Кой притежава най-много украинска земя?

Кой притежава най-много украинска земя?

Следвайте "Гласове" в Телеграм

От избухването на войната в Украйна до днес една политическа тема постоянно битува в новините - украинското зърно. Тази тема е особено актуална в Полша, която е съседка на т.нар. Житница на света.

Правейки анализ на разказа за продоволствената сигурност и спасяването на Северна Африка и Близкия изток от глад и отражението на войната върху пазара на селскостопански суровини, поляците се запитаха - на кого всъщност помагат, на бедните украински фермери или на олигарсите или на т.нар. агрохолдинги? Отговор на този въпрос четем в полския сайт Farmer. 

От интервю на Рафал Младанович от юни 2022 г., по това време пълномощен представител на министъра на земеделието за развитието на сътрудничеството с Украйна, става ясно, че в Украйна има 93 агрохолдинга. Според официалната информация от украинското министерство на земеделието те държат приблизително 32% от цялата земеделска земя в Украйна.

По неофициални данни става дума за цели 47% от земеделската земя. Тогава Младанович посочва, че трябва да се обърне внимание на въпроса кой притежава селското стопанство в Украйна и кой иска да навлезе на европейските пазари. Той споменава и за срещи с украински собственици на семейни ферми, които сигнализират за проблем с износа на зърно.

Наскоро Карол Олшановски, адвокат и икономист, свързан със селскостопанската индустрия, представи в платформата X (бивш Twitter) списък на десетте най-големи собственици на земя в Украйна заедно с техните места на регистрация.

1. Kernell (Люксембург) Около 360 000 хектара в ръцете на олигарха Андрий Веревски, 90% други собственици, включително банки и фондове от САЩ и Европа.

2. UkrlandFarming (Кипър) Компанията публикува само откъслечни данни. Принадлежи на олигарха Олег Бахматюк, който се укрива от украинското правосъдие. В изявление от 2022 г. той признава, че има приблизително 460 000 ха, но той не може да предостави финансовите резултати на компанията, защото сървърите са унищожени. Освен това Бахматюк признава, че контролира 670 000 ха

3. MHP (Кипър) 340 хиляди ха принадлежат на олигарха Юрий Косюк. Дялове в компанията имат и чуждестранни финансови институции.

4. TNA Corporate (САЩ) Според съобщения в медиите компанията трябваше да поеме около 200 000 хектара земя от Бахматюк (собственик на Ukrlandfarming).

5. NCH ​​​​Capital (САЩ) - американски инвестиционен фонд. Занимава се основно със закупуване на земя. Има около 200 000 ха

6. PIF (Саудитска Арабия) Инвестиционен фонд, контролиран от кралското семейство на Саудитска Арабия. Управлява приблизително 200 000 ха земя.

7. Industrial Milk Company (Люксембург) Около 120 000 ха, като основен акционер е Олександър Петров.

8. Agroton (Кипър) 94 000 ха принадлежат на олигарха Иван Журавлов.

9. Astarta (Нидерландия) Около 90 000 ха, като 40% от тях са собственост на олигарха Иванчук и 30% на канадската компания Firefax Financial.

10. Nibulon (Украйна) Около 80 000 ха принадлежат на Олексий Вадатурски.

Накратко, от 10-те най-големи субекта, притежаващи земя в Украйна, три са регистрирани в Кипър, два в Люксембург, два в САЩ и по един в Саудитска Арабия, Нидерландия и Украйна. Регистрацията на компаниите навежда на извода, че по-голямата част от печалбите не отиват в бюджета на Киев, а се прехвърлят в чужбина.

Източник: agri.bg

 

 

 

 

Коментари

 • tri_chal

  05 Дек 2023 9:30ч.

  А някой няма ли да изнесе данни за България? Че много отворковци продават земята на дедитие си безценица на чужденци, а после...ама защо стана така?! Продавйте само на роднини и близки българи за да не осъмнем някай ден само по бели гащи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето този тук знае много за земеделската земя в България

  05 Дек 2023 9:50ч.

  Какво значи нахалното: Продай земята си на ... . Някой си А.Георгиев се възползва от престъпното отсъствие на държавна отговорна СТРАТЕГИЯ за стопанисването и обработката на най-най-най-СТРАТЕГИЧЕСКИЯТ РЕСУРС на България - ЗЕМЯТА. ... За ей, тези тук става въпрос.... https://agrion.bg/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=alwayson&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIntO6v-b3ggMVwAcGAB0KngeYEAAYASAAEgKls_D_BwE

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Извод: Защо не печелят народът и държавата Украйна от богатствата си

  05 Дек 2023 10:02ч.

  Защото сделките се правят между частни лица, на които не им пука нито за държавата, нито за народа и ближните си - както четем корпорациите и компаниите крият регистрации на фирмите и прочие далавери от ЕГОИЗЪМ. ... Решението НАСИЛСТВЕНО да се продава земеделска земя навсякъде из Европа с най-добрите почви и климат в света, на чужди държави, е на Световната банка! Кои притежават Световната банка? А така, същите тези нахални индивиди от нахалния народ, които не уважават другите народи, потискат ги, подчиняват ги, ... защото са добри човеци ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  05 Дек 2023 10:04ч.

  Точно затова бяха създадени офшорните зони, за да могат да бъдат опоскани държавите, че с ония ми ти швейцарски банки не се случиха нещата и глупаците като БОКО запретнаха ръкави да изнасят за тарикатите от кравистан 🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  05 Дек 2023 10:40ч.

  Ами, правете си изводи, защото това се задава и в България... Дори вече е започнало. Продажните ни безродници в момента ни подготвят за подобие на УСрайна, като плацдарм срещу Русия, под зоркия поглед на Посолството (онова на ул. Козяк). Не сме само ние в тоя кюп. Планът е за приложение в цяла централна и източна Европа, от Балтийско до Черно морета. Байдън го заяви официално на съответната среща, която беше организирал с ръководителите на съответните държави, проведено през лятото на тази година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  05 Дек 2023 10:40ч.

  А добро утро! Помните ли, когато приемаха закона, за продажба на земя на чужденци ? Какво говореха тогава - не бойте се, няма да изнесат земята, ще стането по-богати! И какво стана сега - една шепа далавераджии станаха богати, а масово обедняхме и загубихме земите си! Та, в украйна как е да е по-различно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имената на предателите жалки от 2005 г. при Сакскобурготски

  05 Дек 2023 10:50ч.

  ПРОМЕНИХА КОНСТИТУЦИЯТА БЕЗ ВЕЛИО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА ДА ПРОДАВАТ СТРАТЕГИЧЕСКИЯТ РЕСУРС НА БЪЛГАРИЯ - ЗЕМЕДЕЛСКАТА ЗЕМЯ. Имената на предателите са записани с черни букви в обикновеното Народно събрание от ненародни небългари народни представители! Ето какво измърсуваха за безценната ни земя отвоювана с кръв на милиони българи ... без ВНС

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чл. 22. (1) (Изм. ­ ДВ, бр. 18 от 2005 г.

  05 Дек 2023 10:55ч.

  Чл. 22. (1) (Изм. ­ ДВ, бр. 18 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г. и не се прилага към заварените международни договори.) ЧУЖДЕНЦИ и чуждестранни юридически лица могат да придобиват ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ ЗЕМЯ при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз ИЛИ ПО СИЛАТА НА МЕЖДУНАРОДЕН ДОГОВОР, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и ЧРЕЗ НАСЛЕДЯВАНЕ ПО ЗАКОН. ..... (2) Законът за ратифициране на международен договор по ал. 1 се приема с мнозинство две трети от всички народни представители. (3) Режимът на земята се определя със закон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Чл. 22."

  05 Дек 2023 11:43ч.

  НЕ Е НУЖНО да притежаваш земята с документ. ВАЖНОТО е да притежаваш активите на фирмата, която притежава земя. Отнася се за ВСЯКА фирма. Акционерите не се интересуват от подробности за фирмата. Дори нямат представа тя с какво се занимава. За тях е важно да получават дивиденти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "в ръцете на олигарха" "Принадлежи на олигарха"

  05 Дек 2023 11:33ч.

  То е както регистрацията на фирми в България на името на някой циганин. Знаете за тези случаи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължение

  05 Дек 2023 11:37ч.

  Както писах под други подобни статии, в Украйна не се разрешава чужденци да купуват земя, но това лесно се заобикаля. По-същият начин се заобикаля и в България. Ако направите справка кой притежава огромните, световно известни фирми, ще видите, че са финансовите организации. Със земята е лесно. Украинец/българин купува и обединява огромни земи, регистрира корпорация в чужбина, пуска акции, чужди организации купуват акциите и в резултата: Корпорацията е на името на украинец/българин, но се притежава от чужбина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имената

  05 Дек 2023 11:45ч.

  Независимо от произхода на компаниите се спрягат само имена на украински продажници. Както и в нашата политика, където "няма" американци на ключовите постове...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "ключовите постове"

  05 Дек 2023 12:05ч.

  Ключовите постове са акционерите. Притежаваш ли 51% от акциите, притежаваш компанията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  05 Дек 2023 11:51ч.

  фирмите са на украински олигарси, само две не са - американска и саудитска, но за саудитската не е сигурно, че не е украинска, регистрирана в СА, например саудитската компания която строи турския поток с белоруски работници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  05 Дек 2023 12:09ч.

  Не съм Аз.....Между впрочем в колонията наследих малко земеделска земя-няколко десетки декара земеделска земя.Тя се стопанисва от стопанството от селото. Наследство от дядо ми по майчина линия.Всяка година мога или скромна сума или в натура да си получа рента.Стопанството е в чудесна кондиция.Когато це пазпарметосването на ТКЗС в това село откадаха и всички машини и сгради останаха и работеха.В селото на баща ми наобратно-всичко разпарчетосаха.По бащина линия волята на татко бе да я продадем поради горната причина.Земя на чужденци не бива да се продава.Ако ще космодрум да строят-земята трябва да остава винаги държавна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  05 Дек 2023 15:14ч.

  Липсва ми в класацията на почетното първо място, самият Владимир Владимирович, който отново води с една обиколка пред всички други грабители... :) Абсолютен отличник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  05 Дек 2023 19:29ч.

  Днес една женица от Нпо-то FactCheck (уж независими разследващи жирналисти), които се бият в гърдите, че оборват фалшивите новини беше в сутрешния блог на Нова и надълго и широко ни обясняваше, че имало украински закони, които забранявали продажбата на земя в украйна на неукраинци и т.н.... и как Кремъл пускал слухове. Демек, пратена от отсрещния отбор да мята стръв на шараните. Иска ми се да ги попитам тези от фактчек-има ли някой сред тях, на когото му е издаден допуск до секретна информация или познават някого с такава, например депутат, министър и т.н. или просто си ровичкат из нета, за да си изработят субсидията?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • или просто си ровичкат из нета, за да си изработят субсидията?

  05 Дек 2023 21:17ч.

  По-зле. Измислят си. Който не вяра, да ходи да провери...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  05 Дек 2023 21:35ч.

  значи прав е внука на шарл де гол, като каза че една трета от украинската земя е продадена на запада!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рашку

  07 Дек 2023 12:27ч.

  От една трета продадена земя,скоро ще научим за пет шести.Само "СПОКО"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  09 Дек 2023 6:14ч.

  Работа за Асенчо Василиев българоубиец!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи