Николай Дренчев: Не бива държавата да прехвърля социалните си функции към частни дружества и НПО

Николай Дренчев: Не бива държавата да прехвърля социалните си функции към частни дружества и НПО
"Аз самият съм просемеен активист от 2012 година, когато с граждански активисти създадохме НМР - Национална Мрежа на Родителите – антипод на „Национална Мрежа на Децата” и с активни протести спряхме тогавашния „закон за детето”. Познавам основните действащи лица – лобисти за антидетско законодателство, знам биографиите им, знам за какви „заслуги” са получили водещите си постове, разбирам схемата от НПО-та, която е сглобена за да се прокарва това законодателство, разпределението на функциите помежду им, проследявал съм източниците им на финансиране и веригите на преразпределение на облагите от дейността им. Всичко, което предстои да се случва от 2020г. не е тайна за мен точно толкова, колкото не е тайна и за стратезите на тази инвазия". Това казва в интервю за "Гласове" кандидатът за кмет на София от "Възраждане" Николай Дренчев.

Инж. Николай Дренчев е кандидат на ПП "Възраждане" за кмет на София и водач на листата за общински съветници.  Завършва основно и средно образование в София,  а висше образование  във Военно-Въздушното училище като офицер от ВВС – през 1991-ва година. Служи в авиобаза Габровница като пилот на МиГ-23. След уволняването си от армията и досега успешно се занимава с частен бизнес. Николай Дренчев е един от най-отявлените критици на антидетското законодателство още от първите опити за прокарването му през 2011г. Един от учредителите на „Национална Мрежа на Родителите”. Противник на Истанбулската конвенция и Стратегията за детето, радетел за продетски и просемейни политики. Семеен, с 6 деца.

 

 

- Вие сте сред организаторите на протестите срещу“Стратегията за детето”. Не мислите ли, че противниците й се дискредитираха след последните масови психози средродители в Сливен и други градове, които взеха децата сиот училище?

 

- Не гражданите се дискредитираха, а управляващите! Беше им демонстрирано че техните уверения не значат нищо и не се ползват с никакво доверие! Средствата за пропаганда, тиражирайки случая, забравиха всичките си мултикултурни постулати и акцентираха на етноса на родителите, внушавайки, че това са слабообразовани и малограмотни хора. Но не само обикновени хора от далечната провинция нямат доверие на уверенията на управляващите, против „липсващата” стратегия се изказват и най-компетентните ни правозащитници и всепризнати юристи.

 

Аз самият съм просемеен активист от 2012 година, когато с граждански активисти създадохме НМР - Национална Мрежа на Родителите – антипод на „Национална Мрежа на Децата” и с активни протести спряхме тогавашния „закон за детето”. Познавам основните действащи лица – лобисти за антидетско законодателство, знам биографиите им, знам за какви „заслуги” са получили водещите си постове, разбирам схемата от НПО-та, която е сглобена за да се прокарва това законодателство, разпределението на функциите помежду им, проследявал съм източниците им на финансиране и веригите на преразпределение на облагите от дейността им. Всичко, което предстои да се случва от 2020г. не е тайна за мен точно толкова, колкото не е тайна и за стратезите на тази инвазия.

 

- И премиерът и министърът на социалните грижи казаха, че тази стратегия не е приета и няма да бъде приета. Какви са основанията за вашите опасения. Не се ли използватстраховете на хората за пропаганда и извличане на политически дивиденти?

 

- И премиерът, и министърът са лъжци и манипулатори! Стратегия имаше, нейната цел беше отхвърления и уж несъществуващ „закон за детето” от 2012 г. да бъде прокаран! Законът от 2012, осъвременен, беше нарязан на 27 парчета и скрит в 27 други закона, чието сумарно действие се сглобява до уж отхвърления през 2012г. закон. Вече всичко е прието и ще влязе в сила от първи януари! Управниците ни от всички нива, взимащи пример от главата на правителството, се отнасят надменно към с хората с презрение към притесненията им, лъжат безсрамно, но така взривяват доверието на народа във властта, а това е държавнотворният фундамент и – предричам им – ще жънат бури!

 

- Какви са Вашите предложения към централната и местната власт за намиране на разумно решение от тази криза, която очевидно няма да утихне скоро?

 

- Незабавно трябва да се отменят промените, приети съгласно уж несъществуващата стратегия и детското ни законодателство да се върне назад - такова, каквото е било преди февруари 2019г. 

 

Впоследствие, ако се налагат промени на законодателството,  трябва да се правят след внимателно и грижливо обществено обсъждане, като се спазват два принципа: ако детето е желано в семейството - социалните политики трябва да бъдат просемейни – подкрепата за детето трябва да се осъществява чрез подкрепа на семейството. Принудителното отнемане на малко дете от обичащо го семейство носи много повече вреди, отколкото ползи, а и разходите са по-големи. Второ - споровете между социалните служби и родителите трябва да бъде решавани само от съда – по общия ред, в справедлив съдебен процес, при равнопоставеност на страните. До решаването на спора, привременните мерки също да бъдат обсъждани от съда, като извеждането се допуска само в краен случай, ако е застрашен живота му, и то от страна и на двамата родители. Ако проблемът е в единия родител – извежда се проблемния, а не детето. При обсъждането на привременните мерки да не се допуска извеждане на детето, ако то има живи и готови да го приемат роднини.

 

Полезно ще ни е в бъдеще да се извърши и регистрация на агентите на влияние, маскирани като НПО (закон аналогичен на закона FARAв САЩ /foreignagentsregistrationact), за да не се допускат до ключови позиции в държавнотворните ни системи, каквито са отбраната и съдебната ни система.

 

Да не се допуска, а ако вече е допуснато – да се преустанови прехвърлянето на социални функции, дължими по правило от държавата, да бъдат извършвани от частни дружества и НПО.

 

За себе си съм убеден, че всичко, което е в компетенциите на местната власт и в правомощията ми, ще упражня без колебание и без забава, за прекратяване на всички отблясъци на „спряната” Стратегия за детето. Колко е „спряна” ни напомни неотдавна първият ни дипломат на изказването си пред ООН, за което даже се похвали в социалните мрежи.

 

- Защо се кандидатирате за кмет на София след като нямате шанс да станете такъв? Ядрата на големите партии ГЕРБ и БСП ще определят участниците в балотажа и това ще бъдат Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Какво Ви мотивира да участвате в тази битка?

 

- Моята кандидатура е коренно различна, не само спрямо двете претендентки, подкрепяни от големите партии. Аз съм по-различен от всички претенденти, подкрепяли и подкрепящи ГЕРБ в този и в предишния мандат, които всъщност не се борят против модела на управление, а само за да подобрят своето място в него. Аз ще съм изборът на хората, които искат да поверят управлението на София в твърда, но в същото време грижовна и почтена ръка. Аз ще съм изборът на хората, на които не им харесват изборните клоунади, разигравани и от клоуните-любители – пишман патриотите, и клоуните-професионалисти –познати от шоу-сцената. Аз ще съм изборът за хората, които поставят разумните просемейни политики в центъра на вниманието си. 

 

Дори и ако тези хора са малцинство и аз не стана кмет – ще стана общински съветник, тъй като съм водач на листата на Възраждане. Ако влезем със значима група в общинския съвет – дори и като опозиция - ще повлияем на работата му, подбуждайки го към уважение и внимание към нуждите на всички граждани, към професионализъм, етика и експертност.

 

- Кои са основните проблеми на столицата, според Вас, и какви решения предлагате Вие?

 

- Първо: Разум и експертност! В момента те липсват на столицата ни. И планирането, и проектирането, и изпълнението – всичко куца! И снегът ни изненадва през зимата, но какво да искаме, щом и места в детските градини няма! Четири години след раждането на детето то ще има нужда от детска градина, но... и това събитие ни изненадва. Не само сложни съоръжения или електронни услуги, но и павета не могат да редят изпълнителите на обществени поръчки, избрани от столична община! Защо? Кой възлага обществените поръчки, кому ги възлага и – щом не може да свърши работата – то защо ги възлага?

 

Второ: Почтеност и достойнство! За да се управляват обществени средства – трябват ни почтеност и достойнство. Нямаме ли ги – ще изпаднем в сегашната ситуация – няма да можем нищо да построим, а построеното ше се разпада пред очите ни. Почтеността на администрацията зависи от върха й. Ще дам личен пример и ще бъда безкомпромисен към подчинените си.

 

Трето: Скорост! Скоростта в два аспекта. Първият е възможностите на гражданите да се придвижват бързо и безпрепятствено през града, с всички познати средства за придвижване – пеша, колела, тротинетки, мотори, с коли и с обществен транспорт. Животът в града позволява да си близо до много хора и институции, но близо като разстояние не винаги означава близо като време. Ниската скорост намалява ползите от живота в големия град. Вторият аспект на скоростта е общуването с институциите. То трябва да се извършва бързо, по всевъзможни начини и комуникационни канали. Информацията и отговорите на институциите трябва да пристигат максимално бързо – в най-лошия случай – в законоустановения срок.    

 

Четвърто: Пространство! Правилно планирано пространство. Всичко трябва да е близо до хората – училища, зони за спорт, зони за отдих, за пазаруване, за институционално обслужване. Ако училището е близо – няма да има нужда да карате детето на училище, по-малко ще ползвате кола, детето ще се движи повече, въздухът над София ще е по-чист. За да иде детето само – пеша или с велосипед на училище – пространството трябва да е сигурно – да няма зони на конфликт между велосипедните алеи и пътния трафик, да са безопасни улиците и сигурен паркинга за велосипеди край училището. Наличието на паркинги ще позволи по-бързо паркиране, по-малко изгорено гориво, по-чист въздух, по-бързо достигане до желаната точка. Ние трябва да съперничимнадругите столици от източна Европа – това е напълно по силите ни!

 

Пето:   „Интегритет” – той представлява сбора от предишните четириелемента. Но не прост сбор, а сглобяването им до система, при която цялото е повече от елементите поотделно. Целта е София да стане прекрасно място за учене, работа, забавление, раждане и отглеждане на деца. Град, обърнат към хората!

 

Понеже наблегнах много на фундаментите - ще спомена и конкретно - една мярка от първите сто дни: ще направя билета за градски транспорт един лев! Недопустимо е превозът с градски транспорт – особено важи за електротранспорт - да е по-скъп от возенето на такси! Сигурен съм, че ревизията, с която ще започна – ще открие резервите, чрез които ще постигнем новата цена. Повече хора в обществения транспорт – ще ни позволи да го направим по-редовен. Ще се намалят колите, ще се подобрикачеството на въздуха, ще се увеличи скоростта, с която се придвижваме през града, ще се увеличат местата за паркиране.

 

- В последните 10 години София видимо се промени. За добро или за лошо, според Вас?

 

- И за добро, и за лошо. Но като че ли лошото е в повече. Подобриха се някакви лъскавинки, тук-там, тревичка, градинки, които са приятни за окото, но не са толкова важни. Но се пропусна възможността да се постави на здрава основа развитието и разрастването на града. Работата на парче, без общ устройствен план, позволяващ субективно и безпринципно да се раздават строителни разрешения, нанесе страшни щети. На зелени поляни се построиха нови квартали, но с кошмарна инфраструктура, с тесни и криви улици, невъзможни за движение и паркиране. Тях няма лесно да успеем да подобрим. Презастроиха се старите квартали – слънцето, пространството, градинките няма лесно да върнем в тези квартали. Трафикът от и към тях много трудно ще облекчим.

 

- Как ще се справите със задкулисните играчи в София, които играят основна роля при разпределянето на близо 2 милиардния бюджет?

 

- С кураж и твърдост. Аз съм единственият кандидат, който прави тази заявка – че ще започне с  ревизия на изпълнението на всички концесии и важните договори. От нашите пари се крадат стотици милиони, които вместо в портфейла на олигарсите да влизат в полза на града и децата ни.  Отлично разбирам в колко дълбоки води навлизам. Девизът на Възраждане е „Заедно можем всичко” – ако имам подкрепата на избирателите, на хората, - ще проправя пътя!   

 

- През лятото получих изравнителна сметка от топлофикация на стойност 2 000 лева. Обжалвах, но от два месеца чакам отговор. Силно завишени сметки са получилии стотици хиляди софиянци. Ако бяхте кмет и имахте мнозинство в общинския съвет, как щяхте да постъпите с Топлофикация - София?

 

- Топлофикация е огромна дупка в бюджета на София, но аз ще се справя с нея! Аз съм инженер по образование и разбирам топлотехниката и термодинамиката! Първо ще ги споходи пълна ревизия! Дори знам кой ревизор ще изпратя! Като начало ще проверим дали е вярно че „Топлофикация” фактурира на абонатите си повече килоджаули, отколкото горивата, които купува, могат да произведат! Този КПД над единица, този техен принос към световната наука няма да остане без внимание! Второ: разходите им ще се сведат до нивото на приходите. И капитални ремонти, и инвестиции, и джакузита и манекеки... всичко ще мине през одит! Технически е възможно да се отопляват жилищата на софиянци евтино – с икономия от огромния мащаб – и ние ще постигнем това! Ако досега не е било постигнато – то причините не са инженерно-технически, а извират от неморалните и неетични корени на сега управляващата ни клика. С експертност и почтеност ние ще преформатираме тази финансова язва. Ще затворим кранчетата, в момента изтичащи към политическите й покровители. Ще накажем виновните за трагичното й финансово състояние и ще я поставим в услуга на граждните на София. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Николай Дренчев: Не бива държавата да прехвърля социалните си функции към частни дружества и НПО

  14 Окт 2019 11:56ч.

  Първо, Държавата не бива да изземва функциите на семейството, а да го подкрепя и едва след това Второ, Не бива държавата да прехвърля социалните си функции към частни дружества и НПО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • що не си гледа

  14 Окт 2019 12:52ч.

  не си гледа дограмата тоя, та дано и подобри качеството. А не да дебне за гейове, промъкващи се да крадат деца от българия...хаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До автора, Николай Дренчев:

  14 Окт 2019 13:02ч.

  На човек като Вас, който отглежда не едно, не две, ами 6 деца, при това го прави в България, и в паспорта му не пише Брад Пит, мога да кажа само браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ядосан

  14 Окт 2019 15:09ч.

  Респект!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба Яга

  14 Окт 2019 15:18ч.

  Пари за сестри няма. До тук беше цялата приказка за стратегията. Целта е очевидно кражба на деца. Физическа непосредствено, когато е възможно. С атака и принуждване на родителя да се защитава. И с бавно овладяване на съзнанието и откъсване от семейството в другия масов случаи. Местата за извеждане се наричат Кризисни центрове за лица постадали от насилие и трафик и се рекламират от Анимус!!! . Лицензът е един и същ и деца и възрастни МОГАТ да се настаняват заедно. Деца с чужди възрастни в една стая и в една къща. Забрана НЯМА. Затова реват за още кризсни центрове и бавно ще се премине към деца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елеонора

  14 Окт 2019 16:29ч.

  Хубаво, че сте преразказали целият път, който минахме дакато спирахме Стратегията и сега борбата за промяна в ЗЗД. Относно фалшивите новини - те дойдоха от групата на Георги Богданов от Национална мрежа за децата, който непрекъснато пишеше, че Норвегия ще краде бъргарски деца! Малуумното и агресивно рекламиране на Стратегията съчетано от подигравки и надсмивате над българските родители от страна на Богданов до голява степен доведе до това положение на нетърпимост и недоверие към него!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амира

  14 Окт 2019 18:53ч.

  Чудесна платформа, отличен кандидат, браво на Възраждане! Гласове, благодаря за интервюто.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денев

  14 Окт 2019 21:03ч.

  Напълно подкрепям позицията на Н. Дренчев! Поздравления и за Дачков за това интервю.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-после някой от Възраждане

  15 Окт 2019 19:13ч.

  Пилот, ако не се лъжа. Умен, заинтересован, амбициозен. Желая му успех в битката за кметското място в София. Заслужава си да се гласува за него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шофьор на тролей

  16 Окт 2019 9:58ч.

  В предизборната платформа на бившия военен - днешен бизнесмен не прочетох нищо за това как ще освободи София от пълчищата селяндури, които я задръстват ежедневно с шушлеково-диагоналната си простотия. Затова и няма да гласувам за него. За протокола - няма да гласувам за никого. Защото никого не припознавам за човек, който може да представлява интересите ми като жител на този мръсен, неугледен ориенталски град - типична столица на страна от Третия свят, наричащ себе си "столица"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до шофьора...

  18 Окт 2019 15:36ч.

  ади на лево и у село , гградът не ще дебили..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи