Любен Дилов пред “Гласове”: Кабинетът на ПП/ДБ е оферта за отказване

Любен Дилов пред “Гласове”: Кабинетът на ПП/ДБ е оферта за отказване

Автор: Калина Андролова Следвайте "Гласове" в Телеграм

Управляваха 6 месеца, плодовете ще ги берем още 6 години. Трябват ни кредити в размер на около 12 милиарда лева за тази година. Без работещ парламент правителството не може да получи такива пари. Дори не се заяждаме кой е виновен, просто искаме да се организира екип, който да събере парчетата на това, което наричаме държава. Трябва да има някакъв вариант, който да осигури работещ парламент поне шест месеца. Това каза пред "Гласове" депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов. 

Според него битката с Гешев се води на полето на пропагандата и личните нападки, а самата правосъдна реформа е нещо като разместването на мебелите на „Титаник“. С башибозук можеш да спечелиш битката, но не можеш да управляваш завзетата територия. Башибозукът се отдава на грабеж и безобразия. 

За Асен и Кирил, ако бяха по-млади щях да кажа, че проявяват типичните дефицити на хора, чиито постове не са били достатъчно лайквани в детството…

- Г-н Дилов, ГЕРБ ще подкрепи ли кабинета на ПП/ДБ? Как си представяте съвкупният „Аз съм просто Наско“ отново да управлява не само българската култура, но и всички останали сектори?

- Припомням последователността. Когато говорим за общо управление (не за коалиционно), Борисов помоли ПП/ДБ да представят фигури, които да реализират подобна политика. Очакваше се да се представят експерти. Нещо подобно на кабинета „Габровски“, такъв тип хора. Изведнъж ни се представя един изцяло политически кабинет. Въобще не искам да коментирам личности, кой е добър, кой е лош. В този кабинет единствената фигура, която има смисъл да е там, е Асен Василев, за да си оправя поразиите, които сътвори във финансовия сектор. Да се убеди сам в това, какво е причинил. Ние вече дори не се заяждаме кой е виновен за състоянието на държавата. Просто искаме да се организира екип, който може да събере парчетата на това, което наричаме държава. Защото ако не са читавите кметове, които в момента спасяват положението, просто държавата е в разпад. Абсолютен. И това не е някакво драматизиране. Има цели министерства, които изобщо не работят. Липсата на бюджет блокира цели сектори от управлението. Това ще лъсне страхотно съвсем скоро. Спешно трябва да се направи някаква работеща формула. А този кабинет на ПП/ДБ е оферта за отказване! 

За културата… моля ви да не говорим за това! Не е прилично. Там наследството е чудовищно и аз искрено съчувствам на чудесния творец и добър администратор, Найден Тодоров, на какво се е натресъл. Ще трябват поне година още само, за да се върне административния капацитет на министерството към състоянието от 2019-а… По темата роман мога да напиша!

- Как ще коментирате опита за покушение срещу главния прокурор? Ще доведе ли до промени в уж постигнатия консенсус за законодателна промяна по отношение на съдебната реформа.

- На първо място трябва да отбележа, че лекомислено и грозно звучат всички опити да се неглижира станалото. Искрено се надявам това да доведе до изтрезняване на политическите елити и вглеждане в сериозния проблем, който имаме и който се задълбочи с премахването на специализираните съд и прокуратура. Впрочем самите те бяха създадени под европейски натиск и като етап от правосъдната реформа, която е постоянна външна- и вътрешнополитическа мантра по отношение на България. И бяха ефективни. „Бухалки“ ги наричаха онези, които страдаха от увеличените им правомощия и бързо производство. Мен ако питате, най-нереформираната институция е именно съда, а не прокуратурата или следствието, но това е друга тема.

Гешев се превърна в съсредоточие на сблъсък отдавна надхвърлил отношението лично към него. В крайна сметка той бе избран съгласно правилата, които Христо Иванов наложи. По-важното е друго: това, което той говори от две години – реформи за по-бързо производство. Това е основният недъг на правосъдната система, от която страдат най-вече обикновените хора. Играчите и тарикатите имат голяма изгода от мудното производство. Това показва практиката досега. По време на дебатите около премахването на специализираните съд и прокуратура аз не чух нито един аргументиран довод срещу неговите тези. Всяка негова поява в събранието правеше противниците му да изглеждат най-меко казано неубедително. Затова и битката с Гешев се води не за принципи, а основно на полето на пропагандата и личните нападки, а самата правосъдна реформа е нещо като разместването на мебелите на „Титаник“. Изходът е предсказуемо неприятен. Искрено се надявам да има бърза яснота около това покушение – ако има ясни и недвусмислени резултати от разследването, то те могат да обърнат в неочаквано добра посока и целия разговор за съдебна реформа.

- Вие от коя фракция в ГЕРБ сте, от колаборационистите, които са готови на компромис, или от непримиримите ала Делян Добрев, които твърдят, че ПП не трябва повече да се докосват до власт, до бюджет, до финанси и пр.? 

- Две неща изясняват малко вихъра от въпроси, в който ме поставяте. Първо аз не съм фракция на ГЕРБ, а от 27 години представлявам в политиката само и единствено Движение Гергьовден. Но вече познавам доста добре ГЕРБ – не бих казал, че там има фракции, по-скоро като голяма народна партия, там се чуват много и различни гласове. Голямо умение е да управляваш този разностроен хор и да му налагаш обща политика. В това отношение Борисов е учебник. Само един пример ще дам: ще се изненадате, но сред поддръжниците и гласуващите за ГЕРБ има огромен брой откровени русофили, както и много, които симпатизират на Русия, но са против Путин и войната. Самият аз съм от избирателен район – Бургаски – където антируското говорене се приема доста хладно. Местните от години живеят заедно с руснаци, познават ги и не искат да слагат всички под общия знаменател на агресори. Още повече, че виждат как украинските бежанци наемат на преференциални условия летни жилища именно от руснаците. Въпреки че войната е на по-малко от 400 мили, там война няма. Има загриженост, обич и уважение…

И въпреки това избирателите на ГЕРБ подкрепят напълно категоричната позиция на партията по отношение на войната в Украйна, на изпращането на военна помощ, на продължаването на санкциите…

Връщам се към отношението към ПП и ДБ. Позицията ни е съвсем разбираема. Кашата, която забъркаха с 6 месечното си управление и вече 2 годишната президентска република, ДБ и ПП е редно да положат усилия да си я оправят. Това предполага интелигентният избор за общо управление. Подчертавам общо, а не коалиционно. Защото няма как да има коалиция с ПП – една формация, чийто единствен смисъл на съществуването е унищожаването на ГЕРБ. Там няма идеология, няма подредени управленски виждания, няма структури. Това е един башибозук, опълчение, събрано с една единствена цел: да събори „тирана“. После ще видим! Е, видяхме… Управляваха 6 месеца, плодовете ще ги берем още 6 години. И друг път съм казвал – с башибозук можеш да спечелиш битката, но не можеш да охраняваш и управляваш завзетата територия. Башибозукът се отдава на грабеж и безобразия, няма чинопочитание и йерархия, няма дисциплина. 

И последно: каквото и правителство да се състави, то ще зависи от ГЕРБ поради аритметичния факт, че това е най-голямата, най-добре подготвената и най-специализираната парламентарна група. Управленска и законодателна програма е немислима без подкрепата на ГЕРБ. И затова сме изправени пред забавния факт: в преговорите по законодателната и управленската програма ПП/ДБ много бързо постигат консенсус с ГЕРБ, но когато се заговори за състав от експерти, който ще я реализира, те казват: Чудесно. Възприемаме на 100% вашите управленски виждания, сега ако обичате, гласувайте наш политически кабинет (кабинетът „Денков“ е изцяло политически), не предлагайте ваши експерти и не ни се месете повече! Борисов е чудесен, когато трябва да заведе Асен Василев за ръка примерно до премиерския или министерския стол, но много неприемлив, когато иска да предложи експерти в областта на енергетиката и икономиката, например, където управлението на ПП, ДБ, БСП и ИТН претърпя пълно фиаско. 

- Тези разговори между ГЕРБ и ПП/ДБ са един декор за пред избирателите. ГЕРБ дирижират сценария и показват много умело, че ПП/ДБ са неподготвени и затова няма да има подкрепа за тях. Върви ли се към план Б? 

- Сигурно някои ще го прочетат така. Аз съм свидетел на искрени опити да се помогне за съставянето на експертно правителство и работеща антикризисна програма. Експертните съвети на ГЕРБ работят почти денонощно, обсъждат мерки, консултират се с експерти от ЕС, интерполират различни варианти. Напълно отговорно заявявам, че бележките на ГЕРБ по управленската програма са жизнени антикризисни мерки, които в рамките на година ще дадат осезаем резултат. Даже мога да кажа още по-смело: приложени тези мерки след 1 година ще ни осигурят и Шенген, и Еврозоната. Подписвам се под това! Трябва да има правителство! Най-малкото, защото не може да се приеме бюджет в рамките на три процедури от по седем дни, каквато е парламентарната рулетка. Не може да се приеме почти нито един от законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Тоест трябва да има някакъв вариант, който да осигури работещ парламент поне шест месеца. Бойко Борисов търси вариант! Ако не стане с общо управление, което беше най-умният и интелигентният вариант, но както се вижда от кабинета „Денков“, е на път да се провали, то тогава ще се мисли за вариант Б, друго правителство, обаче редовно, което да даде възможност на парламентът да работи. Давам ви пример. Всички оценки сочат, че трябва да се търсят кредити в размер на около 12 милиарда лева за тази година. Без работещ парламент, който да гласува правото на правителството да тегли такъв кредит, то не може да действа. Чисто технологично, то не може да получи пари. 

- Като човек с опит в политиката и същевременно обърнат към словесното изкуство и хумористичния тон в живота, как може да опишете профилите на ръководителите на ПП (Асен и Кирил)? Популисти ли са, аферисти ли са, стажанти ли са, просто нямат опит или изпълняват задачи на външния фактор? Какви са тези хора, които най-вече стават за обекти на Фейсбук–сатиричното-изкуство... и кой ги следва? Как си представяте академик Денков да следва Кирил Петков?

- Мисля, че описах по-горе състоянието на това опълчение, наречено „Продължаваме промяната“. Самото му име се обърна сякаш срещу него: точно тези промени никой не иска да продължат. И понеже цялата им идеология и съществуване са основани единствено на анти-ГЕРБ говоренето, то те имат привърженици в лицето на всички онези, които искаха ГЕРБ да се оттеглят от властта след 9-годишно управление. Самите личности на Кирил и Асен не бих искал да коментирам. Ако бяха по-млади щях да кажа, че проявяват типичните дефицити на хора, чиито постове не са били достатъчно лайквани в детството…

Патологичната им страст да се харесат на всяка цена доведоха до куп анекдотични изказвания и – по-лошото – до ред крайно популистки действия (вдигането на доходите по време на инфлация, например), които са основната причина за моментната икономическа и управленска криза. Ако аз мога да бъда обявен в пристрастие, то техния Тарас Булба – президентът Радев – едва ли може да бъде упрекнат, когато ги нарече „шарлатани“. Забавното е, че думата е подходяща и във френското си значение: измамници, които с улични атракциони продават фалшиви лекарства, афродизиаци и елексири за безсмъртие, увековечени от Молиер в пиесата „Доктор по неволя“.  А в българската народна идиоматика „шарлатан“ е преносно за измамник-продавач на олио. От шарлан/ шарлаган (остар.) -  студено пресовано слънчогледово масло. Трябва да сме горди и с факта, че шарлаганите по нашите земи са по-стари от италианските и френски шарлатани.

- Мъдрите казват, че нямаш врагове, а имаш учители. Тоест трябва да се изменяш към по-висш пилотаж съобразно обстоятелствата. Това Борисов владее перфектно. Тактиката на Борисов може ли да се определи като „победи врага с любов“ или „привличай и унищожавай“?! Борисов рони опонентите си.

- Вече ми е трудно да сметна кои по ред избори печели ГЕРБ. Това би трябвало да говори красноречиво на опонентите му, че фронталните атаки го правят само по-силен, но очевидно противниците нямат желание да се учат. И това не ме изненадва – тяхното съществуване е основано само на противопоставянето на Борисов. Ако него го няма, те ще изчезнат за дни. ГЕРБ управляваха по време на няколко тежки кризи – гръцката икономическа, бежанската, ковид пандемията. Във всяка една от тези ситуации те се обръщаха за подкрепа към цялото общество, включително и към несъгласните с тях. Дайте си сметка, че всички големи кризи през последните 30 години са били преодолени основно с усилията първо на СДС, а после и на ГЕРБ. Не знам на основа на какво  основание ДБ претендират да са вечните реформатори и модернизатори на България, но ако някой доказано може да се справя с кризи, то това са тези две формации. Останалото са приказки. Който иска да учи –  се учи, който не иска… на сила не става. Борисов го казва по по-директен, банкянски начин, но няма да го цитирам, за да не загубим детската аудитория.

- Експертен кабинет издигнат от ГЕРБ ли има шанс за реално управление? 

- Това е очевидното решение. Няма как да се справяме с каквато и да е било криза, ако не преодолеем първо политическия цунг-цванг. Всъщност Борисов говори за експертен кабинет още от 46-тото Обикновено народно събрание. Не само говори, но и го предложи в 48-то. Тогава пет-шест гласа не стигнаха. Но, това ще е трудно решение. Всяко правителство на малцинството е конфронтационно. По-разумно е да се търси широка основа, при която подкрепящите запазват идейните си и структурни различия, но се обединяват около конкретна програма в конкретен хорлизонт. Знаете ли, тъжно се повтаря българската политическа орисия. Когато сме били обединени нямало е външна сила на земята, която да ни събори. Всички лоши дни сме си докарали сами, със собственото си разделение и постоянни крамоли. 

- Христо Иванов съвсем замълча, за сметка на това Кирил и Асен са иззели водещата роля без нула коалиционно съобразяване. Реално коалицията се влачи по техния стил, а техният стил, тяхната компетентност доведоха до спад в електоралната им подкрепа. 

- Първо ще очертая нещо, за което малцина си дават сметка. Всъщност „Да, България“, ДСБ и Зелените си нямат представа в какво участваха по време на 6-месечния кабинет на Кирил Петков. Техните министерства бяха на екологията, на електронното управление и на правосъдната реформа, с която – с еднакъв успех – се занимават вече 20 години. Всички разсипителни действия в областта на икономиката, енергетиката, регионалното развитие, културата, здравеопазването минаха покрай тях като експрес с в нощта. И ако несъстоятелността на партньорите им тогава беше видима само за преките участници в кабинета, след общото явяване на избори, тя е видима за всички. Мълчал Христо Иванов… Ами какво да каже?! Опитва се да остане девствен в условията на групов секс и изгасени лампи. Желая му успех! А можеше да каже нещо много просто и разбираемо, преди третия мандат в миналото народно събрание. Трябваше да каже: Господин президент, дайте мандата на ДСБ, ставам премиер и ще получа подкрепа и от ГЕРБ и ПП. И щеше да я получи. Липсата на това изречение позволи на Радев за трети път да приложи едно и съща хватка на клетата БСП (в борбата се нарича „вътрешна сарма от партер“) 

- Голямата битка между ГЕРБ и ПП/ДБ ще бъде за София, тази битка ще измери накъде ще се движи политическото съотношение на силите. ГЕРБ имат ли сили да извадят силен играч?

- Явно е, че сегашните партньори ПП/ДБ ще се явят обединени на тези избори. Или поне с обща кандидатура за кмет. Те знаят за управлението на града точно толкова, колкото и за управлението на държавата. Изходът ще зависи и от личностите, разбира се, но най-вече от това дали софиянци ще пожелаят държавния експеримент, наречен „промяната“, да се приложи и върху града им. Ще припомня, че по времето на Виденов, Софиянски възприе една политика да направи София колкото се може по-малко зависима от държавната политика. Фандъкова следваше тази философия, въпреки чудесните и отношения с кабинета на Борисов и голямата помощ, която София получаваше. Най-вече за инфраструктурните проекти. В момента градът чудесно може да оцелее и без държавата и го доказа през последните 2 години. Битката на жълтите павета винаги е била срещу жълтопаветниците, фейсбук-публицистите, които от всичко разбират, но са заети да прокламират разбиранията си в социалните мрежи, едно дърво не са посадили и две мекици не са омесили и продали. Ще е интересно, но аз съм оптимист. Градът има страхотни инстикти, доказани вече 30 години след недоразумението Янчулев. Мисля, че и този път ще намери себе си.

- „Възраждане“ непрекъснато нараства, партията се оказва привлекателна, въпреки че непрекъснато казват, че националистическият вот е лимитиран. Възможно ли е съвсем скоро ГЕРБ да трябва да се бори с „Възраждане“, а не с градската десница? И трябва ли да се бори, или трябва да си партнира? 

- Не бих го нарекъл борба. Има спор, има и взаимно уважение, на което съм свидетел от първа линия. „Възраждане“ са много по-култивирана патриотична сила от досегашните опити. Няма евтина реторика срещу роми и евреи, няма глупашки националистически залитания. Разбира се и при тях има синдрома на „несподелената любов с Родината“, или иначе казано – в петък вечер страдат за България, събота сутрин страдат за вода. Но те представляват мисленето и желанията на близо 14-15% от българското население. Не казвам избиратели, казвам население. И това трябва да се уважава. Всъщност аз най-много обичам да споря с техни поддръжници: и за еврото, и за НАТО и за геополитическата съдба на България. Но има едно нещо, което няма как да им се отрече: вярата, че само обединени българите могат да постигнат по-добра съдба. И това не е клише. Това е горчив исторически урок. Като историк Костадин Костадинов доказва досега, че внимателно си учи уроците и избягва грешките на предшествениците си. Войната в Украйна им носи дивидент, но е и голямо изпитание за тях, защото това е същностно разделение на обществото, разделение около ценности, които не търпят полусенки и недоизказаност. Не мисля, че те са заплаха, дори и да станат първа политическа сила.

- Каква е тази просташка риторика, която се настани в парламента, „късопишковщина“ и други такива манолпейковщини, искренмитовщини, яворбожанковщини и пр.? Липсата на културна саморегулация унижава институцията парламент. 

- Имаше едно време едно определение за социалистически реализъм: „възхвала на управляващата класа на достъпен за нея език“. Просто някои колеги си разменят реплики на език достъпен и разбираем за тях. Ако се наричат „девиантни“, например, най-вероятно няма да разберат смисъла на казаното. Винаги съм се пазил от „влюбване“ в идеи, които обясняват изцяло света, но психо-сексуалните класификации на Фройд биха могли да оправдаят речника на някои депутати, които очевидно не са излезли от аналния и фалистичния стадий на развитието си, независимо от биологическата си възраст. Но аз не бих се нахвърлял с ярост на Събранието. Знаете ли, българските парламенти са изключително представителни. При 7 млн. население, 240 депутата доста точно представляват всички прояви на голямата народна душа, а голямата народна душа често е доминирана от раблезиански шеги и възторзи, ръководена е от „долницата“ по Бахтин, възторгва се от това, че някой е пръднал в киното преди да угасят лампите, или пък, че попът по Задушница изял цялата баница. Може да се опитваме да я превъзпитаваме, но трябва на първо място да я обичаме, каквато е. Защото всички от там произхождаме. 

- Къде бяхте в първите дни на това Народно събрание? И кое е това, което може да е по-важно от политическата криза у нас в момента?! 

- Ооо, много неща са по-важни. Здравето, любовта, световния мир… Но аз специално закъснях по чисто логистични причини. А и не мисля, че изтървах нещо особено. Първите дни на всеки парламент са доста неприятни. Изборният тестостерон е още висок, декламират се основно пропагандни клишета и декларации, а разумът се е подредил на опашката за депутатски кюфтета и дори да му дойде реда, рядко бива чуван в хора от всеобщо мляскане…

 

 

 


 

Коментари

 • СИД

  03 Май 2023 15:49ч.

  Най обичам, гол да тичам! Най обичам: миньор е моят татко, миньор ще съм и аз!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тошо

  04 Май 2023 12:20ч.

  Супер малоумен кабинет, няма да го бъде, то и ПП и ДБ няма дълго да ги бъде като коалиция...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  04 Май 2023 13:35ч.

  Демек пореден саботаж :(

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лили

  04 Май 2023 21:48ч.

  Кабинет на ДБ и ПП е рецепта за провал

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванова

  06 Май 2023 10:12ч.

  Този кабинет е изключително смешен и жалък. Просто виждат, че няма да могат да се докопат до властта и като не подкрепят ГЕРБ за кабинет ще отидем на избори. С този ход се опитват да си измият ръцете, че не са поели отговорност и да запазят някакви шансове отново да влязат в Парламента, защото хората ще ги накажат за това, че са се държали като малки деца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  07 Май 2023 12:54ч.

  Любен Дилов-ЧЕРВЕН пак се обади.........Абе мишко, КАКВО си направил САМ в този си живот, ако не беше тати сигурно щеше да учитлсваш в някое село, а сега ми си правиш на денди в парламента.......Отврат сте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи