Противоречат ли публичните признания на руските пленници в Украйна на законите на войната?

Противоречат ли публичните признания на руските пленници в Украйна на законите на войната?

Руски военнопленници са представени на пресата в Киев, 2 март 2022 г. Снимка: Сергей Сюпински, АФП

Майол Алдеберт, “Фигаро”

 

“Бях извикана на пресконференция с 10 руски военнопленника, заловени през седмицата”, разказа по този повод на снимачната площадка на “Франс 5” журналистката от АФП Дафне Русо, посочвайки “ужасната комуникационна стратегия на украинците”. "Тайните служби ги бяха подготвили “за малък брифинг, по време на който се чуваше през вратата: “Разберете какво сте направили, вижте кадрите с хората, които сте убили, майките ви мислят, че сте загинали при учение в база в Русия, сега ще им кажете, че още сте живи”, съобщава журналистката. “А след това подредиха журналистите срещу тези войници, за да ги накарат да кажат колко луд е президентът Путин, колко лоша е войната и колко много искат да се приберат у дома”.

От началото на руската инвазия украинските власти представиха няколко пъти пред медиите пленени и “каещи се” руски военнопленници.

Това беше престъпна заповед, но аз я изпълних… Бях слаб… Осъзнавам, че това е чудовищно престъпление и искам прошка от Украйна”. В залата на информационната агенция “Интерфакс Украйна”, в събота, 12 март, военен, представен като подполковник в 47-ми полк на руските военновъздуши сили, разказва как му е било възложено да разрушава военна инфраструктура, преди да получи заповед да стреля по цивилни цели.

До него е млад майор, който се казва Алексей Головенски, пилот от руските военновъздуши сили. “Изтеглете войските, спрете тази инвазия… Не виждам нито анти-Русия, нито фашисти, нито нацисти тук”, казва той пред присъстващите журналисти.

Освен че водят героична съпротива в зоните на бойните действия, украинците се бият ожесточено и на информационния фронт. В разказа за националната отбрана, предназначен да мобилизира напълно населението, украинските разузнавателни служби умело използват руските пленници. Но имат ли право на това според международните договори за въоръжените конфликти?

Ако този епизод на mea culpa* може да е достоверен с оглед на пропуските на руската армия от началото на инвазията, последвалата пропаганда може да се сблъска с правото на войната. Постановено в различните конвенции от Женева, то е категорично относно “излагането” на военнопленниците. Според член 13 от Третата Женевска конвенция от 1949 г. лицата, ползващи се със статута на военнопленници, освен забраната за малтретиране, трябва да бъдат защитени от “общественото любопитство”, според термините на този член.

“Обществено любопитство”

Именно това припомни Международният комитет на Червения кръст, дискретната агенция, която със съгласието на воюващите страни наблюдава военнопленниците. “Те трябва да бъдат третирани с достойнство и да не бъдат излагани на обществено любопитство, в социалните мрежи или другаде”, припомни агенцията. А Женевските конвенции се прилагат универсално, дори в млади държави като Украйна, родена след подписването на тези договори, по силата на универсалната стойност на принципите, които се прилагат за всички.

Общественото любопитство” се отнася до понятието за достойнство сред общите принципи на въоръжените конфликти”, обяснява Давид Кюмен, доцент в Университета “Жан Мулен” в Лион. “Нямаме право да излагаме жертвите на противниковия лагер”, обобщава експертът по военно право. “Това не е военно престъпление, но е нарушение, което би могло да бъде преследвано от нашите френски съдилища”. Въпреки това, правилото редовно се нарушава, както през 2003 г., когато Саддам Хюсейн беше пленен. “Неговото рошаво лице беше показано на снимка, хвърлено на общественото мнение”, спомня си университетският преподавател.

Дали този принцип на достойнство пречи на пленниците, които биха искали наистина и без принуда да свидетелстват? “Съществува и принцип на преданост”, обяснява Давид Кюмен. “Когато Украйна плени руски войник, тя няма право да го разпитва, за да го обърне, да го накара да предаде родината си. Не може да има нарушение на верността между пленника и неговата държава”, твърди експертът, който изразява сериозни резерви към тези свидетелства “без принуда”.

Информиране на семействата на военнопленниците

Бях извикана на пресконференция с 10 руски военнопленника, заловени през седмицата”, разказа по този повод на снимачната площадка на “Франс 5” журналистката от АФП Дафне Русо, посочвайки “ужасната комуникационна стратегия на украинците”. "Тайните служби ги бяха подготвили “за малък брифинг, по време на който се чуваше през вратата: “Разберете какво сте направили, вижте кадрите с хората, които сте убили, майките ви мислят, че сте загинали при учение в база в Русия, сега ще им кажете, че още сте живи”, съобщава журналистката. “А след това подредиха журналистите срещу тези войници, за да ги накарат да кажат колко луд е президентът Путин, колко лоша е войната и колко много искат да се приберат у дома”.

Защото един от аргументите, който една от страните може да противопостави, е информирането на семействата на военнопленниците. А освен умело организираните пресконференции, от началото на войната в социалните мрежи се разпространяват няколко кадъра, приканващи руските майки да дойдат да приберат пленените си синове. Но “тази роля обикновено е възложена на Международния комитет на Червения кръст, истински хуманитарен посредник”, припомня Давид Кюмен, който планира да състави списъци, предадени на всяка от воюващите страни чрез Международната агенция за военнопленниците, веднага щом тя бъде създадена.

* Mea culpa (лат.) - Моя е вината (бел. ред.).

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

Коментари

 • Мики Рурк

  17 Март 2022 10:32ч.

  Странно госпожата от Франция говори за ВОЕНОПЛЕННИЦИ! Това предполага че има обявена война. Но война няма, има спецоперация. И като е така това предполага че всички въоръжени и нелегално преминали украинската граница се третират като диверсанти или терористи. Женевската конвенция е определила кои лица се считат за ВОЕНОПЛЕННИЦИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваксиниран Веган

  18 Март 2022 21:54ч.

  Мислиш ли, че това не им е обяснено и ако не казват това което трябва ги чака разстрел. Макар че за украинците по отношение на разстрела няма особено значение пленените военопленници по Конвенцията ли са или не. Дори разстрела е понякога нелоша опция за пленените. Тъй като гледах един не особено красив документален филм какво првят в батальона "Айдар" с пленените.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  17 Март 2022 10:32ч.

  Руски сайтове коментираха, че украинската пропаганда е събирала през Интернет жертви за удара преди 3 дни над Донецк с касетъчна ракета чрез писма до организации на майки на наборници. Иначе как ще събереш тълпа за 20 убити и 20 ранени пред административна сграда? Никаква Женевска конвенция на важи в тази война на ИЗТРЕБЛЕНИЕ! Поне за една от страните: https://www.youtube.com/watch?v=AcNT5LMdbho

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  17 Март 2022 13:07ч.

  Никой нормален човек не вярва на руски сайтове

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защото забраниха всички свободни медии

  17 Март 2022 13:38ч.

  Една Новая газета остана и тя си служи с езоповски език като в тоталитарните времена, избягва новини, забранени думи, снимки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимир

  17 Март 2022 13:39ч.

  Малко останахте "нормалните" в България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  17 Март 2022 11:12ч.

  след като си изправен пред дулото на автомат ще рецитираш каквото ти кажат постановка на украинските сценаристи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мики Рурк

  17 Март 2022 11:57ч.

  Не е вярно, тук не се трият не само противоречиви мнения, но и мнения на хора с големи празнини в главата. Ето например повечето от моите мнения, с които дори аз категорично не съм съгласен, не се трият, а остават тука като лекета върху пачавра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъпо, мики маус, да крадеш чужди никове

  17 Март 2022 13:41ч.

  и да се правиш на клоун. Такива като тебе не ги трият.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  17 Март 2022 12:47ч.

  Ничего необычного, просто труп украинского мирного жителя курит после того, как его зверски расстреляли российские военные. Как-то так клепает вбросы про убийства гражданских пропаганда Украины: https://t.me/rlz_the_kraken/48375 - видео

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руски лъжи

  17 Март 2022 16:49ч.

  за български галами

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дяд Омраз

  17 Март 2022 20:55ч.

  Айсо плоскоземеца (из форумите е известен с размишленията си е ли плоска земята и защо ни лъжат от НАСА с разни снимки) е склонен да вярва на всяка малоумщина, която изрови из нета. Хеле па руската пропаганда я зоба като малко пате - топли... мисирени зърна. :-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, бе!

  17 Март 2022 13:18ч.

  Така ли!? И кой точно има правото да казва какви са законите на войната!? И, кой трябва да ги спазва!? Но е ясно, че има ли война - виновен е агресорът и никой друг! Чий го търси Путин в Украйна!? Защо не потърси международно съдействие, за да не се допусне война, а започна агресия в суверенна държава!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон

  17 Март 2022 13:27ч.

  Много ги бави даже Путин, железни нерви има тоя човек. Нацисти, фейкове, провалена държава. Да потърси международно съдействие от кой бееее? Той сто пъти им каза какво става, защо мълчаха всички западни фашисти и се правеха на умрели лисици. Вси

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То и Хитлер така се бави много, пък после започна

  17 Март 2022 16:50ч.

  Не е случайно, че на джуджето му лепнаха това Путлер,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Непредизвикана от нищо агресия, путин дискредитира русия пред света

  17 Март 2022 13:36ч.

  Но ах, руските пленници ги принудили да се каят. Какво военно, не, спецоперационно престъпление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  17 Март 2022 13:53ч.

  (...) Защо не потърси международно съдействие, за да не се допусне война, а започна агресия в суверенна държава!? (...) Какво не е потърсил? Международно съдействие? Ми Минск 1, Минск 2, Нормандски формати - какво е бе, айол? Призиви да не се разширява НАТО ма Изток? Некой изпълняваше ли Минск? Не, налагаха санкции на Русия, че Украйна се ослушва И си въобразявахте, че ще ви търпят?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може това да е статийка изключение от всичко друго, което фигаро пише за украйна, пък може да е и показателна

  19 Март 2022 9:13ч.

  За цинизма, с който трагичния образ на войната с подменя с някакви изсмукани от пръстите казуси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи