Македонски медии: "Ковачевски посреща Петков със съкратен химн"

Македонски медии: "Ковачевски посреща Петков със съкратен химн"
След посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие македонски медии дискутират изпълнението на химните на двете страни при посрещането му, като отбелязват, че българският химн е изпълняван 1,25 минути, а македонският - 52 секунди. Обществеността реагира днес бурно, че българският премиер е посрещнат в Скопие с инструментална версия на македонския химн, от който пък е изсвирена само една строфа, пише "Вечер".

Снимка: МС

 

Посещението на българската правителствена делегация начело с премиерa Кирил Петков в Скопие вчера е водеща тема на онлайн издания в Република Северна Македония. Сред акцентите, които извеждат македонските медии от вчерашните разговори на Петков с колегата му Димитър Ковачевски, са това, че България приема използването на краткото име Северна Македония, както и планът да се реализира за два месеца самолетна връзка между София и Скопие.

 

Премахването на темата за краткото име Северна Македония от масата на преговорите чрез такова съгласувано и приятелско отношение от двете страни за мен е първата голяма стъпка в новата глава на отношенията ни, посочи Ковачевки, цитиран от в. "Курир".

 

"Вести" посочва, че според македонския вицепремиер по европейските въпроси Боян Маричич, е успех това, че България ще използва краткото име на страната и че това е жест на добра воля.

 

По темата за разговорите между двамата премиери "Денешен весник" извежда в заглавие "Петков: Оттук нататък добросъседството ще се измерва не само с политически изявления, но и с конкретни стъпки, след два месеца ще има авиовръзка София-Скопие".

 

Много се радвам, че можем да кажем, че оттук нататък добросъседството ще се измерва с реални цели и постигнати резултати, заявява Петков, цитиран от изданието.

 

"Нова Македония" информира за срещата на Петков с лидера на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети под заглавие "Ахмети: Нищо лошо няма да стане, ако включим българското малцинство в конституцията".

 

Думите на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски "Вместо блокади са необходими мостове, открити отношения и взаимно уважение" са изведени като акцент от разговорите му с Кирил Петков.

 

"Нова Македония" отделя внимание също така на мнението на бившия министър по европейските въпроси на Германия Михаел Рот, който приветства срещата на Кирил Петков и Димитър Ковачевски в съобщение в Туитър, като същевременно призовава България да признае македонското малцинство.

 

"Денешен весник" пък публикува пост във Фейсбук на бившия македонски премиер Никола Груевски, в който пита "как така новият премиер на България Кирил Петков твърди, че в България няма македонско малцинство".

 

Изданието "Република" помества коментар, в който посочва, че посещението на Кирил Петков не е донесло "нищо в отношенията между двете страни. Македония все още е възпрепятствана от ветото и преговорите с ЕС сега изглеждат още по-далеч".

 

Петков не даде отговор на нито един важен въпрос, а по дипломатичен начин се опитваше да ги избегне, прехвърляйки топката към комисията за история или се позоваваше на Договора за добросъседство, пише още "Република".

 

Македонските издания дискутират също така изпълнението на химните на двете страни при посрещането на българския премиер, като отбелязват, че българският химн е изпълняван 1,25 минути, а македонският - 52 секунди.
Обществеността реагира днес бурно, че българският премиер е посрещнат в Скопие с инструментална версия на македонския химн, от който пък е изсвирена само една строфа, пише "Вечер".

 

По същата тема "Денешен весник" пише, че "Ковачевски посреща Петков със съкратен химн" на Република Северна Македония, като военният оркестър е изпълнил само първата част, без частта, "която е проблемна за България, в която се споменават Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански и Крушевска република".

 

 

Коментари

 • Helleborus

  20 Яну 2022 13:47ч.

  Това, че всичките им национални герои, които се споменават в химна им са българи не е проблем за нас, а за тях. Те ще си останат българи и особено, ако се признаят българите за малцинство, тази история ще принадлежи само на България. Когато всичките ти велики личности са българи, а ти се отричаш от този свой произход, кой си ти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СамОил

  21 Яну 2022 0:09ч.

  Докато мокетата се правят на улави, че в Македония няма българи...не трябва да ги пускаме

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  21 Яну 2022 14:24ч.

  От прочетеното се разбира че северомакедонските медии са много по-сдържани от крайно отрицателните наши за посещението. Незнам дали това може да бъде мярка на зрялост, но ако е, то вардарците са крачка пред нас?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха, сега, видиш ли!

  21 Яну 2022 18:05ч.

  Бий ме, обичам те!:) Още колко трябва да ни унижат или още колко трябва да продължаваме да плюем в лицето си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи