Проф. Дидие Пите: Можем да избегнем втора вълна на Covid-19

 Проф. Дидие Пите: Можем да избегнем втора вълна на Covid-19
"Хидроалкохолният гел е ключов елемент за прекъсване на веригата на предаване. Много често чувам да казват, че използването на гела може да повреди или изсуши ръцете, но това изобщо не е вярно. Водата и сапунът са по-вредни. Хидроалкохолният гел също така печели време. Направихме проучвания, показващи, че могат да бъдат спасени човешки животи. Резултатите бяха публикувани през 2005 г. и СЗО ни помоли да ги разпространим навсякъде. В този контекст, през 2006 г., реших, че трябва да създадем хидроалкохолна формула без никакъв патент. Дадох го на СЗО със следния състав: 75 или 80% алкохол, вода и глицерин, три съставки, които не могат да бъдат патентовани. Франция предприе чудесна инициатива, с министерско постановление, да огрании цената на хидроалкохолните разтвори на 3 евро. Тя е единствената страна, която го направи". В момент, когато броят на случаите на Covid-19 отново се увеличава и носенето на маска навън е от съществено значение, като в Париж или Сен Тропе, има много въпроси за управлението на пандемията. Проф. Дидие Пите, специалист по инфекциозни болести и епидемиолог в университетската болница в Женева, беше натоварен от Еманюел Макрон да оглави комисията за оценка на управлението на коронавирусната криза във Франция. Интервю във "Фигаро".

 

Д-р Дидие Пите, инфекционист и епидемиолог в Университетската болница в Женева Снимка: ЕРА

 

- От няколко седмици се наблюдава увеличение на случаите на Covod-19 във Франция. Втора вълна ли е това?

 

- Не, ние сме точно на опашката на първата вълна. Това означава, че сме успели да възпрем ускореното предаване на вируса и неговото въздействие върху здравните системи, с цената на значителни икономически и социални последствия. Вълната е метафора. Тя съответства на увеличаването на случаите, които трябва да бъдат лекувани в болница. 

 

- Успя ли карантината да предотврати рухването на здравната система?

 

- Да, защото карантината бе свързана с прекъсване на нормалния работен режим, за да се насочат цялата енергия и всички ресурси върху справянето със случаите на Covid-19. Прекратяването на планираните хирургически операции, които представляват над 50 процента от дейността на една болница, помогна за лечението на най-засегнатите от пандемията.

 

Когато дойде първата вълна, карантината беше единственото възможно и лесно решение. Оставяйки си вкъщи, има много по-малко вериги на предаване, което е плюс за сдържане на епидемията. Но това не означава, че вирусът изчезва. Нямаме антитела към този новопоявил се вирус и само 5 до 10 процента от населението са били в контакт с него, мнозинството беше пощадено. Този вирус вече е ендемичен, той остава сред населението и разполага със същия терен, както в началото. Това, което се промени, е поведението на населението спрямо бариерните мерки, които задължително трябва да се прилагат. Защото ако ги разхлабим, ще загубим способността да прекъсваме веригите на предаване и тогава ще се изправим пред нова вълна. 

 

- Как да го избегнем?

 

- Благодарение на социалното дистанциране и преди всичко хигиената на ръцете. Тъй като това е респираторен вирус, в момента, в който сте на повече от метър разстояние от друг човек, той не може да ви зарази. Но ако сте били на по-малко от един метър или в обкръжението му, е достатъчно да  изтриете ръцете си. 

 

- Не споменавате маската, която предизвиква толкова дебати?

 

- От маската няма никаква полза, стига да спазваме социалното дистанциране. Ако не можем, тогава, да, това е допълнителна мярка, стига да бъде носена правилно. В противен случай маската може да представлява опасност, тъй като поставянето, свалянето или наместването ѝ изисква докосване на ръцете до лицето. Тогава би трябвало да си мием ръцете преди всеки един от тези жестове. Това е сложно, включително за лекуващите. Когато носим маска, си мислим, че сме добре защитени, забравяме за социалното дистанциране и миенето на ръцете. От друга страна, е интересно на публични места, където социалното дистанциране не се спазва. Например в обществения транспорт.

 

- Някои носят и ръкавици…

 

- Това би трябвало да бъде напълно забранено. Когато професионалистите носят ръкавици, имат чувството, че са в безопасност и не сменят ръкавиците си при всеки контакт, но точно така се предава и разпространява вирусът. Това важи и за населението.

 

- Да се върнем към хидроалкохолния разтвор. Вие сте този, който го популяризира в болниците и дари формулата на СЗО. Англия ви даде благородническа титла и днес това е запазената ви марка. 

 

- Да, между другото винаги го нося със себе си. Той е от решаващо значение. Това е ключов елемент за прекъсване на веригата на предаване. Много често чувам да казват, че използването на гела може да повреди или изсуши ръцете, но това изобщо не е вярно. Водата и сапунът са по-вредни. Хидроалкохолният гел също така печели време. Направихме проучвания, показващи, че могат да бъдат спасени човешки животи. Резултатите бяха публикувани през 2005 г. и СЗО ни помоли да ги разпространим навсякъде. В този контекст, през 2006 г., реших, че трябва да създадем хидроалкохолна формула без никакъв патент. Дадох го на СЗО със следния състав: 75 или 80% алкохол, вода и глицерин, три съставки, които не могат да бъдат патентовани. Франция предприе чудесната инициатива с министерско постановление да огрании цената на хидроалкохолните разтвори на 3 евро. Тя е единствената страна, която го направи. 

 

- Именно. Бяхте назначен от Еманюел Макрон за председател на комисията за оценка на управлението на коронавирусната криза. Докъде стигнахте?

 

- Това е мисия, която има за цел да анализира как е била управлявана кризата с Covid-19 от четири гледни точки: здравна, икономическа, социална и обществена. Това е уникално. Доколкото знам, нито една друга страна не е създала такава интердисциплинарна и независима анкетна комисия. Работим с научен, а не политически подход. За да разберем какво наистина се е случило, последователно, в момента, в който пандемията беше идентифицирана в света през януари. Лесно е днес да казваме “трябваше да направим това или онова и т.н.”, но трябва да разберем ситуацията и състоянието на знанията в момента T. Трябва да се върнем към всички налични документи, за да анализираме мерките, предприети на всеки един етап.

 

Но окончателното решение винаги е на политиците. Поставените въпроси са: бяха ли проведени консултации с научните експерти? Отговориха ли те навреме? Политиците последваха ли препоръките им? Заповедите на здравното министерство стигнаха ли навреме до кметствата и болниците? Този доклад ще бъде приносът на Франция към усилията, които СЗО поиска от всички страни по света, за да се направи оценка на тяхното управление на Covid-кризата. Това е официален и прозрачен доклад, който ще бъде представен в края на годината. Може би този краен срок не е достатъчен, тъй като параметърът на свръхсмъртността, свързана с Covid-19, не може да бъде оценен напълно преди юни 2021 г., след периода на сезонния грип.

 

- Добре ли управляваше Франция кризата?

 

- Бяха направени някои забележителни неща, други бяха въведени по-бавно. Засега не мога да се изказвам за това. Резултатът ще бъде сравнен с управлението на кризата в други страни. Като САЩ или Англия, където препоръките на експертите от високо ниво бяха слабо последвани, чувани, дори оспорвани от политиците. Така че трябва да анализираме справянето с Covid-19 в десетки страни. За някои нямаме информация, за други ще трябва да я потърсим.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • варненеца Кольо Петков

  11 Авг 2020 11:56ч.

  НАБОДОХ СЕ НА ПИРОН, ДОКАТО МЕ ИЗСЛЕДВАХА ЗА КОВИД 19 ГАНГРЕНЯСАХ И ОТРЯЗАХА ДВА ПРЪСТА НА КРАКА МИ! До АФЕРА се получи сигнал на варненеца Кольо Петков, който описва злощастната си трагедия, сполетяла го след пробождане на ходилото му с пирон. На 27 юли т.г. Кольо Петков, след като е вдигнал температура 39 градуса, с Бърза помощ е откаран в Инфекциозна клиника – Варна. http://afera.bg/%d0%bd%d0%b0%d0%b1%d0%be%d0%b4%d0%be%d1%85-%d1%81%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%bd-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%bc%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Десислава Матева

  11 Авг 2020 11:57ч.

  Сблъсъкът ми с COVID-19: Разказ от първо лице. Давност: последните 14 дни Facebook, Десислава Матева … Хайде, със здраве и на късмет да ви е с РЗИ и супер загрижената за здравето ни държава, която 6 месеца по-късно след старта на извънредното положение няма разработен уеднаквен алгоритъм за действие! https://frognews.bg/novini/sblasakat-covid-19-razkaz-parvo-litse-davnost-poslednite-14-dni.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • по следите на невъзможния научен експеримент

  11 Авг 2020 12:14ч.

  Причината за болестите - натрупана грешка (в онова, което сте приели за образ на себе си) от грешно себеотразяване. Лекувайте се с психотренинг и контрол върху мислите си, а не с медицина - медицината всякога е била идеологически инструмент за препращане към гарантиран пазар и печеливш бизнес на фармацевтичните компании. За такава недалновидност не само им плащате с парите си, но и с живота си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  11 Авг 2020 13:06ч.

  Измислил? В Южна Корея отдавна публикуваха упътване как да си направиш такъв гел в къщи: “According to the CDC, the most effective ingredient to use is ethyl alcohol. And they actually say 60 to 80 percent is when you actually get effective,” Kim says. Since alcohol can be drying to the skin, it is important to balance out its effect with hydrating ingredients, according to Kim. Aloe vera gel and Vitamin E oil are “nourishing, moisturizing and healing,” И така: 2/3 етилов спирт, 1/3 алое-вера крем, 5 капки аромат и малко дестилирана вода. В резултат, няма да си харчите парите за "хидроалкохолния гел" който рекламират с тази статия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  11 Авг 2020 13:08ч.

  "Лекувайте се с психотренинг и контрол върху мислите си, а не с медицина" Познавах и познавам такива откачалки. Погребвам ги една след друга.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Америка, ако твой роднина почине с диагноза за Корона вируса, ако поискате да видите някакви документи като доказателство

  11 Авг 2020 15:36ч.

  Ви се искат $5 000 за тази информация. Разбира се, много стриктно се подхожда кого да обяват за починал от това. Съответно колко хора от обикновените могат да си позволят такава сума, още повече, всичко трябва да се последва от адвокатски услуги. Така се изгарят починалите хора, със съмнителни диагнози, а статистиката дебелее. .................. У нас , в България, на бедни хора се подхвърлят суми от 100 до 300лв, за да лежат в болницата и да се регистрират като болни. На фона на мизерните пенсии, от селата доста старци минаха по тази схема. ...... Доказателства? Лични познати минали по този път, но мълчат когато трябва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Re: Наблюдател на 11.08.2020 в 13:08

  11 Авг 2020 17:39ч.

  Малко известен факт е, че броят на жертвите на конвенционалната медицина през всяко десетилетие надвишава броя на жертвите от двете световни войни. Затова по-кротко с "погребването", че с префърцунения си тон заприличваш на пишман-генералчето със заклинанието "Яко да измрат!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  12 Авг 2020 13:12ч.

  По време на Втората Световна война, за 4 години, са загинали 400 хиляди американци. По време на коронавируса (при въведена карантина и интензивно лечение) за 4 месеца са умряли 160 хиляди американци. Ако можете да смятате, смятайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Франкофон

  15 Авг 2020 14:48ч.

  Grand n'importe quoi - това е коментарът ми. Поредният говорител на сатанистите , от френско. В тази страна има двама големи специалисти - проф.Люк Монтание и проф. Дидие Раул ! Първият - откривателят на HIV и нобелист , беше осмян от ковидистката пропаганда. Вторият беше натирен в девета глуха и оплют , защото третираше прекрасно коронавируса с лекарство за 3 евро. Малко по-късно забранено от сатанисткото СЗО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи