Подуправител на БНБ на партийно събитие на "Промяната"! За каква независимост на централната банка и за каква еврозона бленуваме?

Подуправител на БНБ на партийно събитие на "Промяната"! За каква независимост на централната банка и за каква еврозона бленуваме?

Доказано е. Снимката, която циркулира от сутринта, че подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров посещава партийно събитие от кампанията за кмет на Благоевград Методи Байкушев, е вярна достоверна. Тя е кадър от видеоклип в YouTube, който Байкушев е качил на личния си уебсайт. Присъствието на Гюров е запечатано в 1:14 минута на клипчето и ако ПП, или Байкушев в частност, не получат пристъп на срам и не решат да го свалят, всички ще могат да видят как шефът на валутния борд интерпретира независимостта на централната банка.

Къде е сега възмущението на будното гражданство, което с хунвейбински плам аплодираше режисьора Александър Морфов за вандалските му актове спрямо една жена, напуснала партийните си позиции, заработила на договор по Кодекса на труда, но останала близка до партийния лидер, за който работи. Велислав Кръстева, тогава бивш пиар на ДПС придружи почетния председател Ахмед Доган до училището, в което гласува, и макар да няма вътрешно правило в Народния театър, което да забранява подобно поведение, Морфов, артисти и гражданство, претендиращо да е будна съвест на българското общество наскачаха, че не може така. Тя трябвало да напусне. Драскаха се врати, правеха се демонстрации, стачки, протести, отменяха се представления.

А сега какво? Да ме прощават от Народния Театър, но едно позорище, в каквото те превърнаха водеща културна институция, не може да се мери по важност за държавата с нейната централна банка. И точно подуправителят, който отговаря за стабилността на валутния курс, за стабилността на спестяванията и косвено за важен аспект на националната сигурност, отиде да подкрепя партиен кандидат. Не партийно обвързана личност, която гласува, а пряк кандидат за властта.

Въпросът принципен ли е, или подобни актове на политически активизъм са допустими, когато ги вършат представители на „Продължаваме промяната“? Вярно е, няма изрична разпоредба, която възпира Гюров да ходи, където си поиска. Става дума за граници, които не са ясно начертани и точно заради принципното им значение, което не е облечено в разписана норма, зависи от личностите, дали ще се държат на висотата на постовете си, или ще принизят себе си и постовете си, като се отдадат на партизанство.

Да си представим, че подуправителят беше посетил партийно събитие на БСП. Или недай Боже на ДПС, или на „Възраждане“. Под прозорците на източното крило на централната ни банка вече щеше да има палатков лагер, затварящ площад „Батенберг“ за автомобилен трафик.

Но нека оставим настрана „Продължаваме промяната“. След като записа от собственото им виртуално събрание през май показа, че за тях няма принципи, нито ценности, всичко, ставащо днес може само да потвърждава кухотата на лозунгите им.

Тук има нещо много по-страшно. От десетилетия в БНБ не е имало подуправител с толкова ниска професионална подготовка като Андрей Гюров. Политическите протекции позволиха неадекватната му кандидатура да се придвижи до един от най-високите постове в централната банка, което само по себе си трябва да ни притеснява, защото след всеки негов ход група експерти ще трябва да проверяват има ли гаф. А партийната принадлежност, която продължава да демонстрира в комбинация с некомпетентността му, която скоро ще стане ясна на колегите в Европейската централна банка, ще бъдат най-сигурно доказателтво, че независимостта на БНБ е  дискредитирана и то точно от партията, която най-яростно драпа за приемане на еврото.

 

Коментари

 • Кадиров

  03 Окт 2023 15:49ч.

  Анатема и ОСТАВКА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  03 Окт 2023 20:06ч.

  Никой и не се е съмнявал в уговорките между мутрите и променливите !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  03 Окт 2023 15:59ч.

  Автора не винаги ми допада, но в конкретния случай е абсолютно прав. На Гюров може да му се прости, или поне аз съм склонен, леееко партийно залитане, но че е абсолютен профан в областта която ще "управлява" няма съмнение и не бива да се пропуска. Виждаме, че и в политически план също е кух. Оставка, марш !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тук пък Морфов как го настани в ситуацията?

  03 Окт 2023 16:43ч.

  Вижте какви са постановките днес в Народния театър и тогава правете сравнения. Морфов си беше прав на 100%

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Петко на Кирча

  03 Окт 2023 16:57ч.

  Никаква еврозона и ЕС докато ни управляват слуги - тримата бг глупаци и ЛайнЯн

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  03 Окт 2023 17:46ч.

  А ви екакво очаквате от Продължаваме Провала...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  03 Окт 2023 18:54ч.

  Другарю автор Антонов, Народният театър, Националната Опера ВИНАГИ са по- важни от която и да е банка. Дори Националната такава. Иначе тезата е вярна- почему сега никой не врещи до небесата? А трябва. Това е скандално. Гюров просто не бива да е там. Точка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зрител

  03 Окт 2023 21:03ч.

  Глупости, явно не ходите в Народния и Операта и не знаете за какви халтури става дума. А може и да ходите, но да не разбиратне. Това са сцени за развлечения - в България от много ниско ниво и качество. Художествена самодейност, спонсорирана с милиони от данъците ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  03 Окт 2023 23:07ч.

  До "зрител". Хайде само да не си позволявате да квалифицирате от какво разбирам и от какво не. Не живея в България от десетилетия, оперният театър в града ми е един от десетте най- добри в света. И го посещаваме редовно. Като дете посещавах Операта в родната си София от невръстна детска възраст. Както и зала България. Ако сега нивото е лошо, това се дължи на три причини- лошо управление, лошо финансиране и...съобразяване с масовия вкус с цел посещаемост. А в България дори елементарен естетически вкус просто няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи