Оливие Дьоламарш: Не е нужно да си завършил военно училище, за да разбереш, че не Русия е саботирала “Северен поток”

Оливие Дьоламарш: Не е нужно да си завършил военно училище, за да разбереш, че не Русия е саботирала “Северен поток”

Автор: Андре Беркоф, Радио "Сюд"

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Германският икономически модел е напът да умре пред очите ни, Германия ще закъса тежко. И освен това си играят с огъня. Няма нужда да си завършил военно училище, за да знаеш, че не руснаците са саботирали "Северен поток". За руснаците беше достатъчно да спрат кранчето, нямаше нужда да се самосаботират, това е напълно абсурдно. За да се замени руския газ с американски газ, трябва да се построят 5000 танкера за втечнен газ. Добре, вие ги нямате. А един танкер не се построява за една седмица. Освен това, когато танкерите за втечнен газ са построени и кръстосват Атлантическия океан, трябва да има пристанища, които да ги приемат и да освободят този газ. Този газ е втечнен и трябва да се регазифицира, за да може да се транспортира. Следователно всичко това са колосални инвестиции, години наред и, ако ги нямате, всичко приключва, категоричен е френският икономически анализатор Оливие Дьоламарш в интервю за Андре Беркоф по радио "Сюд".

 

- Кой направи това? Защо? Кой има полза от този саботаж? Кой има полза от престъплението? Какво става, какво може да стане, едновременно в икономическата и геополитическата сфера? Добър ден, Оливие Дьоламарш!

- Добър ден, Андре!

- Вие сте икономически анализатор и съосновател на икономическия бюлетин Les Incorruptibles (Неподкупните - бел. пр. ). За щастие, все още има неподкупни. Какво става, Оливие Дьоламарш? Кой има полза от това? Знаем, че е имало саботаж, знаем, че в морската вода изтича газ, знаем какво прави водата с газа. Какви са последствията, какво става?

- Последствията са съвсем прости - повече няма да има газ.

 

 

- Изобщо?

- И особено Германия, а тя има нужда, защото Германия не беше деиндустриализирана напълно като Франция. Така че те имат нужда от газ. И два-три танкера с втечнен природен газ, който ще им продадат и който все пак е руски газ - трябва да припомним това - т.е. руски газ, който минава през Китай…

- И през Индия.

- Да, и през Индия, и чиято цена междувременно се утроява, но все пак това е руски газ, така че, както обикновено,  ставаме за смях, но германците ще се окажат без газ. Напразно повтаряхме от дълго време, че растежът, икономиката са трансформирана енергия и, следователно, ако нямате енергия, нямате индустрия, което ще създаде проблем на Германия, тъй като, припомням, Германия - това е нейният икономически модел, индустриален модел и преди всичко автомобилната индустрия. Но все пак това е един вид мономодел и този мономодел е напът да умре пред очите ни. Припомням също, че Германия беше лидерът на ЕС.

- Винаги е била, от самото начало на Европейския съюз.

- Тя беше еталонът. Днес впрочем не Германия ще тегли останалата част от Европа, със сигурност не и Франция, така че ще се окажем в изключително тежко положение. И освен това си играят с огъня. Няма нужда да си завършил военното училище, за да знаеш, че не руснаците са го направили. За руснаците беше достатъчно да спрат кранчето, нямаше нужда да се самосаботират, това е напълно абсурдно. Така че кой го направи? Има едно видео, което се разпространява сега. В него г-н Байдън, Walking Dead (Живите мъртви - бел. пр.), ни разказва…

- Че има начини да ни отреже. Оливие Дьоламарш,  казвате, че доставките спират с този саботаж, значи Германия наистина ще закъса?

- Тя ще закъса, защото проблемът - и този проблем съществува от самото начало, това се говореше от самото начало на тези санкции, които са абсурдни. За да се замени руския газ с американски газ, трябва да се построят 5000 танкера за втечнен газ. Добре, вие ги нямате. А един танкер не се построява за една седмица. Освен това, когато танкерите за втечнен газ са построени и кръстосват Атлантическия океан, трябва да има пристанища, които да ги приемат и да освободят този газ. Този газ е втечнин и трябва да се регазифицира, за да може да се транспортира. Следователно всичко това са колосални инвестиции, години наред и, ако ги нямате, всичко приключва. Тоест, вие ще можете да скалъпите нещо и да докарате няколко танкера с втечнен газ…

- Именно, Оливие Дьоламарш, какви ще бъдат последствията за Франция, тъй като Франция все пак има няколко работещи ядрени централи, макар и не всичките?

- Много малко, но все пак проблемът е налице. Те се опитват да припишат енергийната криза на украинско-руския конфликт. Да, но не той предизвика енергийната криза. Г-н Путин няма абсолютно нищо общо с енергийната криза. Енергийната криза е непредвидливостта на нашите управляващи от петнадесет години насам, които не направиха това, което трябваше да се направи, които не предвидиха удара и днес е много лесно за г-н Макрон да дойде и да ни каже, че ще построи 14 ядрени реактора. Проблемът е, че те не се строят просто така. Това изисква десет години. А ние имаме нужда от енергия веднага, не след десет години.

- Благодаря, Оливие Дьоламарш, благодаря ви, че припомнихте тези прости истини!

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

Коментари

 • forsvaret

  29 Sep 2022 20:10ч.

  Поредната Сабина! Точно Раша гърми тръбите, защото за спирането на газа ще бъди осъдена от Германия на арбитраж. А така това се явява форсмажор и Германия не може да иска неустойки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  29 Sep 2022 20:16ч.

  Нали? И аз така си мислех! И в кой съд ще стане това? И кога ще стане това - преди или след като са си нарязали Сарматите за скрап?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоил Малевски

  29 Sep 2022 21:10ч.

  Абсолютно. Нашата неустойка е 2 милиарда, но немската ще е поне 300 млрд предвид количествата. Най малкото като видиш всички копейкаджии как ревнаха под команда, ти става ясно за какво става въпрос

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  29 Sep 2022 21:16ч.

  Не бих желал да обиждам някой, но хора като този forsvaret са малоумници, защото дори да са тролове, пак е малоумие да отричащ очевадното! Такова отриане има обратен ефект!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А СП2?

  29 Sep 2022 21:53ч.

  Дори хипотетично да приемем тази възможност че сами са си гръмнали тръбите на СП1, но за какъв дявол ще си гърмят и тези на СП2? Той не е в експлоатация, не е приет и одобрен, това не прави никакъв смисъл. Още повече никой няма смисъл да гърми тези тръби на СП2, освен ако няма интерес да направи невъзможни доставките на газ за Германия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не пишете идиотщини

  29 Sep 2022 22:02ч.

  Направете справка колко немски фирми останаха с договори. ЕС настояваше да няма дългосрочни договори и газа да се продава на борсата. Малкото количество по договори бе причината СП1 да не бе натоварен. На практика, газ по него не се подаваше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Игнорант

  29 Sep 2022 22:10ч.

  Изразът е “има/няма смисъл”, а не “прави/ не прави смисъл”. Не се гаврете с българския език и съзнание ...Иначе все ревете от англо-саксонците...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия на Путин в следващите

  29 Sep 2022 22:28ч.

  50 г. ще доставя суровини без пари за да покрие сумите по репарациите. Пропаднала, криминална и терористична държава народа на която няма сили да се противопостави на вожда и бяга вместо да го свали от власт и линчува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А Игнорант?

  29 Sep 2022 22:34ч.

  Оставете тези глупости, щото "Игнорант" е върха на българско самосъзнание. Значи изразът "прави/ не прави смисъл" е достатъчно основание да се отхвърлят аргументите? Или този израз представлява платена руска пропаганда?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да бе и може би лично ти

  29 Sep 2022 22:42ч.

  Ще наложи репарациите. Много сте умни бе и красиви и разбирате от международно право. А между другото "Русия на Путин в следващите 50 години.." Путин е на 70 след 50 на 120 еха чичак дълъг живот го чака заради репарации... Уфффф

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъпи, тъпи американски тролове

  29 Sep 2022 23:34ч.

  Репарация плащат губещите. Русия печели. Колко струва България ЦЯЛАТА, барабар с народа? Точно толкова от Украйна се присъединява към Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  30 Sep 2022 0:02ч.

  А истината е,че Германия има дългосрочен договор да купува определени количества газ,нещо което сега не може да изпълни и Русия,ако иска разбира се,ще я осъди.Така че не пишете небивалици от незнание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  29 Sep 2022 20:11ч.

  Обаче сатанистите как разболяха Шолц от "корона"(явно се е дърпал), точно както и Боби Джонсън и Тръмп преди това по време на пландемията! Само някой да кривне от лявата линия на Лукавият, и веднага му набиват канчето в някоя болница... След това става като папагал на глобалистите, които системно и планово унищожават света и зануляват и прочистват човечеството, от човеци...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  29 Sep 2022 20:34ч.

  Както Хенри Кисинджър написа през 2014 г., „Демонизирането на Владимир Путин не е политика; това е алиби за липсата на такава". Байдън е лесен, той отдавна е на памперси, за да не му личи, но има много "елитни" съмишленици в Европа по памперизацията ! Но Путин няма намерение да се прави на Сталин, та да освобождава цяла Европа, всяка коза за свой крак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Останахме без газ за запалки

  29 Sep 2022 20:57ч.

  Не можем огън да си запалим като хората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  29 Sep 2022 21:11ч.

  Ами сега? Какво ще правим без руски газ? Нов ледников период очаква майка България. Студ, глад и Костадин Костадинов от телевизора :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейки имаш в главата вместо мозък

  30 Sep 2022 10:08ч.

  дрънчат наляво и дясно, та пушек се вдига.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  29 Sep 2022 21:15ч.

  Тълпи български граждани бягат от България поради липсата на руски газ и идващия студ. Стотици хиляди са се запътили към Казахстан, Грузия, Монголия и Узбекистан, където освен евтин руски газ, има и олио на поносими цени. Всички билети са изкупени, а цените стигат вече десетки хиляди долари

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А "умния" крадец на ника ЗИП

  30 Sep 2022 9:59ч.

  не схваща, че Европа вече е по-зле от " Узбекистан, където освен евтин руски газ, има и олио на поносими цени", а горката Европа си остана само с папагалите като горния, които по инструкция крадат чужди никове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Модифицирана Тиква

  29 Sep 2022 21:18ч.

  Има достатъчно мощни сили, надскачащи волята и интересите на държавите, които са способни на подобни саботажи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  29 Sep 2022 21:22ч.

  Препоръчвам на козящките тролове а прочетат още веднъж горния материал. Цитирам наи-важното: ..че растежът, икономиката са трансформирана енергия и, следователно, ако нямате енергия, нямате индустрия, което ще създаде проблем на Германия, тъй като, припомням, Германия - това е нейният икономически модел, индустриален модел..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само богатите имат АЕЦ

  29 Sep 2022 21:29ч.

  Ние можехме да имаме два. Демек, да се къпем в пари Обачето на хегемона това не му отърва на интересите.. За него е изгодно да сме енергозависими

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелена сделка, а? А?

  29 Sep 2022 21:49ч.

  Европа да благодари за тая работа на американците. Европа капут!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разгеле

  29 Sep 2022 21:54ч.

  Гадните американци убиха Европа и направиха невероятна услуга на Путин. Сега не му се налага да търси оправдание за спирането на газа за Европа. Той отдавна я е отписал (Европата) от списъка на лоялните купувачи на руски газ. Загубите му са пренебрежимо малки, на фона на огромните свръхпечалби от продажбата на по-малки количества на други купувачи, на десеторно по-високи цени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  29 Sep 2022 22:11ч.

  Тръбата е стоманена, покрита от дебел бетонен кожух и отгоре има насип от морския грунт. За да се разбие всичко това е необходима според специалисти поне неколкодневна работа, невъзможно е просто да се прати диверсионна група от водолази, за да се унищожи тръбата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какво тук значат някакви газопроводи?

  29 Sep 2022 22:19ч.

  Тези кретени никога няма да разберат, че не газовите тръбопроводи, не танковете и гаубиците, не самолетите и ракетите са силата на Русия. Силата на Русия са самите руснаци. И тази сила е несломима!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щели да избягат от Русия 5 милиона руснаци

  29 Sep 2022 22:23ч.

  Добре, но остават още 145 милиона истински руснаци. Тези дето бягат са менте и без тях е още по-добре (поне няма да пречат).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо, Мунчо

  29 Sep 2022 22:30ч.

  икономиката не се движи от общаците, а от специалистите. А Русийката останаха само общаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Па отде знаеш

  29 Sep 2022 22:50ч.

  Дън си бил там? Туй че от диванчето цъкаш бърже на айфончето не те прави специалист

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  30 Sep 2022 0:03ч.

  Ле-ле, колеги! Създаваше се впечатление, че атлантите :(( са се осеферили и са започнали да вдяват. Вместо това, гледам вече, че сте се събрали почти цял файтон! Умник до умника! Гръмнали си провода, че ги било страх от неустойките. АБЕ, ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ?! Нямате ли поне малка представа, какво се случва?! Онзи свят, в който си въобразявате, че живеете, приключи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нямат никаква представа и не им трЕбе

  30 Sep 2022 10:05ч.

  като им цъкат центовете в джоба, не им трябва ни представа, ни знание, дори са толкова тъпи да мислят, че всичко знаят имогат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия следва да търси обезщетение чрез международен съд

  30 Sep 2022 1:56ч.

  Това е огромна екокатастрофа от планетарен мащаб, чиито последствия тепърва ще бъдат оценявани като щети. САЩ, британците и техният помощник поляците, трябва да бъдат държани отговорни за това чудовищно безобразие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТУФ

  30 Sep 2022 9:40ч.

  Много малоумници в тоя форум. Колко доларчета плащат?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи