Петър Колев: Равенството на гражданите пред законите не важи за българите в Македония

Петър Колев: Равенството на гражданите пред законите не важи за българите в Македония
Ние искаме, като българи, да бъдем равноправни пред собствената си държава, както това го имат всички останали етнически общности в Македония, и искаме това да бъде изпълнено със съдържание. Това заяви в предаването „Лице в лице“ Петър Колев, председател на Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония. Той припомни, че декларацията от 99-та година между двамата премиери Костов и Георгиевски не е проработила, както и подписаният договор от 2017 г. "Нарушението на човешките права, дискриминацията като практики, са лоша практика за моята страна, не за България. Така че ние очакваме този проблем да го решим там. Една от основните европейски ценности – равенството на гражданите пред Конституцията и законите на страната, за съжаление в Македония не важи и особено не важи за българите, които живеем в Македония", допълни Колев.

 

„Затова ние искаме тези въпроси да ги изчистим сега, този процес на преговори на Македония да не трае 100 години. Ние не искаме във всеки един момент или на всеки един отворен нов въпрос по процеса на интеграция да получаваме ново вето дали ще бъде от България или от някоя друга държава-членка”, каза още политикът.

 

По думите му директният проблем е процесът на дебългаризация:

 

„Този процес провокира откъсване на Македония от България по инфраструктурните проекти. Ние да нямаме никаква допирна точка със София. Той създава конфликта по определени исторически въпроси, аз не виждам проблем. Правото на самоопределение като човешко право важи за живите, но и за починалите хора. Не аз, вие или който и да било друг твърди, че Гоце Делчев е бил българин. Той сам го е написал, че е българин. Кои сме ние в 2022 г. да отричаме правото му на самоопределение”, пита Колев.

 

Според него езикът на омразата се генерира от тези исторически недоразбирателства.

 

Във връзка с евроинтеграцията на Северна Македония той заяви, че има две теории:

 

„Едната е - Дайте да пуснем Македония, без въобще да се занимаваме с проблема, втората казва – Първо да решим всички спорни въпроси. Аз съм привърженик, и партията, която ръководя, сме привърженици на втората теза, не защото трябва да се забави процесът на евроинтеграция на Македония, а защото ние искаме тя бързо да се интегрира“, отбеляза още Колев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • демокрацията,доколкото я разбираме означава да чуваме и четем и други мнения,не само политкоректните!

  11 Яну 2022 10:12ч.

  Македония е географско понятие и като всяко такова има четири посоки - изток, запад, север, юг. Квазидържавата, за която иде реч в статията се нарича БЮРМ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • potrebitel

  11 Яну 2022 10:50ч.

  Е,браво на това младо момче.Иска нещо елементарно да се запише в Конституцията им.Защо им е толкова трудно на политиците им?Ето,той е чисто българско име.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цялата история на РСМ е куриоз над куриозите !

  11 Яну 2022 11:30ч.

  Допреди 100 години огромната част населението се декларира като българи, което се потвърждава от външни наблюдатели от Европа и Америка. Сега на потомците на тези българи им се забранява да се сапоопределят като българи. Нещо повече, оказва се груб натиск над тези, които вече са заявили, че са българи. И това е така, защото тази квази държава се крепи на омразата към всичко българско. В момента ако тази просръбска и проруска политика бъде прекъсната, край с РСМ. По същия начин и у нас, като изпратим родните путинисти в Русия, България ще се оправи за 5 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  11 Яну 2022 11:33ч.

  Пак същото, „българите, които живеем в Македония“. А другите какви са, марсианци ли, нали и те са българи? Защо когато обслужваш предварително намисленото зло от задкулисията, се правиш на патриот, непочтено е! Вече разбрахме, че това е целта на пакостта, точно антибългарски сили са намислили да разделят северомакедонските българи на македонски българи и македонски македонци, така правейки ги да изглеждат като два различни народа. Това би отнело цялата самоличност на останалата част българи там, ако те нямат право на българската история, култура, писменост, език, си остават само с най-новата им история, измислена от коминтерна. Макар да не го осъзнават, те ще бъдат напълно ограбени от самоличност, защото никой няма да им позволи да присвояват. Не получаваш наследството от родителите, когато се отречеш от родителите, в момента, в който те се отрекат от българския си произход, култура и история, остават без произход, култура и история. Къде е хуманното отношение на самоосъзналите се българи към неосъзналите се, да ги оставите да бъдат едно нищо? Не стига ли, че стотици години нашият народ също страда така, понеже му беше пробутана също измислена история и произход? Как ще съжителстват заедно българи със самосъзнание на българи и други българи, които искат да им откраднат всичко и ги обвиняват за всичко, какво ще пише в учебниците и не е ли това залагане на постоянен конфликт вътре в самата Македония?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма БЪЛГАРИ в Македония!

  11 Яну 2022 12:17ч.

  Набийте си го в главите! Докога бе ще настъпвате мотиката! Да признаем, че има българи в Македония, означава че признаваме, че има маседонци и там и У НАС НЯМА ТАКИВА! Има наследници на македонски българи - всичките са такива! От глупост ще си вкараме поредния автогол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето това момче трябва да си изберем за министър-председател -

  11 Яну 2022 12:17ч.

  един нов Андрей Ляпчев ! Защо българите извън България са по-големи патриоти - защото не са путинисти и американофили ? В РСМ повечето грагяни са русофили и сърбомани. Е, по това си личи, че сме един народ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този българин говори български

  11 Яну 2022 12:19ч.

  по-добре от почти всички наши политици. И има истинско и силно излъчване !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • .............

  11 Яну 2022 12:26ч.

  във всичко това са намесени сърбите. те дърпат конците на македонците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гледах и слушах този млад господин при Велизар Енчев

  11 Яну 2022 12:27ч.

  Възпитан, интелигентен, образован и скромен.... и много красив македонски българин! Като гледам портретите на Гоце, Яне, Братя Миладинови, Димитър Талев, Симеон Радев, Яворов и на всички останали наши герои.... Разберете се, бе българи! ОБЕДИНЕНИ БАЛКАНИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  11 Яну 2022 12:36ч.

  Така става, когато се измислят народи. Македонците са измислен от Сталин народ. Има област, с име наследено от миналото, Македония, но НЯМА македонци. До началото на Балканската война 1912г, област Македония е част от Османската империя. Османската империя провежда преброяване през 1831г и няколко по-късно. Ако някой прочете в това преброяване да се споменават македонци, нека се похвали. Ето преброяването: https://psi424.cankaya.edu.tr/uploads/files/Shaw,%20Ott%20Census%20System%20and%20Pop,%201831-1914%20(1978).pdf

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе то и Киевската Рус ние, българите сме я създали.

  11 Яну 2022 12:46ч.

  Първите киевски и московски епископи са българи. Изпратили сме им духовници и книги да ги направим христолюбиви хора като нас. Всичките ни стари български документи са по техните хранилища, но не ги дават да им хвърлим едно око даже. А сега ни се подиграват, че Кирил и Методий са македонци. И тук се намират хора, дето са слепи за истината и стоят на тези лъжливи позиции, защото Русия им е по-скъпа , отколкото България. Де гиди п....ци !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  11 Яну 2022 12:54ч.

  До коментар на 11.01.2022 в 12:46 : Ти си болен. Лекувай се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • търси външния врат

  11 Яну 2022 12:58ч.

  Стига ми пробутвахте тая Македония бе, нещастници! Народът умира. Няма пари за храна , лекярства, плащания на сметки. Образованието е катострофирало. Здравенеопазвянето пълен крах. Държавата е фалирала. Процъфтяват само лабораторийте за тестове, аптеките и изобщо фармацевтичната мафия и мафията в бели престилки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Другарю Налюдател, аз съм си много добре, а ти си невеж и заслепен от прокремльовска болезнь !

  11 Яну 2022 13:01ч.

  Ето ти малко литература за да се ограмотиш. Имам още документи, но предполагам, че може да искаш нещо на първо време: http://www.protobulgarians.com/Statii%20ot%20drugi%20avtori/Goran%20Blagoev%20-%20Pokraastvaneto%20na%20rusite.htm..............https://pan.bg/view_article-49-440439-rusiya-otbelyaza-da-blagodarim-na-bylgarskata-knyaginya-olga-i-nejnite-bylgars.html?page=hotnews.................. http://www.pravoslavieto.com/life/09.16_sv_Kiprian_Tsamblak.htm

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само две думи за влиянието на Българиея и българите

  11 Яну 2022 13:07ч.

  при създаване на руската църква. Има го в ГУГЪЛ - ако някой не вярва да отвори и да прочете. Първият всеруски и литовски Патриарх се е наричал Киприян Български. Той полага основите на руската църква в Киев. И отивайки там носи със себе си много книги написани на кирилицата. Това се случва през 1310та година. ДА, направили сме всичко това, а днес чуваме от руската пропаганда, че България нямала нищо общо с кирилцата и даже ни изчегъртаха от картата на Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  11 Яну 2022 13:12ч.

  До коментар на 11.01.2022 в 13:01: Няма да ти чета глупостите. А ти се обърни към приятелите ти - украинци, да ти дадат архива на Киевска Рус. Не я търси от руснаците. Само дето ще имаш проблем. Наследниците на Киевска РУС - хохлите, не желаят да се наричат руснаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Другарю наблюдател, спри се, не се излагай повече !

  11 Яну 2022 13:24ч.

  Русите са Киевските руси, едва през 1721 г. Петър Първи открадва името Рус и прекръство Московията на Русия. Има много материали за това, но ти предлагам нещо от любимия ви Карл Маркс: https://www.bulblog.com/%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-xviii-%D0%B2%D0%B5%D0%BA/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  11 Яну 2022 15:37ч.

  И къде се дяна Велика България, около устието на Днепър? Когато Кубрат изпраща четиримата си сина, да възстановяват тракийското управление в различни части на Европа и да се борят с Империята, която ги е поробила, той самият остава във Велика България, заедно с първородния си син Баян. Всички те практикуващи християни, много отпреди някой да тръгне да покръства руснаци. Естествено, че по онези земи има християнство и то е българско, тъй като само нашият народ в Европа изповядва вярата в Дион Исус, от която някога е прихваната и старозаветната вяра на еврейския народ. Само че нашата е няколко хиляди години преди тяхната и заветът чрез Орфей е много преди този чрез Мойсей. Ако пак някой ще тръгне да разправя, че има случайно съвпадение на името на Исус и Дион Исус ще им кажа, че има много записи на това име по тракийската земя, още на образен език, в последствие възприети и от ранната църква, т.е. ранната християнска църква е зачитала нашата старозаветна вяра. Когато сте от такъв велик род, спрете малко да се занимавате с руснаците и прочетете нашите Хроники, Тракийските хроники. За да знаете кои сте и да не ви лъжат, да не се връщаме пак към „О, неразумни и юроде“...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към Helleborus на 11.01.2022 в 11:33

  11 Яну 2022 20:44ч.

  Подобен подход има Русия на Путин към украинците - "ние сме един народ, ние сме братя славяни, разделени от Ленин и т.н.". На Путин му трябва цяла Украина, не Донбас и не до Днепър. И нещо по-важно - Русия е велика геополитическа сила и зад горните думи стои силна армия. В днешния либерален свят самоопределението и личностното усещане за идентичност стана водеща ценност. Силни геополитически сили стоят зад украинците и зад македонците. Ние се оказахме съмотници в своята правота. Малкото от което може да очакваме в бъдеще да се разгори пламъкът на осъзнаването е каузата на този българин от Повардарието. Би трябвало да го припознаем и приемем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вместо танкове

  12 Яну 2022 1:03ч.

  на РСМ да им дадем изборни машини, ГДС печели следващите им избори и нещата си идват на своите места.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  12 Яну 2022 4:12ч.

  Така е, ама Възраждане са им виновни на българските продажници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MЪk€дoния

  12 Яну 2022 17:08ч.

  Никой не иска да бъде oбиждaн на "мaкeдoнcки бългapин"! Всичките искат да са €-мak€донци, като € = ВGN 1,95583! К€ко па₽и - т€ку буга₽и во MЪk€дoния! Н€ма па₽и - н€ма и буга₽и во МЪk€дoния!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Партиец да си

  12 Яну 2022 18:19ч.

  БКП+Б3НС+ОФ ченгесаро-фатмашкия алианс не иска да изпусне РЪКОВОДНИЯ ПРИНЦИП в пост-Татовата конституция от 1991г. (преопаковано копие, завито в "демократичен" целуфан на Татовата конституция от 1971г.) за "ръководната роля на ПартиитЕ"! С финансиране на корем от бюджета! И сега иска да го наложи и за своите партийни клонинги в Македония - за сметка на македонския бюджет!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това момче

  12 Яну 2022 20:36ч.

  Това момче някоя българска партия трябва да го кандидатира за представител в Европейския парламент. Гърците преди години направиха депутатка в Европарламента българка,а кипърските гърци кандидатилаха за Европорламента турчин от турската част на Кипър. Нито е трудно,нито иска пари а само напредничаво визионерство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи