Парното може да е три пъти по-скъпо тази зима

Парното може да е три пъти по-скъпо тази зима

Какви са сценариите пред България за излизане от енергийната криза? Темата коментираха Васил Велев, Красимир Манов и инж. Кремен Георгиев в студиото на “Здравей, България”.

Рекордното поскъпване на синьото гориво може да доведе до безпрецедентно висока цена на парното и топлата вода. От Асоциацията на топлофикационните дружества са готови да поискат 60-процентно увеличение на тарифите за топлинна енергия от 1 януари.

“Това не се прави, за да наплаши хората. Реалното увеличение е 100% - т.е още един път отгоре. Тези цени на топлофикациите могат да се променят от 1 януари”, обясни инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикациите.

Това прави увеличението три пъти по-високо спрямо миналата зима, изчислиха експертите.

Има ли вариант, в който КЕВР може да не одобри такива цени? Георгиев обясни, че към 1 януари КЕВР е длъжен да се самосезира, ако прогнозните данни, по които са се смятали цените от 1 юли, не са се случили, както е сега.

Той допълни още, че при такъв сценарии топлофикациите ще изпаднат в невъзможност да плащат горивото. “На практика ще спрат да им продават гориво, а те ще спрат да работят, тъй като газовите топлофикации нямат алтернатива, която може да ги замести изцяло”, поясни той.

“Това увеличение стана възможно в резултат на 1 млрд. лева субсидия от Фонда “Сигурност на електроенергийната система”, каквито пари повече там за субсидия няма. Това дойде да покрие разликата между 50 лв за миналия период пазарна прогнозна цена и 120 през този. А то не е 120 лв. В момента е 300 лв, и за следващите месеци вероятно ще върви нагоре - без субсидия. Т.е. това би довело до тройни цени, ако няма субсидия”, обясни Велев. Той беше категоричен, че при силно субсидираната цена на енергията е възможно гражданите да минат изцяло на електроенергия. “А в София, наример, няма да издържи електропреносната мрежа”, обясни експертът.

Красимир Манов е оптимист, че газ ще има. “В крайна сметка изпълнителният директор на “Булгаргаз” е човек на “Газпром” и след като ни продава почти на спотовите цени, не виждам защо да се отказват да го правят. Те правят доста добри печалби”, каза Манов и попита: “Всички казват, че в държавата има хаос и разруха, защо не го махнат този директор, след като декапитлаизраха дружеството и сега всички ние им наливаме 800 млн. лева? Защо не се опитаха да договорят по-евтини цени с Турция?”.

Експертите бяха категорични, че бизнесът може да получава газ и без “Булгаргаз”, но ще има преходен период от близо 2 години.

 

 

 

Коментари

 • Пияния майстор

  16 Авг 2022 10:45ч.

  Назначените капиталисти ги хванаха по бели гащи. Ако оцелеят, ще се научат, че "бизнесът" трябва да има плътен контрол над това кой идиот идиотите ще сложат да управлява и каква политика ще провежда. Такива мега измамници и некадърници като Киро, Асен, Лорер и ПП никога не трябва повече да се допускат до управление .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MM93

  16 Авг 2022 18:26ч.

  Забрави за корнела и мравояда ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  18 Авг 2022 17:56ч.

  На Софийските обитатели и 5 пъти е малко - провинциална мъдрост !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поскъпване на парното означава режим на тока. Най-сетне ще заживеем като западноевропейци ?

  16 Авг 2022 11:40ч.

  Фалшивия жизнен стандарт на Западна Европа не изкара и половин година без колониално ограбване на ресурсите на Русия. Не, че не беше ясно, че така ще стане, но сега ще послужи като литмус за заблудените евроатлантически ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  16 Авг 2022 11:47ч.

  Митрофанова да прибере в амбасадата копейкаджиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантическата пропаганда май съвсем зацикли

  16 Авг 2022 12:09ч.

  Козяк, нямате ли немалоумни кадри?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има ли статистика?

  16 Авг 2022 12:13ч.

  Някой знае ли, в колко жилища ВСИЧКИ инсталирани радиатори да се ползват? От лични наблюдения, почти навсякъде САМО ЕДИН радиатор е активен. Много хора са спрели ВСИЧКИ радиатори и се оплакват, че все пак трябва да плащат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой може

  16 Авг 2022 12:16ч.

  Да си позволи три пъти по скъпо парно? Това е чисто порно! От 150-200лв на месец не ми се смята защото тогава цената на газа може да е по висока. Да му мисли енергото и ние как да не подпалила мрежата! То е ясно, че къпането ще стане лукс. Нямам гадателски способности, винаги съм бил реалист. Тази зима на политиците дупе да им е яко щото ще има бой!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И кой ще го плаща

  16 Авг 2022 12:19ч.

  Тогава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лицемерие

  16 Авг 2022 12:31ч.

  Слушам преди малко Нинова с изявление след излизане от ЦИК. Иска мораториум на цената на газа и преговори с Газпром. Къде беше Нинова, когато Асен Василев каза, че повече няма да получаваме газ от Газпром и няма да подновяваме договора? Защо не наложи мораториум на тези решения на Асен Василев чрез заплаха за излизане от коалицията?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В конституцията трябва да има забрана за хора с близки в чужбина за заемат висши постове в държавната администрация

  16 Авг 2022 12:57ч.

  Нинова очевидно е на къса верижка заради синчето и, което е заложник в САЩ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • възмездие

  16 Авг 2022 13:39ч.

  Трябва да има възмездие за провалената политика по отношение на газа на предишното правителство. Кирил Петков, Асен Василев, Корнелия Нинова, Хр. Иванов, Ивайло Мирчев трябва да са аут от управлението. Разбира се, не трябва да се връща и Борисов с малоумният му проектозакон за забрана на купуването на руски газ от Газпром.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MM93

  16 Авг 2022 18:30ч.

  корнела тогава продаваше оръжие на Полша, Чехия, САЩ и още 27 други държави (но НЕ и на бивша Украйна).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  17 Авг 2022 9:30ч.

  А той, Борисов, се надява да седи на два стола едновременно - хем добре с Русия и Газпром, хем добре и с Козяк, хем пълно чекмедже с пачки и кюлчета - Закон срещу Газпром, ама добри договори с посредници на Газпром и комисионни, комисионни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро?

  16 Авг 2022 12:33ч.

  неолибералната икономика влезе в действие, напечатани огромни количество хартийки долари и евраци трябва по някакъв начин да се намалят и един от начините е да ви ги вземат чрез инфлация! Сиреч ще ви обезценят труда, движимата и недвижима собственност и ще ограничат свръхпроизводството!! И така до следващото прегряване и депресия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Парното може да е три пъти по-скъпо тази зима

  16 Авг 2022 12:39ч.

  Виновните - Кирчо§Кокорчо ще бъдат линчувани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  16 Авг 2022 13:47ч.

  И Корни и Ристьо и Гнома

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 3 х 3

  16 Авг 2022 14:02ч.

  маймунски цирки да им излязат на спомогналите за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  17 Авг 2022 15:40ч.

  Някой да попита "управляващите" за американските военни полети, които кацат по няколко пъти на ден на летище София, на какви цени ги презарежда "Лукойл".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи