Питър Франкопан: Китайците ще пренапишат историята

Питър Франкопан: Китайците ще пренапишат историята
"Новите пътища на коприната няма да променят маршрута, но ще пренасят нещо различно от материалните блага. Те ще прокарват именно идеята, че ответната реакция на Китай към вируса е по-добра от тази на други страни, за да накарат хората да забравят, че китайското протакане позволи епидемията в Ухан да се превърне в световна катастрофа. Реално става въпрос за пренаписване на историята с тези термини: китайски триумф и западен провал. И няма да можем да кажем, че не сме били предупредени". Питър Франкопан е британски историк, професор в Оксфордския университет, преподава също в Йелския университет, Харвард, Принстън и Кеймбридж, автор на световния бестеселър “Пътищата на коприната” (2017), издаден и в България. В книгата Питър Франкопан пише: “Всички пътища водеха към Рим. Днес те водят към Пекин”. Ще се промени ли това с безпорядъка, предизвикан от коронавирусната епидемия?

 

 

 

- С нарастващото недоверие към глобализацията и тенденцията за преместване на индустриите и по-добро потребление, смятате ли, че китайският проект за нови пътища на коприната, “Един пояс, един път” (One Belt, One Road), ще бъде засегнат от епидемията? Няма ли да се засили протекционизмът в света?

 

- Това чуваме в момента: че глобализацията приключи, защото тази епидемия показва крехкостта на нашите търговски връзки; че сме навлезли в следващата ера, тази на “деглобализацията” и неонационализма. В много кръгове, особено в САЩ, не само са съгласни с тази хипотеза, но и много активно я подкрепят. Някои виждат в нея златна възможност за икономическо отслабване на режима в Пекин. Един от най-близките съветници на президента Тръмп не спря да повтаря, че трябва да се подсигурят веригите за доставки и следователно икономиката да се “върне в родината”. Само че веригите за доставки често включват няколко производители в няколко страни. И освен това, ако човек е решен да стане изолационист, не може да пренебрегне факта, че в отговор ще има наказателни мерки, които ще окажат влияние върху вътрешните работи. Освен това целта на световните вериги за доставки е да произвеждат на възможно най-ниската цена. Отдалечаването от тази концепция ще повиши цените за вътрешните потребители в страната. Готови ли са правителствата за това?

 

Що се отнася до “Един пояс, един път”, засега икономическият натиск е толкова силен, че за известно време ще има малко икономическо разгръщане. Впрочем китайската икономика се забави още преди Covid-19, както заяви един официален представител на Съчуан в края на миналата година: “Вече имаме всички мостове, от които се нуждаем”.

 

- Тогава какво можем да очакваме?

 

- Това, което сега ще направи Китай, е да се съсредоточи върху своето желание и капацитет да помага на другите - както вече направи, изпращайки медицински материали и дори лекари в Италия или милиони маски във Франция. За тях е важно да покажат колко ефикасна е операцията им по изчистване в Хубей и в този контекст за тях беше истински подарък, че толкова хора говореха за Китай, като за държава, чийто авторитаризъм е обречен на изчезване, вместо да се подготвят за идващото цунами. Ето защо китайският проект “Един пояс, един път” сега със сигурност ще постави акцента върху световно лидерство, което не е само икономическо, но и политически и филантропско. Новите пътища на коприната няма да променят маршрута, но ще пренасят нещо различно от материалните блага. Те ще прокарват именно идеята, че ответната реакция на Китай към вируса е по-добра от тази на други страни, за да накарат хората да забравят, че китайското протакане позволи епидемията в Ухан да се превърне в световна катастрофа. Реално става въпрос за пренаписване на историята с тези термини: китайски триумф и западен провал. И няма да можем да кажем, че не сме били предупредени.

 

- Но с оглед на големите събития в историята, не трябва ли да охладим песимизма си?

 

- Наистина фактът, че толкова хора реагираха така, сякаш утре светът ще свърши, ме кара да кажа, че историците не са обяснили много добре миналото. По-ужасяваща ли е днешната ситуация от Втората световна война? От идването на Атила и хуните в Европа? От кубинската ракетна криза? От 1789-а и последвалите години? Също така е напълно възможно да погледнем на пролетта на 2020 г. като на период на мир и спокойствие, първите капки дъжд преди потопа... Най-лошите сценарии биха ни отвели тогава на обичайната територия на научно-фантастичните филми: пусти градове, изоставяне на културата и нейната замяна с насилието… Предпочитам да погледна назад и да си кажа, че страниците на историята, които засягат стабилността и щастието, както пише Хегел, често са оставени празни от историците. Имаме право да мислим, че периодът, през който преминаваме, е необичаен, но трябва да признаем, че историческите ритми винаги са индексирани с войните, епидемиите, революциите… Затова обичаме да четем книги или да гледаме филми: ние сме привлечени от бедствието.

 

- А за великите истории за упадък…

 

- Да! Стана популярно например да говорим за “упадъка” на римляните преди падането на империята. Само че подобен анализ отразява много по-късни идеи, а именно идеята на европейците пуритани, които са писали за тази епоха близо хиляда години по-късно и са искали да я използват, за да предупредят съвременниците си за потенциална опасност. Изчезването на Рим всъщност започва с период на климатична промяна, както при империята на маите в Централна Америка. Проблемът е, че тази климатична промяна, в случая леко захлаждане, слага край на “умереността” на околната среда. В комбинация с външния геополитически натиск, особено големите миграции на изток, това е смъртоносен коктейл. Приходите в Рим се сринали, докато разходите се увеличили и централното правителство не успяло да реагира навреме. Ето така се провалят всички империи - и компании: не чрез предполагаем “упадък” на замесените хора, а често чрез кратък и остър шок, който не е бил предвиден. Както каза моят приятел Насим Никълъс Талеб, всяка година се харчат милиарди за оръжия, а от какво се страхуваме най-много днес? От ръкостискането с барман, който получава минимална работна заплаха. Не, това не беше предвидено. 

 

- В Европа се забелязва брутално намаляване на индивидуалните свободи. Философът Петер Слотердайк говори за появата на “призрака на преоткрития ред” и припомня Карл Шмит. Тревожи ли ви това?

 

- Това е фундаментален въпрос: дали управляващите елити ще предприемат мерки, за да затегнат контрола си над населението, сякаш моментът е сега или никога? Звучи лудо, но лошата новина е, че това вече се е случило. Убедени сме, че все още живеем в период на растеж, прогрес, демокрация, напредък на либералните ценности, но позволихме изграждането на цифрови платформи, които са перфектни инструменти за манипулация и преследване. И не само че сме го позволили, но и на драго сърце се включихме в тях, до степен да развием форма на зависимост към тях. И им дадохме нашите данни… Нека добавим, че нивото на доверие в демократичните принципи е все по-ниско във Франция, Германия, Великобритания и САЩ.

 

- Какви могат да бъдат последствията?

 

- Явлението е тревожно, тъй като изглежда произтича от едно глобално възприятие за провал на правителствата при справедливото регламентиране на обществото. Следователно сегашната криза би могла да нанесе силен удар на силите на демокрацията, чиито лидери се смятат за недостатъчно подготвени. Например много се говори за ролята, която военните биха могли да изиграят в държавите от Европейския съюз: всички видяхме съобщенията за разполагане на войници, които да помагат за снабдяването с лекарства и медицински услуги. Човек може да си помисли, че те също биха могли да изиграят роля, ако народите се впуснат в гражданско неподчинение. Следователно тази криза поставя армията в силно политическа роля, която би могла да промени обществото. Много страни - включително в Европейския съюз - имат популистки лидери с доста категорични мнения за статута на малцинствата, равенството между половете или либералните идеи. За тях това е идеалният момент да засилят властта си в страната и да променят бъдещето. Миенето на ръцете е важно, но да помислим по тези въпроси също. 

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

Коментари

 • Мильо Лудия

  06 Апр 2020 10:24ч.

  Те ще прокарват именно идеята, че ответната реакция на Китай към вируса е по-добра от тази на други страни, за да накарат хората да забравят, че китайското протакане позволи епидемията в Ухан да се превърне в световна катастрофа. Много елементарно е това. Останалия свят като имаше информацията от китайците, че идва пандемия какво направи ? Всички се скъсаха да обясняват, че тях коронавирус не ги лови и накрая трябваше да вземат крути мерки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Китайците ще пренапишат историята"

  06 Апр 2020 10:26ч.

  И ние ще я пренапишем. Поколенията след нас ще се чудят как заради смъртта на 20 стареца с множество заболявания сме съсипали държавата си през 2020 година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  06 Апр 2020 10:39ч.

  Западняците, и даже и учените им, продължават преспокойно, ала в основата си грешно да прецеждат всичко през своята цедилка, говорейки за Китай като за крепост на авторитаризма и форма на диктатура, без да се съобразяват с особеностите на източните култури и манталитет, чийто културен архетип действа на несъзнавано ниво и е фактически неизкореним, даже и от агресивните позиции на модерния воинстващ мултикултурализъм. Онова, което самовторачилият се в западноцентризъм западен интерпретатор нарича "авторитаризъм", всъщност е специфично китайско разбиране за космически ред съобразно философско и религиозно обяснение, което не е "еднобожие", както на Запад, и което сакрализира живата хармония в силите на природата и Небето, извечната цикличност, а не "историческото развитие" и "икономическия растеж", свеждащи всичко по-екзотично и гностично в ученията до "езичество" и "еретизъм". Тоест, най-малко учени хора, професори, като интервюирания, са оправдани да употребяват такива банално клиширани, политпоръчкови термини, нямащи нищо общо със сериозната крос-културна парадигма, която е достояние на всички, ала я уважават и използват само истински призваните учени и изследователи. Едно едно експертно четиво от тия дни, осветляващо аналитично онова, което исках да споделя в поста си: https://pogled.info/svetoven/zapadnite-revolyutsii-i-iztochnite-diktaturi-po-vreme-na-pandemiyata-kovid-19-%D0%86%D0%86-chast-iztochniyat-svyat.115044

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фи и пси

  06 Апр 2020 10:49ч.

  Цитат: "Убедени сме, че все още живеем в период на растеж, прогрес, демокрация, напредък на либералните ценности, но позволихме изграждането на цифрови платформи, които са перфектни инструменти за манипулация и преследване. И не само че сме го позволили, но и на драго сърце се включихме в тях, до степен да развием форма на зависимост към тях". Ами това е то съвременната форма на технологична фетишизация, маркираща изчезването на сакралности, свързани с духовното и свръхпредметното. Всичките тия магии и мании на опредметяването и пленничеството на вещна връзка и стоково-паричен фетишизъм бяха блестящо анализирани и изобличени от Маркс, така че западното човечество бе предупредено, но не си извлече поука, защото заложи не на мъдростта, а на глупостта. Капитализмът с всичките му стадии и превратности е само печално следствие на манията да се опредметяваме, подета от протестантската етика, и представляваща закономерната хипертрофия на една (анти)духовно отстъпническа идея за Божието Триединиство, произхождаща от западния католицизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прозрение

  06 Апр 2020 10:53ч.

  Късметлии в настъпващите времена ще са ония блажени, които са имали пръст от Бога да не живеят в един развит, крайно модернизиран и вторачен във витрините и дрънкулките си свят. Всичкото типично модерно и довчера свръхзадоволявано, изпада в ступор и тава чупливо, както никога досега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ира

  06 Апр 2020 11:03ч.

  Жалък опит за замазване на репутационни загуби с дрипави клишета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  06 Апр 2020 11:22ч.

  Глупаво изказване "ще пренапишат историята". Пренаписване на историята е вид фалшификация и се отнася за МИНАЛО време. Китай няма нужда от това. Редно е да се каже, че Китай ПРЕДОПРЕДЕЛЯ бъдещето на Света. Западна Европа ще се превърне в глуха провинция, а Америка ще затъне съвсем и за нея ще останат само спомени, като за някакво минало величие. “China is a sleeping giant. Let her sleep, for when she wakes she will move the world.” Napoleon Bonaparte

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами да

  06 Апр 2020 11:26ч.

  Китайците направо пренаписаха историята. С животинските си навици, с прикриването на епидемията с месеци в най-добрите традиции на тоталитарната държава и с последващата търговска експанзия, благодарение на глупавата западняшка алчност, изнесла производството си там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • търсенето на обективни (независещи от нечия заинтересована воля) причини да се забрани!

  06 Апр 2020 11:44ч.

  Глупостта при китайците е, че продължават да продават реална стока (напр. медицински консумативи) срещу пари кеш, прясно напечатани, с които американците отиват да си купят от самолета още на летищата им. Тази практика трябва да се прекрати, затова Путин се е прицелил в т.нар. "глобален пазар", в който продължава да доминира паразитизма на американския долар, създаван с преекспонацията на едни цифрички от нищото. Колкото по-радикално бъде стопирано това чрез принудителен изолационизъм, за който спомага пандемията, толкова по-бързо светът ще се върне към формите на човешкото (реалното), а не мнимото (рептилно) икономическо общуване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто безполезни

  06 Апр 2020 12:02ч.

  Поредният еврогейски шемет. Римската империя въобще не е загинала от климатичните промени. Римската империя загнива няколкостотин години поради много причини действащи в комплекс,дори и варварските нашествия не са основната причина. Когато в основата на един етност стои комплементарността,тоест подсъзнателното усещане за взаимна близост,никакви външни фактори не могат да го победят. Всяка зараждаща се империя е разпръсквала варварите като пилци в началото. Основната причина е изчезването с времето на римския етнос и размиването му с огромното количество неофити номинално водещи се римски граждани,тоест става вътрешна имплозия на цялостната ценностна ситема. Към края на Рим варварски орди от по 40 000-50 000 души барабар с дицата и жените на два пъти превземат и разграбват милионния по жители град,тоест някакви въшльовци поставят милионен град на колене? Защо става така? Защото вече никой не вярва в римските ценности. Поради същите причини са загинали Вавилон,Египет и Византия. Пита ли се някой как така Кортес и Писаро с по няколкостотин души срутват великите империи от по няколко десетки милиона на ацтеките и инките. Гледайте "Апокалипто"на Мел Гибсън и ще разберете - загинали са защото са станали жестоки,безчовечни и брутално експлоататорски и всичките им подчинени индиански етноси са преминали на страната на испанците. По тоя път върви Еврогейвия и Кравария - просто безполезни за подчинените им роби стават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моник

  06 Апр 2020 12:06ч.

  Да другарю, комунизма и то китайския е истината, нали така, комрад Оно-ди-Био? Глобализъм до дупка, Адженда 21 за заместване на населението (на Европа разбира се), сега идва наред друга адженда ID2020, универсална идентификация с чип, универсална ваксина подготвена от гейтс - един коктейл от химикали под контрол от имплантиран чип.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  06 Апр 2020 12:23ч.

  Глупости! Разчитаме едни и същи нещо по коренно различен начин. Китай е големият провал, а не Запада. Никой още не знае какъв точно е размерът на бедствието в Китай. И да - ще има пренастройване на икономиката, защото не може бъдещето на света за зависи от един товарен кон и от това дали някакъв първобитен китаеци няма да реши догодина пак да яде прилепи. А абсурдната теза, че всички пътища водели в Китай, както била с Рим навремето! Пътищата водеха към Рим, защото там бяха големите идеи за организация на обществото и държавата! Там бяха Тит Ливий и Вергилий. А не защото римляните са били готови да работят като роби на чужденци за стотинки. Много объркано либерастче!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  06 Апр 2020 12:31ч.

  Некои гледам здраво са се оляли в безмозъчната си защита на Запада. Мантрата, че комунистите от ККП нарочно са прикрили информацията цели да прикрие голата истина, че ККП се справи в пъти по-добре от тях при положение, че първа с сблъска с тоя непознат вирус. Запада проспа заплахата първо, и не можа да се справи с пендемията, второ. Отделно тоя т. нар. професор ако си направи труда да види данните за заразените и починалите хора от вируса по държави ще му извади очи факта, че азиатците /не само китайците, а и японци, южнокорейци, сингапурци, виетнамци и пр./ са се справили там, където неговия Запад се е провалил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желязко Желев-забързаното време

  06 Апр 2020 12:38ч.

  Колкото и да се забързва няма да направи за 10г. това което става за стотици. Днес има една световна сила-ПАРИТЕ!Китай го разбра отдавна и разчисти шубраците ,проправи им път.И те парите направиха от Китай това което е днес.Китай направи и друго научи се да ги управлява така както се управлява водата-с ум и от стихия водата /парите/става произв.сила.Виетнам направи/прави същото като Китай.Ние дигнахме саваците за да напояваме водата/парите ни пометоха.Никоя държава няма сама шанс срещу парите.А те парите си разчистиха пътищата по света.И имат сигурно убежище Китай?! Патова ситуация.Засега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  06 Апр 2020 12:50ч.

  Интересно как в 2020-та година някои още си представят прясно напечатани долари, пренасяни вероятно в куфари. А наивни китайци се подлъгват по тях, като африканци за мънистата на колонизаторите. Виж, другото, че напечатани или виртуални, ако нямаха покритие, стойността им щеше да се срине като венецуелски боливар - 40000 за лев, е малко по-сложно за разбиране.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  06 Апр 2020 12:52ч.

  Парите??? Е, това се видя, че не е вярно. Тръмп отпусна 2.2 трилиона долара, но НЯМА откъде да купят необходимото им и затова крадат чужди пратки. Парите са израз на произведеното, поне така бе преди години. Сега са просто хартийки. Не е важно колко пари имаш, а какво произвеждаш. В резултат на епидемията стоката ще изчезне и парите ще загубят значението си. Марко Поло описва интересен случай с един владетел в днешен Западен Иран. Татарите са го нападнали, той се отбранявал известно време след което се предал. В кула на владетелят, татарският хан намерил огромно количество злато и го попитал: Защо не използва това злато за да платиш на наемници които да воюват против нас? След което хана затворил владетелят в кулата при златото без да му дава да яде и го държал там докато владетелят не умрял от глад. Та толкова за парите, които са безсмислени, когато няма какво да купиш с тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пътищата водеха към Рим, защото там бяха големите идеи за организация на обществото и държавата!

  06 Апр 2020 12:56ч.

  Канибале, да не би Конфуций и Лао дзъ да не са изказвали велики идеи за организация на обществото и държавата бе? Малко си чел, или ако си чел, си се ограничавал само до Запада. Синдрома на щрауса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer на 06.04.2020 в 12:50

  06 Апр 2020 12:59ч.

  Не е до покритие, а до преекспонация и пропагандно извоювано доверие. Което тия дни се срива, както всички виждаме. Паричният фетишизъм е вид фиксация на вниманието във фикция. Силата на парите не е в самите пари, а в концептуалната доминация на определен тип отношение на субекта към света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  06 Апр 2020 13:09ч.

  Парите правят пари в днешния свят през фиксациите на борсите, чиято капитализация не е реално-фиктивна, а отдавна само номинално фиктивна. Но финансовите инструменти могат да виреят спекулативно откъснати от реалните стокови активи само в определени рационални граници. Когато обаче надутите балони станат пренадути, а също и когато рационалното се замени от ирационално и извънредно, а логиката на отворените пазари се застопори и напълно рухне, както става днес, цялата фетишистка пирамида на съвременната глобална борсова икономика, се срутва. Защото парите са ефективен капиталов посредник само ако необезпечените кредити не са прескочили определен лимит на експоненциален растеж. А в рамките на глобалната икономика те отдавна прескочиха. Тоест, ако ще продължават да увеличават само някакви цифрички в компютрите без реално стоково и фондово покритие насреща, ще настъпи непосилна инфлация и парадоксално универсалните (глобални) пари ще престанат да бъдат търсени, просто защото пари ще има, обаче стоките ще изчезнат - никой няма да може да продава само срещу едни нищо неструващи (т.е. фиктивно струващи) пари, даже и да иска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фи и пси

  06 Апр 2020 13:21ч.

  Китай и Русия в условията на криза навярно имат най-висока готовност да въведат така нареченото проектно държавно финансиране - само за представени проекти, които имат доказана общественополезна стойност. Но тук ще е нужна, както считат китайците, някаква непарично (респ. неглобално) конвертируема рейтингова система за отчитане на социален престиж и полезност на участващите в икономиката актори (наскоро от Делягин, а и от други учени, публикувани в сайта предните месеци, разбрахме, че в Китай тя ще бъде основана на съучастие на гражданите в социални цифрови платформи). Само така може да се стопира токсичността на паричното кредитиране през мярката на глобална валута, защитаваща паразитния борсов и международнофондов/банков търговски капитал с неговите деривати. Защото с долара де факто светът обслужва хем непроизводителната американска икономика (с релеватното й сръхпотребителско трупане на дълг), хем паразитното остойностяване на националния продукт през борсите им - и защо? В името на една крайно несправедливо устроена и неконтролируема концепция за наличие на централизиран глобален търговски и паричен контрол, известна на историята като Вашингтонски консенсус. Някои от големите играчи вече имат готовност да бият шута на този консенсус, но трудности и жертви по разрушаването му, както виждате, ще има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волк

  06 Апр 2020 13:41ч.

  Защо свободата на предприемачеството е всъщност напълно фиктивна на Запад? Защото зависи от парите (кредитите), които почти неограничено отпускат търговските банки, а те на свой ред се управляват идеологически централизирано и задкулисно, по силата на Нашингтонския консенсус, който абсолютизира предприемачеството заради самото предприемачество, а не с оглед на неговата обществена полезност и стратегически цели на нацията (нека от казаното изключим американците, които чрез този консенсус се опитват да водят за носа целия свят). Ето, в дните на пандемия се вижда най-добре колко глупаво работи неконтролирумото от обществото "свободно предприемачество" - свръхпроизводство на стоки и услуги, обслужващи какви ли не глупави капризи и потребителска грандомания у съвременния гражданин на западния свят, и като резултат - едни раздути цифри в рейтинги и статистики за БВП, които нямат никаква реална стойност, когато се налага да бъдат осигурявани консумативи и лекарствени препарати за неотложни нужди - защо, защото бизнесите и големите свободни пари не се интересуват пряко от стратегия за национално или обществено оцеляване, а само от печалба. И, разбира се, всичките крайно необходими образователни, социални и здравни дейности са останали извън тази вездесъща търговска мечта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  06 Апр 2020 14:16ч.

  Доста се съобщава за отмъкнати пратки от Китай. Идват американците, плащат двойно и тройно кеш и отмъкват пратка с маски поръчана примерно от Германия. Грозна картинка като в чумаво време. Или като лошите в уестърн. А отсреща китайците не протестират, усмихват се, кланят се и прибират парите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ехо

  06 Апр 2020 14:36ч.

  Създаването на стоките и управлението на парите не са причини, а следствия. Резултат са от начините, по които са организирани и функционират обществено - политическите системи по света. Тук голяма е ролята на националните култури, които предполагат/допускат един или друг вид държавност и управление. За това е налице това, което имаме в Русия /колкото и да не ни харесва Путин/, както и в Китай и другаде. За това процъфтява и псевдо демокрацията - в Европа, че и в САЩ. Народите там се лъжат от празни обещания на несменяеми демагози. Некадърници се домогват до властта и трайно остават там. И така върви светът, за сега!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ноз

  06 Апр 2020 14:42ч.

  Демокрацията ражда демагози, така е от древнагърция досега и се сменя с диктатура. Има доста вождове по света в момента подготвени за диктатори със съответния психопрофил за такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желязко Желев-фи и пси и observer

  06 Апр 2020 15:31ч.

  фи и пси прочети акад.Евгени Матеев ''Теория на икн.системи'' систематизирано е. Обзърваре -с интерас чета позициите Ви.Обаче новонапечатани милиарди 100$ банкноти изчезват.Нещо да кажеш?Кризите също могат да бъдат обезпечение.Предизвикваш криза после печаташ на макс.Може и локална може и глобална.Е с левове не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Китай

  06 Апр 2020 15:52ч.

  спечели Третата световна война без да изстреля нито една ракета, казва Фейсбук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфса с евразијски манталитет

  06 Апр 2020 15:57ч.

  доларите не са силни заради силата си, а заради слабостта на другите валути и тјахната непредсказуемост. Којто не вјарва може да си пази спестјаванијата в рубли, јуани и так далее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предизвикваш криза после печаташ на макс.Може и локална може и глобална.

  06 Апр 2020 16:01ч.

  Това не важи при токсично високи натрупвания на необезпечени номинали. Не ми е нужно да чета въпросния академик, макар да е възможно да е писал хубави и верни неща. Има си оптимални граници на допустим кръгооборот на спекулативния (търговски) капитал, а днес тези граници са прекрачени и напечатаните пари са силно инфлационни пари, които, колкото повече се печатат и трупат, толкова повече няма да правят впечатление на никого, защото стоки няма да се произвеждат. Достига се постепенно до парадоксалното за днешното време положение стоки да се произвеждат само доколкото преди да са произведени, е сключена спогодба за реални (т.е. несвободни и несвободно конвертируеми пари).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфса с евразијски манталитет на 06.04.2020 в 15:57

  06 Апр 2020 16:05ч.

  Погледни как стоят нещата с украинската гривна например. Курсът й спрямо долара е относително нисък, но това не прави Украйна световна икономика, а напротив. Всичко е регламент, който се прокарва от Центъра удобно и според определени очаквания - например геополитически - да навредиш на основния си конкурент. Вярата в магията на някакъв свободен пазар, който спонтанно нагаждал стойностите, просто я изтрийте от съзнанието си - няма такава, особено при днешните условия на борсов тоталитаризъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфса с евразијски манталитет

  06 Апр 2020 16:07ч.

  добра идеја за мурзилажа-искајте си заработеното в рубли или направо в стоки-одеколон Тројној, ножчета за бръснене Нева и дуги стратегически важни стоки. Доларът-враг Номер 1 на Тутраканската селиштна система.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфса с евразијски манталитет

  06 Апр 2020 16:16ч.

  имаше т.н. преводни рубли, един ден Горби објасни на пријателите си от другите соц страни, че от следваштија ден преводните рубли не се приемат, нЕма вече СИВ...и след това притежателите на преводни рубли можеха да си избършат онова отзад с преводните рубли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • футурологично предмостие

  06 Апр 2020 16:24ч.

  Ще прекрачи в бъдното оная страна или група страни, които умеят да създадат оптимална и нагодената към променилите се условия организация за социален рейтинг, която е по-ефективно работеща и по-справедлива от изцяло търговски обагрените стоково-парични отношения, контролирани днес чрез неолибералния мит за глобален пазар чрез борсите. Иска ми се да вярвам, че това ще бъде не чисто и просто цифрова (дигитална) система от технологичен тип, подразбираща средноаритметичен, масов човек по типичен модернолиберален тертип, но платформа, която залага на качеството на всяка конкретна индивидуална изява (и не задължително икономическо-стопанска, както досега), разбира се, обаче, като социално отговорна и солидарна, а не по либертариански безгрижна, т.е. дебилска. Но колкото и да ми се иска да вярвам, виждам, как нещо подобно би могло да се въведе по-скоро в дисциплинарни общества като Китай, Корея, Виетнам, Япония, Иран, отчасти Русия, но не и при нас, в ЕС, или пък още по-назапад - в Меката на американската мечта. Защото въпросът вече не опира само до технологиите и парите, а до парадигмата за социално и човешко, която сме притискани да сменяме съобразно новите предизвикателства на Времето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • планината Дурмитор

  06 Апр 2020 16:51ч.

  Из интервю с проф. Петър-Емил Митев: " - Многополюсният свят вече е факт, но не като завършен световен ред, а като процес, in status nascendi. Не мисля, че процесът е обратим. Глобалният свят от вече близо осем милиарда души и огромен брутен продукт не може да се ръководи от една държава. Затова възникна Г-20. Затова САЩ не успяха да се наложат нито в Сирия, срещу Асад, нито срещу Иран, нито срещу Северна Корея, нито дори срещу Мадуро във Венецуела. Г-20 – това е достигнатата форма на управление на многополюсния свят." Цялото интервю по актуални въпроси - тук: http://epicenter.bg/article/Prof--Petar-Emil-Mitev--Gen--Mutafchiyski-pokazva-liderski-kachestva---resheniya--harizma--rezultati/212614/11/0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  06 Апр 2020 16:53ч.

  задунајска уфса с евразијски манталитет на 06.04.2020 в 16:07 Крайно време е да се въведат някакви изисквания за правопис, елементарна грамотност и минимални изисквания за IQ, щото нивото пада всеки ден и такива като тебе да си ходят в Дневник, откъдето сте се пръкнали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфса с евразијски манталитет

  06 Апр 2020 19:47ч.

  Мильо, когато здравите сили в Партијата вземете властта, тогава може да наложите ограниченијата, за които мечтаеш...дотогава и пациентите от Карлуково можете да се изјавјавате по форумите...ама ти наистина ли мислиш, че кирилицата, дошла от македонските земи е лошо нешто? Аз използвам неја, заштото Владимир Владимирович каза така за неја, освен това имам обештанието един ден да ме направјат Директор Колхоза имени Путина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Чума

  07 Апр 2020 1:57ч.

  Ако с Борис Джонсън се случи нещо, говорете за Китай вече само в минало време. А и да не се случи, пак тая. Запалиха света тия куче-котко-прилепо-плъхоядци! Заради техните лъжи сега се олежаваме по къщите. Не купувайте китайско! Да фалират по-бързо и са се махат от България и Европа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  07 Апр 2020 11:27ч.

  Китай отдавна пренаписа историята на световната кулинария.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гонад Припаткин

  07 Апр 2020 13:39ч.

  Пич , колкото и да те сърби и боли , но е така - китайската реакция беше по -ефикасна защото се опира на друго обществено политическа основа . За тази политическа система принудата , насилственото налагане на обшествения интерес пред правата на индивида е характерна . В най-тежките дни на блокадата , тези типове просто избиваха хора в Ухан , никакво лечение - направо трепеха .Няма жив човек -няма гостоприемник на вируса ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те и сега ядат прилепи и пр.

  07 Апр 2020 18:41ч.

  Какво мислите, че става по селата в тази огромна страна Китай. Че ще се откажат от столетия навици? Заради някаква си забрана ? - ами нелегалното ловуване и продажби на местни ресторанти, кой ще го озапти.... Дали изобщо знаят, че има забрана да се ядат диви животни? Наскоро им беше забранено да ядат котки и кучета........... Преди 1-2 месеца (беше по време на епидемията) излезе официална забрана да се сервират диви животни на правителствени банкети ........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ручане му е майката

  07 Апр 2020 19:47ч.

  Тъдявашните еуропейки пък маат пържоли от чумави прасета. Разликата е по същество никаква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи