Моряците от "Царевна": Благодарим на ДНР и Русия

Моряците от "Царевна": Благодарим на ДНР и Русия

Автор: maritime.bg

В самолета премиерът Кирил Петков ги поздравил. "Каза, че се радва, каза, че са работили за нашето евакуиране, но накрая ние тръгнахме сами и ни извадиха ДНР - всеки сам да си прави изводите", обобщава Рали Димов.

"Всяка сутрин се молехме да останем живи и да не падне някой снаряд", разказаха спасените български моряци от кораба "Царевна" пред maritime.bg. Трима от тях - Рали Димов, Радослав Стоянов и Живомир Митев, които не спестиха цялата истина за преживяното - от акостирането на търговския съд на 21 февруари до решението сами да напуснат и да тръгнат, да ги закарат до Донецк, оттам до Ростов на Дон и Сочи, откъдето се прибраха във Варна.

"Първо искам да им благодарим от все сърце, че ни спасиха, че ни евакуираха. Много е трогателно, че хора, които са били на първата линия на боя, се опитват да ни успокоят - храна, вода, консерви, много е трогателно", разказва Рали Димов, втори механик на борда. Обяснява си, че правителството мълчи "по политически причини".

"Само те са там, няма кой друг да ни изкара - ДНР и РФ", допълва той за ситуацията на пристанището. "Благодаря на ДНР и Русия, че ни евакуираха, че добре се държаха с нас, че си дадоха храната, водата, искрени благодарности", добавя и Радослав Стоянов.

А важен детайл по евакуацията разкрива и третият моряк - Живомир Митев: "Войниците, които ни посрещнаха, казаха, че контактуват с правителството, но кога е станала тази връзка, ние не сме информирани". Само ден по-рано външната министърка заяви, че МВнР не е влизало в никаква комуникация с ДНР.

Тримата потвърждават, че от българска страна започнали да се интересуват от тях и да звънят на капитана едва след пресконференцията на съпругите им заедно с "Възраждане". В началото им бил предложен вариант за евакуация от българска страна, но през украински коридор.

"Но много се стреляше, беше много опасно. Маршрутът беше през цяла Украйна", казват Димов и Стоянов. "Те ни казаха - ще тръгнете без телефони, казаха ни тръгвайте без багаж, на свой риск, подписвате декларация. Каквото и да стане, да нямаме след това претенции за обезщетение", разтълкуваха си го моряците.

Накрая останали единственият екипаж на търговски кораб и това много ги изнервило.

"Стоим и чакаме, в един момент видяхме как двете страни спряха да стрелят. 26 човека от един кораб слязоха с куфарите, минаха покрай нас и тогава разбрахме, че сме останали последният екипаж на пристанището, всички други са се евакуирали. И тогава ни прикипя. Напрежението ескалира неимоверно много, вътре, в екипажа. Започнахме да искаме от капитана да говори с Външно, да ги уведоми, дали ние сме останали последните", разказват моряците. Отговорили им с "общи приказки". Комуникацията от страна на нашето Външно министерство се поддържала през сателитния телефон само с капитана. 

А след пресконференцията на съпругите им ги отрязали от телефонни разговори с роднините, което повдигнало още повече градуса на напрежението.

"Опитваха се да ни разубедят, докато накрая нямаше как и тръгнахме. Все още имаше риск да стрелят по нас. Един наш колега сутринта слиза, отива при тях, върна се след три часа, каза, че осигуряват час и половина, събрахме багажа, прекръстихме се и тръгнахме", разказва Рали Димов, а колегите му допълват: "С белите знамена".

На въпроса къде има поражения по кораба, отговорът е "къде ли не" - в машинното, в каюта, под прозореца... На въпроса били ли са под обстрел, отговарят:

"После под прозореца се пренесоха военните действия. Интензивен обстрел от корабите. Бункерът беше на стотина метра от кърмата на кораба, където се криеха украинските войници". Хвърчали ракети "Град", осколки. "Беше невъзможно да се покажеш, постоянно хвърчаха осколки", описват преживното тримата.

По кораба "има няколко директни попадения. Една метална врата изхвърча на 15 метра от експлозията", допълват картинката, която вече видяхме от видеата на кораба с вчерашна дата.

В самолета премиерът Кирил Петков ги поздравил. "Каза, че се радва, каза, че са работили за нашето евакуиране, но накрая ние тръгнахме сами и ни извадиха ДНР - всеки сам да си прави изводите", обобщава Рали Димов.

 

 

Коментари

 • Гробно мълчание

  19 Апр 2022 18:22ч.

  Под темата.. Чудно, що ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  19 Апр 2022 21:10ч.

  Използването на нещастието на нашите моряци за пропаганда на своя престъпен режим е измежду най-долните неща на рашистите. Тия, които унищожават Украйна и избиват украинците, да се правят на рицари - кошмар. И нашенски русороби да ги облизват с кучешка благодарност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  20 Апр 2022 9:11ч.

  Вероятно е така, но как можеш да го кажеш, след като нашият „цивилизован“ свят се занимаваше с пропаганда на генна терапия, последствията от която тепърва ще се виждат в медицинските статистики. Свят, който беше готов да преповтаря опорни точки от висопоставени източници, докато лекари и учени губеха кариерите си, докато говорят истината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кукуряк, много си невеж

  20 Апр 2022 9:53ч.

  РНК-ковите ваксини не са генна терапия. РНК-технологията се позлва от години в медицината и то успешно. Първо се ограмоти, после приказвай и внушавай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Невежа

  20 Апр 2022 13:49ч.

  Само при първата седмица от тестването на фицер, са умрели 1200 души?! Много успешно, наистина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ceuspy

  12 Май 2022 10:38ч.

  bactrim 480mg drug - <a href="https://xviagrpill.today/">viagra 100mg price</a> sildenafil professional

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kmyqmm

  12 Юли 2022 15:50ч.

  deltasone 20mg without prescription - <a href="https://isotretinoint.com/">order isotretinoin 40mg pill</a> cheap generic prednisolone

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Umvjyl

  19 Юли 2022 8:02ч.

  buy generic prilosec <a href="https://methylpre.com/">methylprednisolone 8 mg for sale</a> medrol online pharmacy

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ajibwt

  12 Авг 2022 7:12ч.

  cleocin 300mg cheap <a href="https://tamoxifenc.com/">buy nolvadex 20mg pill</a> buy budesonide online

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обективен

  19 Апр 2022 18:24ч.

  Е поне трима излязоха мъже и честно признаха и казаха благодаря на истинските си спасители. ТЕзи спасители на които нашето гнусно марионетно правителство на просто киро отказва да благодари и дегенерати като лора крумова пишман журналистката да каже - благодарим на азвоските войници за спасението на моряците ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  19 Апр 2022 18:29ч.

  Азовските войници са си вкъщи - вашите орки /включая чеченци и сирийци/ какво правят там. Освобождават град в който са избити 20 000 души и който е превърнат в необитаем. И това 400 000 град. Годината е 2022 г., Европа. Трепането ви е малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  19 Апр 2022 18:55ч.

  Майна,не се изказвай неподготвен.И научи чий град е Мариупол,историята му,какви са жителите му и какви ги търсят там укронацистите заедно с кукловодите си,а и какви престъпления натвориха там за 8 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кадиров

  19 Апр 2022 19:20ч.

  Водят война, това правят, а азовските нацисти са си вкъщи ….да, вече са При дявола в отвъдното!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупак, Глупак сте Вие,

  19 Апр 2022 19:53ч.

  А в черепното Ви пространство явно вещество всякакво липсва. Пимирете се със себе си и с другите поне за миг,... В противен случай, явно наистина не сте човек....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  19 Апр 2022 18:26ч.

  Щото не са посмяли да питат майка си ли търсят руснаците в Украйна, ама страхът е бил голям. Ако нямаше инвазия нямаше да възникне и тоя проблем, това е ясно и за децата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  19 Апр 2022 18:39ч.

  Че нашите моряци ли са причината за инвазията, та не ги пускат да си ходят?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинската инвазия започна много преди 2014

  19 Апр 2022 18:41ч.

  Това пък е толкова ясно, че се чудя на кафявите кого искат да заблудят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинците са нацисти

  19 Апр 2022 18:43ч.

  Да ползват цивилните за щит, това какво е? Всъщност, да, терористи в чист вид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  19 Апр 2022 18:45ч.

  Трябва ли пак да ти обяснявам елементарни положения от международното право. Матушката признала ли е Украйна в нейните суверенни граници още презц 1991 г. от Елцин, барабар с Крим. Признала я е. Какви нацисти обезврежда тогава там ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  19 Апр 2022 18:47ч.

  Това са пълни глупости - проблема с Донбас е вътрешноукраински. Така го пише и в Минските споразумения по който Русия не е страна, щото Донбас е украински.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Апр 2022 19:00ч.

  Дрън-дрън. И по минските споразумения, Донбас не е украински. Донбас е страна в конфликта. И по минските споразумения, между Украйна и Донбас трябваше да има преговори за да се получи развода - мирно и тихо. Но не би. Фпрочем, след като Русия не е била страна в конфликта, що я санкционираха?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  19 Апр 2022 19:04ч.

  И ако Донбас е бил украински, защо спряха пенсиите на хората, защо ги обстрелваха всеки божи ден, защо не ги допускаха да участват в избори? Нормални неща, определящи демократичността и наличието на държава ли са това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  19 Апр 2022 18:34ч.

  Много достойна постъпка- евала, иначе цял живот щяха да съжаляват и да се срамуват! Няма по лошо от това някой да ти направи добро, а ти да си затвориш очите и да се правиш на луд...сещам се за притчата със Самарянина- Лука. 10:25-37

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината

  19 Апр 2022 18:35ч.

  Браво на честните и достойни мъже! Благодарим на Русия и Донецката Република!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  19 Апр 2022 21:12ч.

  Не говори от името на българите. Презираме Русия и ДНР!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оплачи се на гласовитите, че те наричат боклук

  19 Апр 2022 21:31ч.

  Не говори от името на българите! Българският народ презира теб и такива като теб!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • от кърмата на кораба, където се криеха украинските войници

  19 Апр 2022 18:38ч.

  Нали нямаше украински войници на кораба?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  20 Апр 2022 9:18ч.

  Не на нашия кораб, криели са се на кораби в близост до нашия кораб, украинците. А бункерът, откъдето руснаците са ги обстрелвали, бил на 100 метра от нашия кораб. Така го прочетох аз, Царевна просто е бил в голяма близост до военните действия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво момчета, браво, че споделихте

  19 Апр 2022 18:38ч.

  И Господ да Ви пази, късметлии излязохте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  19 Апр 2022 18:41ч.

  За надъханите идиоти: Мариупол не е в Укарайна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  19 Апр 2022 18:46ч.

  То град няма с това име вече, бе...така го освободиха твоите кадировци, че цвете няма да поникне там поне 10 години, бетер чернобил са го превърнали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  20 Апр 2022 9:06ч.

  Майна, боклука не е проблем. Дори е много положително, от време на време всеки град, дори всяка държава, да се очиства от боклука. Столицата на Кадиров - Грозни, също бе разрушена. Използвай Google street view и виж какво представлява сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да, ама не

  20 Апр 2022 12:19ч.

  виж как изглежда днес Грозни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какъв срам

  19 Апр 2022 18:48ч.

  Неблагодарници с промити мозъчета.Можело е да се евакуират месец по-рано , и са отказали.Натискали се да стоят там, а после руснаците, дето са стреляли в тяхна посока, се явяват "спасители"Пак ние ще плащаме разходите за самолети,гориво, и кой знае още какво.А корабът дори не е български.Въпросът е частен.Те и затова са кесали толкова дълго там.Да им платят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ... /...

  19 Апр 2022 18:59ч.

  Хммм... Айде пак си пусни видеото, и слушай внимателно. Тебе дали ще те е "срам" философе????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руснаците ги спасиха, украинците са стреляли, ти ли знаеш по-добре, сульооо?

  19 Апр 2022 19:19ч.

  Твоят коментар е срам. Абе откъде изскачате такива кретени не знам? Пълни малоумници, Кво ще плащаш ти бееее, цървул?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  20 Апр 2022 9:23ч.

  „Какъв срам?“ Че техните човешки права са били толкова пъти нарушени от нашите, започни с прекъснатата комуникация със семействата им, умишлено прекъсната! Или изискването да пътуват БЕЗ телефони през войната, подписали декларации, че каквото, такова... Животът им е бил не до там ценен, че да се преговаря с всички страни, които са можели да помогнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  19 Апр 2022 19:03ч.

  Поздравления за моряците, за куража да разкажат истината! Сърдечни благодарности на спасителите, с вас сме, „ваше дело правое“! Обаче. Кирчовците са големи пердета и колкото и да ги плюем, те ще питат дъжд ли вали. Няма да подадат и оставка, както ги призовават „Възраждане“, затова - точен ден и час, пред НС ли, пред МС ли. Време е за Възраждане!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Овчарска торбичка

  19 Апр 2022 20:30ч.

  Мирен,Балкан!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ало, ало

  19 Апр 2022 20:47ч.

  Живке, вие и "изрожденците" ли ще платите сметката за транспорта на нЕкви наемници и за рекламата на убийците от ДНР?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  19 Апр 2022 21:14ч.

  Не е ли по-добре тия двайсетина процента путиноиди, които и без това не се чувстват българи, да се преместят да живеят в ДНР, ЛНР или Крим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чой бал сан

  20 Апр 2022 2:59ч.

  мучоооо,мучоооо....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  20 Апр 2022 9:07ч.

  бандеровец, а ти защо не се преселиш в родината ти - Украйна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радост

  19 Апр 2022 19:10ч.

  Българи помогнаха на Българи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  19 Апр 2022 20:25ч.

  С други думи Просто Киро е лъжец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази история какво засяга Българи и българското правителство, като е частен бизнес и задължение на собственикът на кораба да преговара и спасява наемниците, които му работят?!

  19 Апр 2022 20:45ч.

  Просто Стокхолмски синдром. Същато "умилителна" пропаганда, когато рашистите предлагат бисквити на бебета, гушнати от майките, крили се в мазетата без вода, храна, топлина и виждайки разрушените домове след обстрел със снаряди от същите рашистки терористи. Само че, разликата е, че украинските майки и жени се държаха достойно за разлика от тези наемни моряци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MAG

  19 Апр 2022 21:12ч.

  Да бъдем малко обективни. Въпрос с тема за размисъл: Кои са точно(не всички, но повечето) майки с деца, избягали от Украйна? Или кои са точно съпрузите и бащите им? Колко от тях не са АЗОВЦИ? И не на последно място - кои са точно тези на които даваме подслон и какви ще са последствията за България от бъдещите им действия? Мисли народе, мисли.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кога?

  19 Апр 2022 20:51ч.

  Кога тези моряци ще платят сметката за транспорта с правителствения самолет?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MAG

  19 Апр 2022 21:05ч.

  И що трябва да плащат за ПР-а на киро простото? Щото на вас ДеБилите не ви е кеф? Въобще колко българско има във вас? А чест, достойнство нещо да сте чували? Значи кирчо ползва самолета да ходи да се подлага като проститутка в рсм, а за 14 българи да ги спаси не може??????????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какви българи са тези, като са само чужди наемници?

  20 Апр 2022 9:50ч.

  Да не би да произвеждат нещо за България? Строят ли, орат ли, сеят ли, месят ли хляб, създават ли софтуер, произвеждат ли нещо, за да се прогресира България или просто тръгнали на гурбет за личния си джоб...?! Прости печалбари тарикати, които стояха до последния ден на кораба с надеждата да им се плати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четете

  19 Апр 2022 21:37ч.

  Достатъчно е да се прочете текста на статията и думите на моряците, които говорят в първо лице. Заслужава си дори да се прочете втори път! Всичко останало, на което се наслушахме от институциите в България, се оказа лъжа и пропаганда. А нашичкият ... и той отишъл да се отърка в добрите новини, пфуу!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ММ93

  19 Апр 2022 21:56ч.

  Браво Рали, браво и на другите две момчета. Ясно казаха какво е било положението, кой точно ги е спасил и изпратил ! За разлика от оня техен колега (Ж. П. Орган), който вчера на въпрос кой точно ви спаси, каза - НЕ ЗНАМ, някакви военни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България да признае ДНР и ЛНР

  19 Апр 2022 23:48ч.

  за независими държави, образувани на терирорията на бившия СССР, който пък беше на територията на православната Руска империя, с български културни корени! България да признае Крим за част от Русия, какъвто е Крим от мирния договор между Руската империя и Османската империя от 1783 г. до 1954г., когато Хрушчов административно я прехвърля от РСФСР в УССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За разрушените Мариупол, Донбас, Таврия и други

  20 Апр 2022 5:18ч.

  ПРез 1990г при изтеглянето на руски войски от Германия и България намаза от огромния обем строителство. Днес България няма да намаже от огромния обем възстановяване на Донбас и околията. Ще намаже дяда Реджеб и то доста дебело комата от строителни услуги. Така че гонете ДПС да ходи та търси връзки нещо на ишлеме през турски фирми...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Розав Мяк Бандеровец Трети Пол

  20 Апр 2022 5:54ч.

  Ами да бяхте послушали премиера и той щеше да накара правителственият самолет да се приземи и ви вземе направо от палубата на кораба .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чоки лошия

  20 Апр 2022 6:26ч.

  А КИИЧО ЩЕ СИ СЧУПИ КРАКАТА ДА БЪРЗА ДА СЕ КАЧИ В САМОЛЕТА ДА МОЛИ МОМЧЕТАТА ДА НЕ КАЗВАТ КОЙ ГИ Е СПАСИЛ,А И ФЪФЛАТА И ТЯ ПРИГЛАСЯ МАМА ВИ ..... СЛАВА НА РУСИЯ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вввв

  20 Апр 2022 7:00ч.

  Браво на тримата моряци и жалко че са само трима.Другите мишки се страхуват както и много хора в България сега да изкажат мнение различно от това което ни налагат.Противно и отвратително ми е да гледам български телевизии днес.Страх и слагачество от всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  20 Апр 2022 9:34ч.

  Първо срамно е да се обиждат българските моряци, които просто разказват историята си от първо лице такава, каквато е. Някъде по пътя в издигането си в кариерата на тролове, хората губят своята човечност и справедливост. Затова и на фона на милиарди, които правителствата им източват от бюджета, за какви ли не съмнително хуманни каузи, са се загрижили за цената на транспорта на спасените българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  20 Апр 2022 9:35ч.

  Второ, нашето правителство е имало тежък проблем с приоритетите, поставило е лоялността си към украинските власти над живота на българските моряци. От всичката информация става ясно, че за тях това е бил казус, който са искали да разрешат по точно определен начин, като са пренебрегвали възможности. Опитът да ги пуснат да прекосяват Украйна БЕЗ мобилна връзка, без багаж и без защита…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  20 Апр 2022 9:41ч.

  Напълно възможно е руската страна да е искала да си направи пиар с тях, но това не променя фактите на тяхното спасяване, изхранване, защита и превоз до точката, от която са поети със самолета. Българското правителство се е опитвало да ограничи техните контакти с близките им, за да предотврати изтичане на информация към български медии. Защо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руски олигарх: 90% от руснаците са против войната, рисуващите символа Z са „идиоти“

  20 Апр 2022 9:55ч.

  Ето човекът си признава най-чистосърдечно, защото може да си позволи да каже истината за разлика от зомбираните от рашистката пропаганда на орките. ---> https://dariknews.bg/novini/sviat/ruski-oligarh-90-ot-rusnacite-sa-protiv-vojnata-risuvashtite-simvola-z-sa-idioti-2307946

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  20 Апр 2022 11:10ч.

  Поздравления за коментара на helleborus!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Том Сойер

  20 Апр 2022 12:33ч.

  Аз искам да отправя апел към другаря Бойкикев и неговата грантаджийска дружинка, наречена ДБ, нека по демократически направим един референдум за НАТО, моля. Пребройте се жълтопаветни младокрасавци, защо и от какво се притеснявате?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  21 Апр 2022 0:36ч.

  1.Ни е излъгал за пореден път 2.Имало е ''инструктаж'' и натиск какво да говорят и какво не.Вероятно и заплахи. 3.Има и куп престъпления на длъжносни лица и институции.И ако имахме прокурори?4.Тези мишоци вече надминаха Б.Б по престъпления.По брой и в абсолютна сума

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи