Мая Василева: Някои от Ковид ограниченията в Австралия напомнят за комунизма в България

Мая Василева: Някои от Ковид ограниченията в Австралия напомнят за комунизма в България
"С тези QR-кодове те знаят почти всичко за теб, къде си, какво правиш… да не си спомняме за Джордж Оруел. Виждам положителното, колко е добре, че ги има тия кодове, защото ще спасят някого от заразяване, но виждам и риска. Ако не се използват умно, промените могат да се обърнат срещу хората." От година и половина едно българско семейство не може да се прибере в Австралия, където живее от 11 години, заради строгите мерки, въведени след пандемията от Ковид-19. С Мая Василева се срещнахме и разговаряхме в Гърция.

Мая Василева е родена във Варна. Завършила е Английската гимназия там. После българска и английска филологии в СУ "Св. Климент Охридски". Има магистратура по бизнес администрация в Оксфорд. Прави корпоративна мениджмънт кариера в Европа и Австралия. Специалист по невро-развитийно образование. В последните години се специализира в когнитивната невронаука и образованието в полза на децата.  Преди седем години въвежда в България специализирана австралийска методика за ранно детско развитие. 

 

- От колко време живеете в Австралия?

 

- От 2010-а, значи от 11 години.

 

- А откога не сте били там?

 

- От януари миналата година.

 

- Защо се виждаме в Гърция, а вие не можете да се приберете в Австралия от януари миналата година?

 

- Въпреки че имаме австралийски паспорт и сме поданици на държавата, за да можем да се качим на самолет и да се приберем, трябва да получим разрешение от правителството, да получим т. нар. квота.

 

- Какво означава това?

 

- Миналия март, когато пандемията започна да се разраства, Австралия взе решение да затвори границите си. Никой не може да напусне страната без разрешение от правителството, същото важи и за влизане в държавата. Трябва да имаш ясно обозначима причина, да им представиш доказателства, които те да приемат, защото често дават отказ за доказателства, които ние приемаме за нормални. Всъщност не можеш нито да излизаш, нито да влизаш в държавата, ако правителството не каже ОК.

 

- А това, че живеете там и сте австралийски граждани…

 

- Няма никакво значение. Стотици хиляди австралийски граждани в момента са извън държавата от толкова месеци. Има доста групи хора по света, които са и в тежко положение. Ние сме щастливци, че сме българи и имаме жилища и дейност в България и разделяме времето си между двете държави и не сме на улицата. Но тези хора, които са били на почивка или без доходи, какво правят? Изключително сериозен проблем, който ескалира при появата на щама Делта на Ковид-19. Когато започнаха първите случаи в Индия, Австралия обяви, за мен в противоречие с всякакви права, свободи и закони, че всички прибиращи се от Индия рискуват глоба и до пет години затвор.

 

- Затвор, за това че се прибират в родината си?

 

- Затвор, че се прибират от Индия в държавата си, което беше страшно. И всъщност това беше първият случай от миналия март, когато видях, че световни медии реагираха, че това решение на австралийските власти не е много справедливо.

 

- Чак сега реагираха? А има и доста фрапиращи случаи в Австралия, за които ще ви помоля да разкажете!

 

- Става въпрос за дъщеря ми и зет ми, които миналата година април месец решиха да напуснат Австралия и да се преместят в Англия. Решението им беше взето много преди Ковид-19. Преди Австралия ние живяхме в Англия и те решиха да се върнат там. Всичко бяха си организирали, дадоха и предизвестия за напускане на работа. И двамата работеха в най-старата австралийска банка – на 200 години, което за страната е много дълга история. Напуснаха работа, продадоха жилището си и всъщност искаха да изкарат в България лятото и да се установят в Лондон. Но дойде пандемията. Подадоха си документите по каналния ред, за да получат разрешение да напуснат държавата като обясниха всички тези факти. Получиха отказ. Беше им казано, че нямат достатъчно доказателства, за да могат да напуснат Австралия. Действието се развива през април миналата година.

 

- И как се разреши въпросът?

 

- Въпросът се разреши с назначаването на дъщеря ми на работа в семейния бизнес. Това вече се видя достатъчно доказателство за властите и им разрешиха да напуснат страната.

 

А наши приятели, които имат семеен хотел в Баня, Карловско, естествено всяка година идват да си нагледат бизнеса, пускат документи миналата година май по същата процедура и получават отказ. Изискват от тях допълнителна информация за бизнеса им – защо, как, при положение, че те имат български паспорти.

 

Общото взето на никого от нас не би му минало през ума, че нещо такова може да се случи, защото ние сме от поколението, което помни предишното време, знаем как се излизаше в чужбина, как се искаха разрешения. Сегашната ситуация напомня едно към едно за онези времена.

 

- За първи път ми направи впечатление, че има нещо странно в Австралия, по време на мач от "Аустрелиън оупън", когато прекъснаха играта и помолиха зрителите да напуснат, защото било станало 12 часа. Стори ми се особено, но не подозирах, че има чак такива фрапиращи неща. Кога започнаха мерките? От началото на пандемията ли?

 

- Март миналата година. Уважавам избора на всяка държава да решава как да действа в такива извънредни ситуации. Естествено е всяка страна да се грижи за собствените си граждани. Дотук всичко е чудесно. Заключваш границите, за да опазиш населението. Добре, можем да видим логиката, но да влизаш в такива детайли и формализми, да изискваш информация, която няма нужда да събираш, това ми е трудно вече да го свържа с пандемията.

 

- А има ли много болни в Австралия и оправдани ли са тези драконовски мерки?

 

- Имаха много малко случаи, а в същото време изживяха доста тежък период. В щата Виктория миналата година имаше 200 дни в локдаун. Все пак трябва да кажа, че австралийското правителство много сериозно субсидира фирмите и хората, загубили работата си. Процедурите са изключително бързи, изключително лесни. Затова заслужават похвали. Но хората изживяха тежки 200 дни на стрес. Имаха стриктни вечерни часове… Сега отново са в локдаун. Тези карантини, които въведоха, са и много скъпи. Всеки, влязъл в Австралия, трябва да плати 3000 долара за карантинирането си.

 

- Къде се карантинират хората?

 

- На определени от тях места. Даже сега така влезе Делта вариантът. Някой от обслужващия персонал се е заразил. И сега, даже и днес има протести. Хората започват да се чувстват зле. Ваксинационното темпо също беше доста бавно в началото

 

- Защо?

 

- До много скоро нямаха никакви ваксини и заложиха на производство на "Астра Зенека". Чак сега започнаха да осигуряват и "Пфайзер". Влизат по 1 млн. ваксини на седмица. Страната е слабо населена, около 25 милиона, така че имат капацитета да наваксат във ваксинирането. Но целият този хаос… Ето днес властите казват възрастните хора да се ваксинират само с "Астра Зенека", младите с "Пфайзер". Но, знаете, целият свят гръмна заради проблемите с английската ваксина и какво да мислят хората?!

 

От една страна са нещата, които разбираме, но от друга се стига до много големи крайности.

 

- Стряскащи неща разказвате…

 

- Постоянно се правят тестове, QR-кодове, с които се чекваш, когато отидеш на ресторант, например. Във всеки момент се знае къде е населението. Отидеш в кафенето, чекваш се с кода, дори да няма локдаун. Ако развиеш Ковид, проверяват кода и виждат, че си бил в това кафе и виждат с кого си бил и карат всички да се тестват, което е добре. Тестовете са безплатни.

 

Хората се умориха от изолацията. Това е основното. В Европа ние сме изключително привилегировани, защото може да се пътува с кола, да си със семейството си, ако си ваксиниран, рестрикциите съвсем намаляват. Ето ние имаме хубава лятна ваканция, докато там не могат да мръднат никъде. От щат в щат невинаги е разрешено пътуването, извън държавата да не говорим. Това се отразява зле на психичното здраве на хората.

 

Нещо смешно – в началото, гледайки ситуацията в Англия и Австралия се възгордях, че в България има тоалетна хартия.

 

- Това ми напомня 90-а година…

 

- И аз това разказвах на дъщеря ни: “Когато ти се роди, ние тоя филм го играехме”. В супермаркети щандовете с тоалетна хартия бяха празни в Австралия. И в Англия беше така.

 

- Въпреки локдауните и пълната изолация, там са пропуснати случаи?

 

- Няма как. Ако наистина искаха да се заключат, това трябваше да е много по-масово. Австралия има огромна територия, в средната, пустинна част има бази. Карантинирайте ги там, а не в Сидни. Шофьорът, който ги транспортира от летището, довечера ще си отиде вкъщи… Ако искаш локдаун, направи го пълен. Там, за разлика от Европа, има свободна площ. Избраха тази стратегия, но можеше да бъде по-ефективно прилагането ѝ.

 

- А вие ваксинирахте ли се?

 

- Да.

 

- Какво мислите за тази противоречива информация за ваксините, за това което се случи с "Астра Зенека"?

 

- Моето лично мнение е, че ваксините са ни донесли много ползи и нямам проблем с тях, но не давам никога съвет или мнение на познати и близки по темата. Всеки да реши за себе си. Разбира се, тази ваксина много бързо се създаде, но пък дълго време е била в разработка, защото коронавирусът не е от вчера. Аз много тежко изкарах свинския грип преди години, който е пак тип коронавирус. В пъти по-тежко от Ковид. Но си сложихме ваксина, защото мислим, че това е отговорното поведение спрямо останалите.

 

Това, което се случи с "Астра Зенека", според мен, ще го четат един ден в учебниците по мениджмънт, в главите за търговска война. Защото, като четох преди месец данни: при 35 млн. поставени дози в Англия, имаха 50 смъртни случая след усложнения с тромби. За тези хора, които са загубили живост си, ме боли сърцето, това е трагедия, но от друга страна разумът ми казва: сравни едното и другото като риск и ползи. Милиони на едната везна и петдесет на другата. И ако нещо ми липсваше в тази ситуация, това е ясното и аргументирано вадене на факти, за да си създадем аргументирано мнение. Към момента всичко се дава на парче и е противоречиво. Ако например изнесат статистики:  "Астра Зенека" направи производство такова и такова, поставиха се толкова ваксини в тази държава, за съжаление – толкова смъртни случаи, тогава щяхме да имаме пълна картина.

 

- Всъщност и "Астра Зенека" е доста по-евтина от конкурентните ваксини.

 

- Абсолютно. Няма как да не започнем да си задаваме тези гатанки, защото за първи път, откакто съществува икономическата наука, държавите и бюджетите ще платят толкова сериозно натоварени и непредвидени разходи и това се отнася за всчки бюджети. Няма пощадена държава.

 

Пандемии винаги е имало. Когато започна тази миналата година и минахме онлайн, получих възможност да комуникирам много по-често  с много учени от различни държави. Нали животът се пренесе онлайн. Всички графики, които занимаващите се с пандемични изследвания показваха, бяха красноречиви. Пандемиите и по-скоро вероятността от тях са част от нашия живот и циклите са много кратки. Така че ние трябва да сме подготвени, вирусите са част от живота, те мутират, както много други неща, които правим с природата. Как реагираме на тях обаче е нашата отговорност. Тук трябва всички да си направим изводите на лично и на бизнес, и на всякакво ниво, че не можем да продължим да живеем и работим, както беше досега. Вероятно е тази пандемия да се проточи. Това ще ни накара да преосмислим практиките си, да се адаптираме. Например мотивирането, създаването на усещане за нормалност и устойчивост  заемат 90% от работата ми с моя екип, защото всички са в стрес и с мисъл: „о, ужас! ще дойде още един локдаун“. Ще дойде и ще дойде още един, и ще дойде нещо друго, но ако сме максимално рационални и действащи, тогава нещата ще се случват една идея по- добре.

 

- А мислите ли, че има свръхреакция по отношение на тази пандемия?

 

- Имаше периоди, в които си мислех, че се преекспонира случващото се. Но вирусът е много особен, върти из човешкото тяло. Аз не работя в тази област, но общувам с учени и те са озадачени. Не е просто поредният вирус. Но от друга страна, животът продължава и трябва да продължи.

 

- Имате ли усещане, че започва и политически да се манипулира този вирус?  Щом се върнахме в спомените си преди 1989 г. и правим паралели със свободния свят, очевидно нещо не е наред.

 

- Тук се лутам и аз. От една страна си казвам – "не изпадай чак в такива съмнения", но от друга, ме жегва под лъжичката, защото наистина напомня за тогава. Дежа вю е малко ситуацията. Рисково е. Рисково е според мен, не заради самата пандемия, а заради времето, в което се случва. Времето на BIG DATA е факт. Тази консолидация на данни, това което се знае, това, което се събира, за което ние не сме дали съгласие и най-вече какво се прави с тези данни … GDPR (регламент на ЕС за защита на личните данни) добре, че го приеха, но той не покрива всичко. Така че, ако мен нещо ме притеснява какво ще се случи с моите лични свободи, то идва от това, че има много сериозни технологични възможности за създаване на модели и машинно учене за въздействие на човешкото поведение. Вече всичко е въпрос на баланс, да не стане така, че да обърнем каруцата.

 

- Т.е. те се събират и през ваксинация и през такива локдауни…

 

- С тези QR-кодове те знаят почти всичко за теб, къде си, какво правиш… да не си спомняме за Джордж Оруел. Виждам положителното, колко е добре, че ги има тия кодове, защото ще спасят някого от заразяване, но виждам и риска. Ако не се използват умно, промените могат да се обърнат срещу хората.

 

- И кога се надявате, че може да се приберете у дома?

 

- Надяваме се да е около януари догодина, защото ако ваксините на "Пфайзер" влизат по 1 млн. на седмица, имаме надежда, че тогава ще е по-свободно и ще можем да се върнем.

 

- Какви причини се смятат за уважителни, за да можеш да се прибереш в Австралия?

 

- Сега не ти искат уважителна причина за прибиране, а ти определят датата. На наши приятели майка им от миналата година е в София по две причини. Няколко пъти ѝ сменят датите за прибиране. Тя си е взела самолетен билет, но при смяната на датите от авиокомпаниите не уважават билета ѝ и трябва да се купува нов. Проблемът е двоен – веднъж те ти казват кога можеш да се прибереш, но ти сменят и датат понякога, а ти вече може и да не си в състояние да реагираш, защото с намалените полети цените на билети достигнаха много сериозни висоти :).

 

- Ако имам близък човек на смъртно легло, например?

 

- Може и да имате късмет да ви пуснат, но е тото. Стараят се, сега да не ги хуля незаслужено, но минава време.

 

- Най-много ме порази въведеното наказание, ако се прибираш от Индия в Австралия – 5 години затвор!!! Независимо дали си заразен или не?

 

- Да. Шок! Това, мисля, че е най-неадекватната мярка, въведена от някое правителство по време на тази пандемия.

 

 

Свързани текстове: Ковид-19 - уморените австралийци се чувстват като затворници

-----------

"Гласове" припомня:

„Глоба или затвор грозят австралийски граждани, които са били в тежко засегнатата от коронавирус Индия през последните две седмици и са се върнали у дома, съобщи в началото на май ДПА.

Здравният министър Грег Хънт обяви, че всеки, който се опитва да се противопостави на новите правила, е заплашен от глоба до 66 600 австралийски долара (над 51 800 щатски долара), 5 години затвор или и двете.

Около 9 000 австралийци в Индия са регистрирани като желаещи да се върнат в родината си, сред които 650 са определени като "уязвими".

Австралийският финансов министър Джош Фриденберг отхвърли обвиненията, че е "безотговорно" австралийците да останат блокирани в Индия, когато в тази страна има недостиг на кислород, необходим за лечението на коронавируса. Той увери, че се действа според медицинските препоръки.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Дежа вю е малко ситуацията

  26 Юли 2021 0:06ч.

  Не е дежа вю. Винаги е била такава. Просто никой не си е отварял очите и ума за истината. Радвам се, че почвате да проглеждате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  26 Юли 2021 0:08ч.

  Какво да се очаква от държава създадена от каторжници!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Omega

  26 Юли 2021 2:05ч.

  Svobodno dvijenie na hora, stoki i kapitali. Ha-ha

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Австралия, както Канада и Нова Зеландия, UK

  26 Юли 2021 8:41ч.

  са част от т. н. Common Wealth и са в "пилотен проект" на НСР... Аз престанах да се интересувам от живота им след съобщението, че миналата година, по времето на локдауна им, мениджерът на един ресторант от веригата МакДоналдс беше съобщил в полицията, че някакъв клиент е поръчал цели 9 сандвича, и вероятно има "струпване" в къщата му... Полицията мигом го беше проследила - и наистина, имали са градинско парти с близки от семейството - разтуриха им партито, глобиха всички присъстващи и арестуваха домакина... Свобода на придвижване на стоки и хора... Добре, че Борисов се втурна отново в борбата за демокрацията у нас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Great Resign (Голямото напускане на работа)

  26 Юли 2021 8:51ч.

  След толкова време в локдаун, и след като все повече хора се адаптираха да работят от вкъщи, при което няма нужда да се грижиш за специално облекло за работа, да пътуваш в трафика, да се чудиш кой да се погрижи за детето ти ако се забавяш - 53 % от мъжете и над 60% от жените при соц. проучване (в САЩ) са отговорили, че мислят да напуснат работа, ако започнат да ги принуждават да се върнат в офиса... Освен всичко друго - от близостта на кухнята до работното бюро, човек си променя размерите и на много от тях се налага да търсят / купуват нови дрехи за работа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  26 Юли 2021 9:06ч.

  Една от истините за коронавируса, която няма да ви съобщят пряко, е, че болестта засяга силно мобилните (непрекъснато миткащи) граждани. Под сурдинка лекарите говорят, че най-лесно се прихваща болестта в хотел, ресторант, дискотека, басейн, чрез ски-екипировка под наем и др.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жална им майка

  26 Юли 2021 9:34ч.

  Меркте по ковида все повече минават на заден план, на преден излиза фашизмът: Австралия с ударен отряд за лов на анти-локдаун протестиращи - https://pogled.info/svetoven/evropa/avstraliya-s-udaren-otryad-za-lov-na-anti-lokdaun-protestirashti.132291

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОТКРОВЕНИЕ ГЛАВА 13

  26 Юли 2021 10:58ч.

  16 И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им; 17 за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • " Но си сложихме ваксина, защото мислим, че това е отговорното поведение спрямо останалите. "

  26 Юли 2021 11:52ч.

  Да, ама не!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един от Мелбърн

  26 Юли 2021 11:55ч.

  Няколко коментара по статията: 1. Случката описана за глобите за идващите в Астралия от Индия не е точно така. Когато там се появи нивият вариант на Ковид делта, властите в Австралия временно спряха полетите от там. Тогава гяволетата от Индия решиха да направят това, като летяха до Доха и от там за Австралия. За да предотвратят това, австралийците обявиха тази глоба или затвор за провинилите се. Не се чу някой да е голбен или заключен. 2. В момемнта можеш да се прибереш в Астралия, проблема е, че бройките на пристигащите е намалена до 3050 на седмица и цените на билетите скокнаха и са почти двойни и дори тройни. Относно QR кодовете, проблема не е кой зае какъв. Голяма работа, че някой ще знае, че си ходил до супермаркета . Целта на тези кодове е , да те предупредят и да отидеш да си направиш тест, ако там където си бил по това време е имало заразен от Ковид. Какво лошо има в това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коровиеф

  26 Юли 2021 11:56ч.

  Как умело разделиха популацията , просто брилянтно изпълнение. Като по учебник. Както винаги отговорността си е лична. Който поддаде на натиска и е страхлив и глупав си плаща със живота. Който устои на лудостите на нср - живее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митака

  26 Юли 2021 12:28ч.

  Maя, ти си интелигентна жена и би трябвало да знаеш, че QR кодовете, не помагат кой знае колко някой да е следен. Достатъчно е да си носиш телефона и всичко се знае, стига това да е целта. Когато плащаш с карта в магазина, също се отчита, нали така. Примери има още много. Та за какъв Джордж Оруел за какви пет лева ще си говорим. хайде малко почсериозно :).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един от Мелбърн

  26 Юли 2021 13:10ч.

  Наблюдател, неможеш така да наричаш хората. Само толкова ли можеш? Жалко за теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да спрем ковид-фашизма!

  26 Юли 2021 13:19ч.

  Прекалявате с триенето, и не само конкретно към Наблюдателя! Тук се пускат интересни линкове към алтернативни мнения, които казионните медии никога няма да посмеят да предложат. Защо ги триете, от какво ви е страх?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един от Мелбърн

  26 Юли 2021 13:37ч.

  До “ Седи си в Мелбърн” Добре дошъл и ти тук, стига да си кадърен и да си намериш работа. Австралия има нужда от кадърни хора. Гарантирам ти, че няма да станеш на плужек, а ще си доволен от живота и спокоен Човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • австралийското правителство много сериозно субсидира фирмите и хората, загубили работата си.

  26 Юли 2021 14:08ч.

  Сега остава да им въведат и UBI (Universal Basic Income), който се получава в някои страни независимо дали получаващият го работи или не, за което ратуват някои постоянни гости в предаването на Любица Кулезич... Чух ги поне 3 пъти до сега... По-ленивите се отпускат и нищо не правят - зяпат TV по цял ден, или висят в Интернета... Говори се, че опитите във Финландия и други скандинавски държави са били успешни... Само че никой не отчита истинските последици от такива $$. На младите им плащат да се моткат по цяло лято, вместо да търсят да работят... Трудолюбивите намират какво да правят - рисуват и продават картините си онлайн.... Целта е ленивите да отпаднат от т.н. гражданско общество, поради самоизолация и затъпяване, а също и да им 'бръкнат здравето'... в буквалния смисъл на понятието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил до "Един от Мелбърн на 26.07.2021 в 11:55"

  26 Юли 2021 14:19ч.

  Премахването на демокрацията и замяната ѝ с диктатура се случва благодарение на конформисти като теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лекар

  26 Юли 2021 14:23ч.

  Отговорността на всеки е лична. Тези истерични реклами на ваксата водят само до погнуса. Ясно е , че всичко около ковида е постановка на у.роди. Целта също е ясна- непотребните да се ликвидират. А непотребните според "шефовете" са около 80%. Яко чистене ще пада. Който е нормален ще устои , другите не са интересни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  26 Юли 2021 14:40ч.

  само в брацката РФ е добре с демокрацијата, свободите и коронавируса, умират “само“ по над 750 човека на ден от коронавируса. На запад е кофти, не отивајте там, стојте си по селата и чакајте штатите и ЕС да се разпаднат:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  26 Юли 2021 14:48ч.

  нЕкои нашенци се възхиштават на китајците-колко бързо решавали проблема с вируса (а не като на запад), имали там всичко за борба с вируса(а не като на запад), а когато трјабва да се пројави самодисциплина или поне да се разсъждава по-отговорно за условијата на живот и ограниченијата от новата обстановка, изведнъж им става тежко и непоносимо. А как мислите е половението с ограниченијата в Китај? Така е в живота, идва с положителни и отрицателни нешта, нјама само хубави и пријатни моменти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • таксиджия под прикритие

  26 Юли 2021 15:16ч.

  Коронавирусът и провокирането на опасен Стокхолмски синдром у ваксиниращите се - https://cont.ws/@emathion/2046591

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Верно? Какво лошо има в това? на 26.07.2021 в 11:55

  26 Юли 2021 15:19ч.

  "Голяма работа, че някой ще знае, че си ходил до супермаркета." Голяма работа, че някой ще знае с кого спи жена ти... и т.н....ИТН... Голяма работа, че ще ти осакатят децата... и т.н.... Голяма работа, че ви умъртвяват тихо и кротко в австралийската кошара. Е, и ние не сме за завиждане - тук се строи нова кланица за европейските овци. Но, какво лошо има в това? Беее! Лош е само комунизмът, който не се състоя. Сатанизмът е прекрасен геноцид на човешкия (овчия) род - на всеки 100 души от 8 милиарда ще бъдат оставени само по 6 чипирани овци за забавление на шепата свръх добри и свръх богати избраници на дявола. Така е записал самият дявол на Georgia Guidestones Monument на 8 съвременни и на 4 древни езика още през 1979 г.; открит през 1980 г.: Поддържай човешката раса до не повече от 500 милиона, в баланс с природата. (Неговата природа - неговата сатанинска собственост - за поддръжка от оставените живи, но яко чипирани овци.) Изречението в скопките, срамежливо е премълчано. Другото е издълбано в гранита на Georgia Guidestones Monument. https://en.wikipedia.org/wiki/Georgia_Guidestones

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Голяма работа, че някой ще знае, че си ходил до супермаркета."

  26 Юли 2021 15:22ч.

  "Голяма работа, че някой ще знае, че си ходил до супермаркета." Голяма работа, че някой ще знае с кого спи жена ти... и т.н....ИТН... Голяма работа, че ще ти осакатят децата... и т.н.... Голяма работа, че ви умъртвяват тихо и кротко в австралийската кошара. Е, и ние не сме за завиждане - тук се строи нова кланица за европейските овци. Но, какво лошо има в това? Беее! Лош е само комунизмът, който не се състоя. Сатанизмът е прекрасен геноцид на човешкия (овчия) род - на всеки 100 души от 8 милиарда ще бъдат оставени само по 6 чипирани овци за забавление на шепата свръх добри и свръх богати избраници на дявола. Така е записал самият дявол на Georgia Guidestones Monument на 8 съвременни и на 4 древни езика още през 1979 г.; открит през 1980 г.: Поддържай човешката раса до не повече от 500 милиона, в баланс с природата. (Неговата природа - неговата сатанинска собственост - за поддръжка от оставените живи, но яко чипирани овци.) Изречението в скобките, срамежливо е премълчано. Другото е издълбано в гранита на Georgia Guidestones Monument. https://en.wikipedia.org/wiki/Georgia_Guidestones

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тито

  26 Юли 2021 17:40ч.

  Тук в България ограничения нямаме, добре дошли са всички бългаски емигранти! Очакваме ви...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ники

  26 Юли 2021 18:44ч.

  Тази жена ще се радвам да я пуснат да замине за концлагера за който толкова мечтае.Тези хора не виждат ли в какво се превръща прехваления им запад и англосаксонските страни.Тези хора виждат и не могат да осмислят видяното,а се мислят,че са умни и интелегентни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  26 Юли 2021 23:13ч.

  Австралија-36 умрели на 1 млн население от вируса, БГ-2630 умрели на 1 млн население от вируса. Обаче другарите задунајци “знајат“ как са нештата и с вируса, и с всичко. Не прост народ, ами мнооого прост народ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 26.07.2021 в 21:46

  26 Юли 2021 23:23ч.

  Както е добре известно концлагерите са "изобретени" именно от британците ! Първите концлагери са британски и в тях са държани бури в Южна Африка, след Англо-бурската война. Имат традиции в тия работи...Хитлер е късен техен ученик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Omega

  27 Юли 2021 4:19ч.

  Sirreneto se narichashe EU, svobodno dvijenie na hora, stoki i kapitali, NATO, Evroatlanticheski tsennosti. A kogato otgriznahme parchentse ot nego I kapana shtrakna.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  27 Юли 2021 8:59ч.

  Вярно е, че в Австралия мерките са несъразмерно строги спрямо броя на заразените, ако се сравни с България. Но у нас определени медии използват това, както и протестите тук и там на Запад с цел политически внушения. А за един Китай например не пишат нищо. Китай, където заваряваха металните врати на жилищните блокове и забраняваха движението в заразените области. Да сте видяли тук нещо за задължителната ваксинация на категории работещи в Русия? Не. Но репортажи за секретното ваксиниране на Путин или как засекретената му дъщеря изпробвала ваксината върху себе си, да.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар на 27.07.2021 в 08:59

  27 Юли 2021 9:34ч.

  Четем го из руските медии и виждаме, как гражданското общество в Русия недоволства. Тоест, тия внушенийца, че руските медии не давали обективна информация, си го заврете някъде. Не е трудно да се провери. А и пандемията, която пуснаха, не е руска омацана работа, а както винаги, западна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  27 Юли 2021 12:01ч.

  Трудно е да си дадеш сметка, че си направил грешен избор, който е завлякъл живота ти в търсене на измамно щастие. По-лесно е да си даваш вид, че още вярваш в измамното щастие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грую

  27 Юли 2021 12:57ч.

  Затова и не останах в Австралия навремето, и досега не съжалявам. Полицейска държава и това е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Финансист

  27 Юли 2021 13:20ч.

  Правителството било подпомагало...нима?! А тези напечатани пари кой и кога ще ги връща? Живущите там да се замислят: вдигане на данъците с години наред, рецесия като тази през '80-те, социално разслоение и инфлация. Австралийският долар надолу. Туризъм дори не слагам в уравнението. А онези с минните компании все по-добре. Мислете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От Австралия

  27 Юли 2021 14:48ч.

  Само ще допълня, че преди правителството да направи задължителната хотелска карантина платена за пристигащите Австралийски граждани, имаше период, в който държавата апелираше всички граждани да се приберат тук. Тогава за няколко месеца разходът за карантина беше поет от правителството. Имаше няколко центъра, някои доста луксозни туристически дестинации, до където пристигащите бяха превозвани, настанявани и изхранване за 2 седмици. Разбира се, това безкрайно не може да продължи. Даже полети се организираха за някои хора, останали в други държави, от където вече нямаше регулярни полети. Питам се, защо тогава не се прибрахте?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mitaka

  30 Юли 2021 13:06ч.

  Незнам какво е отговорно но аз вече чакам якото мрене на ваксарите, от другата година кът навлезат 5Г телефоните ще се наслаждавам как падат като торби с картофи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Johnny

  01 Авг 2021 22:50ч.

  Корабът потъва и май няма да пуснат хората да се спасяват. Тази държава според мен отдавна е имала наченки на концлагер, едва ли всичко се е развило за година. На когото му харесва, да си действа там. Рано или късно ще доведат всички до просешка тояга.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Johnny

  01 Авг 2021 22:52ч.

  Пък и в книгата на Оруел действието се развива в Океания... Съвпадение?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пърт Австралия

  11 Авг 2021 8:45ч.

  Много правилно коректно за написали преди мен имаше призив да се пребирът , около година правителството плащаше за карантината на хотелите определени за целта. Майче не е хубаво да се лъже , когато и както ти е удобно. Затова драпаш да се върнеш пак в Австралия, като не ти харесват тоталитарните мерки, ето България е близо до Гърция прибери се при мамини да си си у дома. Недей да страдаш стига мъки, но като си свикнала на лесно ... гроздето е кисело. Най-старата банка дава ли най-големите заплати, крокодила е по-дълъг отколкото зелен нали така ви учат в Оксфорд. Не сравнявай несравними неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи