Назначеният от Нинова шеф на ВМЗ е живял в къща за 4500 лева на месец

Назначеният от Нинова шеф на ВМЗ е живял в къща за 4500 лева на месец

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бившият изпълнителен директор на "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) Иван Иванов е живял в къща в Хисаря срещу месечен наем от 4500 лв. за сметка на държавното предприятие. Това се казва в съобщение на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е принципал на дружеството, цитирано от "Медияпул".

Иван Иванов беше назначен за шеф на ВМЗ Сопот в началото на юни, по времето на управлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, когато бе вицепремиер и министър на икономиката в правителството на Кирил Петков.  Той се задържа на поста едва около два месеца и беше сменен от новото ръководство на ДКК заради допуснати нарушения. Това стана по времето на служебния министър на икономиката Никола Стоянов, който пък бе уволнен от Нинова, като председател на Съвета на директорите на ВМЗ заради лоши резултати на предприятието. Оттогава двете страни непрекъснато се замерват с обвинения в злоупотреби.

Сега договорът за наем на къщата срещу 4500 лв. месечно на Иван Иванов се оказва, че е сключен по негово разпореждане. Това е установила проверката на новото ръководство на ДКК. Според съобщението имотът е съобразен с изисквания на отстранения шеф за локацията на имота и условията, на които да отговаря.

До назначението на Иван Иванов за директор, представителите на ръководството на ВМЗ, които не разполагат с жилище в района, са използвали апартамент в центъра на Карлово, нает от предприятието срещу месечен наем от 250 лева, се казва в съобщението на ДКК.

При встъпването си в длъжност, въпреки че апартаментът е бил свободен, Иван Иванов наема за сметка на ВМЗ самостоятелна къща в Хисаря с площ от 152 кв. м срещу 4500 лв. на месец. Имотът разполага и със собствено барбекю с площ 16 кв. м, се казва в съобщението.

"Изглежда водещо при избора е била близостта до минералната вода на Хисаря, тъй като по-близките населени места като Сопот и Карлово не са отговорили на нуждите на предходния изпълнителен директор. На годишна база разходите за бюджета на ВМЗ за избраното жилище възлизат на 54 000 лева", е посочено в съобщението на ДКК.

В периода преди да бъде наета къщата, изискването на бившия изпълнителен директор Иван Иванов е било всеки ден шофьор с кола на ВМЗ да пътува от Сопот, за да го вземе от София, се казва в съобщението на ДКК.

Същият курс се е повтарял и всеки следобед, след края на работното време. Осреднено всеки ден служебен автомобил е изминавал над 500 км изцяло за сметка на завода, за да транспортира изпълнителния директор Иван Иванов до работното му място, посочват от ДКК.

ДКК разпространява и снимка на къщата, за която ВМЗ са плащали 4500 лв. месечно.

В резултат на проверката стават ясни и още няколко решения на Иванов, които ощетяват значително бюджета на ВМЗ Сопот.

Предишното ръководство е назначавало хора с клауза в договора за обезщетение от 6 заплати, при предсрочното прекратяване. В последните си дни на поста Иван Иванов започва да освобождава служители, като изплатените обезщетения приближават 100 000 лв. В съобщението не е посочено на колко души е изплатена сумата.

Към момента няма официална позиция от страна на Иван Иванов, а Mediapool засега не успява да се свърже с него, за да изрази позицията си.

 

Източник: mediapool.bg

 

Коментари

 • Ех,недругарко ни Нинова,

  17 Sep 2022 12:40ч.

  който пося и отгледа в тази партия,кой?Такава жалка работа са всите поддържащи това ръководство,че на човек му идва да ревна от обида!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Matthewdum

  17 Sep 2022 15:35ч.

  подходящий вебресурс https://kompromat.wiki/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  17 Sep 2022 13:16ч.

  тази жена ако пак влезе във властта за още половин година ще фалира цялата държава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдаа

  21 Sep 2022 3:32ч.

  Нинова е военнопрестъпник, а бсп- нацистка партия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  17 Sep 2022 14:34ч.

  даи на цървула власт и гледаи сеир мислете на изборите аз отивам на избори 2023 г

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ???

  17 Sep 2022 14:57ч.

  И кое му струва 4500 ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Парвенюшките изгъзици, Сър

  17 Sep 2022 15:20ч.

  те струват хиляди, а къщурката е банална..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четете ли статиите преди да коментирате?

  17 Sep 2022 22:05ч.

  Няма никакво значение колко и дали струва. Важното е, че държавата му плаща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  17 Sep 2022 14:59ч.

  тиъ парите ги нямат за ништо (днсе е уйкиндъ)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зли и безсърдечни станаха хората! Негодуват и попържат бай Иван, на Коренилея калеко, за туй, че ВМЗ му плащало по 4500 лева месечен наем. Хора, та тази сума заводът печели за 16 минути и то благодарение на мъдрия си директор!

  17 Sep 2022 15:17ч.

  А той вече е поостарял и уморен. Предписани са му ежедневни освежителни бани и клизми с хисарска минерална вода. Естествено е ВМЗ да му намери къща точно в Хисаря, пристияни сме все пак! Освен това давате ли сметка, че като директор на ВМЗ Иван трябва да издържа сприхава жена в критическа възраст, плюс ненаситна любовница и щофьор-любовник категория С!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задкулисието бие по идеята за държавна собственост върху индустрията

  17 Sep 2022 17:06ч.

  Като контрапункт, нека неуважаемите журналя обърнат внимание върху разкошествата на българските приватизационни млнери и млрдери, върху техните офшорни похождения и счетоводно скритите годишни печалби, с които си спестяват и без това твърде щадящия данък върху печалбата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задкулисието бие по идеята за държавна собственост върху индустрията 2

  17 Sep 2022 17:11ч.

  Заради частната собственост върху индустрията и банките, България (държавата и народа) всяка година губи много пъти повече финансов ресурс, отколкото всички външни инвестиции и еврофондове, взети заедно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КолюФичев

  17 Sep 2022 17:38ч.

  А, той този договор на фабриката би могъл да бъде за нещо по-така. Я сметнете наум 12 месеца по 4500 лв колко излиза? Ами 24 мсеца или 36 месеца? И някой слънчев ден къщата като нищо може аФтоматично да стане собственост на пишман-наемателя. Това не е като онова с зеленочорапените гласове за изборите и то само ако има интерес......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хехехе...

  18 Sep 2022 8:29ч.

  Да не забравяме за чекмеджетата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • идиоти

  17 Sep 2022 20:55ч.

  След като ръководи фирма за милиарди, в панелка ли очаквате да живее?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 123

  17 Sep 2022 23:09ч.

  Иван Иванов обявява до медиите заманипулативното поднесена информация .Къщата е наета за 6 човека-екип на ВМЗ Сопот ,които си делят наема.Обяснява и за други манипулации на Никола Стоянов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  18 Sep 2022 13:55ч.

  Днес я слушак около 11 часа по БНР, как равно, с тих гласец, подреждаше лъжите, все едно, ч3 има диплома от Харвард. Все повече се убеждавам, че е кръвна леля на Кирчо. Пък и момченце има в Амерка, зер, мяма да му помогме?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи