Правителството цензурира анализ на БНБ за еврото

Правителството цензурира анализ на БНБ за еврото

Димитър Радев, управител на БНБ. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Правителството цензурира анализ на Българска народна банка за ползите и рисковете от евентуална замяна на лева с еврото през 2024 година. Самата цензура е толкова сериозна, че според централната банка нарушава нейната независимост, гарантирана от закона. По случая е имало поне един скандал, в който са участвали подуправител на БНБ и заместник-министър председател, научи „Гласове“ от свои източници.

Става дума за доклад, който се изготвя от работна група „Макроикономически анализи и публични финанси“, към Координациониня съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната. Работната група включва екипи от Българска народна банка и Министерство на финансите и неин ръководител е вицепремиерът Атанас Пеканов. Координационният съвет от своя страна се председателства съвместно от управителя на БНБ и от Министъра на финансите.

С решение на координационния съвет от 13 юли работната група трябва да състави първи вариант на анализ за ефектите от въвеждането на еврото до края на юли. Тъй като е ясно че се работи на няколко места – в БНБ и в Министерски съвет, краят на юли е срок за отдените звена да ппредставят приноса си, а сглобяването и окомплектоването на окончателен вариант се предвижда да стане до края на август тази година. Едва след това самият координационен съвет трябва да разгледа доклада.

След като на 29 юли БНБ изпраща своя принос, през целия август не получава никаква обратна връзка. Чак на 20 ептември членовете на Работна група „Макроикономически анализи и публични финанси“ получават първа работна версия на проекта на „Анализ на ефектите от въвеждането на единната европейска валута в Република България“. Това е проект на обединени приноси на БНБ и МФ като промените и коментарите във файла са в режим за лесно проследяване (т.нар. track changes).

Оказва се, че там има изтривания на съдържание, създадено с експертизата на Българска народна банка, както и инструкции, които попадат в мандата на БНБ. Съгласно законовите разпоредби, уреждащи независимостта на централната ни банка, управителят на БНБ, подуправителите на БНБ, членовете на Управителния съвет нямат право нито да искат, нито да приемат инструкции от органи на Европейския съюз, Министерски съвет или чуждо правителство, а тези институции от своя страна нямат право да оказват влияние.

Самите корекции са от анонимен автор, чийто подпис като профил, нанасял редакциите, е Author. От БНБ са протестирали, защото не се знае кой работи и каква е експертизат му да налага съответните редакции, в допълнение на факта, че те нарушават законово гарантираната й независимост. Протестират и срещу краткия срок за ракция на направените промени, като искат документа да се изпрати наново, но с ясен автор на редакциите и да се даде срок до 14 октомври, в който БНБ да отговори на въпросите, в нейната компетентност. БНБ предлага финализирането на анализа да се отложи до 31 октомври.

Управителят на БНБ Димитър Радев предизвика скандал по време на изслушването си в Народното събрание в четвъртък, именно заради отказа да споделя заключения на анализа. Димитър Радев не спря да изразява политически лозунги и същевременно обясняваше, че ще пази БНБ от въвличане в политически спорове. Отказа да отговори и на въпроса на Румен Гечев и депутати от левицата дали 2024 година е правилният момент страната да замени лева с еврото.
Посочвайки, че първи януари 2024 година е дата фиксирана в „Националиня план за въвеждане на еврото в Репубика Бългаия“, приет от кабинета „Петков“ на 22 май тази година, управителят на БНБ имплицитно призна, че решението на изпълнителната власт предхожда експертните анализи.

В крайна сметка Димитър Радев обеща да се отдели приноса на БНБ към анализа на Координационния съвет и той се разпространи максимално бързо до желаещите депутати. Не се разбра защо това не се случи в седмицата, откакто парламентарната група на БСП поиска ръководството на БНБ да бъде изслушано, до четвъртък, когато изслушването се проведе. Както и защо управителят не спомена нищо за заключенията в приноса на БНБ, след като така или иначе са налице и е готов да ги предостави.

 


 

Коментари

 • БЪЛГАРИН

  30 Окт 2022 9:26ч.

  ЗАЩО ЛИ СЕ СТРАХУВАТ И ОТ КОГО?НАЛИ УМНИЯТ ХАМПАР ЦУМЯН ЗАЯВИ,ЧЕ НЕ Е РАБОТА НА ПОЛУГРАМОТНОТО,ПОЛУИНТЕЛИГЕНТНОТО ПРОСТОЛЮДИЕ ДА РЕШАВА ЗА ИЛИ ПРОТИВ ЕВРОТО И ВЛИЗАНЕТО В ЕВРОЗОНАТА????МНОГО СТРАННО???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Касандрна пророчица

  30 Окт 2022 13:55ч.

  Страхуват се, защото НАРОДЕН СЪД и БЕЛЕНЕ ги чака.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговор

  30 Окт 2022 19:06ч.

  Решението за еврото вече е взето от началниците им. Това, от което се страхуват, е хората да не се усетят о време, какво светло бъдеще им готвят и да тръгнат едни протести, не дай Бог, нещо по-сериозно. Всяко предателство срещу народ и държава ще им се размине, но ако не сколасат в срок да изпълнят това, което им наредено, лошо им се пише.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  30 Окт 2022 9:30ч.

  Смятайте колко ще е зловещо 🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нали? То ако беше нещо хубаво нямаше да го крият! Логично!

  30 Окт 2022 11:30ч.

  Ама къде ти логика в " европейските "елити" "! Работата с еврото мирише отдалеч!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще влезнем на мястото на Италия

  30 Окт 2022 13:21ч.

  Ще имаме високата чест цялата еврокъщичка да се срути върху главите ни, за да могат мерзавците като Пеканов да вземат едни пари

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  30 Окт 2022 10:42ч.

  Така правят нашите управници, нали са слуги на ЕС и САЩ. Влизането в Еврозоната е предателство, но нашите политици са доказали, че са предатели! Даже един голям финансов “специалист“ арменец писа, че народа е прост и не може да се бърка в този въпрос! Но това са българофоби, те не мислят за хората, а за своето слугинство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  30 Окт 2022 11:13ч.

  Така ама... после им слагат етикет "цвят на нацията" - избит! 😆

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  30 Окт 2022 11:13ч.

  Е много ясно, че ще цензурират. Иначе ще лъсне простата истина - една шепа хора имат полза от въвеждане на еврото и 99% ще претърпят вреда! Живеем в капитализъм, крайно време е да го разберете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крайно време, верно,

  30 Окт 2022 11:20ч.

  Щото вие си живеете ментално още при бай Тошо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  30 Окт 2022 11:43ч.

  Не при бай Тошо, а при охранителят шофьор на Бай Тошо, "евроатлантическата" тиква, която разсипа България, така както нито башибозук нито болшевик я е разсипвал! Вие либерастите също живеете в това безумие, освен ако не миете чинии на запад или проституирате!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Матушката

  30 Окт 2022 11:19ч.

  Почти целия бюджет е засекретин, вие за части от доклад плачете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Матушката не се отказва от парите си и не приема чужда валута, д....л!

  30 Окт 2022 12:15ч.

  А и защо "Матушката" винаги ви е на всяко гърне мерудия?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в Матушката, казваш!

  30 Окт 2022 12:17ч.

  Баце, това какво общо има с настоящата тема? Козяк, незачет! Опорките днес много нефелни, бе! И, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано, няма да има днес козяшки лебец за тебе! Анадънму?👹

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно това е въпросът ми към Кремена Кунева (ДБ)

  30 Окт 2022 15:24ч.

  след вота в НС за ускоряване работата по този "проект": file:///var/folders/bj/xh0nfrf90xj6hw63c70ty89r0000gn/T/com.apple.iChat/Messages/Transfers/IMG_1165.JPG Тези ДеБили решават съдбините на България там! А идващата седмица по същия начин ще гласуват и военна помощ за Украйна! Само Възраждане милее за България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  30 Окт 2022 11:39ч.

  Простолюдието какво плаче - нали си избра цвета на нацията. Паричната единица ще е каквато изберат те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изборите бяха нечестни

  30 Окт 2022 15:32ч.

  И фалшиви. Нека да покажат списъците от всички секции. Да не се окаже че починалата ви баба е гласувала за възхода, а емигрирлият ви братовчед починал в чужбина, е гласувал за промяната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  30 Окт 2022 12:02ч.

  Еврото - така нар. „фиатни пари“, които нямат собствена стойност/покритие от стоки, злато, което дава възможност на правителствата да печатат неограничено количество от тях, което може да доведе до хиперинфлация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  30 Окт 2022 12:04ч.

  Бъдещето на еврото зависи от институционалната архитектура на ЕС, която на този етап изглежда зле. В това несигурно време управниците ни искат ускорят приемането на еврото вместо националната валута-българския лев, а 9 държави (8 от началото на 2023 г.) все още се въздържат от такова действие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Президентът

  30 Окт 2022 15:31ч.

  Е виновен. Той слугува на всички врагове на българите. Състави няколко служебни правителства, които уж да осигурят честни избори, нямаше такива. Слави му слугува като чирак, заради жена му. Всичко е толкова елементарно. Кой посети президента?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  30 Окт 2022 12:04ч.

  Това беше и една от причините за излизането на Великобритания от ЕС. Дори и Ангела Меркел след среща със Саркози през 2010 г. заяви:“ „Ако еврото се провали“, „Европа се проваля “, предупреждавайки, че последствията за цяла Европа ще бъдат „непредвидими“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  30 Окт 2022 12:05ч.

  Дори Румъния отлага приемането на еврото за 2029 г. , а е с по-добри икономически показатели спрямо България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  30 Окт 2022 12:06ч.

  Опитайте при посещение във Великобритания да предложите евро - никъде не ги искат. Признават само собствената си валута! Защо ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защото

  30 Окт 2022 15:25ч.

  имат чувство за национална принадлежност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въвеждане на еврото неминуемо ще завърши с въвеждане на рублата

  30 Окт 2022 12:44ч.

  Запишете си го някъде

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Радев

  30 Окт 2022 12:44ч.

  Не е ли с изтекъл мандат?Ако да,в това висящо положение ще прави свирки.Да скрие доклад-защо не?Какво го заплашва-нищо.А доклада не е предвиждал новата структура на власта.Че е не обективен не се и съмнявам! Големият въпрос е-ЗАЩО НЕ Е ПУБЛИЧЕН!След като касае всеки един от нас и ни засяга пряко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защото нашите съграждани които се гордеят че са европейци

  30 Окт 2022 15:29ч.

  тепърва има да проумяват "Що е Демокрация?" и зачитане правото на ВСЕКИ член на обществото ни да изповядва възгледите си, тъй като са тоталитарни лакеи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  30 Окт 2022 14:19ч.

  Поредният експерт, който в момента не е пряко ангажиран във властта, без директтен ангажимент и към едрия финансов капитал - Г- Кадиев, тази сутрин по категоричен и лично много радващ ме начин, повтори тезите ми: Привържениците на еврото акцентират в/у дребни и напълно незначителни негови позитиви, директно манипулират или лъжат по отношение на ред важни въпроси,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за кампанията за разясняване на преимуществата на EUR

  30 Окт 2022 15:40ч.

  от бюджета ни са заделени 10 000 000 лв. за медиите ни и вече ги усвояват...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  30 Окт 2022 14:23ч.

  А ПО НАЙ-ВАЖНИТЕ ТЕМИ ПРОСТО МЪЛЧАТ! Продължи: по принцип считам, че някой ден еврото може да се приеме, но в момента това категорично е вредно за България. В момента нашата производителност е 48 % от средната европейска, а потребителските цени - 52 %. Когато двата показателя достигнат поне 80 %, тогава темата става актуална за дискусия. Сега ще донесе вреди на бг. народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  30 Окт 2022 14:27ч.

  Призовавам моментално лалката, копейката, форса и другите безникови разбирачи да разяснят механизма, по който единна (колективна) валута сред група от страни с различна степен на обществено, икономически и технолигическо развитие, обричат по-слабите на вечна бедност. Гаранция, че и тримата са от висока проба разбирачи и ще внесат баланс в тревожните ни души!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  30 Окт 2022 14:38ч.

  Нали съобразявате, че в обсъждания доклад най-вероятно поне 90 % от обема е посветен на на "ползите" от еврото, които са напълно смешни, ае понякога и идиотски, но с дитирамби са раздути до стратосферата. Казвайки "идиотски" не прекалявам. По-битов пример, че да разберат всички! Добрите чейнчбюра работят примерно със спред (марж, разлика) половин стотинка. Понякога и по-малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  30 Окт 2022 14:42ч.

  Колко е това като процент. Моля, разбирачи, не се Абете :)), Отдавна е известно - четвърт процент! Хиените на БХ крадяха обществения ресурс с 50 % намаление. За какво говорим?! Но да се върнем на доклада! Докладът има автори и е подписан! Може да се обзаложите! Там, където се говори за "вредите", колкото и да мижим, да се правим на смахнати и луди, да не дооценяваме, всяко споменаване стъписва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  30 Окт 2022 14:47ч.

  Лихвите щели да паднат! Пълни глупости! Лихвата сега е във функц. зависимост от надценката за риск, който излъчва съответното стопанство. В момента парите в обращение в Бг са с двойно покритие от монетарни активи в резервите на борда. Бордът сам по себе си не допринася за увеличение на риска. Нашите лихви експлодираха по съвсем други причини, но това е за друга лекция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  30 Окт 2022 14:50ч.

  Бай бай, Макаров ! Дачков пак мълчи, радиоточката ли спряха ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  30 Окт 2022 14:54ч.

  Изядоха А.Василев, че не е емит. дълг през февр., когато (видите ли) Хърв. взела на 0,3 %. Ако беше го направил 1 месец след поста, щяха да го изядат, ама опулените откачалки от дб крещяха цял месец септември като отвързани. Дойде октомври, Хърватска емитира отново, ама този път пазарът рече 4,3 % (груби спомени, не проверявам сега, порядъкът верен), изведеднъж дб се изсулиха и МЪЛЧАТ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  30 Окт 2022 14:58ч.

  Щяла да се увеличи сигурността на банковата система! Пълни глупости. Принудиха ни да станем членове на БСъюз, което вече е факт и единствената "полза" вече е изконсумирана. Водещите 3 банки Бг са под някакъв надзор на ЕЦБ и при идване на евро, нищо няма да се промени. БС вече ни коства значителни разноски - кеш + държ. гаранции, но наша банка не е в списък на "подлежащи на спасяване".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  30 Окт 2022 15:03ч.

  А ПРИ СПОМЕНАВАНЕ ДОРИ НА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ И ВАЖНИ НЕГАТИВИ, ЧОВЕК НАПРАВО ИЗТРЪПВА ЗА ГОТВЕНОТО НА БЪЛГАРИЯ! ПРИ ЗАРАВЯНЕ В ДЕТАЙЛИТЕ - ДИРЕКТНО СЕ ОТИВА В УЖАС! Е, няма да умреме, но от гледна точка относителните стойности в съответната среда, осъдени сме вечна мизерия. ВЕЧНА - защото междувременно обществото ни вече е било лишено (ограбено) от най-важните фактори за растеж!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е зле

  30 Окт 2022 15:28ч.

  Да проверите дали последните месеци, членовете от кабинета и от БНБ не са предприели мерки за емиграция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  30 Окт 2022 16:34ч.

  Ей, разбирачи! Вижте го хубаво този, който е на снимката горе. Твърде вероятно само очилата му да са значително по-скъпи от автомобилите ви! Той отказва на гоите правото да прочетат написаното в ОНЗИ доклад! Вие с него в един отбор ли сте?! Вероятността за избор на заместник в момента е слаба, но някой ден това ще се случи и тогава той ще се върне в NY. Вие тогава къде ще бъдете?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Положението , както се разбра,

  30 Окт 2022 16:46ч.

  е почти изпуснато! Напълно е вярно, че ни готвят за обиране, в полза на анонимните печеливши съучастници. И затова всичко се прави в пълна секретност. Къде са опозиционните партии, които претендират, че милеят за народа? Какво ще кажат Възраждане, БСП ?? Нека подемат борба за народния интерес! Или и те са в акцията?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вече стана ясно,

  30 Окт 2022 16:53ч.

  че трябва да се ходи на протести, даже сме закъснели, защото ако ние, обикновените граждани, не се загрижим за интересите си, управляващите няма да си мръднат и пръста. Която партия милее за страната и народа си, сега е момента да го защити. Дали ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  30 Окт 2022 19:16ч.

  интересна статия, още по-интересни коментари. Всъщност в статията се казва едно единствено нещо - БНБ е зависима. Та я сега да попитам, след многогратните доказателства, че БНБ е зависима, некопентентна, непрофесионална и дори в някои случай (КТБ), очевидно съучастник в престъплението, как си я представяте като гарант на силна национална валута?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  30 Окт 2022 19:20ч.

  Аз лично съм привърженик на запазването на борда. Но очевидно не може да продължи вечно, и предвид напъните и от двете посоки, явно времето му изтича. Очеевидно еврото е по-малката от двете злини. Все пак едва ли ще се събудите една сутрин, и да установите, че парите ви в банката са прах, а със заплата/пенсията, можете да си купите един хляб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  30 Окт 2022 21:10ч.

  О-оо! Интересна статия, още по-интерестни коментари! Значи така я смятаме?! Политическата ни система на хартия е добра, обаче на практика се доминира от едноличната ВОЛЯ на некъФ БХ, който разпоредил на всичко, що е държавно и бюджетно, да работи само с КТБ или пък от ЦЕНЗУРА от нечие правителство, което се намесило в независимостта на БНБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  30 Окт 2022 21:12ч.

  И на какъв кантар, моля, беше измерено, че това е по-голямата беда?! Това са пълни дивотии! Констатирането и осъзнаването на подобни явления са добър повод проблемът ад се сложи на масата и да изговори и гарантира, че прословутата независимост на БНБ не е просто красива дума , а много важно условие за националното ни оцеляване, което е неоценимо и не може да се поставя под съмнение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  30 Окт 2022 21:15ч.

  Да не би да ми се причува, че тъдява някъде обикаля някакво лице с военен чин, което твърди, че румънците са по-умни от нас?! Алоууууу, хайде, моля, по-сериозно! В системата на валутен борд има вложени механизми, които автоматично слагат намордник на мераците на политиците да харчат. Биха могли да го направят само през дълг, но пазарът не е глупав, хич не е глупав!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  30 Окт 2022 21:17ч.

  Ако пазарът усети, че нещо се клатим, което на практика ще се изрази, че монатарните резерви на борда запчнат да намаляват относително към левовете в обращение, тогава могат да ни атакуват. Обаче, нали има Парламент, който също има думата при одобряване на бюджет и дълг. Ако всеки си върши добросъвестно работата, няма да катастрофираме, но с/у беднотията гаранции не се дават!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  30 Окт 2022 21:27ч.

  Никой и никога не е твърдял, че най-доброто за Бг е да стоим вечно във ВБорд. По много категоричен начин съм обяснявал за негативите на еврото. То наказва бедните по перфиден начин. Дадох пример с изказването н аОрбан, който поставя условие: еврото може да дойде в Унг след като станем богати като вас. Последните дни - приведох мненията на Сарийски, кадиев, папазов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  30 Окт 2022 21:33ч.

  В момента ползите му са смешно и пренебрижимо дребни! От другата страна рисковете са ужасяващи: осъждат ни вечно опашкарство и беднотия, спирала от неудържимо задлъжняване, трайна загуба на конкурентоспособност, БСъюз само доп. разходи, практически не пази наши банки, СПакт - изпълн чужда фин. пол-ка. Част от резервите ще се откраднат по нагъл и безсрамен начин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  30 Окт 2022 21:35ч.

  Все по-често и без право на реална защита ще ни вкарват в схеми с общ дълг, което е нищо повече от узаконен начин на кражби при изпълнение на чужди планове и приоритети! ВСИЧКО ТОВА КОМБИНИРАНО Е РАВНОСТОЙНО НА ЗАГУБА НА ПАРИЧЕН, А ОТТАМ И НА НАЦИОНАЛЕН СУВЕРЕНИТЕТ. НЕ, КАТЕГОРИЧНО НЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  31 Окт 2022 7:15ч.

  Тя ужасна страхотия беше с влизането ни в ЕС! Забраниха ни шкембе чорбата, свинските крачета, не варим ракия... Казваха ни го всеки ден преди 01.01.2007 г., но не повярвахме! Сега всички страхотии, с които ни плашат с въвеждане на еврото ще ни се стоварят на главата! Както беше и преди...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буркан банк

  31 Окт 2022 17:15ч.

  Накратко в бг банкови институции не съществуват. От тук до фалит на цялата система има една крачка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дайте анализа на БНБ

  02 Ное 2022 19:50ч.

  Дайте анализа на БНБ, от пресконференцията на Възраждане!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи