Никита Михалков в писмо до ЕС: Страхувате се от истината, но милиони хора ще се пробудят от мъглата и ще ви кажат "не"

Никита Михалков в писмо до ЕС: Страхувате се от истината, но милиони хора ще се пробудят от мъглата и ще ви кажат "не"

Никита Михалков, в. "Российская газета". Превод: "Гласове". Следвайте ни в Телеграм

На 16 декември Европейският съюз добави 141 души и 49 юридически лица към черния си списък като част от деветия пакет от санкции срещу Русия. В списъка попадна руският режисьор Никита Михалков, заедно с някои членове на руското правителство, както и водещите Борис Корчевников и Марина Ким, певеца Григорий Лепс и блогъра Дмитрий Пучков. Режисьорът, актьор и председател на Съюза на кинематографистите на Руската федерация Никита Михалков написа отворено писмо до Съвета на Европейския съюз, публикувано в понеделник от "Российская газета", Михалков упрекна "демократичното общество" на ЕС за налагането на санкции срещу руски гражданин, който изразява личното си мнение в собствената си страна.

Отворено писмо до членовете на Съвета на Европейския съюз от народния артист на Русия, герой на труда на Русия, кинорежисьор Никита Михалков

Аз, Михалков Никита Сергеевич, филмов режисьор, сценарист, продуцент, носител на "Оскар", два Златни лъва на филмовия фестивал във Венеция, Гран при на филмовия фестивал в Кан и много други награди, пиша това писмо, само за да подчертая, че не съм политик, не съм чиновник и не съм държавен служител. Аз съм руски творец, представител на древен руски род и затова смятам за необходимо да кажа следното относно включването ми в санкционния списък на ЕС:

Първо, моля да не възприемате писмото ми като опит да се измъкна от обявените ми санкции, защото тези санкции ми бяха обявени от хора, на чиито думи или действия не може да се вярва. Достатъчно е да си припомним признанието на бившия канцлер на Германия г-жа Меркел, бившия президент на Украйна Порошенко и бившия президент на Франция Оланд, че всички многогодишни преговори, свързани със споразуменията от Минск, са били цинична лъжа с цел печелене на време и насаждане на прекрасната земя на Украйна на нечовешка русофобия и жесток нацизъм. Или си спомнете как цивилизованият свят подкрепи забраната на киевския режим руски граждани на Украйна да говорят и мислят на родния си руски език. И освен това, презирайки устните обещания, дадени на ръководството на Съветския съюз НАТО да не се разширява на Изток, да не обгражда нашата страна, която изпълни всички споразумения за намаляване на въоръженията, включително изтеглянето на нашите войски от Източна Европа, разрушаването на Берлинската стена, почти пълното унищожаване на националния военно-промишлен комплекс и така нататък, доведоха НАТО близо до границите на моята страна.

Но аз не искам да обсъждам това. То е твърде очевидно не само за мен, но и за вас и затова всичко, което правите, е последователно продължение на всеобщата лъжа и северноатлантическата експанзия. Аз говоря за нещо друго.

Вие, които се смятате за цивилизовано демократично общество, обявявате санкции на човек, който изразява личното си мнение в собствената си страна, в своята родина, на своя народ, на своя език.

В продължение на 11 години водя предаването „Бесогон“ по канала „Россия-24“ и през всичките 11 години никога не съм променил гледната си точка по нито един от ключовите въпроси, които поставих. Само през миналата година 16 предавания са гледани от 229 милиона зрители.

Наистина ли не разбирате, че само тази цифра потвърждава, че това, за което говорим в нашите предавания, вълнува огромното мнозинство от хората, живеещи в Русия.

Без да знаете какво говорите, ме обявявате за пропагандатор на Кремъл. Но за справка, ако ви интересува: не получавам нито стотинка нито от канала, нито от държавата и правя предаването за своя сметка. Освен това, за "чистотата на експеримента", моето предаване не се прекъсва от реклама, която, повярвайте ми, с такъв брой гледания може да се превърне в източник на сериозен доход за мен. Моето предаване не е цензурирано от никого. В понеделник то се включва в програмата за петък сутринта, а каналът получава нашия „Бесогон“ едва в четвъртък късно вечерта, без да знае нищо за предаването, освен името, следователно никой не може да повлияе на неговото съдържание.

Мога да предположа, че отношението ви към мен се е развило именно след гледането на моите предавания и именно защото те със своята правдивост и независимост помагат на хората да разберат истината.

Няма да скрия - това ме радва. 

Но ако това е така, не може да не сте чули и видели колко пъти в „Бесогон“ призовавах да събудите чувството си за истина и предлагах да погледнете с широко отворени очи децата, убити от киевския режим в Донбас, изгорените в Дома на профсъюзите в Одеса, разстреляните военнопленници, изтезанията и униженията на мирното население - всичко, което е резултат от вашата измамна политика и предателството на подписаните от вас Мински споразумения.

Вие ми налагате санкции, наред с други неща, заради подкрепата ми за предполагаемо невярното изявление на Кремъл за биологичните оръжия. Но защо тогава не обявите санкции на г-жа Нюланд, която публично призна съществуването на биологични лаборатории в Украйна, което беше доказано от документални кадри и документи, които показахме в нашата програма.

Наричате обединението на Крим с Русия анексия и не искате да признаете, че след фашисткия преврат с атентат срещу президента Янукович се подготвяше и щеше да се проведе кървава баня в Крим, не искате да повярвате и признават, че повече от 90% от жителите на Крим са гласували без нито един изстрел и насилие за връщане към Руската федерация.

Вие отричате нашето твърдение за събудения нацизъм в Украйна и смирено приемате разрушаването на паметници на съветските войници, победили Германския райх, и преименуването на улици, кръстени на велики писатели, давайки им имената на Бандера, Шухевич и други съучастници на Хитлер, които само заради Волинското клане с убийството на стари хора, жени и деца, трябва да бъдат прокълнати завинаги.

Не искам да се спирам на всички тези факти, защото вие сте видели всичко в моите предавания, иначе нямаше да ми обявите санкции. Но вашата задача е да не виждате нищо от това. И най-важното - да не позволявайте на другите да го видят - тези, които още не са заслепени от вашата пропаганда и които не изпълняват задачите, поставени ви от Вашингтон.

Тази истина е страшна за вас само защото в периода от 1 януари до 8 януари тази година повторенията на нашето предаване са гледани от 53 милиона души. А това е населението на няколко страни от ЕС, които ми обявиха санкции, взети заедно.

В края на това писмо, искам да изразя благодарността си към вас за признанието на моята дейност, защото по друг начин, освен с признание, не мога да си обясня страха ви от истината, която рано или късно ще прерасне в международен трибунал на онези страни и народи, които днес чакат нашата победа, но нямат нито силата, нито възможността да я изразят открито. Но забравяйте, че освен Северозапад, има и Югоизток, както и Африка и Латинска Америка.

Улисана от комфортния живот под американския ядрен чадър, цивилизована Европа, която някога не чу Кадафи и го уби, ще се събуди със стотици милиони очи на обикновени хора, които ще се пробудят от мъглата и ще ви кажат "не" - силно и ясно, както ви казва нашият президент днес - единственият от световните лидери, който стои на пътя на опустошителното цунами на вашето лицемерие. Но заедно с него това "не" ви го казва огромното мнозинство от народите на нашата огромна Русия.

Прекрасно разбирам, че малцина от онези, до които е адресирано, ще узнаят за това мое писмо, но за мен беше по-важно да го напиша.

Чуйте нашето „не“, докато все още имате време.

Никита Михалков

Превод: Гласове

 

 

Коментари

 • рукола Z

  17 Яну 2023 9:51ч.

  Имам огромни съмнения, че в ЕС някой ще се събуди... умрелите не се събуждат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Margene

  23 Яну 2023 0:22ч.

  porno365

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • някой е казал да не ядосваш руснак, аз бих допълнил - не ядосвайте истински творец!

  17 Яну 2023 10:09ч.

  Няма нищо по-тоталитарно да заглушаваш и забраняваш гласа на един велик творец. Западът сам си кове ковчега, така не може да продължава този ужасяващ маскарад на лъжата и ксенофобията срещу Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Откъдето и да го погледнеш,

  17 Яну 2023 10:20ч.

  неолибералната "постистина" се оказа нагла лъжа. "Бесогон" е предаване с кауза - обратното на всяка политкоректност и вътрешна цензура, има висока гледаемост не само в Русия. Би било добре да стане по-широко достъпно и у нас с превод (кой ще се реши?). Крепко здраве на г-н Михалков, за да продължи да осъществява мисията си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уважение

  17 Яну 2023 12:43ч.

  Поклон доземи пред морала на един велик творец!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  19 Яну 2023 22:43ч.

  Отявлен и талантлив творец е Никита Михалков, гледа дълбоко и няма търпимост към лицемерието

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смешен плач

  17 Яну 2023 10:39ч.

  Точно тоя Михалков с отвратителния си русофбско филм "Изпепелени от слънцето", доведе НАТО пред Москва и украинския нацизъм в Украйна Дано някога го разбере и да се покае. Каквото сам си направиш никой не може да ти направи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  17 Яну 2023 11:52ч.

  "с отвратителния си русофбско филм "Изпепелени от слънцето", доведе НАТО пред Москва" Дрън-дрън!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  17 Яну 2023 12:00ч.

  Михалков има и документален филм "55" за Путин по повод 55-та му годишнина, гледай го, може да си промениш мнението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rover

  17 Яну 2023 16:05ч.

  "отвратителния си русофбско филм "Изпепелени от слънцето" - а ти филма... гледал ли си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Филмът

  17 Яну 2023 17:57ч.

  "Изпепелени от слънцето" изобщо не е русофобски, що за тъп коментар???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Galina Maximova

  17 Яну 2023 18:13ч.

  Споделям мнението за Изпепелени от слънцето. Пробутваше ни се като филмов шедьовър, а си е обикновена русофобска боза. Както и продължението на същия филм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  19 Яну 2023 22:46ч.

  Толкова си разбрал от филма. НАТО пред границите на Русия е подла хиена с алчна паст за ресурси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Z T.M.

  17 Яну 2023 10:41ч.

  Санкциите са за изказване на собствено мнение. Правете си сметката в какво "общество" живеем!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че от кога за вас, путинистите,

  17 Яну 2023 16:06ч.

  свободата на словото е ценност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KOD

  20 Яну 2023 21:36ч.

  Ами откакто за вас спря да бъде ценност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valentin hristow

  17 Яну 2023 10:53ч.

  Достойно Човешко поведение израз на Свободният човек и дълбоко чуство на принадлежност към Човека по целият свят.Благодаря ви г-н Михалков,че ви има и много дъбока признателност за вашата Смела Човешка Свободна мисъл и подкрепа към всички нас които имаме достойнството на бъдем и да се чустваме Свободни в своят избор.Имате подкрепата на многомилионните свободни хора по целият свят,включително и на Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  19 Яну 2023 22:49ч.

  Присъединявам се към признателността

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Санкциите

  17 Яну 2023 10:54ч.

  ако и да изглеждат някому като демонстрация на сила, всъщност са признак за слабост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  17 Яну 2023 12:02ч.

  Всъщност някой от санкционираните ги приемат с радост и достойнство и като положителна оценка за това което правят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anton Lalkovski

  17 Яну 2023 11:06ч.

  Великолепно написано! Жалко, че ще му обърнем внимание само ние, които и без това сме наясно с тези неща. Надявам се да дойдат други времена, в които повече слънчеви лъчи пробият гъстата мъгла на евроатлантизма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възхвала на атавизма

  17 Яну 2023 11:22ч.

  Ееех Никита - Велик режисьор, прекрасен артист, но за жалост, остава си натурален руснак-изгнил далеч преди да узрее. Гледал съм само някои от неговите предавания - спокойно и с благ тон разпръсква руската същност - защитавайки вековната си изостаналост, диващина и примитивност, липса на всякаква хуманност, претендират да налагат собствената си проказа на целия свят. Бъркат огромна по площ държава с велика сила. Вместо да се концентрират да си оправят кочината, с маниакална свирепост искат да унищожат всички, които са ги задминали и продължават да ги изпреварват в общественото си развитие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • никога не сте имали нищо общо с демокрация и изтънчена култура

  17 Яну 2023 11:50ч.

  Как се съчетава едното с другото и изобщо възможно ли е? Човекът можеше и грубо, колкото ти правиш, да им постави прям въпрос: защо си оставате фашаги недоубити?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  17 Яну 2023 12:05ч.

  към "Възхвала на атавизма" - пак прочети това дето го написа и помисли как да оправиш кочината в главата си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възхвала на атавизма

  17 Яну 2023 12:08ч.

  Помислих - прав съм. Още много има да се каже по въпроса, но time is money.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  17 Яну 2023 12:51ч.

  в Рашистка Фашагия всеки, който не е съгласен с царя-батушка, е обявен за фашист...стотици хиляди избягаха покрай мобилизацията( имаше обещание от царя-батушка, че няма да има такава, но кой ти помни такива "подробности"...) но еталон за Михалков е "уникалността" на РФ, а когато и съседите на РФ трябва не само да миришат миризмата от руската кочина, но и да превърнат страните си в такава кочина, се приема за пробуждане. Ай сиктир!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мислиш като прасе в кочина

  17 Яну 2023 12:58ч.

  Не си прав, кривчо, пък и никой не ти иска калпавата стока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако под атавизъм се разбира възръщането на чест и достойнство позагубени в поколенията израснали по Горбачово и Елциново време

  17 Яну 2023 13:07ч.

  определението е коректно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това, което наричаш кочина,

  17 Яну 2023 13:51ч.

  всъщност е сърцевината на историческата мисия на Русия. Да, няма грешка, истинския хуманизъм не е шлифован и не блести с отразена светлина. Просто защото в него е истината. А твоите паралитични "заключения" издават скудоумието на един формен еснаф!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дай Боже,

  17 Яну 2023 14:10ч.

  скоро и у нас такава проява на подобен атавизъм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тресе те атавистичен страх

  17 Яну 2023 14:23ч.

  Много те е страх, нали ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Претендират да налагат собствената си проказа на целия свят"?!? си

  17 Яну 2023 14:31ч.

  До "атавизма": "Претендират да налагат собствената си проказа на целия свят"?!? Аз не знам Русия да налага нещо на целия свят. Ако някой нещо налага изключително агресивно, особено като култура и ценности чрез кино, литература, музика, телевизия, това е САЩ. Ние самите сме техен продукт, за съжаление, през последните десетилетия. Ние сме болни от тяхната проказа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ивелина

  17 Яну 2023 14:55ч.

  Напиши си името да знаем поне кой си ти случайнико!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  17 Яну 2023 15:24ч.

  Русия е велика сила. Всичко останало, което си написал, се отнася за САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възхвала на атавизма 17 Яну 2023 11:22ч.

  17 Яну 2023 17:12ч.

  Аз не съм чувал Русия да работи по план Пакс Русияна, но знам със сигурност, че щатите имат план, наречен Пакс Американа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Галина Максимова

  17 Яну 2023 18:16ч.

  Някой беше казал, че общото между българските русофили и русофоби е това, че и двата биологични вида не познават ни най-малко и нямат и бегла представа от обекта на своята любов/омраза. Прав е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  17 Яну 2023 21:18ч.

  Има нещо вярно. п.с. Все пак този крилат извод е с лек русофобски нюанс от цитиращия ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ееех, мъко евроатлантическа!

  17 Яну 2023 23:52ч.

  Кочина се оказа Западът - чернилки, убийства и зелени политики. Проказа са САЩ. Те имат претенции да налагат извратените си политики, а ЕС като истински подлоги ги следват. Явно не си бил в Русия, явно и история не си чел. Просто злоба. Да живее Русия, аз лично пак на нея се надявам!Бог да е с нея!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valpet

  20 Яну 2023 8:53ч.

  В потвърждение на написаното от вас: Дори Лев Толстой беше казал, че цял живот е писал какво мислят и говорят добре познатите му "князове, графове и пр.", но представа си няма какво има в главите на обикновените руски мужици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината, истината и само истината!

  17 Яну 2023 11:22ч.

  Истината ще ни направи свободни! Истината обаче и убива, затова е и този страх у сатанистите!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  17 Яну 2023 11:31ч.

  правилно е фашаги като тоя да бъдат санкционирани

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко дето беше

  17 Яну 2023 11:41ч.

  Независимо от Путя избяга, останаха само клакьорите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъп, залюхан пидероатлатик

  17 Яну 2023 11:48ч.

  А ти познаваш ли автентичния Путин, или съдиш по него само от сводките и директивките на богоизбрания нашингтонски обком?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  17 Яну 2023 11:53ч.

  Независимо от ..., но зависимо от грантовете - да, избяга.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пропаднала държава пропаднала интелигенция.

  17 Яну 2023 12:56ч.

  За нашенската предполагам думаш, щото съвсем отговаря на условието..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  17 Яну 2023 21:14ч.

  Ако този "атавизъм" е връщане на човек към корените си, това е нещо от което сега най-много се нуждаем. Това ще ни спаси в "перфектната" буря.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възмутен

  17 Яну 2023 13:05ч.

  Изключително честна гражданска позиция на един от големите руски режисьори, Никита Михалков! За съжаление в България нашите режисьори са лишени от чувството за справедливост и достойно! Без всякакви задръжки служат на чуждите интереси в случая на САЩ само заради коричка кървав хляб!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  17 Яну 2023 13:48ч.

  Дълбок поклон!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пор Ошенко

  17 Яну 2023 13:53ч.

  Анонимните, неизвестните нищожества от ес не заслужават дори и плюнката на гения Михалков! Те са безумни марионетки в ръцете на още по-безумни кукловоди! Проклети самозабравили се негодници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно обратното

  17 Яну 2023 14:37ч.

  Това, че Михалков е гениален творец не е спорно, но този факт не е индулгенция. Гениалността като творец за пореден път доказва, че може да си гений в съответна област, но множество други да се изявяваш като злодей.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • неслучайно инквизицията е била западно творение

  17 Яну 2023 16:43ч.

  И каква индулгенция за Вас лично като автор на написаното в поста е "истинността" на самото написано, та сте заел(а) позата едва ли не на Великия Инквизитор?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С.А.М.

  17 Яну 2023 14:33ч.

  Уважаеми Никита Михалков, защо си толкова наивен и мислиш, че дори един от хората до които си адресирал това писмо ще го прочете от началото до края? Никой вече не се интересува от истината там, а единствените ценности са парите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  17 Яну 2023 14:42ч.

  Де да имаше подобни творци и у нас. Смелостта на нашите стига до там да надраскат вратата на полит. си опонент с претенцията, че се борят за нещо. От друга страна, ако случайно се намери някой толкова смел и принципен, ще бъде изяден първо от собствените си колеги, които ще побързат предварително да свършат работата на западните си ментори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно обратното

  17 Яну 2023 15:16ч.

  Не си права Мила - пълно е с точно такива (но които са далеч под творческото ниво на Никита Михалков). Подли, мерзки, долни плужеци, без чувство за срам и липса на съвест. Плода на десетилетия отрицателна селекция. А самият Михалков вместо сатрапския болшевишки интернационализъм сега се самоопиянява от вековно доказалата се анахронична, примитивна и неплодотворна маниакална имперска религия - За Вяра, Цар, Отечество. Да заминава за Украйна и да прави филми за "великата" армия, натоварена с печки, тоалетни чинии, килими и т.н. За героите ЗЕКИ от Вагнер. За Рисуя, която е единствената страна в която е държавна политика убийците да ги особождават от затвора за да могат да ибиват още повече хора, след което да ги помилват. Няма да му стигне времето да ги възпее. Наистина този чудовищен тумор россия "умом не понять".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евоатлантически идиоти!

  17 Яну 2023 15:54ч.

  Танкове, "натоварени с печки, тоалетни чинии, килими и т.н." Верно? В кой свят живееш, о неразумний юроде?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нараненият от синдрома на съветската тъща

  17 Яну 2023 16:13ч.

  Възмущавам се не само от написаното като съдържание в поста на "Точно обратното 17 Яну 2023 15:16ч.", но преди всичко от маниакалните му претенции да ни представя толкова много лъжи като "истина на интелектуалец". Очевидно е наранен от тъща си още по времето, когато е следвал в СССР, и то наранен не само в оня библейски смисъл - ако е мъж, да е наранен в петата, а ако е жена - в главата, - ами даже може би точно обратното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко открадна Ванка със танка?

  17 Яну 2023 22:25ч.

  Запис от охранителна камера на беларуската куриерска компания CDEK на ул. "Куйбишев" в град Мазир (Беларус) показва само за 3 часа на 2 април руските войници изпращат повече от 2 тона (!!!), колети от 50-450 килограма откраднато имущество - от тоалетни, тонколони, телевизори, инструменти, дрехи, обувки до скутери, багажници, коли, трактори и земеделска техника към родните си места в Русия. ---> https://offnews.bg/razsledvane/kolko-otkradna-vanka-sas-tanka-773918.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздрав от оня свят от Радой Ралин

  17 Яну 2023 22:29ч.

  Пиша ти от Плевен, драги Ванка. Помниш ли кагда пришол със танка? Беше млад, но се държеше мъжки. Зарази семейството ми с въшки… Взе на мама златните пендари и дори галошите ми стари. Помниш ли, как кушаше картошки? Наконец забърса три кокошки. После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия. А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във главата! Длъжен бях да те обичам, Ваня. Даже кръстих дъщеря си Маня. Залъкът си давахме насила на Русия – тая дива сила. После цели девет петилетки грабихте уран и руди редки. Грабихте и жито, папироси… Зарад тебе ходим голи-боси! Дружбата ни беше “свята”, “чиста”. Ние всички хранехме танкиста. А пък ти ни пазеше със танка и ни взе последната луканка… Пазеше и немците, и чехите. Ние тук възпявахме успехите. С паметник стърчиш ни на главата и скверниш небето и земята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rover

  18 Яну 2023 7:59ч.

  има такива тъдява... с руски тъщи. някои "политолози" станаха, други изливат злобата си по форумите. най-често "отмъщават" в името на едни парици. макар да твърдят, че "мразят безплатно".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До възхваляващите атавизма и други уфси

  17 Яну 2023 15:01ч.

  Сила в правде, ойроатлантически нищожества. Вместо да дращите лъжливи гадории по форуми заради 29-те си сребърни ойро, идете в тъмна стая сами и си признайте, че ви гони атавистичен страх от Истината. Може пък да ви олекне. Даже пък и до катарзис може да се докарате току-виж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно обратното

  17 Яну 2023 15:21ч.

  Както е казал още Алфонс дьо Кюстин - За руснаците думите са по-важни от реалността. Руснаците имат наименования за всички неща, но нямат самите неща. Та и ти така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо вие, западняците, прпедпочитате да сте обратни полово

  17 Яну 2023 16:18ч.

  За сметка на това вие имате самите неща, но нямате намерение за тях - навярно затова и не ви се получава да бъдете истински мъж, ако сте мъж, и истинска жена, ако сте жена, ами точно обратното. (Няма изобщо да начеваме пък темата за интенционалността във феноменологичната психология - че без намерение, нямаме изобщо обект, или по-скоро, че няма как да има обект извън намерението.)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Решил - написал!

  17 Яну 2023 15:12ч.

  "Пенчо бре, чети! Пенчо не чете." На всеки според избора му. "Тук Апелес го спрял нетърпеливо: „Ти, друже, до обувките съди!“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  17 Яну 2023 15:41ч.

  Много е въздействащо писмото. Благодаря на "Гласове". Към колегите от форума - на youtube можете да намерите БесогонТВ . Заслужава си да се гледа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно обратното

  17 Яну 2023 16:10ч.

  И най-варварската и сатанинска теза може да има непритиворечива и стройна логическа конструкция. Но това не я прави вярна. Както и Михалков да си припомни какво игра в неговия филм "12" (чудесна адаптация на 12 разгневени мъже на Сидни Ламет) и как разсъждаваше тогава във филма. За причинно-следствената връзка между събитията и че привидната им логична подреденост може да не е истина. Защото фактическите предпоставки, които насипва в статията ( и в предаванията си) в огромната си част са неистинни. А от тях не могат да се правят верни заключения. Само един пример - признание, че има биологични лаборатории с нищо не доказва производство на биологични оръжия. Но фанатикът затова е фанатик - мисленото му няма нищо общо с опита и разума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Защото фактическите предпоставки, които насипва в статията ( и в предаванията си) в огромната си част са неистинни."

  17 Яну 2023 16:28ч.

  Вие как преценихте, че са неистинни извън предварителната идеологическа оценка, която сте им лепнал(а)? Защо трябва да му се отнеме правото да се усъмни публично, че щом съществуват американски биологични лаборатории непосредствено до руските граници и навън вилнее епидемия от ковид, е твърде вероятно този ковид да се използва от американците като биологично оръжие срещу Русия и целия свят? Но аз бих припомнил на аудиторията, че днес Михалков е в реанимацията на една от руските болници тъкмо с тежък ковид и бронхопневмония, навярно като наказателна мярка от страна на разни англичани и такива като вас, обвиняващи го като Велик Инквизитор, че "фактическите му предпоставки" били неистинни. Разбирате ли, че не е никаква свобода на словото да забраняваш на човека, и особено на твореца и интелектуалеца, да интерпретира света както той си преценява, щом мисли? А Западът точно това прави - налага санкции на твореца заради свободното му слово.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Словото му не е свободно, докато не понесе лична отговорност за неистините и откровените лъжи, които популязира в рашистките медии, търсещи враг там, където го няма и сеещи език на омразата и страх

  17 Яну 2023 22:45ч.

  Едно е интерпретация на езика на изкуството, което Михалков не прави в "Бесагон", а съвсем друго е да разпространява откровена дезинформация за "опасни" биолаборатории в Украйна, финансирани от Пентагона, обслужвайки Кремълската фашистка пропаганда. Твърденията за "опасните" билаборатории се опровергава и доказва, че е дезинформация, всяваща страх и оправдаваща напдението на суверенна държава и изтребване на уж братски украински народ. ---> https://factcheck.bg/video-dezinformaciya-s-cel-strah-opasni-biolaboratorii-v-ukrajna/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лаптоп, газ и биолаборатории: какви са фактите за връзките на Хънтър Байдън с Украйна и Русия

  17 Яну 2023 22:52ч.

  https://factcheck.bg/laptop-gaz-i-biolaboratorii-kakvi-sa-faktite-za-vrazkite-na-hantar-bajdan-s-ukrajna-i-rusiya/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно обратното

  17 Яну 2023 23:05ч.

  е решил, че знае всичко и никой, никой, дори безкрайно надарения Михалков, не трябва да му противоречи. "Обратното" не се съмнява в нищо, така де от съмнение не се печелят пари. И понеже е отрицание на всичко руско, ще цитирам английски автор без да се надявам, че той ще го разбере - "обратното на това как трябва да бъдат е как не трябва да бъдат нещата".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как работи дезинформацията: Лаборатории за „биооръжия“ в Украйна

  17 Яну 2023 23:11ч.

  https://factcheck.bg/video-kak-raboti-dezinformaciyata-genocidat-v-iztochna-ukrajna/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гледайте видеото, ако искате да разберете как работи дезинформацията

  17 Яну 2023 23:12ч.

  https://factcheck.bg/kak-raboti-dezinformaciyata-laboratorii-za-bioorazhiya-v-ukrajna/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благодарности

  17 Яну 2023 16:22ч.

  на Гласове, че публикува Отвореното писмо на Никита Михалков! Ние българите не сме глупаци и разбираме много добре истината, която е в тези редове! Болшинството от народа ни преживява с мъка страданията на нашите братя по кръв и от двете страни, едните от които са заблудени от западните господари и се бият за чужди интереси. Съжаляваме, че сред нас име подобни хора, които основно заради пари продават съвестта си ! Всяко стадо си има мърша... Но ние сме сигурни, че те са малкото крадливо малцинство от народа ни, представителите на което защитават своите господари заради материални изгоди, което е обсебило почти цялата власт у нас и не иска да признае истината, въпреки че много добре я знае, но няма интерес от това! Простете, че нямахме достатъчно сили да им се противопоставим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалко

  17 Яну 2023 16:59ч.

  Талантлив творец, предпочел да бъде лакей на властта. „Не лишавайте от радостта да бъде роб този, който не иска да е свободен.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киното е особено изкуство

  17 Яну 2023 17:58ч.

  И по съветско, и по фашистко време Михалков е бил повече лакей на властта, отколкото творец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  17 Яну 2023 17:07ч.

  Един от титаните, поклон!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голям, както винаги

  17 Яну 2023 17:15ч.

  Никой от пронацистките евроатлантически плазмодии не стига и до глезените му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съгласен съм, че е голям

  17 Яну 2023 18:34ч.

  лакей, добре платен от кремълската власт. Заради това и реве срещу санкциите - няма да може да харчи парите си в омразния Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съгласен съм, че е голям

  17 Яну 2023 19:54ч.

  Евгени, ти ли си бре, недооценени творецо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредният кретен!

  17 Яну 2023 20:07ч.

  се е обявил тук! Само за пари балнуват кретените в този сайт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  17 Яну 2023 17:26ч.

  по време на война не говори против своите, никога! дори да не са прави

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  17 Яну 2023 20:20ч.

  Не мога да разбера тези "кървави"спорове относно убежденията и позициите на Михалков. Каквито и да са те, колкото и да ги приемаме или не, тука става дума за правото му да ги изразява, и то в собствената си страна, пред собствения си народ. Само заради това той попада в "черен списък" на Запада, в някакъв пакет от санкции, което е абсурд. "Демократичният" Запад му слага черен печат, защото мисли така, както мисли, има огромно влияние и то, пак казвам, на своя територия. Тука отново се измества фокуса към някакви теории и дълбоки философии и се почва яростно дране на ризи "за" и "против", което напълно обезсмисля всичко. Ставаше дума за това, че той се държи достойно и си отстоява правото на мнение и позиция, които явно имат голямо въздействие и не могат да бъдат опровергани лесно или отречени, затова са забранени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  17 Яну 2023 20:37ч.

  Западът просто не може да разговаря, не може да разбере и да приеме нищо различно от себе си. Всичко различно е или подиграно или заклеймено, или осъдено. Михалков не може да разпространява "атавистичните си имперски" възгледи, но ние можем и даже сме длъжни да поглъщаме на едри залци западната попкултура с цялата ѝ агресия и простотия, докато станем абсолютни примати.Когато това беше забранено се смяташе за недопустима цензура и липса на свобода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  18 Яну 2023 15:26ч.

  аз пак да си го кажа: Мила от Марс да не се притеснява, от задунайски уфси дори и с еволюция примати не се получават (приматите включват маймуните и човека). И не виждам дори половин причина новите Гьобелсчета на новото джудже Путлерчо да ги пускат на Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Мила

  17 Яну 2023 23:14ч.

  ++++++++++++++++++++++++++++++, не виждам знака за безкрайност....+++++....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явор Дачков е абсолютен реакционер!

  18 Яну 2023 3:14ч.

  Днес той изтри една важна моя реплика, а именно, че „простолюдието“ трябва да се научи да спи „с пръста на спусъка“, защото в противен случай ще бъде изкупителна жертва за кое да е начинание на властителите. Кого защищаваш, Дачков? Бандитите-властители ли? Тези, които се преструват на „аристократи“ и претенциозно назовават себе си „елит“ ли? Ами не си ли даваш сметка, че ако останат на света само „аристократи“, човечеството ще изчезне, защото „аристократите“ са импотентни и обременени с пороците си? Или в Духовната Академия забравиха да ви прочетат тази лекция — така ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кандидт за бан

  18 Яну 2023 8:51ч.

  Знаеш ли, колко много такива като теб са баннати на този сайт, именно защото са изказали по-радикални възгледи, отколкото са приемливи за СОБСТВЕНИЦИТЕ му. Такава е тяхната буржоазна демокрация и свобода, лъскава отвън, а гнила и фалшива отвътре. Именно това е основната идея на писмото на Никита Михалков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явор Дачков продължава да е абсолютен реакционер!

  18 Яну 2023 18:37ч.

  Преди малко той СОБСТВЕНОРЪЧНО изтри едно мое обвинение срещу покварата на църковните отци. Поквара, която ферментира от две хиляди години насам — още от самото възникване на радикалното движение на Йоан Кръстителя, в което Иисус поема ролята на знаменосец. За да ликвидират опасността, фарисеите обявяват себе си за „християни“ и започват своята нескончаема подривна дейност, с което превръщат идеята на Християнството в нейната ПЪЛНА ПРОТИВОПОЛОЖНОСТ. Няколко века по-късно Мохамед, заедно с неколцина коптски християнски отци РЕВИЗИРАТ така изкълчената от фарисеите доктрина и полагат основите на Исляма. Хайде сега, Дачков — трий синко! Унищожавай с инквизиторска страст всяка дума, която скандализира твоя религиозен фанатизъм. От тебе не очаквам спокойна догматическа дискусия. Тези идейни различия винаги водят до непримирима война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • саа

  18 Яну 2023 18:49ч.

  с какво удоволствие бих освободил русофобите от атавистичните им глави

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • енчо русев

  25 Яну 2023 21:31ч.

  Велик човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи