Проф. д-р Лъчезар Гроздински: В проф. Герджиков виждам реална алтернатива на Радев

Проф. д-р Лъчезар Гроздински: В проф. Герджиков виждам реална алтернатива на Радев
Проф. д-р Лъчезар Гроздински в разговор с Явор Дачков: Да се разделя едно общество на мутри и не-мутри, на мафия и честни хора е дълбоко погрешно. Първо, кой определя това? Дали хората, които обвиняват са наистина честни и непокварени? А дали всички обвинявани наистина са мутри? Но дори да приемем, че тази теза е вярна, какво да правим с мутрите? Да ги затворим в концлагери или ги убием? На мен унищожаването на политическите противници ми мирише на фашизъм и комунизъм.

 


- Защо станахте член на инициативния комитет, който издигна проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева за президент и вицепрезидент?


   - В България се разви тежка политическа, парламентарна, икономическа и здравна криза, за която до голяма степен има вина президентът Румен Радев. В случай, че той отново бъде избран за президент, кризата ще се задълбочи. В проф. Герджиков виждам реална алтернатива на Радев. Ако той стане президент, народът ще има шанс да тръгне по нов път  - да преодолее омразата, конфронтацията и разделението и да върви към обединение на обществото. 

 

- Основният упрек към тях е, че са параван на ГЕРБ и легитимират престъпленията на предишното управление. Това не ви ли притеснява?


  - Не не ме притеснява. Не съм фен нито на ГЕРБ, нито на Бойко Борисов. Но не считам, че политическото преследване на ГЕРБ е правилно. Нека не забравяме, че ние сме правова демократична държава и съдът определя дали има престъпления или не. В България всеки може да плюва и обвинява, без да е нужно да представя доказателства. Ако Бойко Борисов, или членове на правителството и ГЕРБ са нарушили закона, те трябва да бъдат наказани. Но наказанието не може да бъде определяно и извършвано  нито от улична тълпа, нито от политически противници, нито от парламента или Президента. Не може да бъдат наричани престъпници и мутри членовете и симпатизантите на тази партия, които вероятно са около 700 000 души. И нека не забравяме, че по време на десетгодишното управление на ГЕРБ, БВП се е увеличил близо два пъти, а средната заплата – повече от два пъти. Това е един доста добър резултат.


 Освен това, не виждам по какъв начин президентът на България, който и да е той, може да раздава правосъдие, да оневинява, или лигитимира престъпления на подкрепящата го партия. По тази логика сегашният президент трябва да е отговорен за всички престъпления на комунистическия режим на „столетницата“, както и за Лукановата криза, когато нямаше какво да се яде, за хиперинфлацията при Жан Виденов, която изяде спестяванията на българина и изобщо за всички доказани престъпления на (нео)комунистическата партия. Спомнял ли си е за всичко това Румен Радев, когато е получил подкрепата на столетницата БСП – гордата наследница на БКП?  

 

- Проф. Герджиков каза, че идва като обединител, а една от основните му цели е да спре разделението и да възстанови диалога в обществото. Контрааргумента на неговите опоненти е, че с мутри и мафия не може да има обединение. Вашият коментар?


  - Да се разделя едно общество на мутри и не-мутри, на мафия и честни хора е дълбоко погрешно. Първо, кой определя това? Дали хората, които обвиняват са наистина честни и непокварени? А дали всички обвинявани наистина са мутри? Но дори да приемем, че тази теза е вярна, какво да правим с мутрите? Да ги затворим в концлагери или ги убием? На мен унищожаването на политическите противници ми мирише на фашизъм и комунизъм. Има съд, където се решава кой е виновен и кой не е. Това не се решава нито на улицата, нито в парламента, нито по телевизията или интернет пространството.

 

И второ, което е по-важно, обединението на нацията, което е главно задължение на президента, няма как да се постигне с резделение, омраза, изчегъртване и политическа и гражданска война. Който иска да бъде обединител на обществото трябва да обича всички хора – и грешниците и праведните, без разлика от коя партия са, дали са бедни, или богати, дали са умни, или глупави, дали са честни, или нечестни ( последното разделение е много субективно и се променя динамично). Мисля, че проф.Герджиков може да бъде такъв президент – обединител. 

 

- Познавате ли проф. Герджиков. Имате ли лични впечатления от него?

 

- Да, познавам лично проф.Герджиков. Мисля, че той е един високоинтелигентен и образован човек, добронамерен, толерантен и морален. За мен е много важен факта, че той е учен, който е изследвал и превеждал гръцките философи и познава гръцката философия и политология. За мен човек, който познава добре миналото, разбира настоящето и може да прогнозира бъдещето. Проф.Герджиков е точно такъв човек.


  
- Това, че членувате в този комитет означава, че не приемате втори мандат на Румен Радев. Какви са аргументите Ви срещу него?

 

   - За мен е очевидно, че президента Радев разедини българското общество, пося омраза между хората, води персонална война срещу Бойко Борисав и ГЕРБ, преследва политически партии ( ГЕРБ и ДПС   ), предизвика безпрецедентна парламентарна криза, старае се да унищожи старите политически партии, за да постигне единолично управление чрез президентска република, или чрез новосъздадената от него нова партия. В резултат от неговото управление и поведение се стигна до парламентарна, икономическа и здравна криза, за което той носи единолична отговорност. Извършвайки всичко това, той многокрано наруши конституцията. Мисля, че той вече е опасен за българската държава и демокрация и затова трябва да си отиде. 

 

- Президентът Радев каза, че вдигнатият му юмрук обединява българите зад ценности. Неговият основен аргумент е, че корупцията, некомпетентността и разпада на държавността при управлението на Бойко Борисов трябва да имат алтернатива.

 


  - Вдигнатият юмрук означава насилие и война и по никой начин не може да обединява хората. Президентът очевидно все още си представя, че управлява съветски бойни самолети и срещу него е изправена част от българския народ, която трябва да бъде унищожена. 


Действително, полуавторитарният режим на Бойко Борисов имаше много дефекти. Но икономическите постижения по време на десетгодишното му управление са очевидни. А разпад на държавността започна, когато президентът обяви война на Бойко Борисов и няколко хиляди протестиращи замеряха с камъни и яйца Министерския съвет и блокираха движението в София. Държавността се разпадна, поради инфантилноста на „протестните партии“ в парламента, които нито имат ясна идеология, нито ясни концепции за реформа, нито са диалогични и толерантни. Те по-скоро са жадни за власт и вместо да изграждат, на практика разрушават държавата. Стигнахме дотам, да ни предлагат за министър-председател търговец на шнорхели, а за правосъден министър – плагиат. Чудеса!


Президентът Радев може и да е имал желание да се пребори с корупцията, но това, което постигна е разпад на държавата.


Иска ми се да кажа няколко думи за корупцията, която стана едно от най-употребяваните обвинения към хора и партии. Много обичам историята за Исус, който спасил блудницата, която тълпата се канела да убие с камъни като наказание за греха и. Ето какво казал Исус, за да спаси блудницата:


 „ Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък върху нея.  А те, като чуха това разотидоха се един по един, като почнаха от по-старите и следваха до последните; и Иисус остана сам, и жената, гдето си беше, насред. И когато се изправи, Иисус й рече: Жено, къде са тези, [които те обвиняваха]? Никой ли не те осъди?“ Йоан 8:7. 


   -Да... Колцина от нас биха хвърлии камък срещу грешницата? 


   - Наскоро участвах в една анкета. Въпросът беше: Бихте ли платили за фалшив сертификат за ваксинация срещу Ковид? С огромна изненада установих, че повече от 30% от участниците биха платили. Това означава, че една трета от хората са готови да извършат документно престъпление и да застрашат живота на хората, които общуват с тях. Да, скъпи съотечественици, повечето хора или са корумпирани, или са склонни към корупция. Корупцията е заболяване на цялото общество. Тя не е специфично явление за България. Оказа се, че бившия министър-председател на Англия –Тони Блеър е корумпиран, близка на Путин,  а също президентите на Чехия и Украйна.

 

Да, много от  хората на властта, навсякъде по света са корумпирани. Корумпирани са и много от богатите хора, които си укриват данъците. Смятам, че е имало  корупция и по време на управлението на Бойко Борисов, така както е имало по времето на Луканов, Станишев, Костов и Симеон. Корупцията е нещо обичайно за нашето общество и нито започва, нито ще свърши с управлението на Бойко Борисов. Затова са ми смешни твърденията на новите протестни политици, които смятат, че сменяйки главния прокурор, ще решат този проблем. Вероятно ще са необходими сериозни промени в цялата правосъдна система, както и много от правилата на функциониране на държавната администрация. Можем само да мечтаем, че моралът на болшинството от корумпираните, ще се промени позитивно. Така че, хората които твърдят, че могат да се справят бързо с корупцията са или мечтатели, или лъжци. Това обаче не пречи да се опитваме, създавайки антикорупционно законодателство.   

 

- Каква според Вас е природата на българското разделение? На сградата на Народното събрание пише “Съединението прави силата”. Очевидно е, че и нашите предци са имали проблем с него, за да напишат тази очевидност на фасадата на парламента.


   - Ние сме държава и общество от по-малко от 150 години. Преминали сме през три войни и 45 години комунистически геноцид. Мисля, че от една страна сме незряло и инфантилно общество, а от друга – разделено от идеологии и политици. Храним илюзията, че сме демократично и гражданско общество, но се вижда, че не сме. Много сме далече от либералните общества. Но за да станем силно общество, трябва да сме обединени, а не разделени. Очевидно, този проблем е стоял още при създаването на съвременната българска държава. И разбира се, и досега идеята не е осъществена. 

 

- Какво мислите за новия проект на Кирил Петков и Асен Василев? Много хора виждат в тях надежда за бъдещето?


   - Те вероятно са поредния фалшив политически проект. След провала на „протестните партии“ : „Има такъв народ“, „ Демократична България“ и „ Изправи се мутри...“, народът трябва да бъде излъган с нещо ново, харвардско...Двамата тъкачи на илюзии се представят за честни и способни хора, които ще спасят България от корупцията. Да, на приказки те са чаровни, но се разбра, че единият е излъгал и нарушил конституцията, а другият вероятно е крадец на интелектуална собственост. Нищо ново под слънцето... Все пак, една нова партия би нарушила баланса в парламента и би променила отношенията между враждуващите партии, без да има червени линии между тях. Тогава, на базата на общи идеи, би могло да се стигне  до коалиционно правителство.  

 

- Зададох Ви предишния въпрос в по-широкия контекст на българските очаквания за месианство в политиката - Костов - 97-а, Симеон Сакскобургготски - 2001-а, Бойко Борисов - 2009-а, Слави Трифонов - 2021-а. Вярно с намаляваща сила, но все пак всички те получаваха огромен кредит на доверие в началото, а после следваше разочарование. Какво мислите за това?


   - Месианската идея е характерна както за Юдаизмът, така и за Християнството. Юдеите все още чакат своя месия, а християнският спасител Исус е разпънат на кръст. Да, на месиите се дава огромен кредит, но след това ги разпъват. Това се случи и с Костов и със Симеон и с Бойко Борисов, ще се случи скоро и със Слави. Хората се блазнят да бъдат месии, но след това не им е приятно да висят на кръста. Колкото до народа, разбираемо е да се надяваме, че някой с магическа ръка ще реши проблемите ни. За съжаление, чудеса не се случват.


Моят любим виц на тази тема е следният: По чудо оцелял евреин, излиза от Освиенцим и се обръща към бог : Боже, може ли повече да не сме твоят любим народ ...

 

- И на края един въпрос, свързан с професията Ви на лекар, но и заниманията ви като писател. Как си обяснявате недоверието на българите към ваксинацията срещу Ковид-19. Ние сме на последно място в Европа по поставени ваксини и на едно от първите места по смъртност от тази болест. От какво естество е изпитанието с коронавируса, според Вас. Успяваме ли да го разберем?


   - Пандемията от Ковид е както медицински, така и социален проблем.Предполагаемият брой заразени е около 10% от населението на Земята, а броят на жертвите е близо 2.5 милиона души. С две думи, това е сериозна, смъртоносна пандемия. Тя предизвика и световна икономическа криза. Единственото спасение от нея е ваксинирането. Благодарение на ваксините човечеството се е спасило от вариола, морбили , туберкулоза, хепатит, дифтерия, коклюш, тетанус, бяс, полиомиелит,рубеола, паротид, грип, коремен тиф, жълта треска и други.

 

Ваксините са спасили и облекчили живота на милиарди хора и без тях е немислимо оцеляването и развитието на човешкото общество. Създадените ваксини срещу Ковид доказаха своята ефективност и са на път да блокират развитието на пандемията, която постепенно ще се превърне в лек сезонен грип. Но това ще се случи едва след като по-голямата част от населението на Земята се ваксинира. И докато бедните държави разчитат на дарения на ваксини от по-богатите, в България, при вече осигурени голямо количество качествени безплатни ваксини, повече от половината население не желае да се ваксинира.

 

Нима българинът е по-глупав от немеца, италианеца, или французина? Не, просто българинът не вярва на институциите, не вярва на държавата, не вярва на науката. Ние все още сме богомили. Това е на практика негативен вот срещу държавата. Българинът е по-склонен да повярва на лъже-пророци, отколкото на българската или международна медицинска наука. Това е много опасен обществен феномен, който говори че сме  едно болно общество. Ние вече не вярваме на партиите, на властта, не желаем да гласуваме и не желаем да се ваксинираме. До там я докарахме.


Ясно е, че при този малък брой ваксинирани, пандемията у нас ще продължи, а смъртността ще бъде относително висока. Ние сме на пето място в Европа по смъртност от Ковид. Пред нас са Косово, Хърватска, Унгария и Северна Македония. Чехия също има много лош резултат. Очевидно е, че смъртността е по-голяма в бившите социалистически държави и Балканите. Тя определено зависи от нивото на медицината, която в по-бедните европески страни е по-ниско. Все пак, струва ми се, че до пролетта ще се ваксинират повечето българи и в крайна сметка пандемията ще затихне.


Действително, пандемията с Кронавирус бе изпитание за цялото човечество. Оказа се че човечеството не е подготвено за пандемии. Държавите са добре въоръжени и подготвени за войни с хора, но не и с вируси. Приоритетите на човешкото общество очевидно трябва да се променят. На първо място трябва да са финансирани науката и здравеопазването, а не оръжията. Приоритет трябва да бъде човешкият живот и здраве, а не силата на държавите и оръжията или мощта на икономиките. Оказа се, че науката може да реши бързо заплахата от смъртоносна пандемия, създавайки за кратко време ваксини. Бъдещето на медицината вероятно ще бъде ваксинологията и клетъчната терапия. Но върху научните експерименти с вируси и клетки трябва да има международен контрол, за да нямамепритеснения, че ще бъде създаден  нов смъртоносен вирус. Надявам се, че постепенно ще разберем всичко това и бъдещите правителства ще развиват човешката наука за хуманни цели, като се хвалим с ваксини, а не с нови модели свръхзвукови ядрени ракети.  

 

 

Проф. д-р Лъчезар Начев Гроздински дмн завършва медицина през 1974 г. в МА-София. През 1981 г. защититава кандидатска дисертация в областта на ангиологията. През 2008 г. защитава голяма докторска дисертация. През февруари 2010 г. е избран за професор по Ангиология. От 2014 работи като началник Клиника по Ангиология и флебология и зам.-медицински директор в Ачибадем-Сити клиник – Сърдечносъдов център.  През  2007 г. създава специалността Ангиология и е първият сертифициран ангиолог в България. Автор е на общо 137 научни труда в областта на ангиологията, включително на четири монографии. Бил е на специализации в Англия – 1989 г.  и САЩ – Харвард – 1992 г. Председател е  на Българското дружество по Ангиология.  

 

Автор е на четири книги: „Никой никога не умира”, „Насилието – начин на живот”, „ Размисли за комунизма“ и  „Истината ще ни направи свободни“. 

 

 

 

 

 


 

Коментари

 • Flick

  07 Окт 2021 9:45ч.

  Хаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калин

  07 Окт 2021 10:06ч.

  Допусната е малка грешка в интервюто, а тя е че Герджиков е алтернатива на Радев.Истината е, че Геджиков е антипод на президента Радев и второ издание на Плевнелиев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Благодарение на ваксините човечеството се е спасило от вариола, морбили , туберкулоза, хепатит, дифтерия, коклюш, тетанус, бяс, полиомиелит,рубеола, паротид, грип, коремен тиф, жълта треска и други."

  07 Окт 2021 10:30ч.

  Сред поименно изброените кое е ОРЗ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 07.10.2021 в 13:28 Като се обърне палачинката след изборите този и целия ИК ще се окажат отдолу. С всички произтичащи от това последици.

  07 Окт 2021 10:31ч.

  Така е, Мильо, така е. Важното е да си спокоен и да се храниш добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко

  07 Окт 2021 11:02ч.

  ''Има съд, където се решава кой е виновен и кой не е. Това не се решава нито на улицата, нито в парламента, нито по телевизията или интернет пространството.''- това просто не е вярно.Съдът,правото и т.н са финната настройка.Образно казано те не са нито горивото,нито моторът нито карбуратора.Те се грижат горивото да постъпва според нуждите и да не задави мотора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Flick на 07.10.2021 в 12:19

  07 Окт 2021 11:08ч.

  Да, най-бедни сме в ЕС, но това винаги е било така, независимо от факта кой ни е управлявал. Корупция има във всяка една държава. Всички други приказки са евтина пропаганда на политическите партии, които искат да се домогнат до властта. Радев сам работи против себе си със своите действия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  07 Окт 2021 11:17ч.

  Благодаря за поредното премахване на коментар. :) Ще пробвам да обърна палачинката. Всеки, който агитира за масова ваксинация ще загуби повече гласоподаватели, отколкото ще спечели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  07 Окт 2021 11:19ч.

  Ало, професори, ние търсим алтернатива на тиквоча, вие ни предлагате алтернатива на Радев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • албигой

  07 Окт 2021 11:19ч.

  Изплю се срещу богомилите като пепелянка в мляко. Това беше най-съществената част от интервюто.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите уважения

  07 Окт 2021 11:45ч.

  към проф. Гроздински като специалист. Но в политическите си преценки следва твърде елементарни опорки. Не доведе ли до разпад на държавността именно управлението на тези, които сега издигат удобната им кандидатура на проф. Герджиков? Не е ли този разпад резултат от невижданата корупция и злоупотреби с власт и деградирането на институциите, включително и съдебните? И защо смята, че е уместно, за да се неглижират политически деяния, да се привеждат в качеството на "аргументи" слова и сюжети от Светото Писание - не му ли изглежда кощунствено?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  07 Окт 2021 12:01ч.

  едвам го дочетох :штом на лекарите (които минаваха за аристократите на обществения каймак) не ги дразни занемарената,деформирана физика на Буци, неговата поведенческа култура (оставям настрана походката,която издава телесния интелект), неговия умствен потенциал, речевата му експресия, речниковата банка, уличнияъ му жаргон (който преминва в мутренския сленг), неумело скритото презрения към хората и Кво ли не ошти и ошти. ну тукъ ставъ думъ зъ лекър,който би требвало дъ имъ и обштъ култура (все пак е минал учбникъ по психиатръ) и дъ не забелязва изкривенътъ структура на Буци тогава не ни чака просветляване на хоризонта. там е бедата ни,че уж по извисените ("каймаците" на колективната мисловност),застават отпред като цвилишти мъгаретъ нъ герп то работата ни спукана. познавам автомонтьори които са с глави над този мед- професор ,които са граждани,за разлика отъ тази напомпенъ персонъ (това че е бил на специализация навън, не го парфщмира съ шанел Н5) няма и няма да има по голям срам за нас след живков да сме управлявани от глупак и психопат:човек наистина трябва да е скопен и да не вижда за какъв пейзаж става дума:непоклатим съм,че ние сме тълпа отъ мерзавци,хитрици и таркати,шмееееекери,които произвеждат само ексременти (политкоректно): не ми го побира умъ след всичко което натвори Буци ко (псувнятъ ни станъ герб на знамето, патентована от мутренското подсъзнание )лекар съм и познавам колеги които нямат библиотеки и с тях освен по материята,явтомобили,гуми,почивки на море и хвалби за посетени "диииистинации" зъ друго няма какво дъ си клатим въздухъ:не суъ стъпвали на театър, музикътъ им е за фон въ кухнятъ и автомобилъ ( и etc, )

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щом всички сме били грешни и корумпирани, професорът какъв е?

  07 Окт 2021 12:08ч.

  за да ни дава съвети за кого да гласуваме? Добър съветник, няма що. От цялото Евангелие, само епизода с грешницата ли има отношение към нас в момента? Наказанието чрез убийство с камъни не е било разрешено по римските закони, затова са опитали да вменят вина по римските закони на Христос ако го одобри и по еврейските закони ако не го одобри. Убийството чрез камъни наистина е крайно наказание, все още прилагано в някои мюсулмански страни. Само че Христос никъде не е отричал спазването на законите на държавата, например плащането на данъците към Рим, казвайки "Отдайте кесарювото кесарю, Божието Богу". Сега суверен е народа, така че народното трябва да се даде на народа по Христос, именно за изпълнението му се води цялата борба с овластената и институциализирана мафия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  07 Окт 2021 12:22ч.

  Мафията паразитира и изсмуква жизнените сили на държавата и обществото и ако искаме да оцелеем ще трябва да я унищожим ! Срещу престъпници погазващи човешките права и законите не може да се борим мирно , защото те са агресивни и ще унищожат всеки , който им се противопоставя ! На първо място сме по смъртност в ЕС защото няма работеща здравна система , а на пето по смъртност от ковид , защото нацията има защитни сили и с основание не вярва на крадливите си управници !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  07 Окт 2021 13:15ч.

  като чета този професор и Герджиков как упорито повтарјат, че то си имало институции и съдебна система, и прогрес, и благосъстојание и хајде да се прегърнем и ми хрумва Ботевото стихотворение --Кажи ми, кажи, бедний народе,// кой те в таз рабска люлка люлее?// Тоз ли, що спасителят прободе// на кръстът нявга зверски в ребрата//, или тоз, що толкоз годин ти пее:// "Търпи, и ще си спасиш душата?!" ........................................ С такива професори без гражданска позиција ми хрумва , че от Библијата може да се цитира и друго, например-“когато солта обезсолее“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 333

  07 Окт 2021 15:11ч.

  Професорът може да е корифей в областта, в която е професор, но е неопитен първокурсник в логическото мислене и политиката. И му личи. Само едно нещо ще спомена - преследване по закон се извършва от независими органи. Такива след 12 години "управление" на ГЕРБ няма. Ни има друг прецедент. Хората като този професор обявиха един преден режим за престъпен. Със закон. Ей така наедро. Без конкретна вина, без персонални дела. Като алтернатива можем да обявим със закон управлението на ГЕРБ за престъпно. Ще бъдем последователни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  07 Окт 2021 17:13ч.

  Проф. д-р Лъчезар Гроздински в разговор с Явор Дачков: Да се разделя едно общество на мутри и не-мутри, на мафия и честни хора е дълбоко погрешно. Първо, кой определя това? *** Това направи дочитането излишно. Професорът засенчи Далай Лама, Христос и вси светии. Някои философи по рождение, професори по стечение на обстоятелствата кацнали в кулата от слонова кост не виждат раликата между бити и биячи, крадени и крадци, жертви и грабители и т.н. Та, пита професорът (?) кой определя това? Ами логиката и реалността ги определят, НО плебса трябва да знае че всички СТЕ ВИНОВНИ - и тези с офшорките и онези дето ровят кофите щото 45 години траяли комунизма. Ашколсун!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  07 Окт 2021 17:17ч.

  До Flick на 07.10.2021 в 12:19 на 07.10.2021 в 14:08 Да, най-бедни сме в ЕС, но това винаги е било така, независимо от факта кой ни е управлявал. *** Предполагам визираш последните 32 години. И все пак добре би било да уточняваш за да не ставаш смеховато глуповат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гледай

  07 Окт 2021 18:06ч.

  и професор и писател и не знае , че наистина има честни и нечестни хора, че има мутри и не-мутри и че има и рай и ад. Господине, преди да пропише, писателя е добре да попрочете нещо. И да не забравяме че Герб е дясно крило на БКП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бибитко

  07 Окт 2021 18:13ч.

  Аман от професори в тая държава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  07 Окт 2021 18:20ч.

  Голям срам! Все повече стават профсорите, от които наистина ме е срам. Почна се с Ангелов..., но тези не отстъпват.......... Като ви гледам годините, как па станахте хора през оня геноцид, бре? Или наваксахте знанията от първите години до професорството за последните 30? Нямам думи. Вече като чуя професор в България и се появяват Ини съмнения у мен. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джони

  08 Окт 2021 6:34ч.

  Икономическият възход при Борисов, тоя професор е пълен олигофрен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • старец

  08 Окт 2021 11:00ч.

  Само ще ви припомня че преди 20-тина дена , бойко изхвърли Герджиков от СОС /софийския общински съвет/ , защото не става ... Сега иска да ни го турне за нов вариант на певнЯлиев - послушен изпълнител на неговите желания . Е е , това въобще не е избор . Това е наглост ! Не искам да коментирам проф. Гроздински - много се усеща чия ръка го насочва .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Силвестър Дръмбозов

  08 Окт 2021 12:29ч.

  Тъй чете герберунгел евангелието. Като си стигнал до Христошите притчи, виж какво е рекъл за разделението, професоре:„Не мислете, че дойдох да донеса мир на земята; не мир дойдох да донеса, а меч” (Мат. 10:34). за които слова владика Николай в Мисионерски писма казва: " Чети, като да е казано: „Не съм дошъл, за да примиря истината с лъжата, мъдростта с глупостта, доброто със злото, правдата с насилието, скотообразното съществуване с човечността, невинността с разврата, Бога с мамона. Не! Донесох меч, за да разсека и отделя едното от другото, та да няма никакво смесване.” И друго:" „Защото дойдох да разлъча човек от баща му, и дъщеря от майка й, и снаха от свекърва й” (Мат. 10:35)". Коментарът на Владиката:...Защото ако синът поеме след Христа, а бащата си остане в мрака на лъжата, мечът на Христовата истина ще ги раздели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гери

  08 Окт 2021 14:12ч.

  Не го разбирам този професор. Хубаво инициирал кандидатурата на проф. Герджиков, но това повод ли е да донесе от девет кладенеца вода, за да ни убеди как управлението на Борисов едва ли не е най- доброто от 30 години насам. С това не прави услуга на протежето на Борисов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Невъзхитен

  09 Окт 2021 10:15ч.

  Колко много на пръв поглед умни хора с титли дори...но да не ги поглеждаме с втори поглед...се нареждат зад празнодумеца Герджиков и наливат подкрепа в гербопитечната смрад...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария

  10 Окт 2021 9:51ч.

  И подметките ще лижат на Борисов- заедно с началника си Иво Петров- безвремието, корупцията и мафиотщината ги направиха милионери. Жалко, беше добър и внимателен Лекар в Трета градска… Потресаващо е как хора, които четат и пишат книги , могат да застанат зад това уродливо , нагло и неграмотно същество!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи