Радев: Историята не прощава забравата. На 3 март - поклон!

Радев: Историята не прощава забравата. На 3 март - поклон!
На днешния ден преди 139 години възкръсва България. Много събития предхождат Възкресението, но едно ги свързва – паметта.

 

Снимка: БНТ, архив

 

Паметта за вярата ражда Българския Великден и църковната независимост. Паметта за историята вдъхновява монахът Паисий да буди българите след векове на униние. Паметта за езика и буквите дава на възрожденците силата на словото, с което бунят своите съвременници. Синилата от бича и следите от теглото не са Вазов мит. Но дори пет века османско иго не изтриват спомена за това кои сме.

Човекът на бъдещето ще е онзи с най-дълбока памет, казва един философ. Дълбок корен се иска, за да устоиш на ветровете. Затова е нужно да помним. Да не забравяме онези луди глави, които със саможертвата си върнаха Българския въпрос в дневния ред на Европа. Да помним Батак. Да не забравяме селяните, които палеха домовете си, за да заслужат свободата си, както четем у Захари Стоянов. Да почитаме шепата родни спартанци, които отстояха Шипка.

Зад нас е паметникът на Царя Освободител. Руският народ не се страхува от жертви в името на вярата и братството, казва генерал Скобелев. Под знамената на император Александър Втори воини от много народи – руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци положиха кости за нашата свобода. Сърби и черногорци лежат на нашите бранни поля. Към всички тях е нашата дълбока, човешка признателност.

Човек без памет е по-беден от човек без бъдеще, той дори не знае кой е – твърди един историк. Всяка епоха предлага своя заинтересована версия на историята, но само оригиналът на възрожденците е съзидан с дела и написан с кръв. Него не бива да забравяме, защото той е фундаментът на днешна България. И нека не гледаме на миналото като на бреме. Миналото е капитал, защото всяко поражение е урок, а всеки триумф – вдъхновение, когато страниците на историята се четат със смирение и признателност към жертвите – своите и чуждите.

Да помним е дълг! Защото историята не дава прошка за забравата.

Поклон пред загиналите за свободата на Родината. 
Да живее България!

 

Коментари

 • история словеноболгарская

  04 Март 2017 11:31ч.

  Господа, Турция и някои заинтересовани кръгове на Запад от години плащат на поръчкови истЕрици и тролове за разпространяване на фалшификации като горните. Ако сте достойна медия, изтрийте тази съвкупност от клевети срещу отечеството ни и неговите освободители!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руско огледало

  04 Март 2017 11:33ч.

  В битовата лексика отдавна са се настанили разговорни понятия като „Руска салата", „Руска тройка", „Руска рулетка", но май е време към този списък да прибавим и „Руско огледало". Налага се, тъй като върху този екран се проектира не само миналото, но и настоящето. Отношението към фундаменталната национална тема на България отваря фокуса към целия ни морален и интелектуален хоризонт, далеч отвъд свещената дата 3 март 1878 г. ... Виж цялото: http://www.cross.bg/bulgariya-samo-mart-1536436.html#.WLqIsjhhSQQ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • откъс от блестящата статия

  04 Март 2017 11:36ч.

  Вече три поколения пишман „демократи" на ясла при Сорос и всевъзможните фондации, програми и институти във ведомостта на ЦРУ се опитват да пренаписват Историята според кефа на спонсорите. За да стигнем до позорния момент, когато бившият обитател на „Дондуков" № 2 обяви в официалната си реч по повод 3 март, че българите са освободени от... Присъствието с кръвта на... украинци, молдовци, финландци?! Извинявам се на „политкоректния" слух, но в някогашната Руска империя няма „мулти-култи", а централизирана власт, която решава къде и защо да пожертва 200 000 свои войници и офицери... В стремежа си да изтрият руската връзка от националната ни памет напоследък изпълзяха и едни специфични, псевдоакадемични влечуги, налазили тв екрана за сметка на данъкоплатците. Според техните отровни езици основният мотив на Царя Освободител не била българската свобода, а руските великодържавни интереси, насочени към Цариград, проливите и топлите морета. Тези шампиони по глупост бързо бяха нокаутирани само с едно изречение от авторитет от ранга на академик Георги Марков, който кратко и ясно отбеляза, че всяка империя, не само господарите на „демокрацията", има своите геополитически цели, но важни са последствията. А в нашия случай България получава национална независимост на 3 март 1878 г. след пет века османско робство. Какво повече?! Това е резултатът от десетата Руско-турска война, вписана в националната ни митология като Освободителна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  04 Март 2017 13:18ч.

  Уважаема редакция, моля при възможност да публикувате интервюто на Д.Пътева с Костадин Костадинов:България не е независима държава. 04.03.2017, Поглед инфо. Много полезно четиво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи