Петър Николов: Кирил и Асен са брокери, които ще търгуват по най-добрия начин своя продукт. Но без ГЕРБ няма да влязат във властта

Петър Николов: Кирил и Асен са брокери, които ще търгуват по най-добрия начин своя продукт. Но без ГЕРБ няма да влязат във властта
"Кирил Петков и Асен Василев са брокери, търговци, инвестиционни посредници... Те правят нещо като политическа пирамида – идват, лъжат на поразия, който се хванал, хванал. Бяха хора на Росен Плевнелиев, после станаха хора на Румен Радев, утре ще пристанат на следващия – Борисов или някой друг. Създали са свой продукт – общественото доверие – и ще го изтъргуват по най-добрия начин. До изборите "Демократична България" са плячка и "Продължаваме промяната" ще направят всичко възможно да ги оглозгат до кокал. След изборите - не знам. Но ми се струва, че "Продължаваме промяната" е проект, създаден с единствената цел бързо да влезе във властта, а власт без ГЕРБ или ще е математически невъзможна, или ще е самоубийствена. Затова ПП ще тръгнат натам, а "Демократична България" ще предпочетат да останат верни на избирателите си и ще останат в опозиция. После центробежните сили в ДБ ще надделеят и коалицията ще се разпадне зрелищно." Това казва в интервю за "Гласове" Петър Николов, кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС и бивш зам.-министър на образованието. По думите му, "до вчера танцувахме в ритъма на „Копелета гадни бяхме всичките...“, а днес в нещо като „Аз съм само цвят лилав...“. Бони и Клайд така да се каже, просто сипват шепа шербет в кацата с катран".

 

- Как си обяснявате успеха на “Продължаваме промяната”? Месец след обявяването на новия проект на Кирил Петков и Асен Василев, новата формация влезе в борбата за второто място в следващия парламент.

 

- Причината е в провала на т.нар. партии на протеста. След 12 години управление на Бойко Борисов една немалка част от избирателите желаят промяна и търсят носител, някой, който да я осъществи. Първоначално тези очаквания бяха насочени към ИТН, "Демократична България" и коалицията на Мая Манолова, но с неадекватното си поведение и скандалите, които предизвикаха, тези формации се подиграха с общественото доверие. Нормално е то да търси нов пристан. В този смисъл, Петков и Василев предлагат нещо ново и различно – преди гледахме озъбените гримаси на Хаджигенов и Слави Трифонов и слушахме как ще ни чегъртат и вкарат в затвора, сега гледаме ухилените и леко инфантилни физиономии на момчетата от Харвард и слушаме обещанията им да си другаруват с всеки, който обещае да не прави повече така. Сменихме гаменчетата и хулиганите със спретнатите момченца от първите чинове, но като цяло си оставаме в прогимназията...

 

- Американски проект ли е “Продължаваме промяната”?

 

- Не смятам, че на някого във Вашингтон му пука особено за тях и за България въобще. "Продължаваме промяната" е проект на добре познатите ни кръгове, които от години са обрасли американското посолство в София, прислужват му и се надяват да им се подхвърли по някой цент. По времето на Тръмп това пихтиесто нещо се беше изпокрило, но сега са си върнали самочувствието. Опитаха с ДБ, не им се получи и затова погребват Христо Иванов и прехвърлят усилията си върху Петков и Василев. Жалкото в случая е, че от въпросните хора най-много страдат българо-американските отношения, но в крайна сметка американската администрация ги търпи и затова плаща високата цена на срива на репутацията си в България.   

 

- Имат ли шанс ПП да изместят ГЕРБ и СДС от първото място?

 

- Не. Каквито и грехове да е имал към българската политика, през последната година Бойко Борисов някак си успя да ги изкупи. На фона на всеобщата неадекватност, единствено той полагаше усилия да говори държавнически и да се държи не като партиен, а като национален лидер. Всичко това се вижда от избирателите и затова освен "Продължаваме промяната", нагоре в социологията вървят и ГЕРБ-СДС. Нещо повече, в момента ние, освен в политическа, сме на прага и на тежка енергийна, финансова и здравна криза и хората са уплашени как ще изкарат зимата. Единственият, който говори за тези проблеми, а не за чегъртане, е Борисов и това го реабилитира в очите на обществото. През последните 12 години българските граждани свикнаха да живеят в относително стабилна и постоянно увеличаваща стандарта си на живот страна, приеха го за даденост и затова станаха критични към други тежки проблеми – арогантността на властта, корупцията и пр. Затова и свалиха Борисов от власт, защото решиха, че останалите неща са даденост. Обаче шест месеца по-късно се оказа, че не могат да си платят сметките за тока. Според мен това ще върне много избиратели на ГЕРБ-СДС. Дори много повече, отколкото сега излизат в анкетите, защото все още да се декларира подкрепа за Борисов звучи непрестижно и той има потенциал за значим скрит вот.

 

- “Продължаваме промяната” все още не е обявила програмата си. Какъв е профилът на тази формация според Вас от това, което Асен Василев и Кирил Петков говорят? Ето и един цитат от тях: “Ще постигаме леви цели с дясна политика”.

 

- Това е тъп и евтин каламбур, който не казва нищо. Това, каква партия си, зависи от няколко неща – как се определяш самият ти, с кого партнираш в България, с кого партнираш в чужбина. Тъжно е, но е така. Управленските приоритети са следствие от политическото позициониране, а не го предхождат. Така че първият тест за ПП ще е след изборите. Ако те тръгнат да търсят коалиция с БСП, значи ще навлязат в лявото пространство, ако тръгнат с ГЕРБ и СДС - в дясното. Оттам насетне системата ще започне да ги притиска, ще ги поеме съответното от европейските партийни семейства, ще им напише програмата и пр.

 

- За гласовете на кои избиратели се борят двамата?

 

- За гласовете на ИТН и ДБ, тоест за гласовете, които искат промяна.

 

- Това президентска партия на Радев ли е според Вас?

 

- Не. Петков и Василев са брокери, търговци, инвестиционни посредници... Те правят нещо като политическа пирамида - идват, лъжат на поразия, който се хванал, хванал. Бяха хора на Росен Плевнелиев, после станаха хора на Румен Радев, утре ще пристанат на следващия – Борисов или някой друг. Създали са свой продукт - общественото доверие - и ще го изтъргуват по най-добрия начин.

 

- През седмицата Иван Костов атакува Кирил Петков и Асен Василев, като каза, че говорят неистини. Костов рядко се изказва. Защо го прави сега?

 

- Защото вижда, че унищожават "Демократична България" и че лидерите ѝ Христо Иванов и Атанасов, не са в състояние да окажат някаква съпротива. Те стоят като зайци на магистралата, гледат приближаващите фарове и повтарят „Дайте да бъдем приятели“. Затова, като излезе да нападне двамата от Харвард, Костов нашамари и собствените си протежета за неспособността да поставят бент, който да спре електората им да изтича към новия проект. Малко късно според мен...

 

- Не са ли “Демократична България” естествен съюзник на “Продължаваме промяната”?

 

- До изборите ДБ са плячка и ПП ще направят всичко възможно да ги оглозгат до кокал. След изборите – не знам. Но ми се струва, че ПП е проект, създаден с единствената цел бързо да влезе във властта, а власт без ГЕРБ или ще е математически невъзможна, или ще е самоубийствена. Затова ПП ще тръгнат натам, а ДБ ще предпочетат да останат верни на избирателите си и ще останат в опозиция. После центробежните сили в ДБ ще надделеят и коалицията ще се разпадне зрелищно.

 

- Вярвате ли, че ГЕРБ могат да управлява отново след изборите, въпреки изолацията, в която са изпаднали?

 

- Убеден съм. Въпросът дали ГЕРБ ще се върне в управлението, вече зависи само от един човек и това е Бойко Борисов. Като минат изборите и поутихнат страстите, той ще сложи на везните двете опции и ще си прецени. Ако усети, че има достатъчно доверие, за да състави стабилен кабинет, ще си намери партньори за 24 часа. Ако види, че не му е дошло времето – опитен политик като Борисов ще продължи да си стои в „изолация“ и ще остави опонентите си да вадят горещите картофи от огъня.

 

- Мислите ли, че управлението на ГЕРБ и стила на Бойко Борисов са най-голямата причина хората да харесват Кирил Петков и Асен Василев?

 

- Не, казах го вече – Петков и Василев са алтернатива не толкова на Борисов, колкото на целия негативизъм, който ни владя последната година и половина. Обратното на бръснатата глава на Трифонов, на черното му кожено яке и на татуировките... До вчера танцувахме в ритъма на „Копелета гадни бяхме всичките...“, а днес в нещо като „Аз съм само цвят лилав...“. Бони и Клайд така да се каже, просто сипват шепа шербет в кацата с катран.

 

- Преобладаващото мнение е, че и двамата бяха много успешни министри в служебния кабинет. Каква е вашата оценка, като се опитате да се абстрахирате от принадлежността си към СДС? Вие бяхте зам.-министър на образованието и имате поглед за властта отвътре.

 

- Нямам компетентността да оценя ресорите им, дано положителните оценки са справедливи. Като човек, който професионално следи политическите процеси обаче, мога да заявя, че това, което стана с гражданството на Кирил Петков, е огромен скандал. Склонен съм да приема, че в началото той наистина е вярвал, че е прав. Много бързо обаче стана абсолютно ясно, че бърка. И какво направи той? Можеше да се извини и да си подаде оставката, а вместо това започна да лъже и да маже. Какво направи и президентът Радев? Същото. Лъжеше и мажеше, а накрая прати в Конституционния съд онзи юридически „шедьовър“, в който се казва, че като правителството е сменено, най-добре хич да не се занимаваме вече със случая. Това е скандал, както за министъра, така и за президента. И ясен знак за каква липса на скрупули в политическия ни елит всъщност става дума.

 

- Проф. Николй Денков е част от техния екип. Той добър министър ли е според Вас?

 

- Работил съм с Николай Денков в продължение на четири години и смятам, че е изключителен учен и човек, напълно отдаден на каузата на българското образование. Разбира се, намирам решението му да бъде в една компания с хора като Бойко Рашков, Стойчо Кацаров, Комитова и т.н. за тежък политически грях. Не знам дали той въобще осъзнава в параван на какво се е превърнал.

 

- От Иван Костов, който бе избран с огромно мнозинство през 1997-а до днес, мнозина очакват силната фигура, която да оправи България. След него беше царят, после Бойко Борисов, после Слави Трифонов. Сега Кирил и Асен. Макар и в низходящ тренд, това гласоподаване все още е доста устойчиво. Защо?

 

- Не виждам проблем в това. Иван Костов направи реформи, които никой преди това не смееше да проведе. Въпреки корупционните скандали, които оставиха тежък отпечатък върху оценката за него и въпреки характерологичните му особености, за мен той е един от големите десни лидери в българската история и винаги ще остане такъв. При Симеон II бяха финализирани големите стратегически приоритети на Бълагрия - членството в НАТО и Европейския съюз, така че и неговата роля е несъмнена. За Борисов няма какво въобще да се говори, защото финансовата и политическата стабилност, която той донесе, беше оценена от самите избиратели, които го направиха победител в пет поредни парламентарни вота. Аз не мисля, че ни е проблем, че сме вярвали в нашите държавници, а точно обратното - че като паднат от власт, сме склонни да ги отречем напълно и да ги залеем с отрова. Обхваща ни някакъв изключително примитивен бяс, сякаш искаме на всяка цена да видим довчерашните авторитети стъпкани в калта.

 

Що се отнася до Слави Трифонов или Петков и Василев, не мисля че те все още са фигури от този ранг. По-скоро в момента сме в някакъв интеррегнум, отколкото да сме открили следващия национален лидер.

 

- Преди година и половина хората излязоха по площадите, за да протестират срещу Бойко Борисов, а Румен Радев открито се противопостави на ГЕРБ. После дойде “Магнитски” с директната намеса на Америка в българската политика. Последваха редовни и предсрочни парламентарни избори. Сега предстоят още едни. След година и половина се очертава следната картина - Радев пак ще стане президент, Борисов ще спечели изборите, Пеевски отново ще е в парламента. Какво се промени?

 

- Не е съвсем вярно, все пак Пеевски отслабна... (смее се). Ще ви поправя само в едно - вярно е, че се очертава Борисов да спечели изборите, а много вероятно и изпълнителната власт. Но не мисля, че ситуацията пред Радев е чак толкова безоблачна. Единственото сигурно засега е, че той ще спечели първия тур на президентския вот, но втория... Според мен него го очаква много тежка битка и краят ѝ въобще не е предизвестен. Имайте предвид, че изборите ще се проведат на фона на все по-очевидния провал на втория служебен кабинет – спрените инфраструктурни проекти, европейската изолация, незапомнената от времената на Виденов инфлация, енергийната криза. Под краката на Радев клокочи вулкан, който като нищо ще изригне и ще го помете.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Flick

  18 Окт 2021 9:50ч.

  петър николов...хахаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един

  18 Окт 2021 9:56ч.

  След всичко, което е направил този момък не трябва да се появяв на бял свят, а той интервюта раздава! Боже, пази България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а така

  18 Окт 2021 9:58ч.

  "Не смятам, че на някого във Вашингтон му пука особено за тях и за България въобще.". Още много партии има да пообиколи, преди да влезе в час това момче.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смях

  18 Окт 2021 10:09ч.

  Чета заглавието, отварям статията, виждам снимката, прескачам интервюто. Чета коментарите. Коментар 1 : петър николов...хахаха . Няма какво повече да се каже и прочете. Хубав ден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, и моите пет стотинки:

  18 Окт 2021 10:41ч.

  Ха-ха, хо-хо! Понеделнишки бъзик с читателите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Перо

  18 Окт 2021 11:10ч.

  Тикат напред ГЕРБ и Борисов някои колеги - къде по-явно, къде по-тайно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сатрапа Борисов със свещичка пред иконката по талавизията за Коледа - точно в духа на добрите християнски традиции. мерси!

  18 Окт 2021 11:25ч.

  Не са брокери, а са гуайдовци. Целта е да се приключи с троянския кон. Времето не стига, деца! Трябва да приключат с българския проблем до нова година или до пролетта, понеже след това ще има атака срещу Сърбия. ГЕРБ опитват да се разберат с тия дето искат да ги махнат, взаимно си държат компромати, играта е изключително мръсна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно

  18 Окт 2021 11:34ч.

  Интересно е да се прочете мнението на един умен човек. Мисля, че има много ясен и трезв поглед.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-бони и клайд

  18 Окт 2021 12:21ч.

  Това ми харесва.Спецов къде е в схемата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  18 Окт 2021 12:34ч.

  Много хубав текст. За първи пък го виждам този човек, но високите му култура и интелект си личат по всяка негова дума. Удоволствие да се проследява мисълта му! Респект!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йордан К.

  18 Окт 2021 14:21ч.

  Господинът, явно следвайки своето ограничено мислене, смята, че всички трябва да са политически пеперуди като него. Колко партии смени Николов-Зиков докато се намърда във властта? Анализи от подобни пишман социолози и пишман доценти не ни трябват. Обществото даде оценка за последното му управление от квотата на Патриотите и тя е твърдо "2"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ния

  18 Окт 2021 14:34ч.

  Прави ми впечатление, че старите кримки са насочили усилията си в пропагандата срещу Петков и Василев. Никой вече не се занимава с ГЕРБ, БСП, ИТН , ДПС, все едно ги няма, все едно те не участват предизборната надпревара. И да , в битката са включили тежката артилерия, говорят ни "мъдро" и "поучително", господа, които до сега не сме ги ни виждали, ни чували? Получава се точно обратния ефект, както са казали-няма лоша реклама- и колкото "по -дълбокомислено " ни убеждават, и колкото повече "мъдреци" се включват в атаката, толкова повече хората си казват" защо пък да не опитаме, щом старите муцуни ги е толкова страх, значи има за какво"? Не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТихомирТомов

  18 Окт 2021 15:31ч.

  Боко ще ги изкупи още при учредяването на " промяната " ......................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТихомирТомов

  18 Окт 2021 15:34ч.

  ....................... и вулкана не е проблем за Радев,а замръз и сняг на 15 -ти ......................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Николов: Кирил и Асен са брокери, които ще търгуват по най-добрия начин своя продукт

  19 Окт 2021 1:52ч.

  Присмял се хърбел на щърбел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо от ГЕРБ-ЖЕНИ е прав!

  20 Окт 2021 13:31ч.

  В Генерал Борисов е Истината. Искаме си и Царя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зам..-министър в третото правителство

  25 Окт 2021 14:32ч.

  на Кюлчето, зет на един от вътрешните министри на Костов..... Обикаляше с чанта да наглежда как върви работата на "глупаците" от ДСБ по райони, между другото все свестни хора. Аз също си загубих времето няколко години сред тези пчелички! Толкова читав народ подмамихте, как спите и как се събуждате!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи