! До разрешаване от ЕС и НАТО на бежанския им проблем!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • така е

  08 Май 2022 9:53ч.

  Който изпраща пари за оръжие, би трябвало да изпрати и за издръжка. Байдън? Защо ги настаниха в хотели? Аз предложих моя стара къща да предоставя на бежанци, но интерес нямаше. Винаги бих помогнал на семейство с малки деца, колкото мога - говоирм за бежанци все пак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само във Варна има над 20 хиляди души, заяви тя.

  08 Май 2022 11:05ч.

  Укронацисткият режим се готви за четвъртата мобилизационна вълна ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драги украински гости, защо торпедирахте минските споразумения?

  08 Май 2022 16:05ч.

  И защо сега не си носите последствията, а искате да палите целия свят? Всички прапищяха от вас, вижте си посланика в Германия какви ги твори, вижте си тукашния посланик, дето нарежда на парламента какво да прави, вижте си съняродниците, дето вилнеят със знамената и неприличните си плакатчета! Докога така?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • укрите са германско племе

  09 Май 2022 10:09ч.

  укронацистите да ходят в Германия, където Шолц възражда Вермахта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи