Мария Захарова: Не чухме президентът Радев да говори за оскверняването на руски паметници (видео)

Мария Захарова: Не чухме президентът Радев да говори за оскверняването на руски паметници (видео)
"Президентът на България нищо не е казал за оскверняването на руски паметници." Така Мария Захарова, говорителката на руското външно министерство, реагира на молба да коментира предизвиканата от думите ѝ дискусия в България за това кой е спасил българските евреи по време на Втората световна война.

 

 

На редовния си брифинг говорителят на руското външно министерство отговори на въпрос за ситуацията с осквернения паметник на Съветската армия в София. "Това, което виждаме, показа, че има опити целият разговор да бъде пренасочен от реална оценка към историческата част. Нея нека я коментират историците. Ние казваме, че е необходимо уважение към паметта на хората, дали живота си не за завоюването, а за освобождаването на други страни от фашизма", коментира тя.

 

"Ние планомерно засягаме проблематиката с паметниците. Виждаме, че това, което се случва с паметниците на героите от Втората световна война, освободили Европа и по-специално България от фашизма, е, че те биват подлагани на нападения. Но, за съжаление, не виждаме адекватна реакция от страна на държавата. Става дума за неподвеждане на тези деяния под административна или наказателна отговорност", каза Захарова.Тя допълни, че в руското външно минисерство са видели разгорялата се полемика в българските медии. И попита на висок глас: "Защо, когато молим да бъдат защитени нашите паметници - по време на преговори, в двустранни контакти - не ни чуват?". Пълния текст на изявлението вижте във видеозаписа, след 1:16:00 ч.

 Захарова завърши коментара си с думите, че "нямаме намерение да започваме дискусии на исторически теми, само искаме да бъдем чути и паметниците да бъдат поддържани в необходимото състояние, а тези, които ги оскверняват, да бъдат открити и наказани". И посъветва всички да прочетат мнението на Михаил Мягков - научния директор на Руското военно-историческо общество.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Традиции

  09 Ное 2017 18:12ч.

  Нямаме намерение да водим исторически дискусии с България, няма и да се извиним. Никога не сме го правили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В. Николова

  09 Ное 2017 18:40ч.

  С дебили не можеш да водиш дискусия . Те са твърде жалки във националистическите си комплекси, избиващи си ги на по малки от тях съседи . Русия е голяма и само може да махне с ръка на досадната муха Те така скачаха и за това че азбуката идва от македонските земи . Не, бе ...за тях сичко това е Булгария

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • pun

  09 Ное 2017 18:50ч.

  абе по добре да се вярва на рускини без цици, отколкото на плешиви български историци с цици. истината е, че ние не изпращаме нашите евреи в немските концентрационни лагери, а ги вкарваме в български концентрационни лагери. като преди това сме отнели и цялото им имущество. и се питам дали българските евреи не са освободени от българските концентрационни лагери когато червената армия достига до дунава. и даже го минава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тотална шизофрения

  09 Ное 2017 19:13ч.

  То вие го имате това позитивно историческо наследство със спасяването на евреите в БГ, ама днес достойни ли сте за него? Достойни ли са политиците ни, които само повтарят мантрите на номенклатурата от САЩ, НАТО и ЕС, въпреки че доказано ни водят към пропаст?! Достойни ли са гражданите, които като стадо овце се оставят да ги водят на заколение стожерите на измислената им и мнима атлантическа демокрация? Отговорът е: не сте достойни, защото не смеете да се противопоставите! Тогава ще мълчите, историческата ви причастност към онези героични събития е нулева, щом днес героизмът ви го няма никъкъв, днес само се съгласявате, днес даже не се сещате, че търговците от храма трябва да бъдат изгонени. И първо в самите вас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В. Николова

  09 Ное 2017 19:15ч.

  Пак ви манипулират, пак ви използват медиите и повечето гърмят бушона на заглавието ...Някой направи ли си труда да вникне във цялата статия и корена на проблема . Той е омаскаряването на паметника . Защо ? Кой ? Как стана така... ? Отбранявайте се врага ..Русия ще ви нападне

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До В.Н.

  09 Ное 2017 19:28ч.

  Ако имаш срам, засрами се, затова което тук публикуваш в техен адрес. Русия обединява 183 нации и народности с различно вероизповедание и е световна сила със своя държава и свой суверинитет, с които не търгува! Ако я караш като Митре пред Мао: ние, 2 000 000 макета ке ги тепаме, но кой ке ги копа тия 600 000 000 китайци, язък ти за фишеците оти другото сама не разбираш. Удовлетворявай хормоналните другояче и не се илагай като Митрето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • перестройката в Америка почна ли?

  09 Ное 2017 20:11ч.

  До В.Н. на 09.11.2017 в 19:41, що говориш глупости бе, анонимнико! Съветите водят война с Вермахта, докато всичко останало на Запад от съветските граници е марионетно подчинено на Райха, в един своеобразен тогавашен ЕС и не е изтласквано и мачкано от немските танкови клинове, нито разкъсвано от настъпващата в дълбочина пехота и артилерия. Една задача са имали народите им в условита на липса на военни действия, за да си опазят съвестта - да се съпротивляват с партизански действия или граждански неподчинения спрямо расистките изстъпления на окупаторите. В същото време на Източния фронт се е леела кръв на милиони, през лятото и есента на 1941 г. фронтът се е измествал на Изток средно с 20 км на денонощие. Кого по-напред да спасяваш - евреи ли или собственото си население, инфраструктура, територия? Правиш нескопосани опити да съпоставяш несъпоставими неща! И тия евреи са ги избивали в току-що завладяваните съветски територии пак хитлеристите и техните местни поддръжници, например в Прибалтика и бандеровска Украйна, не ги е избивала Червената армия. Напротив, мнозина червеноармейци са били съветски евреи, които са оцелели в битките по фронтовете и са успели да стигнат победоносно до Берлин. Въпросът, който може да бъде поставен в контекста на казаното от Мария Захарова, е принципен: можеше ли тогавашното ЕС - и то главно в лицето на марионетните си правителства, каквото бе и българското - да извърши поне този важен и скромен подвиг - да спаси своите евреи, - ако не би била така нужната окриленост от великите победи на Червената армия на Източния фронт, които в последна сметка смазаха военната машина на Вермахта и освободиха народите на Европа и света от тогавашното издание на "обединена Европа" - ЕСес-овщината на Третия райх?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В. Николова

  09 Ное 2017 20:36ч.

  Аз няма да коментирам отправените към мен въпроси . Под нивото ми е , с грубияни не се занимавам . Стоя с моите си инициали и с моята си позиция . Никога няма да нападам хора заради мнението им дори и да обратно на моето . Мисля че съм била достатъчно пряма за да се разбере , че съм от хората които четат зад заглавията . Харесвам Русия , харесвам и част от западната идеология за правата на човека , харесвам и малка частица от сащ ..мисля че съм демократ . Не харесвам крайностите ...неолиберализма , всичко противоречащо на традиционните ценности ...и не харесвам , срам ме е от политиката на България в днешния ден . Ако трябва да заключа ...90 процента обичам и одобрявам Русия и по 5 Европа и САЩ . Мисля да не пиша повече тук ,Обидена съм , не останах разбрана .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  09 Ное 2017 20:57ч.

  Дълбоко съм убеден, че руското правителство не реагира просто заради оцапания паметник и българските евреи, а цели дестабилизация на България с тези повтарящи се изказвания. Разчита се на широката подкрепа за Русия у нас и така да се осъществи натиск върху външната ни политика. Ние сме слабото звено. За пример - Турция свали руски самолет, турци убиха пилота му, по-късно застреляха и посланика. А отношенията с Турция процъфтяват, до степен да и предложат най-съвременните си оръжейни системи. Империите се движат единствено от интересите си, не от чувства, още по-малко любов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нона Г.

  10 Ное 2017 2:36ч.

  Вече прочетохме Мягков, и вече разбрахме, че Марийка обърка историите на България и Румъния. Простено й е-не е възможно човек да познава на сто процента историята и на собствената си страна. Но историкът наистина направи провокативен коментар, с много големи неистини. И за мен няма съмнение, че неговото писание бе помощ от приятел за Марийка. Иначе я грозеше уволнение или друго наказание. Но за паметниците е права - не можем вечно да се правим, че няма проблем. Само едно не разбрах - този паметник руснаците със собствени пари ли са издигнали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  10 Ное 2017 9:29ч.

  Ами то паметникът не е руски. Можеше да каже съветски, не само руснаци са воювали. Но и съветски не е, български е. Руски е Докторският паметник, Руски паметник също. А паметникът на Царя Освободител например е български. Та иначе справедливото възмущение от хроничния вандализъм потъва в националистичните манипулации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • душмани на юдоинтерна

  10 Ное 2017 10:10ч.

  Руси и българи сме един пранарод. Говорим почти един и същ език, еднаква ни е азбуката и вярата. Руснаци са ни освободили от 500-годишно турско робство. Айде да не се делим изкуствено и за конюнктурни цели. Тръгнали да ни делят паметниците, аман от психопати... Първото нещо на юдократите и техните верни слуги е да разделят. Посеят ли между хора и народи вражда, тогава вече лесно ги ЯХВАт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Душманина на юдоинтерна”,

  10 Ное 2017 11:01ч.

  спорът не беше ли кой е спасил евреите, а не кой има заслугите за избиването им? Мноооого са ни ценни фашистките ти разсъждения за българоруската дружба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истина

  10 Ное 2017 11:27ч.

  Паметниците на руските война от Втората световна война във всички европейски градове са в отлично състояние- в това число Берлин-малко зад Бранденбургската врата, във Виена и пр., а като отидете да гледате представление в "Мулен Руж" в Париж, ще слезете от метрото на станция Сталинград. За съжаление този път Захарова е права - ревнахме на висок глас за историята, ама и дума не обелихме за извършителите, които периодично оскверняват паметника. И ние ревем срещу сърби и македонци, когато рушат нашите паметници там, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  10 Ное 2017 12:08ч.

  Захарова НЕ Е ПРАВА, защото вместо да се концентрира върху поредното седесарско цапотене и гербаджийско нехайство, омаловажи едно от малкото неща от Втората световна война, с които се гордеем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  10 Ное 2017 13:48ч.

  А докато се препираме тук: http://podtepeto.com/pod-nozha/svastiki-vrhu-alosha-vednaga-sled-60-godishninata-na-monumenta/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  10 Ное 2017 18:49ч.

  Май, форумът под тази статия е като оня лаФ : " На гол тумбак, чифте пищови ! " А иначе, прав е професорът от Пловдив ! Относно дебилите, които са събирателен образ , като при Бай Ганьо на Алеко К. !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  10 Ное 2017 18:52ч.

  Re : observer на 10.11.2017 в 13:48 Лика-прилика ! С некадърния и като поет и като кмет и като политик, " слънчоглед " ! Дето вика на синдрома 15-15 / или колко то беше / Божа работа, че станал депутат. Отврат !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Обсервер

  11 Ное 2017 23:58ч.

  ///Дълбоко съм убеден, че руското правителство не реагира просто заради оцапания паметник и българските евреи, а цели дестабилизация на България/// Дълбоко съм убеден че на Русия не и пука за България. Цел да дестабилизира Българие? Това само за смях. Това е ... истински обсервер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  13 Ное 2017 14:43ч.

  observer на 09.11.2017 в 20:57 - винаги с голям кеф чета лъжите ти. Чиста, неразредена хуцпа, направо от чешмата. Не бе, знам, че не си евреин, просто ти се възхищавам. Та да караме едно по едно: "Турция свали руски самолет, турци убиха пилота му" - на 17.02.2016 година насред мегдана в Анкара бе взривен служебен автобус. Загинаха намиращите се в автобуса 22 пилоти от турските ВВС, шофьора и още 4 военни и 2 граждански лица. Ранени бяха 61 души. Всички мераклии за лесна слава (кюрдите, Ал Каида, Ан Нусра и ИДИЛ) отрекоха причастност, защото усетиха с г(ценурирано)ът си, че тука си играят големите момчета и освен цигански шамар няма какво да спечелят. За посланика пострада голямото синче, по доста гнусен начин, лично на мен не ми допада. Накъсо - Темнейшият се отплати на султан Ердоган за всички провокации по единствено разбираемия за муслиманите начин - с груба и неотвратима сила. Та да си дойдем на думата - Русия е напълно наясно кой стои зад оскверняването на руските паметници. Само да ти припомня думите на Ото фон Бисмарк: "Руснаците бавно впрягат, но после карат бързо". Беня Нетаняху вече го разбра (дето се напиняше, че Израел имал иляда атомни бомби и щял да си отиде, гръмко тръшвайки вратата, на което му беше кротко казано, че от илядата ще излетят пет, а до целта може да стигне една. В замяна на което Обетованата земя ще стане стъкловидна пустиня), а дали чичко Сорос ще го разбере е проблем за синчето му, дето се кани да наследи отвореното многоточие. Цунки, прочее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  13 Ное 2017 15:03ч.

  "observer на 10.11.2017 в 12:08 Захарова НЕ Е ПРАВА, защото вместо да се концентрира върху поредното седесарско цапотене и гербаджийско нехайство," Обичам наглостта във всичките й проявления. Като изключим СДС, начело с еврейчетата Фифи и Ваньо, като изключим и гръп, организиран и ръководен от истинските българи Емил Кало и Циля Карагьозова, остават партиите на Пръмова и Нинова. За Нинова не ми се и мисли. observer, ти сигурен ли си, че не си евреин?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  14 Ное 2017 11:11ч.

  Фашистки разсъждения като тези на Мую смъкват нивото на форума до това на Блиц. Едва ли случайно се старае толкова, сигурен съм, че изпълнява поръчка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  26 Ное 2017 11:30ч.

  Пустата му история, как всяко правителство е сложило ръка на науката и я употребява в своя полза. Няма да говорим за история, само защото може да се окаже, че не можем да поддържаме информационното затъмнение повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи