Пиер Дьо Гол: Не можем без Русия

Пиер Дьо Гол: Не можем без Русия

Автор: Андре Беркоф, радио “Сюд”

Според мен, и го казвам в ефир, трябва да си луд, за да нападаш руснаците. Трябва също да си луд, за да смяташ, че при сегашното състояние на нещата вървим към победа на Украйна.

16 януари 2023 г.

- Радио “Сюд”, предаването “Лице в лице”. С нас е Пиер дьо Гол. Пиер дьо Гол, вие сте управител на наследството и предприемач. Роден сте през 1963 г., на 59 години, внук сте на генерал Дьо Гол и няколко пъти заехте позиция в последно време относно един факт, едно събитие, което много ни занимава - именно войната Русия-Украйна, това, което се случва и последствията, тъй като можем да кажем, че днес тя засяга на практика половината планета, ако не и и цялата. И трябва да кажем, Пиер дьо Гол, че вие заехте изключително неортодоксална позиция спрямо медийната позиция, доминиращия дискурс. Бих искал да ни обясните защо. А преди това бих искал да ми кажете дали все още означава нещо днес да си голист? Ще поясня: Андре Малро казваше, че след смъртта на ген. Дьо Гол вече нищо не означава да си голист; това означаваше нещо, когато генералът беше жив и оттогава това вече нищо не означава. Той го каза горе-долу така, това не са точните му думи. Какво мислите за това?

Пиер Дьо Гол: - Добър ден, Андре, благодаря ви за поканата в радио “Сюд”! Използвам възможността да ви отправя най-добри пожелания за здраве и благополучие, както и на нашите слушатели!

- На вас също!

- Наистина това е интересна година, според мен със сигурност година на обрат, защото тя показва как изглеждат реалностите. Знаете, че ген. Дьо Гол казваше, че политиката е въпрос на реалности и че въпреки любезната комуникация, изработването на консенсус, накрая стигаме до реалността. Пожелах да говоря на 14 юни, по покана на Русия да отида на честването на националния празник, и по своя инициатива произнесох една спонтанна реч, защото сметнах, че е мой дълг да възстановя някои истини на фона на настоящата криза с всичките ѝ последствия и всички изнесени неистини, именно по отношение на кризата в Украйна, която действително е война и е главно икономическа война. На първо място ще подчертая, че аз съм приемник на мисленето на генерал Дьо Гол, който имаше лични и дълбоки познания за Русия и нейните ръководители, каквито нямаше нито един друг държавен глава, нито докато той беше жив, нито дори днес. Той смяташе, че Русия и Франция са свързани от дълга история и от общност на интереси и съдба.

- Винаги ли е смятал така?

-  Винаги, дори в най-трудните моменти на Студената война и най-вече, че тя е необходима за поддържането на баланса, благополучието и мира в света. Мисля, че трябва да видим в Русия много силна държава, много важна държава, едновременно със своята география, богатство, суровини, географско и геополитическо местоположение. Русия е напълно неизбежна и трябва да разглеждаме нещата в техния контекст. Кой печели от тази война?

- Само едно дума, Пиер дьо Гол: именно Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г.

- Да, това е истината, но какво щяхте да направите, ако след рухването на Съветския съюз през 1991 г. ви бяха дали обещания, които постоянно, непрекъснато бяха опровергавани; когато ви бяха измамили, че НАТО никога няма да се разшири на Изток, когато отмениха едно след друго споразуменията за разоръжаване - говоря за американците -, и когато се стремяха да изолират Русия, отричайки дадената дума да запазят известна дистанция.

- Ангела Меркел тъкмо каза, че Минските споразумения не са били подписани, за да бъдат спазвани.

- Именно. Минските споразумения бяха създадени, за да защитят рускоезичните жители на Донбас, които от 1994 г. бяха подложени на издевателства, на тормоз от някои украински ултранационалистически движения, наистина имаше гонения. Минските споразумения бяха подписани между украинците, но гарантирани от французите, германците, под наблюдението на ОССЕ и съседни страни, които бяха натоварени да защитават населението и да осигурят стабилност в региона. През 2014 г. имаше държавен преврат, Майдана, и беше създадено управление, подчинено на НАТО…

- Управлението на Порошенко.

- Управлението на Порошенко, което не спря да желае унищожението на руската култура, преследваше жителите и със своите бомбардировки и гонения причини смъртта на между 16 и 18 000 души.

- В Донбас.

- В Донбас. Наскоро Ангела Меркел - не знам как може да се охарактеризира това изявление - но в статията в “Ди Цайт” от 7 декември миналата година тя каза, че никога не е имало намерения да се спазват тези споразумения и че това е била измама, за да се позволи на Украйна да се въоръжи.

- Това беше потвърдено от Франсоа Оланд.

- Това потвърди Франсоа Оланд, който остана странно мълчалив по въпроса, както остана странно дистанциран и мълчалив за ролята, която е трябвало да изиграе, както Франция остана странно дистанцирана и мълчалива за ролята, която е трябвало да изиграе като голяма международна сила, като надежден партньор на Русия, каквато тя абсолютно вече не е днес. И така се изправихме пред една военна ситуация, защото ако Минското споразумение беше приложено, това нямаше да стане. Следователно трябва да си припомним причинността  - излъгахме руснаците и имаше голяма заплаха Путин да бъде обграден. Ще ми кажете: “добре, но в крайна сметка това доведе до обратния ефект, тъй като НАТО се разшири”. Но това е обратният ефект - НАТО беше създаден именно, за да предотврати ситуацията, в която се намира днес. НАТО беше създаден, за да се предотврати голям ядрен конфликт и следователно може да има споразумения между съседни страни, за да не се разширява никога конфликтът и да не доведе до ядрена война, т.е. може да има поле на действие при един конвенционален конфликт преди окончателното избухване на ядрена война. Така че Русия се намира днес пред възможността да има ядрено оръжие на 5 минути от Москва - тя няма абсолютно никакво поле на действие.

На следващо място, САЩ, които имат полза от войната, и НАТО умишлено оставиха Украйна да се въоръжи и то прекалено. През 2019 г. Арестович, бъдещ съветник на Зеленски, открито призоваваше за война. Питаше кое е по-добре за неговата страна - мирът или войната с Русия, и той ясна каза: войната. От 2020 г. Зеленски призовава за ядрено оръжие за своята страна, знаейки, че има ясно изразено желание от страна на НАТО - вие ще ми кажете, че това не е нещо ново - за отказ от международните споразумения.

- Пиер дьо Гол, вие от онези ли сте, които смятат, че в момента, в който Варшавският договор изчезна, той се разпадна през 1991 г., че НАТО също трябваше да изчезне?

- Мисля, че не, но НАТО трябваше да се преустрои, да еволюира спрямо този нов баланс, уважавайки идентичността на нациите и интереса на великите сили, сред които и Русия. Не можем без руснаците. Ако погледнете положението на Русия на картата - не можем без руснаците. Това е територия, която е могъща, напълно самостоятелна и която е посредник между Азия и Европа. Ще говорим след малко за появата на Евразия - ние сме напълно изхвърлени от тази възможност, от тази политическа тежест, от тази значителна географска цялост.

Все пак не бива да забравяме по отношение на американската политика, че Съединените щати загубиха своето икономическо лидерство в момента, в който отмениха Бретънуудските споразумения, т.е. обвързването на долара със златото, и това отвори вратата за задлъжняването. И те загубиха - това е свързано с войната във Виетнам, която показа, че американците загубиха военното си лидерство. Следователно за тях става въпрос да се опитат да завоюват отново загубените си позиции срещу азиатския блок, който никога няма да имат, тъй като истинският икономически противник на САЩ е Китай. Само да завърша разсъжденията си: вие правите съюзнически блок между Европа, т.е. 450 милиона души, с референтна валута, наречена евро, истинско индустриално богатство, истинско ноу-хау, истински запас от знания, политическа сплотеност - като че ли в действителност Европейската комисия няма такава, тъй като последните афери, включително и ковидът, показаха че няма никаква политическа сплотеност - но свържете всичко това с Русия и получавате един нерушим блок, който преди всичко няма нужда от американците.

- Да, освен че изобщо не сме стигнали дотам, дори сме много далече. Ще говорим за това след малко, Пиер дьо Гол, след тази малка пауза.

- Отново сме с Пиер дьо Гол, съветник по бизнес стратегия и финанси, и разговаряме за това, което се случва от миналия 24 февруари в тази специална операция, в тази руско-украинска война, и малко поговорихме за геополитика. Вашият дядо ген. Дьо Гол говореше за Европа от Атлантика до Урал - ние сме много далеч от това днес. Вие казвате “блока Евразия”, но наистина човек има чувството, че това е игра на надлъгване. Вече не знаем кои са марионетките и кой разиграва марионетките, или поне го знаем отчасти, но имаме впечатлението, че тази война не свършва, във всеки случай няма да свърши скоро. Какво е вашето усещане?

- Мисля, че е голяма грешка да гледаме на Русия със западните очи. Това означава да не разбираме Русия. Руснаците са народ на философи, музиканти, учени, завоеватели, а искат да ги поставят в положението на второстепенна сила, горе-долу в процес на развитие…

- Изкарват руснаците селяндури.

- Да, руснаците селяндури, образът на стиснатия болшевик датира от 1917 г. след като тогавашните болшевики отхвърлят руските заеми. Всъщност те са завоеватели. Завоеватели и сурови хора, които са свикнали да живеят в автаркия (стопанско самозадоволяване - б. пр.). Западното око вижда войната очевидно като нещо страшно, няма да се връщаме към тази ужасна реалност, но има краткосрочна перспектива, която донякъде е недостатък на Запада - привикнал на краткосрочно удовлетворение, веднага да премине към нещо друго…

- Бърза смяна на каналите.

- Точно така, бърза смяна на каналите, защото веднага има други източници на информация, други източници на удоволствие, други реалности. Войната е дългосрочна работа. Според мен, и го казвам в ефир, трябва да си луд, за да нападаш руснаците. Трябва също да си луд, за да смяташ, че при сегашното състояние на нещата вървим към победа на Украйна.

- Това, което слушаме от сутрин до вечер, че Русия се разпада, че Путин е луд…

- … че е тежко болен. Трябва да знаем, че Русия все пак е единствената армия, която може да постави хипезвукови ракети на борда на самолет, на борда на военен кораб. Неотдавна имаше също - това беше полупризнание от страна на украинците, тъй като шефът на украинското разузнаване, както и началникът на генщаба на американската армия намекнаха едновременно, че изходът с победа на украинската армия далеч не е ясен. А наскоро имаше още едно признание - на 28 декември, Зеленски реши да даде мандат американския фонд BlackRock да възстановява страната му. Това означава, че той вече не е във война. Той вече мисли за мира - мирът неминуемо ще настъпи, всички народи искат мир, но той вече мисли за възстановяването на своята страна. И за пореден път това е въпрос на пари и той дава открит мандат на най-значителния американски инвестиционен фонд да възстановява страната му.

- Което струва трилиони долари.

- Приблизително между 8 и 10 000 млрд. долара според състоянието на пазарите. За сравнение - френският брутен вътрешен продукт мисля, че е 2600 или 2500 милиарда, вие ще ме поправите, ако бъркам с няколко стотици милиона. Така че това е много голяма финансова тежест и европейските компании и Франция ще тичат след нея, ако благоволят да им оставят няколко трохи. Вярно е, че има връзки между президента Макрон и инвестиционния фонд BlackRock, както и с някои американски консултанти, не се съмнявам, че той ще може да намери своето място.

Но Украйна е страна, която все пак беше оспорена много пъти, когато поставиха знамето на Европа, на НАТО, но повечето европейски страни бяха изключително резервирани към способността на Украйна да спази своите ангажименти, да бъде сериозен, надежден партньор на Европа. Уточнявам в ефир, може би слушателите не знаят, че Украйна продаде своите земеделски земи на англосаксонски фондове - една трета от земеделските ѝ земи принадлежат на англосаксонски фондове.

- Една трета от земята на Украйна?

- Да, една трета от земеделската земя на Украйна, това е приблизително земеделската площ на Италия. Така че това е страна, която до голяма степен е продадена на дребно - мисля, че няма друга дума -, и сме в ситуация, в която Украйна се превръща в полигон за изпитване на всички оръжия в света. Зеленски умишлено излъга украинския народ, карайки го да повярва, че това ще бъде лесна война. Американците до голяма степен излъгаха Зеленски, карайки го да повярва, че с предоставянето на финансова помощ, на оръжия, на оръжейни системи, на електроника, на сателити тя ще се реши за няколко седмици и той не би могъл за загуби. Кой плати цената? Стотици хиляди, дори милиони хора - мъже, жени, деца - които напуснаха родината си, които са подложени на бомбардировки и които, за съжаление, са големите губещи.

Зададоха ми въпроса не са ли руснаците също големите губещи на тази война. Казаха, че Русия ще рухне…

- Че ще поставим на колене руската икономика, както каза нашият министър.

- И после малко по малко си дават сметка, че рецесията е само 15%, после 10%, а сега е 3%, че инфлацията също се ограничава до 3%. Сравнете курса на рублата спрямо долара и еврото, той е на същото ниво, както преди пет години и освен това Русия, която далеч не е пасивна страна с изостанали хора и т.н., напълно преориентира своята икономика, т.е. веригите за доставки се преместиха в зависимост от борсовите посредници, които са на Изток, в Саудитска Арабия, която купи три пъти повече руски петрол, докато те са първите производители на петрол, Индия, очевидно, Китай, очевидно, Емирствата, които купуват малко повече резервни части за “Ербус” и ги препродават на руснаците. Не си мислете също, че руснаците са пленници на програмите на “Ербус” и “Боинг”, тъй като те са способни да произведат свои собствени самолети. Това са последствията - очевидно сме разказвали много лъжи, с изключително двусмислената позиция на Франция. Искаме унищожението на Русия, а после трябва да им дадем гаранции, като ги накараме да повярват на тази прословута среща между Макрон и президента Путин, на която поставиха неговия събеседник на четири метра под претекст, че Путин се страхува от ковид.

- Дългата маса.

- За да се осигури баланс, гарантиран мир, трябва да има надеждни събеседници, които уважават дадената дума.

- Ще говорим за това веднага след тази малка пауза.

- Пиер дьо Гол, продължаваме разговора за Русия, за Украйна, за САЩ, но първо два въпроса. Първо, вие казвате “не може да се победи Русия, тя е много силна”. Задавам ви един въпрос: не се ли говореше това през 1940-41 или 1942 г. за Германия - “не може да се победи Германия, тя е силна”? И в САЩ, и във Франция, и в Европа казват: “да, но ако въоръжим достатъчно Украйна, ако им дадем средствата за това, няма причина да не могат да спрат Русия в това агресивно начинание”.

- Мисля, че трябва да имаме ясно съзнание за понятията численост, време и пространство. Пространството за маневриране, числеността, времето и военните, освен финансовите ресурси на Русия, са абсолютно значителни.

- Те не са вкарали и една десета от това, което могат да вкарат.

- Не са вкарали и една десета. Урсула фон дер Лайен този пък каза нещо, което се доближава до истината. Няма да правя сметки, които са ужасяващи, нито да спекулирам с числата, но тя говореше все пак за изключително големи загуби в Украйна с брой на ранените, който е три пъти по-висок от броя на загиналите. Вече се говори за 400 хил. души, които плащат цената на този сблъсък. Мисля, че реалността е много по-голяма. Говорехме за германската армия. Но какво стана в Сталинград? Войските на Сталин смазаха германската армия. Неговите командири смазаха гръбнака на германската армия с цената на ужасни загуби, тъй като в битката при Сталинград има около 2 млн. загинали. От около 450 хил. германски участващи войници едва няколко десетки хиляди се връщат в Германия и то с цената на страшни загуби. Това е руският валяк, който си е свършил работата - да смаже германската армия. Със сигурност това е било решаващо.

- Според вас този валяк все още съществува?

- Да, очевидно. Той съществува едновременно в личния състав, в технологичното превъзходство, във волята и в използваните средства. Не мисля и почти съм сигурен - те го повториха впрочем няколко пъти -, че руснаците са имали намерение да нахлуват в Украйна, тяхната цел изобщо не е да се наложат на население, което би било враждебно на Русия.

- Целта беше Донбас, Крим…

- Точно така, Донбас и Крим, но, за съжаление, тази страна се превърна в център на трафик…

- Говорят за лаборатории.

- Говореше се за 32 или 33 лаборатории за биологични изследвания и не всички за граждански, а за военни цели. Говореше се за земеделски земи. Има близо 100 млрд. долара, които бяха отпуснати на Украйна. Зеленски уволни всичките си бюджетни контрольори. Говори се, че по-малко от половината от отпусната помощ стига наистина до украинците…

- Според вас това правдоподобно ли е, или враговете на Украйна казват “това е трафик”? Казват, че дори оръжията се препродават на черния пазар.

- Цитирах един каталог от 1000 страници, който беше публикуван от украинското правителство, каталог с оръжия, предназначени за препродажба на международните пазари. Всичко това ще подхрани войните, трафика, кризите и тероризма. Тази сутрин го споменах - мисля, че позицията на Израел е изключително интелигентна. Намирайки се във война, познавайки стратегията, страна, която очевидно не прави каквото и да е, те винаги са отказвали военна помощ на Украйна, защото не желаят оръжията, които биха продали, да се обърнат срещу тях. Впрочем от това, което се знае за Украйна, това не са най-напредналите оръжия…

- Това са оръжия с планирано излизане от употреба.

- Това са оръжия с планирано излизане от употреба. От друга страна, за да воюваш и това е много важно, са нужни финансови средства. Не мисля, че САЩ, въпреки ползата, която имат от тази война, продавайки втечнен природен газ от четири до седем пъти по-скъпо, отколкото в собствената си страна, и средствата за продължаването на тази прокси война с дълг от 32 000 млрд. долара, те все по-трудно го рефинансират, една страна, която е в икономически лошо състояние, с Obamacare, който беше отменен, т.е. няма социална защита за нейните жители, с инфраструктури, които са в плачевно състояние по отношение на транспорта и електрическата мрежа, която прекрати неотдавна план, който се бореше срещу въглеродния газ в собствената си страна. Но противно на това, което правим ние в Европа, т.е. има европейска директива, която е задължителна за държавите членки и ги задължава да имат 37% възобновяема енергия през 2030 г., те имат данъчни облекчения. На техните компании се предоставят икономически възможности, за да постигнат тази цел.

- Вие говорите за САЩ и е вярно, че именно тяхна беше инициативата. Но много добре знаете, Пиер дьо Гол, че имаше план “Бжежински” за разпокъсването на Русия. Това беше по времето на СССР. Мислите, че част от американската власт все още мисли за разпокъсването на Русия, което трябва да се постигне по един или друг начин?

- Разбира се. “Ранд Корпорейшън”, мозъчен тръст, който беше създаден през 1948 г. за обмисляне на идеи, за да се предложат решения на американския Департамент на отбраната. И от този период целта беше много ясна - да се откъсне Русия и да се направи така, че Русия да може да се еманципира и да стане самостоятелна по модел, който ще бъде различен от американския. Още веднъж  - като съюзник на Европа, Русия би била значителна сила и преди всичко този континент като цяло, от Атлантика до Урал, би бил напълно самостоятелен.

- Вие лично искате ли?

- Бих искал съюзите да бъдат обмислени, очевидно начертани при зачитане на идентичността и политиките между държавите, но които могат да изградят сътрудничество, на първо място с подновяване на диалога и след това разбирателство и сътрудничество с Русия. Имам и един пример - Международната космическа станция (МКС). Русия представлява приблизително 25% със своя самостоятелен модул, има един руски и един американски модул на МКС. Извикаха на помощ руснаците, за да извадят тримата членове на екипажа, блокирани в един от модулите, защото имаше изтичане на гориво, след като микрометеорит проби външната обвивка. За щастие, сме в система, в която виждаме малко по-далеч от съображенията за баланс на планетата, в която има сътрудничество между държавите. Това е блестяща демонстрация, че не можем без руснаците, нито без техните технологии и че страните могат да се разбират. Аз призовавам принципно за мир, призовавам за това, което позволява да бъде постигнат мир, т.е. диалог, културни отношения, както и икономически отношения.

- Значи сте били доста шокиран от факта, че в Европа руски артисти, музиканти, певци, дори Достоевски са обявени за персона нон грата - в Милано, в университети? 

- Това, което ме шокира, е, че осъждат руснака, просто защото е руснак. Осъждат руската нация следователно осъждат целия руски народ поради политически съображения, лишават руснака от правото му на собственост, докато той е просто руснак. Това ми напомня за епохата на Виши, когато ограбваха имуществото на едно население, което абсолютно не беше отговорно, ограбваха имуществото на евреите - точно както се случва в момента. И това, че дискриминират творци, спортисти само поради факта, че руснаци - да, това ме шокира. Не виждам защо, това противоречи на международното право, противоречи на уважението към целостта на нациите, но това също е част от американската воля да наложи своя модел. Много страни го отказват. Казват, че Русия е изолирана, но две трети от световното население подкрепят Русия.

- Във всеки случай се въздържаха при гласуването в ООН, както видяхме.

- Въздържаха се, но и ясно показаха, че продължават икономическото и военно сътрудничество, сред тях е и Китай. Същото се отнася и за Индия, макар че тя е по-дискретна. Саудитска Арабия е напът да се еманципира…

- Има промяна в света от тази гледна точка.

- Това исках да ви кажа: има промяна в света, изместване на центровете на икономически интерес, на политическите центрове и на центровете на влияние на Изток, на които Русия ще бъде арбитър. Говори се за Евразия…

- Решително?

- Разбира се, вижте географското ѝ положение, вижте кое място заема по суровини. Не говорим само за селскостопански, говорим за индустриални суровини. Има много лицемерие в санкциите, извънредно много лицемерие. В този момент трябва да спрем да купуваме руски уран - Русия доставя 17% от урана на американските ядрени централи. Да спрем да искаме от руснаците да доставят магнити за ядрените централи от ново поколение. Да спрем европейската космическа станция. Да спрем да купуваме руски петрол през терминалите…

- Което все още продължава.

- Разбира се, защото е достатъчно руският петрол да се смеси с 15-20% друг петрол и да се рафинира на друго място, това автоматично става петрол с друго наименование, който можем свободно да купуваме на пазарите.

- И върхът на всичко, шистовият газ, абсолютно забранен във Франция, не само добиването му, но дори и откриването му, го купуваме от САЩ в оглушителното мълчание на еколозите!

- Да, в оглушителното мълчание на еколозите. Действително има една реалност за въглеродния диоксид, за ресурсите на планетата, но все пак трябва да бъдем конкретни, практични. Американците наистина продават своя втечнен природен газ и шистовия си газ от четири до седем пъти по-скъпо, отколкото го продават на собствените си жители в собствената си страна. Казват “това е”. Тук във Франция развяват знамето на екологичния преход, казвайки “това е гениално, имаме решения”. Много добре, а програмите, проблемите, свързани с френския ядрена енергетика? Дядо ми беше посветил всичките си сили за изграждането на една силна Франция, която има силен глас на международната сцена и да осигури независимостта на Франция от стратегическо-гражданска гледна точка с ядрената енергетика. Те унищожиха делото на дядо ми! Къде е Франция, която дядо ми се опита да изгради? Къде е тази силна, независима Франция, с големи стратегически, граждански програми? Къде е Франция, достойна за доверие, с гласа, който издигаше на международната сцена? Къде е Франция като истински противовес, която може да предложи гаранции в конфликти като този, който ни занимава?

- За тази Франция ще говорим веднага след тази последна малка пауза.

Пиер дьо Гол, внук на генерал Дьо Гол, съветник по бизнес стратегия и финанси. Пиер дьо Гол, завършихме предишния си разговор с въпроса: къде е тази Франция? Бих искал вашето мнение за това какво се случва днес във Франция? Как усещате ситуацията между пенсионната реформа и задаващите се стачки, кризата с електричеството, инфлацията? Имаме впечатлението, във всеки случай много хора имат впечатлението, че вече не знаят къде живеят, вече не виждат посоката. Къде е посоката? Къде са ръководителите?

- Това е въпросът, който си задавам. За щастие, сега настъпи осъзнаване на реалностите. Генерал Дьо Гол казваше, че политиката е въпрос на реалности. Ковидът разкри много неща.

- В какъв смисъл?

- За капацитета на управлението на Макрон, на правителствата на Макрон да управляват кризата. Маските, които препродадохме и които трябваше да купуваме отново, беше катастрофа. Не виждам ефикасна ваксина, още по-малко френска ваксина, докато президентът каза, че ваксината е 95% ефикасна. Не мога да разбера как след четири дози човек може отново да хване ковид. Вярно е, че това несъмнено защитава тежките случаи и действително позволява да се ограничи смъртността, но с последователните карантини, с вълните на ковид имаме чувството, че управляват извънредна ситуация, в която няма никакво предвиждане, никаква истинска стратегия, а сега войната в Украйна идва в подходящия момент, за да каже “докараха ви до катастрофално икономическо положение”. Не направиха каквото трябва, за да се запази конкурентоспособността на предприятията, да се подкрепи индустрията във Франция. Пенсионната реформа е дисбаланс, за който ще плащат бъдещите поколения, и управляват по спешност. Управляват по спешност с пиар, който също варира в зависимост от събитията, и мисля, че французите повече от всякога имат нужда от честен дебат, от ясна визия, от стратегически план, за да им се осигури бъдеще, приемственост и да се направи така, че Франция да се възвърне господстващата позиция на международната сцена, на пазарите и също така да се дадат гаранции на французите, един минимум и сигурност във всекидневния живот.

- Мислите, че е възможно да си възвърне господстващата позиция?

- С истинска политическа воля - да, с истинска стратегия - да, с истинско завръщане на Франция на международно ниво - да, с дипломация - да. Това е въпрос на воля. При предишно мое изказване ме попитаха какво е давало на дядо ми тази свобода. Но тази свобода е на първо място легитимността. Мисля, че дядо ми никога нямаше да се задържи с едно много относително мнозинство, като това след парламентарните избори миналата година. Той имаше своята истинска неподправена легитимност, но също така за него въпросът за легитимността на народа беше напълно безспорен и после това, което му даваше тази легитимност, беше убедеността, ясната визия и стратегията. Каква е днешната реалност? Тя е, че въпреки парите, които се харчат за какво ли не, френският дълг се е увеличил почти с 50%…

- Близо сме до 3000 милиарда.

- Близо сме, но се забравя задбалансовия дълг, забравя се дълга, когато държавата гарантира пенсиите на държавните служители или когато държавата гарантира демонтирането и обновяването на френските ядрени съоръжения. Всички тези задължения на държавата възлизат на 5000 милиарда. Следователно имаме натрупан дълг от 8000 милиарда. Тоест над три пъти повече от богатството на френския брутен вътрешен продукт, който поколения ще трябва да изплащат. Именно защото бяхме неспособни да управляваме обновяването на френската ядрена енергетика, се оказваме зависими от външни доставчици. Преднината беше осигурена, дядо ми я бе изградил, за да имаме независимост в енергиен план благодарение на 70% ядрено производство. Нищо не направиха, освен да удължат живота на централите от 40 на 50 години, което не е постижимо, защото има проблеми с корозията, които са абсолютно очебийни. Нужни са 15 години, за да се построят френски ядрени реактори и дори и да решим да построим 14 нови допълнителни реактора, ще се окажем с ядрено производство, което ще падне от 70 на 40%. С какво ще го заменим? С вятърни турбини, с централи с комбиниран цикъл, които ще бъдат поддържани с какъв газ? Със сигурност не и с американски газ. Алжир има много ограничен капацитет за износ. Ще го заменим с допълващи се енергии, които са изключително скъпи и които са само допълващи енергии. И всичко това оказва драматично влияние на индустрията, всичко това засяга малките и средни предприятия, казват “ще ви помогнем”, все още раздават пари, за да направят така, че да не може да се купува над 180 евро за мегаватчас. Все пак 180 евро за мегаватчас е 6 пъти над цената, която плащахме през 2021 г.

- Само за една година!

- Всички тези проблеми бяха известни и предвидени. Така че всекидневието на французите е драматично. Драматично е за хлебарите. Някои хлебари ще бъдат принудени да затворят. Няма да увеличат цената на франзелата от 85-90 евроцента на три-четири евро.

- Но продължават да пръскат.

- Продължават да пръскат, знаейки, че Франция е световен шампион по държавни разходи, световен шампион по задължителни удръжки и световен шампион по социални разходи. С каква ефективност? Къде е Франция на моя дядо, който остави Франция без задлъжняване? Резултатът е “Уилям Сорен”, “Гарбит”, “Дюралекс”, “Арселор”, за да цитирам само някои, 80% от чиито заводи и следователно 80% от чиито работници бяха поставени в техническа безработица.

- В тази ситуация, която никой не оспорва, трябва ли, както казваше дядо ви, да се сепнем? От един човек ли зависи, човешкият фактор ли е важен, или какво според вас?

- Мисля, че това е убеждението, волята абсолютно да се спре тази пиар политика, абсолютно да се спре, както направи президентът Макрон, желанието да се угоди на всички, от една страна да казваме “искаме украинската държава да победи” и “абсолютно трябва да се предложат гаранции на руснаците”, това означава да спрем да казваме, че отричаме реалността на алжирската държава преди деколонизацията, а след това, че деколонизацията е престъпление срещу човечеството. Мисля, че французите имат нужда от език на истината, ясен език, истински програми за подем и да се сложат на масата залога и решенията.

- И да се каже истината.

- Да се каже, че Франция е изключително зависима на международната и финансовата сцена заради своята задлъжнялост. Американците изнасят своя дълг от 1973 г., от изоставянето на обвързването на златото с тяхната валута. И има много страни в света, които отхвърлят този модел, защото се оказват негови пленници. За да държите една страна, я затрупвате с дългове.

- Трябва да излезем от този модел.

- Напълно и мисля, че Франция е способна да го направи, защото Франция има страхотен запас от талант, най-добрите инженерни училища в света и се радва на абсолютно фантастична креативност. Има индустрия, има качествени хора, има френския дух.

- Но може би няма смелостта и желанието.

- Тя абсолютно има смелостта и желанието и е крайно време правителството да се стресне и да спре да лъже, защото има толкова много лъжи и значителна липса на желание да се изправи пред истинските проблеми.

- Благодаря, Пиер дьо Гол.

Превод от френски: Галя Дачкова

Следвате "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

 • Обаче вие не сте нужни на Русия

  20 Яну 2023 20:29ч.

  Напечатаните ви хартишки не са пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  20 Яну 2023 20:42ч.

  "имаме натрупан дълг от 8000 милиарда. Тоест над три пъти повече от богатството на френския брутен вътрешен продукт, който поколения ще трябва да изплащат." Демек, ало франсетата се захванат, за три години могат да си платят борча, но трябва да ядат камъни. Което ме навежда на мисълта, че никога няма да се изборчлеят. Но пък от друга страна, тъй казват сички, франсетата ноо бачкат, трудолюбиви са, така че - те могат да заборчляват. Нищо, че нищо няма да върнат. От една трета страна, да кажем франсетата са 80 мильона. Демек секо франсе дължи 100 000 парични знаци. Американски или европейски левове. Ний, по мои сметки - по около 5-6 000.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  20 Яну 2023 20:44ч.

  Във връзка с тези изнесени данни и по съвкупност - тоз внук, следва да бъде лишен от името на дедо си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  20 Яну 2023 22:09ч.

  По добре да го пратят в някое руско село за 6 месеца, ще се върне коренно променен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  20 Яну 2023 22:47ч.

  не е нужно 6 месеца и в руско село. Само 1 месец и в градчето Петрокрепост (на 40 км от Петербург), където съм работил. Ще се върне щастлив и ще цени мноооого неща, които е приел за даденост във Франция. А те не били даденост навсякъде...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Козяк 16

  21 Яну 2023 0:17ч.

  Много се извиняваме, че се е наложило да изпитате ужасната реалност на руските села! Вие, Евроатлантиците винаги може да заповядате в нашата страна на свободата - по улиците на Калифорния има все още много свободно място за бездомници: https://www.youtube.com/watch?v=IzLC48jZPrc

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  21 Яну 2023 0:45ч.

  Руските селяни не дължат по €100 000 each.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • синдромът е безотказен индикатор

  21 Яну 2023 10:52ч.

  Уфсътъ си призна за съветската тьоща. Скоро и копейкин ще го направи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  21 Яну 2023 14:56ч.

  до 21 Яну 2023 10:52ч.-гурбетчия бях, не съм направил тази грешка да имам руска тьоща( моята тьоща беше от шоплъка и отдавна е в "по-добър свят")

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой

  26 Яну 2023 23:27ч.

  Козяците ли? Целият свят ги ненавижда и им нарича най-справедливото И възможно гниене! И това ще стане! Да видим тогава КОЙ ще е бездомника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цено

  02 Фев 2023 22:54ч.

  Щото не играе по твоята свирка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tseno Tsenov

  02 Фев 2023 23:01ч.

  Където у да го пратят той ще си остане същия .А вие ще си останете едни селски комплексар чета, и ще повтаряте едни и си мантри и опорни точки дадени ви от вашите господари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  20 Яну 2023 22:50ч.

  много точни думи! това е истината казана в прав текст!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дзопино

  21 Яну 2023 11:59ч.

  Прекрасен коментар на французина. Не виждам нещо с което не съм съгласен. Казал го е точно и ясно. Браво и на Дачкова че го е превела цялото. Препращайте на познати. И дано франция излезне от това безвремие и упадък в които изпадна заради финансовите си зависимости. От европейските държави май само тя има шанс да се откъсне и да си върбе независимостта от САЩ. Все пак имат и енергетика и самолетостроене и индустрия вс еоще. Но ако се помоткат още малко и тези неща ще ги загуби. А после път назад няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дзопино

  21 Яну 2023 12:04ч.

  И да добавя - под статията 2-3 коментара (троленето не го броя). Та тази статия заслужава стотици постове, коментари, дисцусии. Пожелавам на Гласове аудиторията му да расте и да стигне подобни числа на коментари тук и в Телеграм. А хората да не униват и да се държат срещу промиването на мозъци от зависимите медии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • «…НАТО беше създаден, за да се предотврати голям ядрен конфликт…»

  21 Яну 2023 14:28ч.

  Да, но когато създаваха НАТО, никой не гледаше на една война като на нещо повече от ВОЙНА. Но днес войната е РЕЛИГИОЗНА ВОЙНА, която урежда недорешени още от СРЕДНОВЕКОВИЕТО проблеми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  21 Яну 2023 14:47ч.

  френският Любомир Левчев и смотаняк от класа: Др. Путин, никой не може да ми забрани да ви обичам:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жоро

  29 Яну 2023 8:44ч.

  Естествено че не можете нали ви трябва страна с която да си бършете задниците,която да санкционирате и да прехвърляте в/у нея грешките на малоумните ви робски лидери. Страни водени от доверчиви клоуни на които да дърпате както ви е угодно конците . Е има два такива , един зеленичък ,а другият тъпанар едва преди месец разбра от баба си Меркел че е клоун.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи