"Кръг квадрат": Какво свършва и какво започва? Нова епоха?

"Кръг квадрат": Какво свършва и какво започва? Нова епоха?

Кънчо Стойчев: Какво свършва и какво започва? Свидетели ли сме на нова епоха? Но ако тръгнем да отговаряме директно, можем да издадем още в началото на филма убиеца и вие да ни напуснете. Затова ще помоля колегите да не даваме директен отговор веднага. Нека убиецът си е на сцената, но поне да не го посочваме с пръст. И така, какво ви се струва необичайно в ситуацията днес?

Радослав Илиев: Има усещане за безнадеждност. И мисля, че войната не е главното, което застрашава надеждата в момента. Надеждата е усет за това какво следва. В този смисъл естественият въпрос за бъдещето е стремеж на човек към това бъдеще и убедеността му, че такова бъдеще има. Човек може да е устремен към бъдеще по консервативен почин, тоест като валс. Стъпка назад с усет към корен, почва и тогава прогрес и напред. Може да е устремен по прогресистки почин със стремеж за догонване и постигане на това бъдеще. Днес новото освен, че няма надежда е, че хората живеят без идея за бъдеще, а с идеята за постоянно настояще.

Андрей Райчев: Аз виждам уникалността на ситуацията не в липса на надежда и в страховете на хората, това не се случва за първи път. Винаги досега обаче е било понятно защо е лошо и защо трябва да бъде ново. Досега Новата епоха винаги е била обозначена от самия факт на катастрофата. Сега няма катастрофа, но има тревога. 

Кънчо Стойчев: Но все пак Европа е централно място, макар и губещо все повече своята централност и война в Европа не е нещо маловажно. Да, спомняме си как бомбардирахме Белград - една безумна глупост, която се случи, но това бяха няколко трагични месеци, докато тук виждаме война, която продължава повече от година и не се очаква да приключи скоро. Така, че може би започва нещо ново?

Тончо Краевски: Аз смятам, че войната е симптом, така както и епидемията, симптом е и стопанската катастрофа. Всички те подхранват една тревожност, че идва край на света. Абсолютно всички хора, независимо от коя страна на кой конфликт и по кой въпрос воюват, са убедени, че идва край на епоха и дори край на света.

Кънчо Стойчев: Не са всички, ние бидейки европейци и европоцентристи често правим тази грешка да мислим така, докато всъщност сме не повече от 6-7% от човечеството. И аз съм убеден, че всичко това, което ние с основание възприемаме изключително трагично и тревожно не е такава болка за останалите 80% от човечеството.

Тончо Краевски: Ето например хората в Азия, макар и вероятно да не са настроени така мрачно като нас, също имат усещането, че приключва една епоха - европейската и западната и започва нова епоха - тяхната. 

Искам да обърна внимание на нещо много по-фундаментално от войната, което се случва в момента и това е екологичната истерия. Има едно напълно наложено убеждение в управляващите елити на Запад, че идва екологична катастрофа, която е причинена от нас, хората. И за да я спрем, трябва да вземем спешни мерки и да намалим икономическия растеж с цената на това да умрат много хора. Както ООН го разказва, някои хора ще се окажат в риск от бедност, ще имат "food insecurity", това е един нов "цивилизован" начин да кажеш - глад.

Кънчо Стойчев: Да. Поне по лицемерие никой не може да бие нашата европейска цивилизация.

Андрей Райчев: Според мен трябва да говорим за това, което реално става, а не за това как реагираме на ставащото. Реагираме така, както винаги реагираме - глупаво, прибързано и идеологически. Въпросът тук е какво наистина става извън предишното. Например във Франция рухва феодализмът и това се превръща във Френската революция. Какво се случва сега? Със сигурност можем да се съгласим, че става нещо бавно. Всичко бързо, което виждаме е илюзия. Има дълбочинен, бавен, столетен процес, около който ние припряно се суетим...

Целия разговор вижте във видеото.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Иванов

  25 Март 2023 7:51ч.

  Единственото ценно в това бърборене е,че "по лицемерие никой не може да бие европейската цивилизация".Останалото е интелектуален талаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бъра-бъра баче-бъра

  25 Март 2023 12:16ч.

  Словесни маструбации пред публика. Бъдещето на човечеството е повече от мрачно. То ще бъде белязано от поредица от войни: войни за енергоресурсите, войни за продоволствените ресурси, войни за сладководните ресурси. Тези войни ще се водят на фона на тотална дехуманизация на човечеството, в условията на доминация на изкуствения интелект, опитите да се овладее демографския взрив в Азия и Латинска Америка и миграционните процеси от Африка към Европа. Другото е ала-бала и занимание за безделници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Кръг квадрат”

  25 Март 2023 12:21ч.

  Златен, квадратен, невроятен. Що е то?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговор

  25 Март 2023 22:24ч.

  Кънчовци е то.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Познах ли?

  25 Март 2023 12:22ч.

  Седмокрил пето..й.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква е ползатА

  25 Март 2023 15:55ч.

  От размисли, без да последва покаяние? Поддържане на заблудите и злото да се увеличава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  25 Март 2023 18:12ч.

  Кънчо Стойчев: Какво свършва, къде, как и иде ли след него нещо друго? По какви признаци да се ориентираме, че сме в преходна фаза и как да сепарираме старата от новата епоха. Пръв на тези въпроси отговаря Леонардо да Винчи. Прави го в една свое есе, което след векове попада в ръцете на Ленин. Той внимателно го щудира и разбира, че няма време за губене. Старото се колебае да си тръгне, а новото го мързи да започне. Ленин, макар и слаб танцьор вдига революция. Оркестърът засвирва, улиците се изпълват с танцуващи тълпи. А какво е свирел оркестърът? Не бива веднага да отговаряме на този въпрос, защото ще издадем кой е убиецът и ще развалим удоволствието на читателите. Затова с колегите ще разгадам тези шаради едва на финала. Радослав Илиев: Човек разбира към какво бъдеще върви, едва когато изпита желание да танцува. Смела стъпка напред, две плахи назад. Изглежда консервативно и обикновено отвежда в леглото. Тончо Краев: Аз виждам уникалността на тези стъпки не в липса на надежда, а в подсъзнателния страх на хората да легнат в непознато легло. Понякога под него се крият неприятни изненади. И танцът и революцията са вертикален израз на хоризонтални желания. Андрей Райчев: Помня, че испанката беше великолепен екземпляр с пищни форми. Черни кехлибарени очи искряха на бледото й лице с безупречен овал. Краката й бяха като изваяни на струг, а пайетите на костюма й хвърляха ярки отблясъци. Стройният и як тореро също си въртеше задника, а мъжката му принадлежност явно криеше някакви предимства. В края на танца испанката вирна поли до кръста и ги закопча така, че да остане открита до под пъпа. Дългите й крака бяха обути в червени копринени чорапи, стигащи до средата на бедрата. Там те бяха прикрепени към корсета с позлатени жартиери, към които беше пришито парче черно кадифе по такъв начин, че прилепваше към бедрата и закриваше дупката на задника й. Вагината й се губеше под къдрав рунтав космалак, толкова черен, че чак биеше на синьо. Кънчо Стойчев: Колегата Райчев деликатно скандално ни връща към времето на Унамуно. Опасявам се, че чувам как някои читатели дюдюкат и крещят: " Долу квадратурата на кръга!", "Колкото по-висок е интелектът, толкова по-ниско е цулувката!".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • някойси

  25 Март 2023 20:49ч.

  Напълно излишен разговор, само клишета. Нямат никакви задълбочени познания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тончо Радо

  26 Март 2023 11:30ч.

  Тонч, тонч, тооонч

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НОВАТА ЕПОХА? НЕ Я ЛИ ВИЖДАТЕ?

  26 Март 2023 13:35ч.

  Епохата на ГЛОБАЛНОТО ПРАВИТЕЛСТВО, което трябва да управлява НОВИТЕ РЕГИОНАЛНИ ЦЕНТРОВЕ НА ИКОНОМИЧЕСКА ВЛАСТ в условията на НОВАТА ФИНАНСОВА СИСТЕМА. В момента ЗАПАДА и НЕ-ЗАПАДА воюват за това КОЙ ДА ОГЛАВИ ГЛОБАЛНОТО ПРАВИТЕЛСТВО. Запада: чрез Договора за Инклузивен Капитализъм под егидата на Папа Франциск и Евелина Ротшилд. https://www.inclusivecapitalism.com/. Не-Запада: чрез водещото партньорство между Русия и Китай, заедно с останалите страни, които виждат Русия и Китай като защита за техните ресурси. Но никой от тези две кохорти не мисли за де-глобализация. Проследете следното в общата декларация на Русия и Китай от срещата преди няколко дни: - Те са за глобализацията и за global governance - Те са за СЗО, пандемичното споразумение, за ваксините и бъдещи пандемии??? - Никъде не споменват нищо против Централната Банка и бъдещата дигитална валута на централната банка (CBDC), която е входа към цифровия концлагер - прегръщат плътно Изкуствения Интелект, овладяване на космоса и пр. - Русия се чувства напълно комфортно с китайския социален рейтинг - вече реализирана форма на цифров концлагер От всичко това може да се заключи, че много-полюсния ред е ВЕЧЕ договорен. И целта е да се улесни управлението на масите от глобалното правителство като националните държави се окрупнят в няколко региона, подобно на ЕС, Африканския Съюз, САЩ + Каанада+ Мексико и пр. Тези региони ще се управляват от мултинационални корпорации чрез регионални бюрократи (ака Урсула ф. д. Л), а централните банки ще провеждат финансовто управление чрез дигиталните валути след като първо фалират търговските банки, както фалираха малкия бизнес. В момента войната е КОЙ ЩЕ ОГЛАВИ ГЛОБАЛНОТО ПРАВИТЕЛСТВО: ЗАПАДА или НЕ-ЗАПАДА. Молете се CBDC да е в паралел с парите в брой, а не последните да бъдат напълно елиминирани. Елиминирането на парите в брой ще елиминира душите ни, защото ще трябва да избираме между две възможности: 1) чипирани и без души или 2) с души, но умрели от глад и от студ. НА БОГ СЕ ОСЛАНЯМЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи