Пиер Льолуш: Никой няма да умира за Киев. Изход има. Нужен е мораториум на разширяването на НАТО

Пиер Льолуш: Никой няма да умира за Киев. Изход има. Нужен е мораториум на разширяването на НАТО

 

Принципът на “отворената врата” на НАТО не заслужава да бъде платена цената на разрушаването на Украйна и ново замразяване на европейския ред за десетилетия напред. Това пише Пиер Льолуш, бивш председател на Парламентарната асамблея на НАТО, в своя статия във "Фигаро".

 

След частичното изтегляне на някои руски части източно и южно от Украйна през последните часове, може да се очертае дипломатическо уреждане на украинската криза - най-сериозната след тази в Куба през 1962 г.

 

В основата на тази криза, която противопоставя Русия и Запада от три месеца, е непрекъснатото разширяване на НАТО до границите на Русия от 90-те години със, от западна страна, утвърждаване на т.нар. принцип на “отворената врата” - правото на всяка държава да избира своите съюзи - а, от друга, зачитането на интересите на Русия от сигурност и предявяването на нейното право да разполага със зона за сигурност по западните си граници.

 

Ако тази война трябва да избухне - защото кризата далеч не е разрешена - украинците ще трябва да я водят сами. САЩ преместиха посолството си и наредиха на своите граждани да напуснат страната в рамките на 48 часа, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан дори уточни, че нито един американски войник няма да ходи да ги търси. Същото важи и за другите съюзници, с изключение на Франция. Никой няма да умира за Киев, още по-малко в името на велики принципи. Що се отнася до т.нар. “масивни” икономически санкции, те не са много убедителни, включително в Германия, където не могат без руския газ, нито дори без газопровода “Северен поток 2”, който разделя управляващата коалиция в Берлин.

 

Рискована за руската страна, дори само защото би вдъхнала нов живот на НАТО, войната със сигурност не е опция и за Запада, освен за да помисли за разрушението на една страна, милионите бежанци и новото вледеняване на континента, което ще произтече от всичко това.

 

Все пак дипломатически изход от кризата съществува и той би могло да се очертае около следните четири елемента:

 

На първо място, мораториум върху разширяването на НАТО за достатъчно дълъг период - двадесет години - за да бъдат взети предвид интересите от сигурност на Русия, но като бъде запазен принципът на “отворената врата”. Това е позицията, която - без да се изрича - французите, но също и германците, възприеха през 2008 г. на срещата на върха на НАТО в Букурещ: Саркози и Меркел успяха да се противопоставят на присъединяването на Украйна и Грузия в НАТО, за което Обама настояваше по онова време, в замяна на някаква отворена перспектива пред тези страни. Днес дори в САЩ уважавани гласове, като този на бившия сенатор Сам Нън, изтъкват рисковете, които би породило подобно членство, особено от бърза ядрена ескалация между руснаците и американците. Украинският президент изглежда също разбра посланието и пред Олаф Шолц говореше за евентуалното присъединяване на своята страна като за “една мечта”, според “Ню Йорк Таймс”.

 

На второ място, същевременно ще трябва да се организира изтегляне на руските и западните военни части в дълбочина, съчетано със забрана за разполагане на ядрени оръжия със среден обсег на европейска земя, и това в рамките на нови договори за ограничаване на въоръженията в резултат на споразуменията за конвенционалните въоръжения в Европа и Договора за ядрените сили с междинен обсег, които днес са в спящо състояние.

 

На трето място, въпросът за териториите, засегнати от “замразените конфликти”, би трябвало да се ръководи от принципа за избори под международен контрол, като прагът на квалифицирано мнозинство да бъде необходим за евентуална промяна на статута на тези територии.

 

И накрая, отношенията Европа-Русия като цяло би трябвало да бъдат в дневния ред на една модернизация на Хелзинкските споразумения от 1975 г. и Парижките споразумения от 1994 г., за да се преразгледат политическите, икономически и обществени отношения (включително въпросът за човешките права) като цяло.

 

Тридесет години след разпадането на СССР и Варшавския договор дойде време да си представим бъдещето на европейския континент отвъд системите на военните блокове, които ръководеха статута на Европа през половинвековната Студена война. Тази криза ни дава възможност, ако успеем да я използваме, разширявайки похвалните усилия за посредничество на президента Макрон и канцлера Шолц.

 

Във всеки случай, принципът на “отворената врата” на НАТО не заслужава да бъде платена цената на разрушаването на Украйна и ново замразяване на европейския ред за десетилетия напред.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

Коментари

 • Observer

  17 Фев 2022 21:51ч.

  Никой няма да умира за Киев, но интересите на Русия трябва да бъдат зачетени. Всъщност винаги е било така. Най-накрая големите сядат на дългата маса и се разбират. Дали след Руско-турската война ще нарежат България на три, всяка в някаква степен подчинена на султана, от който току що е била освободена,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cassandra

  25 Фев 2022 9:23ч.

  I benefit from reading your web sites. Regards! https://www.tbliga.pl/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Edwina

  27 Фев 2022 14:01ч.

  Wow, lovely portal. Thnx ... http://fastjobs.naymu.com/author/hilarythiniapj/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rocky

  28 Фев 2022 3:29ч.

  Great internet site! It looks extremely expert! Keep up the good work! http://acinpcdl.com.br/balcao/author/tishtomiwei/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hazel

  02 Март 2022 20:16ч.

  You're a really practical web site; could not make it without ya! https://demo5651.asly.nl/index.php/author/karlareggieonk/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Marquita

  02 Март 2022 22:19ч.

  You have got one of the greatest web-sites. https://viptwist.com/author/ardellawwmoya/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Caridad

  02 Март 2022 23:02ч.

  Great page, Carry on the great job. Thanks for your time. https://abetterindustrial.com/author/maribeldraperwp/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Clark

  03 Март 2022 8:34ч.

  Wow, attractive website. Thnx ... https://jobs251.com/author/florisfaxunde/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Abraham

  03 Март 2022 8:41ч.

  Wow, gorgeous site. Thnx ... http://www.plejob.com/author/alysonahmadgcp/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Agustin

  03 Март 2022 10:33ч.

  Much thanks! This is definitely an impressive website! https://ibloggerbiz.com/author/jo-annyseultrpd/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Chasity

  15 Март 2022 9:04ч.

  Wow, gorgeous portal. Thnx ... https://tchtcareers.com/author/stefaniekvmulvihill/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mari

  15 Март 2022 11:55ч.

  Wow, lovely portal. Thnx ... https://tecnicoquefaz.crtsp.gov.br/author/elsbethtghapte/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Merry

  15 Март 2022 13:46ч.

  Thanks regarding delivering this sort of substantial information. https://jobs.chalkbeat.org/author/bergetradleyin/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Darren

  16 Юли 2022 12:48ч.

  Incredibly user friendly site. Great details available on few clicks. link

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Shay

  17 Юли 2022 13:04ч.

  Passion the website-- very individual pleasant and whole lots to see! link

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  17 Фев 2022 21:57ч.

  Дали ще си поделят Европа на салфетка, дали ще изпълнят натовския си ангажимент като германците, въоръжавайки Украйна с каски. Сещам се само за две страни, колкото малки, толкова и недосегаеми, Швейцария и Израел, но с тях нещата са като в “Животинска ферма” - някои животни са по-равни от другите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  19 Фев 2022 21:55ч.

  През 1989г. Израел пуска първият си собствен космически спътник.......А България????? През същата година в света съществуваха 3/три/ лаборатори за "нарастване на кристали", една в Япония, една в "Силиконовата долина" и една в България-Горубляне -ЗПЕ........СЕГА имаме вестник сега....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОНСТАНТИН СИВКОВ

  17 Фев 2022 22:39ч.

  #ДеньТВ #Украина #война НЕНАЧАВШАЯСЯ ВОЙНА. КАКОВ БУДЕТ СЛЕДУЮЩИЙ ЭТАП КОНФЛИКТА? КОНСТАНТИН СИВКОВ ДЕНЬ ТВ 1,23 МЛН. АБОНАТИ https://www.youtube.com/watch?v=Vz30Gu0hiCs да

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinnuhe

  17 Фев 2022 23:56ч.

  Пренареждане на картите. В глобален мащаб. България все още я има на световната карта което е добре. Другото са циркове за тълпата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само защото още не е дошъл нашия ред

  18 Фев 2022 10:35ч.

  На следващия комплект салфетки геополитическата граница може да минава по билото на Балкана

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  18 Фев 2022 2:23ч.

  Га ядохте кюфтетата на Майдана кви ги мислехте?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво население има на земята и каква част от него са САЩ

  18 Фев 2022 6:23ч.

  И на какво основание, това малцинство американците, са решили че всички трябва да играят по тяхната свирка. Да се прибират на континента си, ако не искат и него да загубят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  18 Фев 2022 20:54ч.

  това малцинство хамериканци бјаха вкарани в световни војни 2 пъти в период от 30 години от “умните“ европејци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на мястотот на руснаците

  18 Фев 2022 8:24ч.

  Какво "замразяване" , какви "отворени врати" ? НАТО , разбирай САЩ , е на 490 км. от Москва ! Полетното време за ракетен удар е няколко минути. Дори за С 500 "Прометей" това е предизвикателство. Нужно е немедлено прекратяване на всякакви преговори и разговори. Разгръщане на ракети със среден обсег, моноблочни и с по три бойни глави, евтини и многобройни като кремвирши в месарски магазин...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  18 Фев 2022 20:39ч.

  една руска подводница, којато не се знае къде точно се намира и е на 40 км от брега на штатите(и нјама никакво нарушение), е..... на 40 км от брега на штатите, какви 490 км те гонјат, какви времена на полетите на хамерикански ракети, погледни времето за полета на хиперзвукова руска ракета. Къде си бил по време на часовете по математика?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • уфсъ си верно

  18 Фев 2022 21:01ч.

  Няма руска стратегическа подводница /носител на МКБР/ , а те са по-малко от 20, която да не се следи с точност до метър. Още в момента на излизането от Североморск или в Охотско море, американските сателити я хващат. После подводната мрежа на САЩ от кабели по дъното на океана засича всичко ! "Невидимост" има само в главата ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  18 Фев 2022 22:11ч.

  сателитите хваштат само това, което е НАД ВОДАТА. Подводниците, особено тези с атомен реактор, не се движат над водата при изпълнение на нјакаква секретна задача. Кабели за засичане нјама. Има хидроакустични сенсори, но какво ште хванат зависи от шума и разстојанието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  18 Фев 2022 22:11ч.

  Има и 11 международни сенсорни станции за наблјудение дали се изпълнјава забраната да не се провеждат подводни тестове на атомни бомби, които са официални и съшто засичат преминаване на подводници.Те, заедно със сенсорите, са толкова “ефективни“ , че когато една аржентинска подводница потъна преди 5 години, намериха къде точно е потънала след 1 година търсене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На Мястотот На Руснаците 2

  18 Фев 2022 8:31ч.

  Насочете към Европа 1500-2000 ракети среден обсег ! Разположете в Далечния Изток още толкова , които покриват 2/3 от САЩ ! Това струва в пъти по-малко от скъпите разработки на "Сармат" и поддръжката на сегашните МКБР /не че трябва да спре !/ ... Такава маса от ракети никаква ПРО не може да спре ! И да видите как набързо ще спихне тона на блинкеновци...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  18 Фев 2022 20:43ч.

  не се притеснјавај, има достатъчно ракети за да се уништожи света десетина пъти. Само не знаја ти къде ште се скриеш по това време

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ракетчик

  18 Фев 2022 21:05ч.

  Това което пази Русия не са нито подводниците, нито авиацията. Това което пази Русия, централният зъб на "ядрения тризъбец" , са руските наземно базирани МКБР - шахтени и мобилни. Затова ако Русия иска да заплаши по-яко САЩ трябва да действа именно там. Ракетите със среден обсег, в допълнение на МКБР, са едно добро решение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На мястото на руснаците 3

  18 Фев 2022 9:54ч.

  ...щях да си гледам баярищника и гречката и да не скачам много много,че да не посрещам натовски танкове на червения площад!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-скоро

  19 Фев 2022 3:23ч.

  Наполеон и Хитлер ще посрещнат там където са тези които се осмелят да нападнат Русия (ако въобще има такива)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • иванчо

  18 Фев 2022 9:55ч.

  прави си Пепи! да не би да си слушал какво повтарят руснаците последните няколко години ..... или сам се сети ?!?? СССР и Вършавския договор се разпаднаха преди 30 години, а нато опитва да се разширява - срещу кого показва мускули това нато ?!?! на умряла костенурка нож вади ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • иванчо

  18 Фев 2022 9:55ч.

  свърши им времето за безнаказано 'разширяване' и безкрайно дърдорене на празни приказки и лъжи; до вчера нато беше основно сащ и Турция; комшиите показаха пръст на хамериканците, а последните заплашваха да излязат от нато; като да плашиш, че си отиваш, докато си в дома си .... страшно безумие е алчността за пари, власт и слава! може да провали и най-великите .....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • иванчо

  18 Фев 2022 9:56ч.

  като клъцнеш на две коментара и го виждаш ...... иначе - не - ?!?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • старецът и реката

  18 Фев 2022 11:03ч.

  Не виждам нищо по-миролюбиво от това, щатските войски да се изтеглят от източна европа и чуждите военни кораби от Черно море, казано е в една пиеса,че има ли пушка на стената тя някога ще гръмне. ,,Правете любов, а не война."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината е

  18 Фев 2022 11:43ч.

  Че Западът се страхува от Русия, а тя се чувства значима от това. Отдавна не е в състояние да предложи нещо на света. Нито в културата, нито в науката, нито някаква идея, която да завладее умовете на хората. Затова се е задоволила с това, да предизвиква страх.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • старецът и реката

  18 Фев 2022 12:41ч.

  Да страх: Садам-обесен; Кадафи-разчленен; Сирия-ИДИЛ; Афганистан-талибани и т.н.т

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всъщност

  18 Фев 2022 11:44ч.

  Може да предложи и полезни изкопаеми, жито и дървесина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  18 Фев 2022 14:31ч.

  Путин ясно им го каза! Или разбирателство или меко казано военно-технически средства. А този недодялан Столтенбрг да се кротне в ъгъла, добре знае в колко агресии участа НАТО, няма да се повтарям!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изход има

  18 Фев 2022 23:30ч.

  И той е да излизаме всички държави от този омразен съюз, докато в него останат само англоезичниците

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  20 Фев 2022 18:06ч.

  Тука се е развихрил интернетидиотизмът. Някакви мечти за ракети, които да унищожалимомразните САЩ (ФАЩ, США и тн.). Първо вие (и ние) ще сме мъртви. Главатарите на държавите ще оцелеят още известно време в бункерите си. За щастие, те са доста по-умни от поклонниците си. Затова и няма световна война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи