Министър Хинков обмислял оставка заради кадрови решения на премиера Денков. Депутат от ПП го насърчи да я подава

Министър Хинков обмислял оставка заради кадрови решения на премиера Денков. Депутат от ПП го насърчи да я подава

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Здравният министър Христо Хинков обяви, че е имал дилема дали да си подаде оставката веднага или да продължи да работи въпреки несъгласие с кадрови решения на премиера Николай Денков относно екипа му в Министерството на здравеопазването. На този етап е решил да продължи, но срещу работата му вече има сериозно напрежение, включително сред мнозинството, което го излъчи - "Продължаваме промяната"-"Демократична България" (ПП-ДБ).

Недоволството срещу Хинков в средите на двете формации назрява в продължение на седмици, но последната му телевизионна изява отпуши явна съпротива срещу него. Критиките към работата на Хинков са свързани с контрола над държавните болници и реформата в болничната сфера, негови спорни назначения, както и конфронтирането му с неговия заместник проф. Илко Гетов в областта на лекарствената политика.

Дилемата на Хинков

В интервю пред Люба Кулезич по "Евроком" Хинков беше провокиран да коментира дали назначението на единия му заместник проф. Илко Гетов му е било натрапено. Поводът беше предходно участие на бившия здравен министър Илко Семерджиев, който твърди, че на Хинков му се бъркат в екипа без той да може да се противопостави. Според Семерджиев Гетов е "дясна ръка" на бившия министър Асена Сербезова, която пък той обвинява в обслужване на интереси на "фарма мафията".

По повод тези твърдения Хинков потвърди, че "Илко Гетов е назначение на премиера и аз нямам много големи лостове и възможности да влияя върху това“. Здравният министър уточни, че това е част от формулата на властта – премиерът да има думата за назначения на зам.-министри. Хинков обаче не скри и разочарованието си от махането на другия му заместник – Бойко Пенков, който бил един от двамата, избрани от самия него.

"Дилемата ми е дали аз трябва да си подам оставката веднага или да продължа да се боря в тази ситуация. Аз реших да продължа да се боря с решенията на правителството в лицето на премиера, който е взел това решение“, каза Хинков.

"Премиерът има право да взима своите решения и аз трябва да реша за сабе си дали ще се съобразявам с тези решения или ще си подам оставката. Аз съм решил да остана дотогава, докогато нещата са допустими за мен. Има граници, които могат да се спазят. Ако не се спазят, аз също ще си подам оставката", каза Хинков. Той уточни, че границата е хората, които в момента работят с него, да не бъдат сменяни, ако има такива намерения.

За премиера Денков Хинков каза, че продължава да работи с него, защото запазва здравия си разум в тази "психопатна среда, в която ние всички работим". "И аз искам това правителство да успее, защото това е шанс за България", допълни Хинков.

Относно коментара на Семерджиев по адрес на проф. Сербезова, Хинков заяви: "Проф. Сербезова очевидно е в тази цялата игра с реекспорта и нейните обяснения по медиите, че тя е променила формулата в СЕСПА (бел.ред за недостига на лекарства) съгласно закона, са несъстоятелни защото тя е можела да промени закона".

"Приятелски огън"

Думите на Хинков предизвикаха реакция от страна на депутата от "Продължаваме промяната" (ПП) Васил Пандов, който коментира в профила си във Фейсбук, че "когато един министър има дилема дали споделя политиката на министър-председателя, който го е предложил за този пост, има само един достоен ход - да си подаде оставката".

Пандов остро критикува работата на министър Хинков: "За съжаление ще остане загубеното ценно време за реформи на българското здравеопазване. През последните месеци запомнихме министър Хинков със скандали относно предложения проект на методика за изработване на нова здравна карта, която предвижда драматично увеличение на броя на леглата, с което целим България не просто да бъде първа в Европа по брой легла на глава от населението, но и да постави своебразен рекорд. Липса на каквито и да е действия за контрол върху публичните държавни болници, за които ежедневно има публикации. Създаде се обществен съвет по строителството на детската болница, от който никой не е доволен (но за сметка на това тихомълком беше сменен изпълнителният директор на компанията за строителство на детската болница с неясни мотиви, вероятно за да се назначи "наша" кандидатура). Не видяхме действия за подобряване на профилактиката и превенцията, което е най-важната част от програмата за управление в сектор "здравеопазване". Не е ясно каква ще е реформата на болничната помощ".

Той също така упрекна Хинков за това, че е навлязъл в проблематиката на недостига на лекарствени продукти, без да е задълбочено подготвен по темата и се опитва да прехвърли липсата си на визия в тази област на единствения специалист в екипа му - проф. Илко Гетов, и на предходния министър проф. Сербезова.

"Като става въпрос за екипа му, той назначи в политическия си кабинет и като директор на дирекция лица, за които има подадени сигнали в прокуратурата за сериозни финансови злоупотреби в голяма болница", посочва той. 

Пандов критикува Хинков и за това, че не са предприети стъпки за промяна в областта, в която министърът е специалист - психичното здраве на нацията. "Преди седмица отново се посочиха в Народното събрание срамните доклади и изявления на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа, но не разбрахме какво конкретно ще бъде направено в скоро време за пациентите, освен че има стратегия за психично здраве. Не видяхме одит на системата на спешната помощ и много други заложени в програмата за управление въпроси", коментира той.

"Мисля, че отговорът на дилемата на министър Хинков не е труден. Когато кажеш толкова силни думи, трябва да си готов да действаш. В противен случай, или не знаеш защо си казал това, или го правиш единствено, за да дестабилизираш правителството, като "се бориш с решенията му", заявява Пандов.

По-късно зад позицията на Пандов публично застана и съветникът на премиера Николай Денков по здравните въпроси д-р Петър Грибнев.

Критики и от гражданския сектор за детската болница

Последваха критики към Хинков и относно смяната на директорката на инвестиционната компания за детската болница от страна на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница". Оттам съобщиха, че са били наясно с намеренията на Хинков да смени Елена Пенева, като мотивът на министърът е бил, че "тя бави работата".

Общественият съвет за изграждането на болницата е предложил Пенева да представи доклад за свършеното и да бъде изслушана на следващото заседание в присъствието на министъра.

"Членовете на съвета споделяме мнението, че в нейно лице администрацията, натоварена със създаването на Национална детска болница, намери професионално ръководство, познаване и осъзнат стремеж към прилагане на добрите практики при управление на големи публични проекти, и диалогичност със заинтересованите страни. Новината, че проф. Пенева е била отстранена "по спешност“ само два дни по-късно – без да ѝ бъде дадена възможност да защити свършеното под нейно ръководство – повдига сериозни съмнения в мотивацията зад тази смяна", казаха от инициативата. 

Източник: mediapool.bg

 

 

Коментари

 • GeorgeV

  29 Sep 2023 20:48ч.

  Въпросният Васил Пандов е последният, който може да критикува или поучава професор Хинков! Цялото му потекло е от юристи, угоднически обслужващи моментната власт; парламентарната група на ПП се оказа подходящо сборище за рода му (справка: Росица Василова Пандова, депутат от същата парламентарна група.)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В периода от януари до август 2022 г. е началник на кабинета на министъра на здравеопазването, също и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса.[3]

  30 Sep 2023 7:39ч.

  От 2002 г. е адвокат в Софийската адвокатска колегия, управляващ съдружник в адвокатска къща „Рила консулт“.[1] В периода от 2003 до 2009 г. е адвокат на Българския лекарски съюз, а от 2007 до 2021 г. е адвокат на Българския фармацевтичен съюз.[2]

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да идва девети септември

  30 Sep 2023 8:53ч.

  Нужда от съществуване на Министерство на здравеопазването няма. В системата са останали едни частни мъгливи структури, които цоцат бюджета. За тях обслужването на пациенти е досада и анахронизъм. Идва време, като едно време, бабите от квартала ще викаме с бакъра да израждат булките-родилки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  02 Окт 2023 19:43ч.

  Г-н Хинков , борете се , защитавайте Вашите виждания за здравеопазването. Не им се плашете на всичи, които са против Вас . Ние , народът сме с Вас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи