Проф. Вълчев: Борисов ще плати много висока цена – политическа, а вероятно и друга

Проф. Вълчев: Борисов ще плати много висока цена – политическа, а вероятно и друга
Ние до онзи ден не знаехме, че г-н Борисов въобще знае, че в България има Конституция. Той нито ходеше на парламентарен контрол, нито на откриване, нито на вот на недоверие. Едно пълно пренебрежение към конституционната рамка. И сега изведнъж нова Конституция. Това е изключително несериозно. Всички хора разбраха, че това е някакъв ритуален танц, някакъв начин правителството просто да си изкара мандата. Ние се сърдим на г-н Марешки, че е подписал Конституцията, без да я е чел, но с още по-голямо основание трябваше да се сърдим на онези, които са я прочели“, каза в интервю за бТВ проф. Даниел Вълчев.

 

 

„Разговорът за нова българска Конституция  не е юридически разговор, а чисто политически. Няма никакви основания за приемане на нова Конституция. Нищо не се е случило толкова в обществото“.

 

Това коментира в предаването „120 минути“ проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш министър на образованието.

 

„Всички хора разбраха, че това е някакъв ритуален танц, някакъв начин правителството просто да си изкара мандата. Ние се сърдим на г-н Марешки, че е подписал Конституцията, без да я е чел, но с още по-голямо основание трябваше да се сърдим на онези, които са я прочели“, каза още Вълчев.

 

По думите му става въпрос за проект, който над 90% е абсолютно същият като сега действащата Конституция.

 

„Конституцията има този смисъл да създаде институционалната и правна рамка, за да живеем по един нормален начин. Въпросът не е да се създаде един прекрасен правен акт, а условията, които в този акт ще действат“, коментира още Даниел Вълчев.

 

„Ние до онзи ден не знаехме, че г-н Борисов въобще знае, че в България има Конституция. Той нито ходеше на парламентарен контрол, нито на откриване, нито на вот на недоверие. Едно пълно пренебрежение към конституционната рамка. И сега изведнъж нова Конституция. Това е изключително несериозно“, на мнение е той.

 

Според него случващото се показва, че управляващите са се уплашили.

 

„Когато премиерът се уплаши, единственият начин е той да мине през избори. Той по някаква причина не го прави“, допълни Вълчев.

 

Според него премиерът Бойко Борисов ще плати много висока цена – политическа, а вероятно и друга.

 

Коментари

 • Мильо Лудия

  06 Sep 2020 18:31ч.

  Браво на Вълчев ! Вместо да управляват хора като него ни се натресоха Тиква, Винкела, Шкембето и Магарешки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus оригинал

  06 Sep 2020 18:57ч.

  Хора, не купувайте “евтини” преопаковани генерици с изтекъл срок на годност от аптеките на Марешки. Те са вредни за вашето здраве! Не зареждайте на неговите бензиностанции и не ходете на “неговите” плажове. Не можем да му изпратим НАП и Икономическа полиция (а трябва), но пък можем да му покажем един голям среден пръст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  06 Sep 2020 19:00ч.

  Дани бой е прав за всичко, но да се размърда и да иде и той на протеста. Няколко шамара и малко спрей не бива да го плашат. Тогава ще е по-убедителен в това, което говори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mr.George, New York

  06 Sep 2020 19:05ч.

  Много ерудиран и фин човек. С удоволствие го слушах.Благодаря ви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НДСВ

  06 Sep 2020 19:17ч.

  Ще поживеем, ще видим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да бе да!

  06 Sep 2020 19:23ч.

  Любимецът на старите моми и жените в парламента на тройната коалиция /със Станишев/ да каже какво направи, за да няма ПУЦ по право в България, какво като образователен министър? Разбира се, че нов обществен договор си трябва! Дори само заради окопалата се смешна власт. Защо не и да сме президентска република?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Брей, брей, г-н Вълчев!

  06 Sep 2020 19:33ч.

  Ти ли беше някога министър на образованието? "Ние не знаехме, че Борисов знае". Ами може би още много неща не сте знаели г-н Вълчев? Например това, че Доган който ви върти всиички - и управляващи и опозиция на малкия си пръст - как мислите и той ли не знае, че България има Конституция? Години наред г-н Доган не се вясваше в парламента, и то по времето, когато и ти мушмороко беше министър? ЗАЩО СИ МЪЛЧА ГОСПОДИНЕ, А СЕГА ОТВОРИ УСТА И СЕ СЕТИ ДА ГОВОРИШ? Помиярите са си помияри, нищо че някога са били министри на просветата. Чудите се откъде да донесете вода от 10 кладенци, та да оплюете Борисов. Но става като в пословицата - волът рие и на главата си хвърля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжливото овчарче Дани

  06 Sep 2020 19:56ч.

  Новият обществен договор е безвъзвратно закъснял! И аз съм учуден, че Борисов повдигна темата на темите, но е изключително верен ход! А Дани сега ще бяга и ще вика ... Помощ! Помощ, аз съм най-великия юрист, но не зная какви са проблемите.... не само в прокуратурата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария Антоанета

  06 Sep 2020 20:06ч.

  Той мъдрият ексобразователен професор долуснал да се завършва по право в села и паланки - да каже, е ли нормално да си до гроб несменяем, независимо каква и колко мерзости си извършил като съдия?! Примери - бол. Висши и върховни органи - бол. Пълна изборност и мандатност на всички съдии и прокурори!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кумчо Вълчо към Мария Антоанета

  06 Sep 2020 20:20ч.

  Старият мъдър вълк ни съветва от телевизионния екран да ядем пасти. А сега ручаме жабетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  06 Sep 2020 20:22ч.

  Минчо е прав, Вълчев приказва, но да го видим на протестите! А Helleborus оригинал е още по прав, от Марешки повече нищо да не се купува, той винаги приказва, че не е с Мутрата, и винаги е с него. Те двамцата са от едно котило пък и физически си приличат! Оставка!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Драката

  06 Sep 2020 21:24ч.

  Няма как да си прочел проекта на ГЕРБ за нова конституция - особено новите "идеи", да харесваш този проект и в същото време да бъдеш българин. Просто не е възможно такова съчетание. Коментиращите тук поддръжници на ГЕРБ или не са чели въпросния проект, или са заслепени от политическите си пристрастия, или са платени майкопродавци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • име

  06 Sep 2020 21:40ч.

  помним и вашите седенки. не ви искат и това е .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво на Вълчев ! Вместо да управляват хора като него ни се натресоха Тиква, Винкела, Шкембето и Магарешки.

  06 Sep 2020 21:45ч.

  Браво на Мильо Лудия, който е достатъчно улав, за да не вижда резултата от управлението на проф. Дани като министър - средното образование е катастрофирало напълно, частните уроци изпиват кръвчицата на родителите и останалите читави учители, абитуриентите дори от "елитни" школа се дипломират с ужасяваща неграмотност, а да покрай частпромс с уроците профетира и хаосът с учебниците. Всъщност настоящата карикатура в образователното министерство, съпругата на клоуна и кумата им не са ли креатури на гусин професора?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vesti.bg

  06 Sep 2020 21:50ч.

  "Действията на министрите Орешарски и Вълчев са подигравка с достойнството и конституционните права на българския учител, на хилядите родители и техните деца и ученици, се заявява в становището на Единния стачен комитет."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  06 Sep 2020 22:01ч.

  Щом не можете да направите разлика между културата и манталитета на един Вълчев, който е декан на ЮФ и се изказва като специалист и криминални типове като сикаджийската мутра, винкела, магарешки и Шкембето и господ не може да ви превъзпита.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДО Драката на 06.09.2020 в 21:24

  06 Sep 2020 22:17ч.

  Виж сега, никой не одобрява конкретния проект който е свободно съчинение на Дани де Киро. Същият убавец преминал през НДСВ, БСП, за да финишира в ГЕРБ! Важна е инициативата, понеже нова Конституция е повече от належаща. На мен лично от настоящата Луканова Конституция - ми се повръща! защо да не сме президентска република? Защо ни е ВСС, за да се самовъзпроизвеждат разни безобразни с щерки, синчета и унучета на първа линия на Приморско и прочие! Какво правосъдие има за Бога в България, след като съдиите, прокурорите и следователите се вълнуват само от едно - как да се самозапазят и въобще им дреме за всичко друго! Бюджетът на съдебната власт е вече 1 млрд. Къде е независимия държавен контрол - Сметната палата е обърната на Смешна палатка, а всичките идеи за нов обществен договор на катуна се свежда до едно - Мутрата вън и Гешев вън! Това ни е проблема, нали?! Смешки. Тези се вълнуват само от едно - да докопат заветните 5 % и после пак алъш-вериш! Ако трябва и с Бойко ще се запрегръщат, ако се налага и Гешев ще прегърнат ... ИЗПОЛЗВАТ ВИ! КАКТО ВИНАГИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пергел

  06 Sep 2020 22:40ч.

  Подкрепям позицията на "Иван Иванов". Омаскаряването на Бойко Борисов и ГЕРБ мръснишки номер на БСП, Р€ Радев, "жълтопаветниците", ДПС и някои други с главна цел да им припишат към техните безспхорно големи грехове и своите, с което да спечелят предсрочни избори или поне да вземат повече, отколкото при ледовни биха взели. А техните грехове, особено на БСП и ДПС, са много по-големи от тези на ГЕРБ и Борисов! Мръснишка, измамна мушия са тези протести, ползи за огромния процент българи няма да има, но вреди - сигурно. Ползи ще извлекат шепа стари и някои нови подлеци и мошеници. Борисов и без "отровните" измамници си е пътник след редовни избори. Меко казано, не съм му симпатизант, никога не съм гласувал за ГЕРБ, но съм пределно наясно, че ДПС и БСП са много по-лоши варианти, особено в комбинация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 19min:

  06 Sep 2020 22:53ч.

  "Докато медиите дъвчат едни 60 000 000 лв. от Дубай към финансовия министър, неговият близък приятел - министърът на образованието, сериозно навлиза в не по-малко опасни води - също за 60 000 000 лв., но годишно – контролираният от повереното му министерство пазар на учебници у нас. Оценката е на декана на Юридическия факултет на СУ проф. Даниел Вълчев – бивш просветен министър, в чиято адвокатска кантора пък, по случайност, работи съпругата на сегашния образователен министър. ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК! Най-големият играч на пазара на учебници – издателство Просвета – София има едноименна фондация, чийто изпълнителен директор от неотдавна е Мария Карабельова – Маргаритова. По случайност, тя е кума на образователния министър Красимир Вълчев и е съпруга на председателя на друга държавна институция – Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Министърът и директорката не са само роднини. Мария Карабельова е и съдружничка на съпругата на Красимир Вълчев – Лилия, в тяхната обща консултантска фирма Бонафиде Адвайзърс. Още като главен секретар на просветното министерство, какъвто е неизменно в кабинетите Борисов 1, Орешарски, Борисов 2, заради въпросното дружество Красимир Вълчев бе официално оповестен като нарушител от Сметната палата, защото беше „забравил” да декларира участието на съпругата си в дружеството в имотното състояние на семейството. Освен всичко, съпруга на висш чиновник – консултант, си е сериозен конфликт на интереси. Съпругата на министъра е имала също пиар компания на име ПР енд ивент консултинг. А като член на политическия кабинет на Даниел Вълчев при тройната коалиция има и интересни участия в бордове – на търновската болница и на държавната спортна фирма Академика 2000. Интересно е изобщо как едно момиче на 26-28 години, според влизането си в бордовете, без никаква квалификация в нито една от тези области е не просто член на политическия кабинет на вицепремиер и министър по онова време – родена е през 1980 г., но и управлява такива предприятия и институции. По същото време в политическия кабинет е и кумата Мария Карабельова (1979 г.). Двете дами са наричани от колегите си в МОН, тогава МОМН, „адреналинките”."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Манталитета на един Вълчев"??

  06 Sep 2020 23:18ч.

  Ми манталитета на един Радев с всичките му езици и култура ни заведе в блатото на омразата и скоро от там няма да излезем. Мерси им на манталитетие. По-добре да имаха малко повече вяра и любов към българите и България. Тая гражданска война която запалиха ще ни излезе през носа. Но те ще си начешат егото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вълчев си прави устата за власт

  07 Sep 2020 7:24ч.

  да не го забравят, като падне Борисов. Че да си професор добре, но министър си е друга работа. Това е знак, че Тиранът скоро ще падне. Мишките се разшаваха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  07 Sep 2020 8:38ч.

  другаря ни Бекет викъ:" сички се раждъми луди,,,,некои оставът тъкивъ"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радон Керанов

  07 Sep 2020 11:53ч.

  Вълчев, цената си струва, ако трябва да се предотврати служебен кабинет на реваншиста Радев и мечтите за власт на фашизоидната червена измет и нейните полезни идиоти - уж десни псевдоинтелектуалци, все отбор лакеи, издаващи лоша евразийска миризма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  07 Sep 2020 12:24ч.

  Борисов е недосегаем. За НИЩО няма да плати. Политиците в България са новата аристокрация в общество от слуги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  07 Sep 2020 14:32ч.

  Постът за Марешки не е мой. Колкото до цената, няма българин, който няма да плати цената на националното предателство на гнилите среди у нас, които бяха употребени да се активират под външни влияния, против българските интереси и демократичния процес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чудни са, Господи, дела твоѝ

  07 Sep 2020 15:10ч.

  В интересни времена живеем. Най-интересно ми е това, че от управлението както на високообразования, интелигентен, фин и сладкодумен Вълчев, така и на недоучения, прост, недодялан и с каруцарски език Борисов резултатите са все едни и същи - богаташите богатеят, бедните обедняват, старите гаснат, младите заминават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  07 Sep 2020 17:12ч.

  Слузест плужек! Достоен ученик на Любен Гоцев, знаете кой е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бат Ники

  07 Sep 2020 17:13ч.

  СЕТИЛА СЕ МАРА ГА ДА СЕ ПОБАРА!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даниеле........Г-н министре

  07 Sep 2020 22:46ч.

  Ти май си забравил, че беше министър.Сега си развяваш остроумието по студията и интриганстваш на воля! Опираш се на опорните точки , които зомбиращо се налагат, че Борисов ви ев иновенза всичко, сигурно и за това, че има суша, че не нещо все не ви достига. Правите го защото за вас празно няма - заплата, студия , остроумничане и никакво решение на истинските въпроси нна редовите граждани - ще имат ли работа, как ще си издържат семействатар как ще работят фирмите в усвовията на пандемия и световна икомическа криза ! Такива прости въпроси, а не да разхождат себелюбието си по жълтите павета, в един момент и паветата са им виновни! А наш Дани, професор, ама се прави , че нищо не разбира и не осъзнава какво се случва! Дани, ами ако и ти нещо не се харесаш на отровното трио , тогава????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  08 Sep 2020 8:56ч.

  За да има голяма Мутра, трябва да има много малки мутрички, които да крепят властта Му и да го хвалят, иначе голяма Мутра тяма как да се появи и задържи на власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  08 Sep 2020 14:51ч.

  на 07.09.2020 в 15:10 Може би е време да направиш и други разлики между хората, понеже навремето всички хора са се разделяли само и единствено на две групи - добрите и лошите. Нито на богатите и бедните, нито на младите и старите, нито на мъжете и жените, нито на управляващи и народ, а на добрите и лошите. От момента, в който комунистите замениха това разграничение на добри и лоши, с класовото противопоставяне, ние спряхме да говорим за добро и зло. Понеже неуспешният човек не иска да бъде наричан лош човек, който не е бил отговорен, трудолюбив или благочестив. Много по-лесно е да твърди, че е онеправдан, на това се гради измамата на комунизма, че се покриват причините и причинноследствените връзки в живота на хората, които са свързани с тяхното поведение. Изведнъж излезе, че ние дължим на всички чудесна съдба и чудесно бъдеще, без оглед на техния житейски избор. Време е да се върнем към възрожденското мислене, когато добрият човек и богат и беден е търсел доброто и се е борил за доброто всеки по своя начин. Богатият с много мисъл за общността, с благотворителност и предприемачество, бедният с труда и ценностите, с които служи на народа си и си изпълнява и работните ангажименти. И уважението, което всеки добър човек оказва на всеки добър човек, без значение от социалния му статус. И което липсва днес, когато неолибералите противопоставят народ срещу хора с по-добра кариера и управленски навици. Хуманизмът е, който смекчава неравенствата, човешкият хуманизъм и от двете страни, а не крясъците на тълпите. Този хуманизъм, на който учеше Христос, а не социализъм, при който се гарантира изкуствено равенство, но се потиска отговорността да си добър човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДА!

  08 Sep 2020 23:13ч.

  Изключително перфидна натура е този! С едни мазнотии се изявява в платения ефир. Там няма друга освен платената любов ... Цветанке, Цветанке! За теб става дума ... дори и в 120 минути.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само минавам

  08 Sep 2020 23:20ч.

  Днес е декан на ЮФ на СУ. И дума не отронва "от колегиалност" за това на колко места по вече под 7 млн. му Родина се "завършва по право". Понеже там не се учи "право". Говоря за така наречените ПУЦ-ове по села и паланки (и в София), изникнали като гъби след демократичния революционен дъжд на "настоящата конституция", рожба на "неговите учители". Като млад асистент в катедрата по Обща теория на държавата и правото. Слети, а не трябва! То той я люби и обича. Като стара мома - парламентаристка или като млада "царистка". Нали го видехме ... като депутат, министър на убразованието (и науката) и в тройната коалиция! Ъпсурд! Поне в убръзуванието да бе предприел ЕДНА ИНИЦИАТИВА /САМО ЕДНА/ ОТ КУМОВА СРАМА ЗА СВОЯТА ... АЛМА МАТЕР! УВИ. ЖАЛКО. АМИН

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вълчев мазний

  12 Sep 2020 14:41ч.

  Студентите го плюят здраво, мандахерца се по тесни ризки и надменно заиграва с младите колежки, самовлюбен чичка, продукт на ДС, варненска издънка на капитански червен род , ашладисан от ДС на герберите, абонат за власт и привилегии! Тоя е органична част от статуквото, партиен професор, ако ще правим нов обществен договор, незабавна Лустрация за него и всичките му женички кумички и варненски роднинки- тарикати!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, Борисов е виновен

  12 Sep 2020 18:46ч.

  за падението на страната на последно място в ЕС почти по всичко. Той над десет години се упражнява във власт, полезна само за него и неговата партия, а за развитието на страната си нямаше и понятие, защото е неграмотник и алчен некадърник. Той е необразован, но за сметка на това е повратлив в умението си да баламосва обикновените хора, да приказва неща, с които да ги залъгва и да си мисли, че е супер хитър. Хитър мошеник, гледащ само личното си его и благополучие. Но същевременно хитра лисица, която се измъкваше досега с лукавите си лъжи, на които доверчивите българи се хващаха. Но всичко вече е ясно и краят скоро ще дойде, можеш да лъжеш един човек, но цял народ и толкова дълго време не можеш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  15 Sep 2020 12:27ч.

  "Според него премиерът Бойко Борисов ще плати много висока цена – политическа, а вероятно и друга". Тоест ще прекара доста време при бай Ставри! Кажи го така, че да те разберем всички!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи