Кулеба: Русия е по-силна. Границите на Украйна могат да бъдат предмет на диалог с Путин

Кулеба: Русия е по-силна. Границите на Украйна могат да бъдат предмет на диалог с Путин

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба пред италианското издание "Кориере дела Сера".

- Г-н министър, въпросът с оръжията за Украйна остава спорен в Европа. Не се ли страхувате, че някои съюзници може и да се откажат заради вътрешнополитически трудности?

- Нямам илюзии. Никоя война не може да отмени реалностите на вътрешната политика и в демократичните държави е неизбежно опозицията да търси благоприятни моменти, за да критикува правителството. Но не мисля, че се случва това, защото игнорираме опасността, която представлява Русия на Путин, просто сме свидетели на нормални борби за власт. Драги например показа страхотни лидерски умения не само по отношение на Украйна, но и по европейските въпроси. Политиката функционира така: колкото по- успешен си, толкова по-агресивни са опонентите ти. Но това, което има значение, е способността на лидерите да обяснят на гражданите, че руската агресия засяга не само украинските домове, но и всяко европейско семейство. Путин атакува вътрешния баланс, дестабилизира, цели да отслаби свободата и демокрацията. Ако се замислим, Москва възнамеряваше да повиши цените на енергията доста преди 24 февруари.

- Една генерална оценка за Европа?

- Положителна. След посещението на Драги, Макрон и Шолц в Киев виждаме единство, яснота на намеренията, очевидно има различия между тях, а ние имаме нужда от повече оръжия и по-строги санкции срещу Москва. Но по принцип вървим заедно в една посока, единствената ни молба е всичко да бъде по-бързо.

- А настоящата среща на върха, която одобри статута ви на страна- кандидат за присъединяване към ЕС?

- Преди четири месеца Украйна и Европа бяха много далеч една от друга. Всичко се промени оттогава. Наясно сме, че процесът на пълноправно членство ще бъде дълъг. Във всеки случай посланието вече е ясно: Украйна е част от проекта за евроинтеграция, ерата на несигурността свършва, започва нова ера между страни, които споделят едни и същи ценности.

- Ще бъде дълга война, стотици жертви всеки ден, икономиката е в криза: готови ли сте да се борите?

- Труден въпрос, но резонен. Да, животът в Украйна става все по-труден а европейците протестират срещу цените на енергията. Но за нас това е екзистенциална война в защита на демокрацията. Никой не би искал да плати цената. Надявам се, че италианците разбират, че Путин иска енергийната, икономическата и продоволствената криза в цяла Европа. Русия завижда на европейското благополучие. В нейния модел хората трябва да живеят по нечовешки начин, готови да се подчиняват сляпо на лидерите. Това е война между диктатура и демокрация, която не е избрана от нас или от италианците, Путин я наложи. Но се води на територията на нашата земя. Въпросът към всички трябва да бъде: готови ли сме да се подчиним на диктата на Путин? Разбира се, че не, но тогава трябва да се борим, ако не го направим, ще трябва да признаем, че демокрациите не са в състояние да защитават своите ценности. Ако Путин надделее, последствията ще бъдат планетарни и авторитаризмът ще се засили.

- Пристигат ли оръжията?

- Трудно е да протестираш срещу хора, които ти помагат. Оръжията идват и без тях би било почти невъзможно, но не са достатъчни, не са достатъчни дори за стабилизиране на фронта на Донбас. Русия е по-силна. В Европа винаги трябва да имате предвид, че ние сме вашата първа линия: имаме нужда от оръдия - калибър 155 мм и самоходни ракетни установки, както и много боеприпаси. Артилерийските боеве са истинско предизвикателство.

- В Италия критиците твърдят, че ако не получавате оръжия, ще бъдете по-отворени за компромис с Путин...

- 
Това е все едно да кажеш: няма значение, че толкова много украинци умират, че са избити, измъчвани; не ни интересува, че руснаците анексират суверенна европейска нация. Всеки, който откаже да ни изпрати оръжие, подкрепя руските зверства.

- На какъв етап сте с опитите да възобновите износа на пшеница?

- Успешно организираме коридори до румънските и полските пристанища. Но това не е достатъчно. Трябва да деблокираме Одеса, което се опитваме да направим с посредничеството на ООН, има още дълъг път за извървяване, но вярвам, че ще намерим решение.

- А по пътя на преговорите?

- Спрян е заради агресивния подход на Москва. Те възнамеряват да анексират всичко, което завладеят, а оръжията им продължават да стрелят: това е положението.

- Вярате ли, че Путин би спрял, ако успее да завладее целия Донбас?

- Не, защото той не иска само Донбас, и дори цяла Украйна, той има за цел да се разшири към Европа, заплашва ни всички, все едно ни казва, че няма да можем да живеем добре, докато руснаците живеят зле ... Русия ще спре само когато бъде победена военно.

- Оттегляте се от Донбас, Харков е отново под атака. Губите ли?

- Путин искаше да окупира Донбас до 9 май. Днес е 24 юни и още се борим. Отстъплението в някаква битка изобщо не означава загуба на войната.

- През март-април, за да прекратите незабавно войната, изглеждахте склонни да признаете руската анексия на Крим и двете проруски сепаратистки области в Донбас, създадени след кризата от 2014 г. В сила ли са още тези намерения?

- Кой италиански политик би бил готов да се откаже от част от националната си територия в замяна на мир? При това фалшив мир, защо руснаците искат цяла Украйна? Ние продължаваме да защитаваме целостта на нашата суверенна територия. Всеки, който в костюм и вратовръзка, от офиса си, ни съветва да правим отстъпки, първо трябва да се постави на нашето място. Какво бихте направили вие? Ние не търсихме тази война, стремим се към солиден и траен мир, но със сигурност не към примирие, което дава време на руснаците да се организират и да атакуват отново.

- Валидно ли е още предложението за срещата на върха Путин - Зеленски?

- Разбира се. Те ще бъдат тези, които ще обсъждат конкретно как да се постигне мир. Всичко е отворено.

- Дори и границите отпреди 24 февруари, и да се откажете от тези от 1991 г.?

- Би било неразумно от моя страна да заявявам условията ни сега. Но всичко ще бъде предмет на диалог.

- Опасността от оста Китай - Русия?

- Пекин поддържа балансирана политика.

- Все още ли виждате роля за посредничеството от страна на Папата?

- Нищо не се е променило. Ще се радваме да посрещнем Папата в Киев. С дипломацията на Ватикана напоследък работихме много, за да обясним, че тази война е изцяло руска отговорност и никой никога не е провокирал Путин.

 

Източник: Corriere della Sera 

Превод за "Гласове": Владислав Наков

 

 

Още от Интервюта

Коментари

 • Христо

  25 Юни 2022 9:14ч.

  нацика нещо се е размечтал...Ще изгубите около 60,70% територия, излаз на Черно море и много глави нацисти

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма преговори повече

  25 Юни 2022 9:36ч.

  Мандалото хлопна. И тук в България също издрънча на кухо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Работаыте братья

  25 Юни 2022 16:59ч.

  Диалогът с УСрайна ще бъде С ПРИМКА НА ШИЯТА за укрите !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  25 Юни 2022 11:46ч.

  Украйна ли ще се приближи до Европа или Европа до Украйна?Процеса на сближаване изглежда необратим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  25 Юни 2022 13:47ч.

  Русия завиждала на постиженията на Европа ? И кво по-точно, на по-ефтините енергийни ресурси и храни за дембелите с химикалките, които изобщо не беше длъжна да им осигурява, ама хайде, нали дипломация. А най-голямата завист е за италианския дълг от много мощ и ефективно управление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хора докога

  25 Юни 2022 18:08ч.

  Ще отглеждаме украинци безплатно. Каква полза имаме от това. Толкова зле живеят някои българи, защото са слаби и бедни. Защо държавата не се грижи за собствените си граждани? Защо украинците не си свалят президента, който очевидно ги убива във война предизвикана от чуждопоклонничество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • европейският път на Украйна

  25 Юни 2022 18:24ч.

  https://colonelcassad.livejournal.com/7699568.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  25 Юни 2022 20:45ч.

  Язък, а надеждите на целокупното прогресивно человечество размитаха Червения площад за вас...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  26 Юни 2022 15:14ч.

  Кулеба много е просто бе човек.Спазвайки Минските споразумения си гарантирахте мир и териториална цялост,ама не вие ще ги смачкате с помощта на кураторите си.Виждаме как губейки всичко ги мачкате, само дето още не са решили руснаците набързо да угасят лампата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи