Скритата история зад убийството на Солеймани

Скритата история зад убийството на Солеймани
Иракският премиер Абдул-Мехди направил гневен коментар за това как американците съсипали държавата, а сега отказвали да довършат работата по инфраструктурата и електрическата мрежа, ако Ирак не им обещаел 50 процента от петролните си приходи, което Абдул-Мехди отказал. Това е превод на речта на Абдул-Махди в иракския парламент: "Точно по тази причина ходих в Китай и с тях подписахме важно споразумение да довършат работата вместо американците. Когато се върнах, Тръмп ми се обади да ме инструктира да се откажа от споразумението. Когато не се съгласих, той заплаши да организира масови протести в страната, които да сложат край на кариерата ми като премиер. Масовите протести срещу мен не закъсняха, а Тръмп се обади пак и заплаши, че ако не приема исканията му, ще разположи снайперисти от морската пехота по високите сгради, които да стрелят както по протестиращите, така и по полицията, за да ме притисне. Аз отказах отново и подадох оставка. И до днес американците продължават да настояват да се откажем от сделката с Китай. След това, когато нашият министър на отбраната съобщи, че трета страна е започнала да обстрелва както протестиращите, така и органите на реда (точно както Тръмп бе казал), американският президент ми се обади отново и заплаши да ликвидира мен и министъра на отбраната, ако продължаваме да говорим за тази „трета страна“. Никой не предполагаше, че тази заплаха може да се отнася до генерал Солеймани, но за премиера Адил Абдул-Махди бе много трудно да разкрие проточилата се седмици предистория на атентата. Трябваше да се срещнем с генерал Солеймани по-късно през деня, когато го убиха. Той бе дошъл да ми предаде послание от Иран в отговор на посланието, което ние предадохме на Иран от името на саудитците". Едно нещо е ясно: успехът на удара срещу Солеймани нямаше нищо общо с разузнавателните служби на САЩ или Израел. Всички знаеха, че Солеймани отива в Багдад в качеството си на дипломат, като признание за усилията на Ирак да бъде посредник в намирането на изход от регионалната криза със Саудитска Арабия.

 

 

Ген. Солеймани

 

Дни след убийството на генерал Касем Солеймани, на бял свят излезе важна информация от реч на иракския премиер. Историята около покушението над Солеймани изглежда е много по-заплетена, отколкото твърдяха медиите, и в нея са замесени Саудитска Арабия, Китай, както и ролята на американския долар като световна резервна валута.

 

В реч пред иракския парламент, министър-председателят Адил Абдул-Махди разкри подробности от комуникацията си с президента Тръмп в седмиците преди покушението над Солеймани. Той се опита да обясни няколко пъти на живо в ефир как Вашингтон e принудил него и група иракски депутати да се примирят с американския план за действие и дори са ги заплашвали с операции под фалшив флаг, в които снайперисти да стрелят както по протестиращите, така и по органите на реда, за да ескалира напрежението – похват, вече използван от американците в Кайро през 2009 г., в Либия през 2011 г. и в Киев през 2014 г. Целта на това цинично отношение била да хвърли Ирак в хаос.

 

Ето как се развили събитията:

 

Председателят на иракския парламент Халбуси присъствал на парламентарното заседание, а повечето депутати сунити не били там. Така станало, защото американците разбрали, че Абдул-Мехди възнамерява да разкрие важни тайни на това заседание и затова изпратили Халбуси да му попречи. Халбуси прекъснал Абдул-Мехди още в началото на речта му и помолил заседанието да не бъде излъчвано на живо. След това Халбуси и още няколко депутати седнали до Абдул-Мехди и провели с него открит разговор, който обаче не бил записан. Ето какво станало на заседанието зад кадър:

 

Абдул-Мехди направил гневен коментар за това как американците съсипали държавата, а сега отказвали да довършат работата по инфраструктурата и електрическата мрежа, ако Ирак не им обещаел 50 процента от петролните си приходи, което Абдул-Мехди отказал.

 

Това е превод на речта на Абдул-Махди в иракския парламент:

 

"Точно по тази причина ходих в Китай и с тях подписахме важно споразумение да довършат работата вместо американците. Когато се върнах, Тръмп ми се обади да ме инструктира да се откажа от споразумението. Когато не се съгласих, той заплаши да организира масови протести в страната, които да сложат край на кариерата ми като премиер.

 

Масовите протести срещу мен не закъсняха, а Тръмп се обади пак и заплаши, че ако не приема исканията му, ще разположи снайперисти от морската пехота по високите сгради, които да стрелят както по протестиращите, така и по полицията, за да ме притисне.

 

Аз отказах отново и подадох оставка. И до днес американците продължават да настояват да се откажем от сделката с Китай.

 

След това, когато нашият министър на отбраната съобщи, че трета страна е започнала да обстрелва както протестиращите, така и органите на реда (точно както Тръмп бе казал), американският президент ми се обади отново и заплаши да ликвидира мен и министъра на отбраната, ако продължаваме да говорим за тази „трета страна“.

 

Никой не предполагаше, че тази заплаха може да се отнася до генерал Солеймани, но за премиера Адил Абдул-Махди бе много трудно да разкрие проточилата се седмици предистория на атентата.

 

Трябваше да се срещнем с генерал Солеймани по-късно през деня, в който го убиха. Той бе дошъл да ми предаде послание от Иран в отговор на посланието, което ние предадохме на Иран от името на саудитците."

 

Съдейки по реакцията на Саудитска Арабия, може да се предположи, че Техеран и Рияд са водели някакви преговори:

 

Становището на кралството относно събитията в Ирак изразява мнението на Саудитска Арабия, че деескалацията на този проблем е единственият начин да се опазят хората и държавите в региона от по-нататъшни усложнения.

 

Саудитското кралско семейство веднага излезе с изявление, че никой не ги е информирал за американската операция:

 

Кралство Саудитска Арабия не е било предупредено за американското нападение. Предвид светкавичния развой на събитията, кралството апелира за сдържаност, за да се избегне ескалиране на проблема с катастрофални последици. И за да докаже нежеланието си за война, Мохамад бин Салман изпрати делегация в САЩ. Лиз Слай, шеф на бейрутското бюро на "Вашингтон Пост", написа в Туитър:

"Саудитска Арабия изпраща делегация във Вашингтон, която да помоли за сдържаност към Иран от името на целия Персийски залив. Посланието им е: „Моля ви, не ни карайте да преживяваме ужасите на още една война!“

 

Едно нещо е ясно: успехът на удара срещу Солеймани нямаше нищо общо с разузнавателните служби на САЩ или Израел. Всички знаеха, че Солеймани отива в Багдад в качеството си на дипломат, като признание за усилията на Ирак да бъде посредник в намирането на изход от регионалната криза със Саудитска Арабия.

 

Изглежда саудитците, иранците и иракчаните са били на път да избегнат регионален конфликт с участието на Сирия, Ирак и Йемен. В реакцията на Рияд след атентата нямаше радост или тържествуване. Катар, въпреки многобройните си разногласия с Рияд, също веднага прояви солидарност с Техеран и покани на среща иранския външен министър Мохамад Зариф Джариф. Дори Турция и Египет призоваха към сдържаност след покушението.

 

Това може и да е признак на страх от ответната реакция на Иран. Катар, откъдето бе изстрелян дронът, убил Солеймани, се намира на един хвърлей от Иран, от другата страна на Ормузкия проток. Рияд и Тел Авив, местните врагове на Техеран, си дават сметка, че евентуален конфликт с Иран би сложил край на саудитското кралско семейство.

 

Ако свържем думите на иракския премиер с геополитическите и енергийните споразумения в региона,

 

започва да се очертава тревожната картина на една отчаяна Америка, озлобена срещу света,

 

който иска да обърне гръб на еднополярния световен ред и да го замени с вече установяващия се мултиполярен ред.

 

САЩ, които сега се смятат за нетен износител на енергия след революцията на шистовия петрол (все още с неясен резултат), вече нямат нужда да внасят петрол от Близкия изток. Това обаче не означава, че петролът може да се купува с други валути, освен с американски долари.

 

Нефтодоларът е това, което гарантира статута на американския долар като световна резервна валута и осигурява монополната позиция, от която САЩ извлича огромни печалби, играейки ролята на регионален хегемон.

 

Привилегированата позиция на САЩ като пазител на световната резервна валута позволява на тази страна да финансира военната си машина, благодарение на факта, че по-голямата част от света е длъжна да купува американските съкровищни облигации, които САЩ произвежда от нищото. Всяка заплаха за това крехко равновесие, е заплаха за глобалната власт на САЩ.

 

Въпреки това, геополитическите и икономическите тенденции неоспоримо сочат към мултиполярен световен ред, в който Китай играе все по-голяма роля, особено в Близкия изток и Южна Америка.

 

Венецуела, Русия, Иран, Ирак, Катар и Саудитска Арабия държат огромна част от нефтените и газовите находища на света. Първите три държави от списъка са в близки отношения с Пекин и се причисляват към лагера на мултиполярния световен ред, за който работят и Русия и Китай, с цел да осигурят бъдещото развитие на суперконтинента Евразия без войни и конфликти.

 

Саудитска Арабия, от друга страна, е благонастроена към САЩ, но може и да се присъедини към лагера на Русия и Китай по въпросите за отбраната и енергетиката. Възможно е Ирак и Катар да преминат през същия процес, благодарение на стратегическите грешки на Вашингтон в региона: в Ирак през 2003 г., в Либия през 2011 г. и в Сирия и Йемен през последните години.

 

Споразумението между Ирак и Китай е отличен пример за това как

 

Пекин възнамерява да използва тройката Ирак-Иран-Сирия, за да съживи Близкия изток и да го свърже с националната кауза на Китай „Един пояс – един път“.

 

Докато Доха и Рияд биха пострадали икономически от подобно споразумение, с икономическата мощ на Пекин и стремежа към взаимна изгода, ще се намери място за всички.

 

Саудитска Арабия е основният източник на петрол за Китай, а Катар и Русия – на втечнен газ, който е необходим, за да се осъществи планът на президента Си Дзинпин да намали осезаемо замърсяването на въздуха до 2030 г.

 

САЩ не фигурират в тази картина, те нямат и възможност да повлияят на събитията или да предложат икономически привлекателни алтернативи.

 

Вашингтон иска да възпрепятства интеграцията на Евразия, подлагайки региона на хаос и разруха, и убийството на Солеймани послужи на тази кауза. САЩ дори не могат да си представят доларът да загуби статута си на световна резервна валута и Тръмп поема отчаяни рискове, които могат да имат съкрушителни последици.

 

В най-лошия случай, регионът може да навлезе в разрушителна война между няколко държави. Петролните рафинерии ще бъдат унищожени, една трета от световния трафик на петрол ще бъде блокирана, цените на петрола ще скочат драстично (200-300 долара за барел) и десетки държави ще потънат във финансова криза. Цялата вина ще падне върху Тръмп, а това ще елиминира шансовете му за втори мандат.

 

В стремежа си да държи всички под контрол, Вашингтон прибягва към тероризъм, лъжи и неясни заплахи срещу свои и чужди.

 

Тръмп очевидно е бил убеден от някого, че САЩ нямат нужда от Близкия изток и от съюзници в региона и че никой не би посмял да търгува нефт с валута, различна от американския долар.

 

Смъртта на Солеймани е резултат от припокриването на американски и израелски интереси.

 

Останал без варианти да възпре интеграцията на Евразия, Вашингтон може само да всява смут в региона, прицелвайки се в държави като Иран, Ирак и Сирия, които са ключови за Евразийския проект. Докато Израел никога не е имал възможността и дързостта да извърши такъв атентат, приноса на израелското лоби към изборния успех на Тръмп със сигурност е оказал влияние върху решението му, особено в изборна година.

 

Тръмп мислеше, че неговите дронове ще разрешат всичките му проблеми, като всеят страх сред враговете му, спечелят подкрепата на електората (той отъждестви убийството на Солеймани с това на Осама бин Ладен) и изпратят предупреждение към страните от арабския свят какви опасности ги грозят, ако продължат да задълбочават взаимоотношенията си с Китай.

 

Убийството на Солеймани е гневната реакция на САЩ към факта, че тяхното влияние отслабва все повече в региона. Опитите на Ирак да посредничи за постигане на дълготраен мир между Иран и Саудитска Арабия бяха осуетени от силното желание на САЩ и Израел да попречат на мира в региона и вместо това да го потопят в хаос и разруха.

 

Вашингтон не е постигнал статуса си на хегемон чрез дипломация и спокоен диалог и Тръмп няма намерение да променя този подход сега.

 

Както приятелите, така и враговете на Вашингтон трябва да приемат тази истина и да предприемат мерки, за да се сложи край на тази лудост.

 

Източник: strategic-culture.org

Превод за "Гласове": Матей Тодоров

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • либерална цензура

  10 Яну 2020 12:45ч.

  Благодарим за този просветителски текст! Медията отново е на висотата на амплоато си - да бъде неказионна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ifohfux

  17 Фев 2023 12:23ч.

  <a href=http://slkjfdf.net/>Nanepuc</a> <a href="http://slkjfdf.net/">Odidulasa</a> cpt.vqqy.glasove.com.qta.dw http://slkjfdf.net/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, поне се намери един САЩски президент

  10 Яну 2020 13:51ч.

  официално да признае откъде се вземат тайнствените трепещи наред снайперисти по майданите на арабските пролети, оранжевите “революции” и останалите “демократизационни” кървави преврати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  10 Яну 2020 14:56ч.

  " ...в които снайперисти да стрелят както по протестиращите, така и по органите на реда, за да ескалира напрежението – похват, вече използван от американците в Кайро през 2009 г., в Либия през 2011 г. и в Киев през 2014 г.". Врели-некипели, взети от Руските лъжливи медии. СЛедват още ред глупости и накрая "фунадаменталния" извод в стил ЦК на КПСС : "Убийството на Солеймани е гневната реакция на САЩ към факта, че тяхното влияние отслабва все повече в региона.". Пишман авторът, без да му мигне окото причисли на най-великата нация в света ролята на дребен, озлобен и отчаян отмъстител и забърквач на хаос в стабилен регион, станал ( как ли ) междувременно контролируем от здравите сили на Китай !?!? Ура - просто и логично, в стила на КГБ и КПСС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сталин

  10 Яну 2020 15:27ч.

  Колкото и да синее синият, нещата вървят по очертания в статията път, щото другият вариант е голяма война, а най-много за губене има "най-великата нация в света"! М-даа, номерът с подвеждането на Германия и Хитлер тоя път няма да мине! Кофти, пич, ше требе да червенееш... Ха-Ха...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • червен

  10 Яну 2020 15:54ч.

  Синия пак се издрайфа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сине, Синее

  10 Яну 2020 17:06ч.

  Ако ти плащат за тия глупости - пак добре, но ако вярваш че САЩ са най-великата нация в света, а не най-корумпираните бандити, трябва да идеш на психиатър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  10 Яну 2020 17:20ч.

  Сине, Синее на 10.01.2020 в 17:06 Момчето обитава някаква паралелна реалност. Всъщност Тръмп иска да се изтегли американските войски от Бл. изток и да управлява чрез прокситата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  10 Яну 2020 20:14ч.

  Ами това е”Империята на злото”, така действат и винаги така са действали! Или може да кажем както е отговорил слугата на лорда - ” Нищо различно, сър, просто убиици” А пък за тези които се занимават със ”синковеца” да кажа, че той пише абсолютни глупости, но преди време се похвали колко много му плащали за идиотизмите които пише. Тогава бе познат като Рибения дроб!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  10 Яну 2020 21:32ч.

  Най сетне се намери един смел мъж да каже без страх истината за разните там протести с използване на снайперисти стрелящи по двете противопоставящи се страни! Как са го измислили гадовете за да предизвикат хаос и взаимна враждебност до смърт! Никога не съм имал илюзии относно наглосаксонската коварност! Те през цялата си история са правили само това. В Северна Америка са унищожили индианците, в Индия са избивали местното население и са предизвикавали междуособици дори и сега. В Близкия Изсток, Африка, Латинска Америка, Азия, Япония, Европа-навсякъде убийства, реки от кръв, геноцид на местното население! А нашите тъпи соросоиди си мислят, че на тях ще им се размине, защото с удоволствия лижат задниците на сатаната! Не няма драги и вие ще сте жертви, но накрая!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ala_Bala

  10 Яну 2020 23:55ч.

  Едно предателство, едно убийство погазило всики международни правила, последвано от театрално нападение, един американски мачо, наново обединен народ и прегръдки през океана на помирените и отмъстените. Просто е обидно за цирковото изкуство това , което ни представят да се нарече цирк....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъй е бай Иване

  11 Яну 2020 8:26ч.

  Западняците, дето си ги споменал всичките, са такива, защото са непълноценни, вярно е това. А ираците всъщност са арийци - висша раса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скритата история се поразкри малко

  11 Яну 2020 9:44ч.

  Иран призна, че е свалил украинския Боинг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  11 Яну 2020 11:36ч.

  Умишлена лъжа и манипулация - ето какво пише в оригинала на английски: "...He tried to explain several times on live television how Washington had been browbeating him and other Iraqi members of parliament to toe the American line, even threatening to engage in false-flag sniper shootings of both protesters and security personnel in order to inflame the situation, recalling similar modi operandi seen in Cairo in 2009, Libya in 2011, and Maidan in 2014. The purpose of such cynicism was to throw Iraq into chaos..." Тук обаче е преведено: "...– похват, вече използван от американците в Кайро..." Статията на английски не посочва, че американците са били снайперисти в Либия, Кайро и Киев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фен

  11 Яну 2020 23:08ч.

  Преводът е от руски сайт: вж. https://www.whois.com/whois/strategic-culture.org

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Мсринов

  12 Яну 2020 0:24ч.

  С едно важно, много важно допълнение. Дебилът е агент на Путин. Срещу $2,5 милиарда, разбира се. И да, американците не са стока...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Маринов

  12 Яну 2020 0:32ч.

  Помните на коя дата Дебилът заповяда американците да се изтеглят от Сирия? Аз ще ви припомня, на 7 октомври, рождения ден на Путин. Само кръгъл глупак може да приеме това за съвпадение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  13 Яну 2020 11:50ч.

  Престъпните еврейски ръце са навсякъде ............ у нас Външно министерство е отдавна тяхно , като държат Боко на къс синджир .................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  14 Яну 2020 11:24ч.

  Има едно цвете (билка), нарича се кльопачка. Но когато се появи на поляна с трева, тревата започва да изчезва, защото кльопачката не се храни от почвата, а от корените на тревите и като изсмуква директно хранителни вещества, тя постепенно ги изтощава. САЩ изглежда са оформили едно такова поведение, в което кльопат народите, на които уж помагат и все по-малко крият желанието си да източват ресурсите им. (вероятно още помнят репарациите от световните войни, когато са получили големи суми накуп и им се е усладило) Все по-малко това може вече да се облече в проамериканска пропаганда, като ползата от тях става трудна за обясняване. Навремето Хитлер също е изисквал окупираните народи да му плащат за присъствието и армията му, ролята на окупатор и спасител често е с неясни граници в модерната политика. Народите, за които се говори като „големи“ в тази статия не са непременно цивилизовани и имат нужда от контрол, защото светът трябва да има някаква сигурност и международно право, само че субектът трябва да е колективен и доминиран от държави с авторитет, а не от държави с бомби. Ако САЩ искат да се издържат от война и да работят като професионални наемници, те не могат същевременно да вземат решения за света, трябва да има разделение на властите. Европа има голяма роля в това, което предстои, ако успее да отхвърли военизираните народи от изток и от запад, които паразитират върху нея и обсебват волята й. Никой не знае какво ще стане и не сме подготвени, когато САЩ се оттеглят от Ирак, което ще стане, защото вече са възприети като външен враг от онези държави в онзи регион. И по-добре Европа да започне да лидерства процеси за друг тип световен контрол, по-интелигентен и справедлив.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  14 Яну 2020 14:59ч.

  Арабски измишльотини! Падлеци се били винаги!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи