Проф. Ханке: Политиките на Петков/Василев гарантират българска икономическа катастрофа

Проф. Ханке: Политиките на Петков/Василев гарантират българска икономическа катастрофа

В специално интервю за Епицентър.бг пред репортера Кремена Кръстева бащата на Валутния борд у нас проф. Стив Ханке казва, че единственият начин да се сложи край на енергийния хаос, който обхваща Европа, е да се премахнат санкциите срещу Русия и да се преговаря за мирно споразумение в Украйна.

Акценти от интервюто:

Правителството на Кирил Петков предприе необосновани политики, които гарантират българска икономическа катастрофа

Идва опустошителна икономическа криза тази зима;

И българските, и европейските политици не са подготвени за икономическата катастрофа, която създадоха, като се включиха във войната с Русия;

Обявявайки открито война на Русия, правителството на Кирил Петков, както и сегашното служебно правителство начело с Гълъб Донев, поставиха България на прицела на Русия;

България е изправена пред сериозна заплаха – трима политици искат да премахнат борда. Българското общество не зае каква пагубна игра играят Асен Василев и Атанас Пеканов;

Приемането на еврото ще доведе до по-разточителни държавни разходи, повече корупция и повече инфлация.

Цялото  интервю:

- Проф. Ханке, как се развива българската икономика на фона на прогнозите за глобална рецесия?

- Европа, по настояване на Велика сила - Съединените щати, е въвлечена в необявена война с друга Велика сила - Русия. Европейските политици, включително тези в България, се преструват, че знаят какво правят и могат да избегнат опустошителна икономическа криза тази зима и след това. Всъщност малцина на политически властови позиции в Европа и другаде разбират как работят пазарите. Ето защо те не са подготвени за икономическата катастрофа, която създадоха, като се включиха във войната с Русия. Глобалните вериги за доставки работят в мирно време, но не и когато светът е във война – гореща или икономическа война. Икономиките на Европа ще преживеят много по-трудно, отколкото повечето прогнози. Това важи и за България. Правителството на Кирил Петков предприе редица необосновани политики, които гарантират българска икономическа катастрофа.

- Как според Вас да ограничим инфлацията у нас?

- Обявявайки открито война на Русия, правителството на Кирил Петков, както и сегашното служебно правителство начело с Гълъб Донев, поставиха България на прицела на Русия. Това доведе до скок на разходите за енергия. Единственият начин да се намали получената енергийна инфлация е България да заеме по-неутрална позиция спрямо Русия, както направи Турция.

- България има втория най-нисък външен дълг след Естония в ЕС, все пак виждате ли риск този показател значително да се повиши, дългът рязко да нарасне?

- Благодарение на валутния борд на България, единствената посткомунистическа българска институция, която работи добре, дългът на България е нисък и добре контролиран. Докато валутният борд е в сила, въпреки че нивата на дълга може да се повишат малко, те ще останат „контролирани“. Това ме навежда на една сериозна заплаха, пред която е изправена България. Като започнем от министъра на финансите Владислав Горанов, продължим с министъра на финансите Асен Василев и сега вицепремиера Атанас Пеканов, България има трима политици, които не харесват дисциплината на валутния борд и искат да го премахнат, като преминат към еврото. Всички те многократно са правили неоснователни, безотговорни изказвания. Съвсем наскоро Атанас Пеканов дори каза, че преминаването към еврото няма да увеличи инфлацията в България. Твърдението на Пеканов е голословно и абсурдно. Интересното е, че българското общество изглежда знае каква игра играят тези трима политици. Българите знаят, че валутният борд дисциплинира фискалните дела на България. Затова обществото иска запазване на валутния борд и 142-годишния лев. Обществото знае, че приемането на еврото ще доведе до по-разточителни държавни разходи, повече корупция и повече инфлация.

- В момента Европа изпитва силен недостиг на газ. Къде е решението на този въпрос според Вас?

- Единственият начин да се сложи край на енергийния хаос, който обхваща Европа, е да се премахнат санкциите срещу Русия и да се преговаря за мирно споразумение в Украйна.

- Откроявате ли победител и губещ на този етап във войната в Украйна?

- Няма да има победители във войната. Колкото по-скоро може да бъде постигнат договорен мир, толкова повече щетите ще бъдат смекчени. За съжаление светът не разполага с талантливи дипломати, които да преговарят за мир. Нямаме Талейран.

Стив Х. Ханке е професор по приложна икономика в университета Джон Хопкинс в Балтимор. Бил е съветник на президента Роналд Рейгън в Съединените щати, където е отговарял за приватизационните политики на Рейгън. Бил е и съветник на президента Петър Стоянов в България, където проектира и помогна за въвеждането на валутния борд на България.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Няма какво да се добави.

  07 Sep 2022 13:46ч.

  Човекът е професионалист и казва самата истина, но няма кой да го послуша, защото управляващите имат личен финансов интерес за забогатяване, те не са дошли в политиката да работят за народ и държава, а лично за интересите си! За тях интересите на хората и държавата са маловажни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шапка на тояга

  07 Sep 2022 14:00ч.

  На Ханке му е широко около врата. Не е живял в реален социализъм. Наясно е, че който е да дойде на власт в Русия, едва ли ще си помисли да напада САЩ. А ние сме близо до мечката. Прекрасно разбираме, че ако Русия погълне Украйна, няма да миряса. Ще иска още и още територии, които да превърне в кочина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  07 Sep 2022 14:07ч.

  Уникални русофобски глупости. Как ще спреш мечката като си фалираш държавата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалния социализъм беше апогея в социалното, икономическо и чонешко развитие на България и българите

  07 Sep 2022 14:11ч.

  Всимко, което все още имаме, беше изградено тогава. Една фатална грешка беше направена - не бяха напълно ликвидирани човешките отрепки, кадрите наследени от монархофашизма и капитализма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ела зло, че без теб по-зло

  07 Sep 2022 14:14ч.

  Както и да го погледнеш, фалитът на която и да е държава е по-добрият вариант от избиването на десетки хиляди души от населението ѝ и тоталното разрушаване на инфраструктурата и населените ѝ места. Такъв ни е късметът - да живеем наблизо до фашистка диктатура с ядрено оръжие, която предлага на съседите си алтернативата умри или се предай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Шапка на тояга 07 Sep 2022 14:00ч.

  07 Sep 2022 14:24ч.

  леле колко много глупости в толкова малко текст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • войната няма нищо общо със завоюване на територии

  07 Sep 2022 19:21ч.

  Не се правете на луди! С такова първосигнално мислене видяхме докъде я докарахте евроатлантиците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: Ела зло, че без теб по-зло 07 Sep 2022 14:14ч.

  08 Sep 2022 15:14ч.

  Най-голямото зло за България са русофобите - тези отровни влечуги, които се правят на българофили и на загрижени за българския национален интерес, и за българската национална сигурност. Българският национален интерес е неотделим от българската православна цивилизация, припозната от Русия като духовна основа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Емигранти във властта ще донесат крах на България

  07 Sep 2022 13:59ч.

  Не бива да се допускат предателите във врастта никога повече

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  07 Sep 2022 13:59ч.

  Да се слушат истинските специалисти, след което да се мисли! Доц. Григор Сарийски, моите уважения! Ясно и достъпно за лаиците! И добронамерено!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благодаря

  07 Sep 2022 14:02ч.

  Точно си мислех на кого от нашите видни иконимически "специалисти" ми напомня Ханке, и ето на - Вие ми помогнахте с името.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  07 Sep 2022 14:10ч.

  Влизането в Еврозоната цели не толкова въвеждане на Еврото и присъединяване в "светая светих" на ЕС, а падането на Валутния борд и като следствие освобождаването на 30 млрд. лева обезпечаващи Валутния борд! Пари към които имат апетити целият т.нар. елит. А народа да го......!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това е пределно ясно

  07 Sep 2022 19:23ч.

  Влизането в еврозоната е = грабеж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой ликвидира България

  07 Sep 2022 20:16ч.

  аааа, не е , няма страшно каза Пеканов . За следващия Народен съд ще има работа. Наредбата за съдене на виновниците , не е отменена, в сила е още ?! Стига да останат Българи ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  07 Sep 2022 14:11ч.

  Чудя се и не мога да си обясня, румънската лея в борд с долара ли е или е независима, щото с еврото не е в борд, еврото пада, доларът се вдига, р.леята също расте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  07 Sep 2022 14:13ч.

  Румънците имат собствени източници на нефт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Политиките

  07 Sep 2022 14:14ч.

  на Харвардските измамници са успешни (за тях). Справка - комисионните от газа. Даже БСП се облажиха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красив, умен, градски, десен либерал

  07 Sep 2022 14:47ч.

  Този Ханке е агент на Путин! ........ Да се замени с тъмнокож!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  07 Sep 2022 15:09ч.

  Шапката и Злото, вие сте пълни откачалки, които сте застинали ерудиционно и в интелектуалното и емоционалното си развитие на ниво 1997 г. Мечката била фашистка и искала още територии, които очевидно ще къса от ОТАН. Простотия, игнорантщина и церебрален регрес. От чувство за самосъхранение, моля останете анонимни, че иначе може лично вас да ви посети мечка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  07 Sep 2022 15:29ч.

  Поредно включване на професора с ясен и категоричен тон. При такива кратки изяви е напълно нормално тезите му да имат предимно декларативен характер, аргументацията е ненужна - правил го е нееднократно. Интересно е друго - либерално-атлантическата сган е активизирана и твърди, че Василев бойкотирал еврото?? https://bgnes.bg/news/liubomir-datcov-vasilev-sabotira-vlizaneto-na-b-lgaria-v-evrozonata/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  07 Sep 2022 15:34ч.

  Истината е друга. Василев беше прекалено ангажиран с актуализацията бюджета. Малко след това стана ясно, че козяк е недоволен от постигнатите резултати на тандема и започна да издава сигнали, че вдига доверието си от тях. Междувременно те гонеха РСМ темата, убийството на газа и ядрената енергетика и просто за еврото буквално не остана време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  07 Sep 2022 15:38ч.

  Като декларации кокорите по матросовски начин с хвърляха на амбразурата, колчем ставаше дума за приемане на еврото, но не се случи изработването на един обвързан и сериозен документ - става дума за Средносрочната бюджетна прогноза, която по убедителен начин да мотивира, че в решителния момент ще отговаряме на критерии Маастрихт. Това щеше да е една напудрена лъжа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  07 Sep 2022 15:41ч.

  Просто системата е таква. Постоянно се съставят едни масивни, обемисти и наукообразно изглеждащи документи, които се внасят за разглеждане в разни комисии, където някакви чичковци разхождат кахърни лица и тревожно и въпросително клатят рамене. Пишат обратни възражения сс гриф "СПЕШНО", Началниците спешават периферията, а всичко е Пунта Мара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой ликвидира България

  07 Sep 2022 17:27ч.

  Това трябва да се обяснява на тримореца . Трябва индивидуална работа за да схване и осмисли ,какво е причинил с назначението на тези и да обясни от къде ги е намерил . Как е възможно да се случи това. До такава степен тъпота е равносилно на катастрофа !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чудесно

  07 Sep 2022 19:25ч.

  Стив Ханке постави знак за равенство между правителството на кирил и служебното правителство на радев по пагубни политики. Ами по-директно казано не може и да бъде. Има ли нужда на някого да му се превежда?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Талейран

  07 Sep 2022 20:06ч.

  Прецедента Макарон като марионетка на ционистите е отправил предложение за мир, което е обсъждано днес в Москва. https://interaffairs.ru/news/show/36897 Очевидно, предложението е от типа: ако Иран и Москва направят нещо, войната ще спре. Ако не го направят, войната ще продължи. Това идва малко след посещението на шефа на Мосад във Вашингтон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минало в бъдещето

  07 Sep 2022 20:41ч.

  Хм, не е било днес, а на 31 август това в Москва, т.е. преди това във Вашингтон. Всичко останало си е така. Но как е формулирано само - Иран да бъде "посредник" за решаването на конфликта в Украйна. По-рано т.г. Израел се опита да бъде "посредник". Думите не са това, което бяха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Петко

  08 Sep 2022 9:51ч.

  Българи, да изметем шайката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  08 Sep 2022 9:59ч.

  Професор Ханке говори разумно и премерено. В негово лице си имаме хангел-хранител

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи