Красавицата и къщата в Барселона не са проблем, кучето е заровено другаде

Красавицата и къщата в Барселона не са проблем, кучето е заровено другаде
"Мелиораторите на властта да го дават по-кротко. Прекалената им активност издава тревога и дори паника. Освен това от колко кладенци носят вода у нас е без значение за разследването в Барселона. В Каталуния доверието в прокуратурата е 63%, а корупцията при обществените поръчки е 3-4%. И я считат за ужасно много!Замесването на министър-председател в подобно разследване е огромен проблем за която й да е страна. Няма значение кой, как и защо е подал сигналите. Важни са фактите и те трява да бъдат изяснени и показани. Ако се окаже, че има поръчка срещу Борисов, той да си потърси правата в съда срещу "Ел Периодико" и когото още прецени. Какво ще стане обаче, ако не става дума за шумотевица, а лъсне организация за пране на пари?"

 

 

Борислава Йовчева, която живее в Барселона е разследвана от полицията и прокуратурата в Каталуния

 

Като гледам политическия мелиоратор Георги Харизанов, който агро, хидро и пропагандно обработва родните телевизии, се сещам за един знаменателен диалог в „Изкопът“ на Андрей Платонов. „Мъртвите не шумят,“ – каза Вощев на мъжа. „Няма да шумя“, - примирено отвърна лежащия и замря, щастлив, че е угодил на властта.

 

Има и друг начин да угоди човек на властта – като шуми всеки ден по телевизиите, говорейки угодни за нея неща. Това правят славните мелиоратори, за да притъпяват сетивата на гражданина за напрежението, изписано на лицето на властта.

 

А тук въздушните маси се разместиха бурно, но не заради циклон от някъде си, а защото пеперуда размаха крила в Барселона…

 

 

В България и най-големият скандал, както и най-голямото престъпление могат да бъдат представени като приспивна песен. К’во толкова, - въртят очи те като кукла Барби пред камерите, - нали не е купувана къщата с държавни пари? Трябва да е простичко и опростачено: любов, клюки, сълзи и хепи енд. Само че не е. Проблемът въобще не е къщата. Нито в хубавата миска от Сандански. Ясно е също, че премиерът Борисов няма къща в Барселона на негово име. Ясно е, че самосезиралата се българска прокуратура ще тупа топката докато не разбере накъде отиват нещата в Каталуния.

 

Кучето е заровено другаде. Става дума за международна организация за пране на пари. А това е сериозно нещо.

 

Сигналът до каталунската полиция и прокуратура е отпреди една година. Преди това той е бил пренебрегван от не една и две институции в България. Испанското посолство в София също отначало не обърнало внимание. Но в Барселона се загледали в документите, разровили внимателно папките, извършили съответни засичащи проверки, както се прави в такива случаи, и когато много от нещата съвпаднали – започнали разследване. Материалите, дадени от гражданското сдружение БОЕЦ са били кибрита, но нека не се заблуждаваме, че властите в Барселона разполагат само с това. Иначе не биха си позволили да замесят името на премиер на държава от ЕС и НАТО. Забележете, те потвърдиха написаното в „Ел Периодико“, но отказаха подробности, защото разследването продължава. Продължава… Появяват се нови, твърде интересни имена. Лоша новина за тях.Другата лоша новина е, че младата красива Борислава Йончева може би не е била желязна като комуниста от онова стихотворение на Веселин Андреев в разговора с разследващите. Близките й също.     

 

Полицията и прокуратурата за борба с корупцията (а не за престъпления от общ характер), са попаднали на нещо голямо и чорапът е почнал да се разплита. Вече цяла година. В Каталуния явно не си поплюват и едва ли са податливи на натиск и ухажване. Спомнете си как съдът в Барселона осъди световната звезда Монсерат Кабайе през 2015 г. за укриване на данъци. А примата бе на 82 години и тежко болна. В „българския случай“ става дума за много по-тежки нарушения, които едва ли ще предизвикат снизхождение.

 

Замесването на Борисов в този случай засега е в сферата на догадките, съмненията, връзките с някои хора и клюките. Още нищо не е доказано. Но признанието от Барселона, че името му фигурира в подобно разследване, вече е повод за притеснение. Не само за него, но и за цялото общество – колкото и научено да е то да преглъща скандалите.

 

Няма да помогне и вариант някой да припознае хубавата Борислава в Барселона, заедно с детето и да си ги вземе. Само и само да бъде туширан скандалът. Вече е много късно. А и подобен номер може да мине у нас, но не и в нормална държава.

 

Така че мелиораторите на властта да го дават по-кротко. Прекалената им активност издава тревога и дори паника. Освен това от колко кладенци носят вода у нас е без значение за разследването в Барселона. В Каталуния доверието в прокуратурата е 63%, а корупцията при обществените поръчки е 3-4%. И я считат за ужасно много!Замесването на министър-председател в подобно разследване е огромен проблем за която й да е страна. Няма значение кой, как и защо е подал сигналите. Важни са фактите и те трява да бъдат изяснени и показани. Ако се окаже, че има поръчка срещу Борисов, той да си потърси правата в съда срещу "Ел Периодико" и когото още прецени. Какво ще стане обаче, ако не става дума за шумотевица, а лъсне организация за пране на пари?

 

Източник: "Фрогнюз"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Helleborus

  25 Фев 2020 13:17ч.

  Какво ще правим, ако лъсне организация? Ами ще се радваме, че е лъснала... аз точно това си помислих, че се е случило най-накрая. Но явно не се е случило и както Харизанов заема страната на правителството, така и авторът Петков прави обратното, преди да са излезли резултатите от разследването. Вероятно малко търпение ще е от полза, преди да анализираме, докато все пак има какво да анализираме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Янко Николов Янков

  25 Фев 2020 13:27ч.

  Трайчо Трайков - в момента кмет на столичния район "Средец", а преди това - министър в първото правителство на Бойко Борисов, като министър на икономиката, енергетиката и туризма е "командировал" Борислава Йовчева в Испания, където тя стои от 8 години, и получава по 9000 евро месечно. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1222990981224802&set=a.181660278691216&type=3

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЦВЕТАНОВ ПРАЩА БОРИСЛАВА ЙОВЧЕВА В РИМ НА ПЪТ ЗА САЩ, ПОЕМА Я ПРЕДСТАВИТЕЛ НА МВР В РИМ!

  25 Фев 2020 13:28ч.

  АФЕРА вече информира, че дамата с къщата в Барселона, близка до Бойко Борисов, е била посрещана заедно с Бойко Борисов в Шведския хотел от Иван Портних, за което има очевидци. АФЕРА разкри и че Цветан Цветанов праща Борислава Йовчева в Рим, поверявайки я на представител на МВР в посолството в Рим. Борислава Йончева е настанена в хотел, стои два дни в Рим и от там отлита за САЩ. Цветанов предупреждава представителя на МВР в посолството ни в Рим „да забрави всичко и че Борислава била приятелка на Бойко Борисов“. Цветанов казва още, че въпросната Борислава Йовчева „пътувала по много важна задача“ и споменава, че даже била служител на МВР… АФЕРА разкри още, че представителят на МВР в Рим водил Борислава на ресторант в Рим и два дни се грижел за нея. След това Борислава отпътува за САЩ. АФЕРА настоява прокуратурата, която се самосезира по случая с прането на пари с „барселонската къща“, да бъде разпитан и Цветан Цветанов и да бъдат проверени масивите на МВР каква точно „важна задача“ е имала приятелката на Бойко Борисов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наблюдател

  25 Фев 2020 13:28ч.

  Харизанов не го ли осъдиха (!) за едни продадени тръби на "Напоителни системи"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хеле брускай

  25 Фев 2020 13:30ч.

  като излязат резултатите и има какво да коментират, няма как да лижат задници и сладко, сладко да примиж/г/ат , докато паницата оближат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво ще стане ли?

  25 Фев 2020 13:34ч.

  1. Ще гледат накриво нашите сънародници отишли на гурбет там, в т.ч. на хора като наскоро попаднала в лъча на прожектора 44 готвачка, позната още като "Кралицата на Дрогата". 2. Нов страховит удар под пояса по националното ни самочувствие - ще си извоюваме име като т.н. "шиптъри" - трафиканти на оръжие, наркотици и хора - нелегални емигранти и проститутки, и по презумпция на човешки органи... Кой иска такава слава и асоциация с държава която допуска такива безобразия? 3. (в същност 2) Децата на българските емигранти няма никога да разберат / научат стихотворението на Иван Вазов... или поне няма да искат да го рецитират, дори и в къщи... 4. Лошо е за "бизнеса"... Но едва ли ще е тъй лошо, че да спрат да ни докарват балите с испански отпадъци... Има още много...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • passer-by

  25 Фев 2020 13:35ч.

  когда крокодил /Георги Харизанов/ начинает уж слишком душераздирающе плакать, есть основания заподозрить его в неискренности...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авторът е прав

  25 Фев 2020 13:36ч.

  от първата до последната дума. В разследване за пране на огромни парични суми е замесено името на българския премиер. Което означава, че има защо. И двете медии в Каталуния не биха си позволили публикации без факти. Лошо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  25 Фев 2020 14:03ч.

  А, сетихте се най-сетне, че работата не е в къщата. Както и приносът на Цецо към българската демокрация не се изчерпва с няколко апартамента, както и заслугите на дедо Цар не са в една гора, дето да си я сече. Че тая раздухана къща в Барселона за някакви си 3 милиона си е направо като индулгенция за праведник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Типично

  25 Фев 2020 15:02ч.

  Ами тогава да си седим мирно и кротко и да чакаме пак някой да ни освобождава и да ни решава проблемите..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vassil Zdravkov

  25 Фев 2020 15:48ч.

  В журналистическото разследване на Елена Йончева по тази афера изскочиха имената на Саздов и братовчеда Радо от Банкя. Саздов събира парите от контрабандистите на втория етаж на ресторанта си на кортовете, а Радо се води формално собственик на множеството фирми на борисов. Няма дим без огън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кукуряче, успокой се, случило се е!

  25 Фев 2020 16:12ч.

  Глей ква готина схемка изплува в Бивол: https://i0.wp.com/bivol.bg/wp-content/uploads/2020/02/vis-barcelona-022020-1.jpg?resize=1024%2C856&ssl=1 Забележи, че схемката е на английски, а не на испански. Забележи и големия червен квадрат - кво ли се крие под него, а? Бивол се финансира от американците, което е тайна единствено за Каскета. Сега ясно ли ти е кой е турил Боко на шейничката?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пико

  25 Фев 2020 16:20ч.

  Че в Испания по тази тема не си поплуват е видно и от това що футболни звезди изгоряха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  25 Фев 2020 17:45ч.

  Виж какво, само ми губиш времето. Тъй като тези стрелки не говорят, потърсих и прочетох статията, за да видя как Борисов е натрупал големите пари. Да видя към какъв незаконен бизнес се е ориентирал, за да ги има тези милиони. Попаднах на пак някакви преговори относно всичко, което знаем за всички и за техните приятели и нищо от това не включваше дори намек за конкретна дейност! Проблемът с тъмното минало на демокрацията е като проблема с лустрацията. Ние не направихме лустрация и всички комуняги, които са били отговорни за режима, станаха редовни политици и бизнесмени. Имаше време да ги спрем, не сме го направили. След като не сме го напарвили, сме длъжни да гледаме на тях като на нормални граждани (макар и с тъмно минало) и можем да ги пипнем само ако днес влязат в някакви схеми. Същото е и с тъмното минало на прехода. Всички много добре знаем, че е тъмно, но не знаем кой какво конкретно престъпление е направил, за да стане богат, нямаме папка с уличаващи доказателства, които да внесем в прокуратурата. Да речем за всяка от тези споменати фирми. Човешката справедливост е ограничена, има и друга, която няма да подмине никой. Само че има един момент, в който българският народ трябва вече да остави тези неща, защото те са непоправими. Както отнемането на Македония или отцепването на територии от България или както комунизма или народния съд. Трагедиите трябва и да се преживеят, особено, когато са заслужена съдба. След 45 години комунизъм, няма как да излезеш с морални и неподкупни полицаи, съдии, адвокати, министри. Наказанието за това комунистическо безумие са точно тези плодове, които цъфнаха след падането на режима. Те не бяха внесени отвън, те бяха мейд ин социалистическа България и просто се развихриха, като се почувстваха на свобода да действат. Социалистическият ни елит се развихри, останалите и не разбрахме откъде ни е дошло. Ровенето в това бунище няма никакво бъдеще, защото онова, което има смисъл е от пепелището на пожара да започнеш наново да градиш. Но никой не гради, никой не се ентусиазира да свърши нещо. Сякаш хората са в някакъв ступор и си мислят, че някой ще ги овъзмезди, нещо ще се промени със задна дата и ще потече мляко и мед. Сякаш изведнъж някаква висша справедливост ще ни удари като гръм, всичко ще се разбере, престъпниците ще напълнят затворите, може би ще върнат парите и ще заживеем щастливо. Няма да стане такова нещо, всеки в България трябва да е наясно, че или започва да работи или ще си остане с пръст в устата, миналото е непоправимо. (освен, ако по много значим начин не поправиш бъдещето) Затова целта е да накараме правителството да работи, а не да пада. Този тип корупция е присъща на всички правителства, партии, политици и основната причина един на друг да си подливат вода е да си заемат един на друг мястото. Аз повече вярвам на правителство, което се мъчи да прави нещо, отколкото да се мъчи да сваля друго правителство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пиночет,стадиона и куршума.

  25 Фев 2020 19:32ч.

  Друго не предлагам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дядо Кольо

  25 Фев 2020 23:13ч.

  Тоя Helleborus и Харизанов не са ли роднини по СРЕбърна линия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Люба Кулезич

  26 Фев 2020 8:19ч.

  Борисов, разбира се, е големият победител от интригата „Любовница на Борисов с къща в Барселона“. Първо – няма къща, няма и любовница. Има една очарователна млада дама, която за кратко е била наемател в имот на бизнесмена Александър Чаушев. Нито дамата, нито Чаушев имат доказана свързаност с Борисов. Такива са фактите в този момент. В следващия – пак ще са такива. Вече пет години са такива, вече пет години се рови в едно и също. Ако имаше нещо реално, досега да бе излязло. Само внушения, клюки, манипулации, контекст. Дайте документите, дайте снимките, дайте доказателството! Къде са? Откъде е ясно, че Борисов пере пари? Как ще го „валидирате“? Както „валидирахте“ острова му в Гърция и имението на дъщеря му в Лос Анджелис за 30 милиона долара. И „луксозната“ постройка в двора му в Банкя, която се оказа зайчарник. Фейкове, ментета, безумни конспирации, които само работят в полза на Борисов и го укрепват. Доста тъпа, доста сбъркана стратегия. С всяка нова лъжа го правите по-силен. Хората започват да му съчувстват, да се замислят – ей, откъде тая злоба, бе, откъде тая неукротима енергия да го окепазят този човек…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • У лево

  26 Фев 2020 14:58ч.

  За сега е ясно,че дундурканата от ББ компания Лукойл е замесена в пране на пари. Ясно е,че държанката и баща и са мюрета на някого,защото с отвертка и фазомер не се става милонер,та щерката да плаща висок наем и да джитка със кола за стотици хиляди. Аре Матросовците........у лево!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдаа

  27 Фев 2020 15:49ч.

  СТАР КОЗЕЛ МЛАДА ВЪРБА ЛЮЩЕШЕ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trasporter

  01 Март 2020 21:10ч.

  Helleborus мъдро проследява нашата съдба до момента ... "Затова целта е да накараме правителството да работи, а не да пада." с което мъдростта увисва. Как така можем ние (обществото) да накараме някой да работи, било то правителство, кмет, корпорация или берач на череши, ако той няма знание, опит и воля да свърши това, с което се е заханал? И най-важното в случая - правителството е на 10 години с три последователни мандата. Ценностите на демокрацията казва друго - уморените коне се сменят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи