Овчаров: Новата фаза от войната е енергийната и Западът ще я загуби. Украйна ще потъне в мрак и студ

Овчаров: Новата фаза от войната е енергийната и Западът ще я загуби. Украйна ще потъне в мрак и студ

Като дойдат тежките оръжия за Киев, снарядите ще стигат наполовината път до Москва. Но и оттам ще стрелят - и ще оцелват "на сантиметри" от нашата граница. В момента България използва само руски газ, но с цена, с 30% по-висока,казва бившият министър на енергетиката Румен Овчаров за Епицентър.бг.

Разговорът ни започва с доставките на синьо гориво и прелива до войната в Украйна и вероятността конфликтът да се разрасне. Защото войната е ключов фактор в доставките на природен газ от Русия за Европа. А тя, с мащабното снабдяване на Киев от Запада с тежки оръжия, може да се разрастне.

Овчаров обяснява как газът стига до българските домове и заводи:

„Газът влиза по трасето на доставки за Гърция през България, но остава тук, защото на Гърция в момента не й е нужен – тя увеличи количествата закупуван газ. Доставките се осъществяват от три фирми – две гръцки и една българска, в съотношение 1:4,5:10. Най-малък е делът на гръцката фирма „Митилинеос груп“, която се занимава основно с металургия и затова има отделен договор с „Газпром“. Втората по големина фирма – доставчик е ДЕПА, основният доставчик на газ – тръбен и втечнен, за Гърция, но тя е италианска собственост. И най-големият дял е на МЕТ – регистрирана в Цуг, офшорната зона на Швейцария. За нея се говори, че освен унгарско, има и скрито руско участие. В България тя има филиал.“

Питам в каква валута се разплаща с „Газпром“ Гърция.

„На Гърция не ѝ е дошъл срокът за плащане на „Газпром“ - 25 май, за да разберем дали ще има смяна в рубли. Този заобиколен начин на снабдяване на България с газ би издържал само, ако в резултат на санкционната война със Запада Русия не спре да продава въобще газ на Европейския съюз и на Гърция. Тогава ще можем да използваме втечнен газ от гръцкия терминал в Ревитуза, но той има 5 млрд. куб м капацитет, като само на Гърция й трябват над 4 млрд.куб.м. За нас остава един милиард, а ние потребяваме 3,5. Недостигащото количество и теоретично не би могло да дойде по новата газова връзка с Гърция. Но ако я строят, както ремонтираха „ПАВЕЦ Чаира“, нищо няма да излезе. Там три агрегата са необратимо счупени при ремонта.“

Румен Овчаров подчертава, че решението на българския парламент от 4 май да не предоставяме оръжие на Киев е правилно, като се има предвид, че конфликтът в Украйна би могъл да се разрасне географски.

При гласуването за оръжията за Украйна БСП постигна победа. Защото политиката е изкуство на възможното, по думите на Бисмарк. Каква щеше да бъде ползата, ако формулировката в парламента беше „за“ или „против“ изпращане на оръжие за Киев и БСП беше беше гласувала против, заедно с „Възраждане“? Първоначалната подкрепа за т.нар. истерична позиция в защита на мира може да печели в краткосрочен план, но в дългосрочен разумното отстояване на интереса на България и защита на мира няма как да не бъде оценена от българите“, категоричен е той.

И продължава:

Икономическата война срещу Русия се провали. Санкциите не сработиха. Доларът не стана 200 рубли, напротив, стана по-малко от 70 рубли, колкото не е бил отдавна. Търговският баланс на Русия за първото тримесечие на т.г. е 58 млрд. плюс. Такъв плюс в търговския си баланс Русия не е имала никога досега – нито по царско време, нито по времето на Съветския съюз. Износът за Китай е увеличен с 31%. Само природният газ, който се изнася за Китай, е увеличен с 60% за четирите месеца на годината. Но Русия живее трудно, вдигна се инфлацията, санкциите имат своето влияние. Русия обаче оцеля на този мащабен удар. Следващата фаза от войната е енергийната, тук предварително е известно, че Западът ще загуби, подчертава Овчаров. Защото Русия предлага продукт със стойност, който се търси. А Западът какво предлага на Русия – някакви обезценяващи се хартийки – еврото вече се изравни с долара. Русия е в правото си да иска да й се плаща във валута, която може да ползва. А не в хартийки, които отгоре на всичко, някъде ги замразяват.


Третата фаза са оръжията. Като разбраха, че с тези двете фази няма да станат нещата, решиха да дават оръжия. Но така ще се случи истинска война. До момента само 30% от Украйна е във война – източната част. В останалата има ток, интернет, магазините са пълни. Сега като тръгнат оръжията, Русия ще има един изход – да унищожава инфраструктурата, по която идват. Защото високоточните оръжия не стрелят по движещи се цели. Затова целите им са мостовете – на автомагистрали, на жп линии, прекратяване на електроснабдяването.

И тогава в цяла Украйна ще има война. Ще бъде тъмно, наесен ще стане и студено, няма да има нито горива, нито стоки в магазините, нито влакове. Руснаците обаче не могат да спрат всичките оръжия – част от тях ще отидат на източната граница. И като отидат там тези далекобойни системи за реактивен залпов огън, като почнат да гърмят в Русия на 300 км, което е почти половината разстояние до Москва, подобни на тях ракети ще почнат да падат и зад западната граница на Украйна. И от онази – страшната война, ние ще се окажем на сантиметри. Не мога да разбера папагалите, които искат да печелят война. Срещу Русия такава война не можеш да спечелиш, защото Русия има нещо, което може да те унищожи – ядрено оръжие.“

Обръщам внимание, че засега Русия губи войната срещу Украйна и Запада. Тя искаше по-малко НАТО на границите си, получи повече НАТО, дори цял, насочен срещу нея, пояс от държави – Триморието.

„Русия искаше да не влиза НАТО в Украйна, както и да се спазват Минските споразумения, под които са подписите на Макрон и Меркел като гаранти“, подчертава Овчаров.


И добавя емоционално:
„Как така решихме да подкрепяме тези, които нарушиха Минските споразумения (б.р. - за спазване на правата на Донецк и Луганск)? Как едните станаха изверги, а другите – ангели небесни? И с какво станаха ангели небесни – като изгориха живи 40 човека в Одеса ли? А разстреляните от „Безсмъртния полк“ в Мариупол на 9 май? 8 години никой от Запада не отиде до Донецк и Луганск. Струва ми се, че едностранчивата пропаганда вече почва да дава обратен ефект.“

„Неотдавна разговарях с приятел украинец, продължава Овчаров. - И го попитах, кога с руснаците станахте толкова различни – едните ангели небесни, другите – демони, нали учехте заедно, работихте заедно.“

„Искам да обърна внимание на следното, казва в заключение Овчаров - Руснаците са хуни в Украйна, българите са татари в Македония, руснаците не са държавотворен народ в Украйна, българите не са държавотворен народ в Македония, руският език не е официален в Украйна, българският също не е в Македония. Не ви ли изглежда, че са много общи тези неща, че идват от един и същи източник? Че някой ги е формулирал – и за България и Македония и за Русия и Украйна?“

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

 • Не ви ли изглежда, че са много общи тези неща, че идват от един и същи източник? Че някой ги е формулирал – и за България и Македония и за Русия и Украйна?“

  06 Май 2022 8:54ч.

  Отдавна се виждат подобни формулировки. И това не е единствената прилика. Бомбите са заложени и стоят в латентно състояние докато дойде време да ги взривят. Както правят сега в украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  06 Май 2022 19:50ч.

  А у нас ще цъфтят бананови плантации .....................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Достойна позиция

  06 Май 2022 11:14ч.

  Достойна позиция на истински съветски човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диктатурка, а?!

  06 Май 2022 19:03ч.

  Струва ни се, че Овчаров знае откъде идват, ама няма кураж да каже. Овчаров, проф. Мирчев още ли е член на БСП? Да не сте скарани, говорите ли си? Ами говорете си бе, вие ще го учите на атоми, той ще ви учи на там от квото разбира, и така!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  06 Май 2022 19:54ч.

  Проф Мирчев след лекцията за евреите и циганите е недолюбван и от украинския приятел на Овчаров, който може би е родом от Херсон от майка еврейка и е председател на ПЕС !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  06 Май 2022 22:19ч.

  На някои руски мекерета не им издържаха нервите. Тоя от Газпром го купиха само с едни 400 млн. евро. Тимошенко навремето премиер на Украйна - с 11 млрд. Шрьодер, Депардийо, Льо Пен, Берлускони с колко е загадка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-НА ЕДРО мразя проверките

  07 Май 2022 3:13ч.

  '''някакви обезценяващи се хартийки – еврото вече се изравни с долара. '' грубо днес 1.05 а на 23.02 -1.14.Не е кой знай каква неточност но.........Много неточности все в една посока е живо подвеждане.И другият анализатор вчера така на едро.Гласуването за Украйна показа истинското лице на бг.политиците-САЩ подлоги.Няма измиване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  07 Май 2022 3:21ч.

  Относно санкциите.На Иран се отразиха тежко.Русия не е много по-различна от Иран.Но в Иран има твърда ръка и санкции,санкции но не са във война.Путин прави 2ра колосална грешка след Крим.Тогава и сега не разви инициативата която имаше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  07 Май 2022 3:23ч.

  Днес и по-сериозни медии пишат за полски войски в Украйна.Работата отива към нов Варшавски договор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-македония украйна

  07 Май 2022 3:28ч.

  Не веднъж съм писал-САЩ действат по отработени шаблони.Разпознаваеми и лесно предвидими.Защо така?Най-вероятно не срещат сериозна съпротива и защо да търсят нови схеми?Но не ги подценявайте.Смятат напред и детайлно.За разлика от ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бандеровка

  07 Май 2022 11:20ч.

  Татарите се правят на умни и интересни. Били държавотворен народ. Пияници и импотентни педали. Върти ги на пръст една ококорена кюрдска бабичка, а президента им е мухльо лазещ пред жена си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що не си извадиш тапите

  09 Май 2022 0:27ч.

  от вонливите дупки и не се заливаш сам/а с лайна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи