Мохамед ал Бухайти от йеменските хути пред бТВ: Вместо да ни нападат, САЩ и Британия трябваше да притиснат Израел да спре масовото унищожение в Газа

Мохамед ал Бухайти от йеменските хути пред бТВ: Вместо да ни нападат, САЩ и Британия трябваше да притиснат Израел да спре масовото унищожение в Газа

Автор: Светослав Иванов, "120 минути" Следвайте "Гласове" в Телеграм

Движението хути се ражда в северната част на Йемен, където повечето хора следват "зайдизъм" - разклонение на шиитския ислям. В общи линии те вярват, че халифатът след смъртта на пророка Мохамед, се полага на синовете на дъщеря му - Фатима. Зайдитските имами се борят за контрол над региона от векове.

През 1918 г. е първото държавно образувание, което съществува до 1962 година. Тогава избухва гражданска война, която води до раждането на Йемен. В следващите десетилетия северните райони, населени с шиити, изостават икономически от останалата част на Йемен, населена със сунити.

Така през 1980 година се ражда движението "Вярващата младеж", която постепенно застава в противовес на правителството в столицата Сана. През 2014 г. хутите слизат от север и завземат столицата на Йемен. С подкрепата на Иран установяват контрол върху западната част на страната. Това е причината година по-късно Саудитска Арабия да започне военни удари, при които загиват над 20 000 души.

След прекратяването на огъня през април 2022 г., Йемен се радва на сравнително спокойствие. Списание "Икономист" коментира, че до преди няколко месеца се смяташе, че въпреки непрестанните закани към САЩ и Израел, хутите не разполагат с необходимото въоръжение, за да са реална заплаха в региона. Докато в края на 2023 г., бойци на групировката не започна атаки срещу кораби, преминаващи през Баб ел Мандеб на Червено море, тясна ивица, която свързва по вода Азия и Африка и е най-прекият път от Европа към Южна и Югоизточна Азия.

През ноември хутите отвлякоха търговския кораб Galaxy Leader с двама българи на борда. Капитанът на кораба и първият помощник-капитан все още са в плен, а корабът им беше превърнат в туристическа атракция. През седмицата САЩ и Великобритания започнаха нанасянето на ограничени военни удари по цели в Йемен.

Ексклузивно в „Роуминг“ от Йемен за първи път в България – говори Мохамед ал Бухайти, един от лидерите на движението хути.

Интервю на Светослав Иванов:

- На арабски Баб ел Мандеб означава Портата на плача. Не се ли страхувате, че с действията си и това, че предизвикахте американски и британски удари, вашето движение може да бъде унищожено, а Йемен да пострада за десетилетия напред?

- В името на Аллах, всемогъщия и всемилостивия, нашата операция срещу израелците и забраната ни техни кораби да минават през Баб ел Мандеб е етичен акт, за да спрат масовото унищожение на невинните в Газа. Не ни е страх от техния отговор, особено след като водихме война срещу 17 държави, сред тях САЩ, Великобритания, които нападаха Йемен, цели девет години. Излязохме от тази война победители. Не с нашата военна сила, а със силата на Аллах.

- За какво се борят хутите в момента?

- Нашата цел са само плаващите кораби на Израел. Не да ги потопим или превземаме, a само да им забраним да използват Баб ел Мандеб и да променим маршрута им, за да се увеличат разходите на израелците. Ползваме я като натиск, за да спре масовото избиване на палестинците в Газа. С нападението на Съединените щати и Великобритания ние сме длъжни, наша цел да бъде и всичко, свързано с тях.

- Как бихте описали вашата представа как трябва да се управлява една държава?

- Нашето виждане е ясно. Ние сме за свободен Йемен, за свободни решения, но проблемът, който се появи е, че няколко йеменски политически фракции, подпомагани от Америка и Англия, както и от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, предизвикаха нападението срещу Йемен. Обаче сега те промениха позициите си, осъзнавайки, че народът не е съгласен с тях. Атаките от страна на Америка и Великобритания накара народа ни да се обедини и да поиска връщането на суверенитета и свободата на Йемен.

- Обвинявани сте, че блокирате глобалния морски трафик. Вие атакувате кораби. Не е ли това нарушение на международните закони?

- Това не е вярно. Ние само и единствено нападаме израелските кораби или кораби, свързани с Израел. Това е истината и американците го знаят. Ако допуснем някаква грешка, сме готови да понесем отговорност, без никакъв натиск от външни сили. Да не забравяме, че Америка иска да изкриви истината и да събере повече врагове срещу Йемен.

- Каква е стратегията ви в момента - ще се отбранявате срещу ударите или ще продължите с атаките срещу кораби?

- Америка и Британия обявиха война срещу Йемен. Ние сме длъжни да се защитаваме. Затова всички американски и британски военни единици ще бъдат наша цел. Ние няма да обявим кои са точно, ще разберете, след като бъдат ударени. Това е правото на отговор на Йемен срещу Америка и Британия. Нямаме балистични ракети, които да минават континентите и да ударят американците в Америка, затова сме длъжни да ударим американски и британски цели, които можем да достигнем.

- Заплашихте, че в обсега на вашите ракети са петролните и газови съоръжения на Саудитка Арабия и Обединените арабски емирства. Наистина ли искате да застрашите доставките на петрол по света?

- Това беше предупреждение за Саудитска Арабия и ОАЕ, ако подкрепят Америка и Британия в атаките срещу Йемен. Ако това стане, наистина сме длъжни да го направим. Още повече, че Саудитска Арабия и ОАЕ, заедно с Америка и Британия, унищожаваха всякаква структура в продължение на девет години в Йемен. Надяваме се Саудитска Арабия и ОАЕ да не застанат заедно с Британия и Америка в нападението срещу Йемен.

- Как бихте описали връзката с Иран? И как бихте отговорили на твърденията, че сте иранско прокси?

- Тези обвинения не са верни. Целта им е да скрият истината. Америка и Британия, както и Израел, правят масови убийства и унищожават палестинския народ, а палестинците са араби. Те не са иранци, а са араби. Ако тези масови убийства се случваха в Иран, щяхме да помагаме на иранците и да се грижим за тях, но сега помагаме на палестинците. Целта на американците е с тези обвинения да променят общественото мнение по основния въпрос. Въпросът не е кой ни финансира с оръжия, въпросът не е кой помага на Америка или Англия, въпросът не е откъде Израел взима оръжия - главният въпрос е, че Израел извършва масово унищожение срещу палестинския народ. Това е ясно на всички. Ние трябва или да помагаме, за да спре това унищожение, или да подкрепим тези варвари. Йемен днес се опитва да спре масово унищожение, а Америка и Британия се опитват да подкрепят масовото убийство на палестинците. Въпросът, който трябва да бъде зададен на целия свят, особено на управляващите в света, както и всичките политически партии – вие заставате ли зад масовите убийства или сте на страната на невинните хора? Този въпрос трябва да бъде зададен, а не въпросът откъде взимаш оръжие, кой застава зад теб и те финансира с оръжия. Ако следваме тези въпроси, ще забравим основния въпрос, ще забравим за етичния акт.

- Ако Израел спре или намали интензитета на военните удари в Газа ще престанете ли да атакувате кораби?

- Разбира се. Ако Израел спре да убива децата на Газа и спре обсадата, ние ще спрем всякакви военни и невоенни действия спрямо корабите. САЩ и Великобритания трябваше да притиснат Израел да спре масовото унищожение на децата в Газа и да позволят влизането на помощите от лекарства и храна, вместо да нападат Йемен. Нашите действия са етичен акт и целят мир по света.

- Корабът, който пленихте през ноември - "Galaxy Leader". Знаете ли, че капитанът и помощник капитанът са българи? Какво се случва с тях и останалите членове на екипажа? 

- Йеменските сили се отнасят добре с пленения екипаж. Има снимани клипове, които доказват това, а пленените са много добре. Искаме да успокоим близките им, че те са добре. Ние като йеменци имаме към тях много добро отношение и се държим с тях като с гости. Разбира се, ще бъдат освободени в момента, в който се реши казуса.

- Казвайки, че са "много добре", бихте ли ни споделили къде се намират, как минава един техен ден, имат ли достъп до медицинска грижа, могат ли да се обадят на своите семейства? 

- Аз не знам къде се намират, но с тях се държат много добре, в луксозни условия. Затова искам да успокоим всички. За това дали имат контакт с роднините – не знам дали им позволяват, или не, но потвърждавам, че контактът с близките е право на пленените. Аз ще се свържа с тях, за да разбера цялата информация и да потвърдя, че ползват правото си да се свържат със семействата си. Не се държим с тях като с обвиняеми. Те просто са имали лошия късмет, да бъдат на израелски кораб, който не се подчини на заповед на йеменските военни да не преминава през Баб ел Мандеб.

- Аз искам да ви призова и да използвам това интервю, което в момента се гледа от милиони хора в България, да се грижите добре за тях, да ги освободите възможно най-скоро, така както България в миналото се е грижела за хиляди йеменски студенти, които са били в нашата страна.

- Потвърждавам пред всички, че отношението към тях е много добро. Както и обещавам да предам вашите думи на нашите управляващи. Отново повтарям, че нашата цел не е нито да потапяме корабите, нито да ги задържим. Нашата цел е да променим курса им. За съжаление част от екипажите на тези кораби не се подчиняват на йеменските военни заповеди да не ползват Червено море за плаване – това е тяхната грешка. Грешката на американците и британците е, че карат тези кораби да минават през Баб ел Мандеб, макар да знаят за рисковете.

- Ако нещата ескалират, колко далеч са способни да стигнат хутите?

- Искам да кажа пред всички - нашата война не е срещу народите на Америка и Британия, а срещу ционистите, които управляват Вашингтон и Лондон. Те са причина за много трагедии по целия свят, особено по нашите земи - арабските и мюсюлманските. Отново казваме, че нашата война е етичен акт. Ние не сме нападали никого. Те ни нападнаха през 2015 година, когато от Вашингтон обявиха атаката срещу Йемен. Направиха го от Вашингтон, а не от Рияд или Абу Даби. Направиха го на английски език, а не на арабски. Затова ние ще продължим да се защитаваме и ще продължим да помагаме на всички нападнати по света. Каквато раса, гражданство или религия да имат. И последно – топката е на терена на Америка и Англия. Те могат да спрат войната, да натиснат израелците да спрат масовите убийства и унищожение в Газа и да спрат обсадата, за да могат да влязат храна и лекарства за децата.

- Благодаря ви за този разговор.

- Благодаря ви, ние ще продължим комуникацията и аз ще гледам да предам вашите думи на управляващите. Тези пленени ние не ги смятаме за виновни, а ги приемаме като гости. Ще предам вашите думи за отношението на българския народ и властите към йеменските студенти в миналото. Може би ще открием линия за комуникация между нашите и вашите управляващи.

Източник:бТВ

 

 

Още от Интервюта

Коментари

 • ?????

  14 Яну 2024 19:30ч.

  Няма лошо. Само да напомня че хилядите йеменски студенти в България по онова време бяха от Южен Йемен(Аден) където са сунити и тогава бяха просъветски. А хутите(хусите) са в Северен Йемен(Сана) които тогава бяха проамерикански. Но на Светослав Иванов му е простено да не го знае. Попрочел е нещо тук там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  16 Яну 2024 19:04ч.

  Професора министър виждайки армия с модерно въоръжение и смелост да напада най-силните на Планетата, да отиде да се хвърли в река Йордан !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Постоянно се говори, че Иран снабдява с оръжие хутите

  14 Яну 2024 19:51ч.

  Странно е, но е факт: Хутите разполагат с балистични ракети с обсег над хиляда километра. Иран няма такива ракети. Хутите сами са си ги направили или са модифицирали чужди ракети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • american "liberator", сиреч освобождение по мутренски

  14 Яну 2024 20:01ч.

  Ние така си знаем, така си я караме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  14 Яну 2024 20:11ч.

  Те даже не са и шиити, но исторически се било сложило да се причисляват към шиитите. Секта някаква като исмаилитите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  14 Яну 2024 20:39ч.

  Да. Те са така да се каже шиитска секта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  14 Яну 2024 20:19ч.

  Както каза един много ерудиран човек - „В Червено море играта е на много високо ниво.„ Кой стои зад хутите не знам, но заигравката е за една от колоните на Старият свят - Суецкият канал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  14 Яну 2024 20:43ч.

  Много добра статия . https://ria.ru/20240114/preimuschestvo-1921212509.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „ Кой стои зад хутите не знам"

  14 Яну 2024 21:15ч.

  В геополитиката, когато не е ясно "кой", първото предположение трябва да за един мъглив остров.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  14 Яну 2024 21:21ч.

  В Иран бритите са само отчасти. Не напълно. Черните чалмии и Иранската революция е дело на Ватикана и френчите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На острова бритите са само параван,

  14 Яну 2024 21:44ч.

  други карат влака. На някого му трябва голямо разбъркване на картите. Кой ли ще да е той?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  14 Яну 2024 21:58ч.

  Хабсбурги и Сакс Кобурги?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  15 Яну 2024 6:43ч.

  На Алиска тоже навсякъде и се привижда "британска ръка".Кога аз съм станал англофил тя сигурно се е кефела на фестивала Ален мак.:) Англия е като един достолепен обеднял аростократ.Сложил стария феак, но идеално изгладен и почистен и държащ чаша бренди в ръка и опитващ се така да тича по пистата с глобалните сили.... :) Хутите са прокси на Иран а Иран е нещо, кат прокси на Москва и Пекин. Южен Йемен беше английски до 1967г, когато руснаците го гепиха. Нормално е съплеменника на Ванчето да не ги знае сий работи.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кое е нормално, ненормалнико?

  15 Яну 2024 9:23ч.

  Модераторе, много бързо триеш важни и даже съдбоносни постове, а рекламните ги държиш с часове. Помисли и за собствената си кожа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  15 Яну 2024 9:33ч.

  ЗИПчи, ние с теб се знаем, и ти ме коментираш само когато по своят сецифичен маниер искаш да ти се обясни. Тук обаче четивниматено. Никъде не пиша че революционен Иран и проксито им хутите са продукт на англичаните. По скоро хутите са са продукт на иранското крило на Дийп стейт. И както писах, маневрите в Червено море са на много по високо глобално ниво. Това не ти е Украйна, или Израел. Макар че се стъи на тях, за да се стигне до тук. Прочетете историята на Суецкият канал, кога и от КОЙ е строен. И как са разпределени акциите, и ще можете да си обясните много от събитията които са произтекли от неговото откриване, до сега. Защото контролът върху Канала, това е глобална власт. Тук мога да сложа намигващ емотикон. Винаги съм се чудила, защо царското семейство след Референдума в България за монархия или република, отива в Египет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Англофил = лайномозъчен

  15 Яну 2024 13:11ч.

  Но какво може да се очаква ат човек, дето се е изкарал луд, за да не ходи войник!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  15 Яну 2024 18:28ч.

  кой е този аристократ, Сунак ли? а това да защитаваш страна, която е искала да заличи България от картата не е нормално

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SOS

  15 Яну 2024 8:08ч.

  И откъде накъде сащ и англия бомбят хутите, при положение че корабите се отклоняват само и то само тези за Израел, другите си пътуват нормално, значи ония могат да си "защитават" Израел, а хути и други не могат да защитават палестинците, кои са те да бомбят независими народи, цял свят гледа и никой не ги спира, това ако не е безхаберност, ама утре на всеки може да се случи него да бомбят, не е добре да се оставят сащ и запада да си правят каквото искат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  15 Яну 2024 12:47ч.

  Ти пък какво си заплакал. Китай имат база отсреща, ама и протест даже не мецват. Значи е изгодно на Китай. Айде успокой се

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крадецът на ярмулки

  15 Яну 2024 13:01ч.

  ЗИПче, прашясалият ти обеднял аристократ дължи пари. с много голяма Лихва. И ще прави каквото му наредят. Пазител на Простеритета или бренди си нанайсо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  15 Яну 2024 18:24ч.

  как ще го притискат като Израел е британско творение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  15 Яну 2024 19:30ч.

  Как британско творение!? Англия винаги е била против съществуването на Израел. Палестина е била подмандатна територия на Англия (колония) след ПСВ, разпадането на Османската империя и делбата на БИ между Франция и Англия. Декрларацията на Балфур дава право на Ротшилд да направи „Дом на евреите„ в Палестина, но не и държава на територията на Палестина. Държавата Израел е дело на Сталин и Труман след ВСВ, по причина, че сефардските евреи, трепаха ашкеназките евреи през ВСВ. Израел е държава на ашкеназите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи