Клоунът Трюдо и бъдещето на "будния" Запад

Клоунът Трюдо и бъдещето на "будния" Запад

Автор: Джордън Питърсън, telegraph.co.uk Следвайте "Гласове" в Телеграм

Плитък, безсрамен, грандоман и обсебен от морални превземки – канадският премиер-министър трябва да служи като предупреждение

Какво, за Бога, се случва с Канада, бихте попитали вие. Как страна, известна с разумното си, умерено поведение и нрави, се превърна в челния отряд на будната фаланга?

Ние сме необятна страна – безкрайно богата, благословена от природата (евентуално с изключение на зимата) и в по-голямата си част непокътната. И въпреки това, почти по всички фронтове се превръщаме в позор – за самите себе си и все повече за света.

Ние сме паднали, например, с една четвърт зад нашите американски партньори по отношение на доходите – богатството, което предлага сигурност, възможности и образователни ресурси на нашите деца. Това се случи, докато същевременно създадохме икономика, която през следващите четири десетилетия ще изостане от повечето ни връстници в развиващия се свят.

И за какво? Очевидно, за да може нашият премиер-министър Джъстин Трюдо и политическият елит – включително опозицията – да твърдят, че спасяват планетата.

Трюдо и неговата заместничка Кристия Фрийленд изрично се отказаха от звездните възможности за национално икономическо развитие. Нашите съюзници Германия и Япония неотдавна дойдоха със свалени шапки в Отава, в отчаян опит да ни предложат сделки за няколко десетки години напред, на стойност десетки милиарди долара, без никакви ангажименти. Отговорът на нашия премиер-министър? Нека перифразирам:

„Вие сте свободни държави и възхитителни и надеждни приятели, и вашите народи със сигурност се нуждаят от енергия и ресурси, но ние тук в Канада сме с усещането, че подобни стремежи са неморални сега. Така че, не можем да направим бизнес от това. Уви, ще трябва да ви изпратя да се приберете обратно, игнорирайки цялата история на нашето взаимно сътрудничество в периода след Втората световна война, и да се уверя, че ще похарчите всички тези пари в подкрепа на диктатури (Катар, в конкретния случай на Германия) или ще продължите зависимостта си от Русия (въпреки, че тази страна е във война с нашия съюзник Украйна). А сега ми позволете да се похваля пред вас с моралните си добродетели."

Всички подобни сделки след това паднаха като узрели сливи в относително заслужилите ръце на нашите американски съюзници.

Идеология без идеология

Особено отблъскваща особеност на епохата, натоварена с дълбоки безсмислици и откровени идиотизми – като интелектуалният изпарител на трансджендър идеологията, ненужно наказателното бреме на въглеродните данъци, непрестанното нарцистично хленчене на Меган Маркъл – е, че изявленията на политическите лидери, които в не толкова далечни времена биха предизвикали цунами, тъй като тогава разумът все още имаше влияние върху обществения дискурс, сега предизвикват едва забележимо набраздяване на повърхността.

Има ли някакво кардинално сценично действие в този карнавал на шутовщината? Да се върнем в 2015 г., когато бъдещият тогава премиер-министър на някога балансираната и уверена страна излъчи следното наблюдение – негово дестилирано прозрение за истинската природа на Канада, която щеше да управлява: „В Канада няма основна идентичност, няма основна посока“. Това ни прави, продължава Трюдо, „първата в света постнационална държава“.

Епитетът „постнационална“ има дълбоки импликации. Въпреки това, едва ли е някой от работещите в някога бдителните редакции е наострил уши. Малцината, които го чуха, в тези млади дни на просветление за Трюдо, се потопиха в истинска рапсодия от признателни коментари. Едва ли бяхме чували слоган, тъй креативен, тъй прогресивен, тъй хуманен и състрадателен. Къде бяха мислещите, които да задават въпроси –  какво точно означава „постнационална“ държава? Подобно образувание възможно ли изобщо, дори и само като дефиниция? Могат ли държавите да съществуват като държави без национална идентичност? Могат ли някакви обединения, създадени за удобство, без централна цел или смисъл, нито дълбока обща история, изобщо да се нарекат държави?

И какво тогава ще служи за обединение, за насока, за вдъхване на надежда    на психологическия и на колективния фронт? Защото, при отсъствието на такова обединение, ние се намираме в конфликт, изгубени и безнадеждни.

Този израз на дълбока убеденост (а в действителност убеденост в нищото) подсказваше за нещо повече от безразличие към самата страна – то доказваше с положителност крайно незрялото разбиране на Трюдо за историческата дълбочина и широта на страната, която така щедро му беше предоставена да управлява. Трюдо премълча дълбоките и вековни корени на жителите на Нюфаундленд и на Източното крайбрежие, за които мястото, връзката и принадлежността са част от тяхното ДНК, както и отрече ясно заявената лоялност на франкофоните, населяващи родната му провинция Квебек, които отчаяно и успешно са се борили да запазят своята наистина уникална култура.

Всяка канадска провинция и северните територии се характеризират с това дълбоко усещане за „дом“ и, както настояваше бившият лидер на богатата на нефт Албърта Питър Лугид – връзката с провинцията, даденото място на съществуване, е предпоставка, стимул и ускорител на любовта и чувството за принадлежност към останалата голяма част на Канада.
Трюдо смеси безкрайната празнота на собственото си невежество с хипотетичната липса на идентичност на страната, която той сега така неумело и катастрофално ръководи.

Всичко това беше подминато, при това от тези, които би трябвало да знаят по-добре.

На канадците ставаше все по-ясно, колкото и отчаяно да искаха да не вярват, че нашата необятна и предимно незаселена страна – с нейните задни пътища, със странния и провинциален (в смисъл на изолиран и епархиален) парламент и малобройното си население – не заслужава никакво реално зачитане от така впечатляващо глобалните си съграждани, маскирани като нейни лидери. Твърде много важни решения бяха направени другаде, в международен мащаб – на псевдоаристократичната сцена, където истински важните играчи се перчат и пъчат.

Какво обикновено си мислят хората, които парадират по тези форуми? На първо място: планетата е нещастна девствена принцеса; обществото е лош и жесток патриарх, със стремеж към власт, изнасилвания и грабежи; индивидът е просто една от многото гладни усти, които трябва да бъдат хранени, докато стремително препускат към ръба на предстоящия апокалипсис.
Тези дяволски едностранчиви понятия привличат и други идеи. Като например отблъскващата идея, че „планетата има твърде много жители“. И че накрая ще са необходими още пет планети, за да може световното население да поддържа стандарта на живот, на който се радва Западът.

А какво ще стане с тези очевидно излишни хора? Ами, ще престанат да искат тези придобивки и възможности, на които са се радвали децата на Запада през последните 80 години. Новото правило е: Невъзможно е всички да станат богати, затова най-морално е да се намалят разходите на планетата за всички тях и, случайно или умишлено, да ги направим бедни.

Природата не понася вакуум

Канада, според Трюдо, е празно място, лишено от история. Едно нищо, очакващо да бъде запълнено. Но природата не понася ваккум, тази празнота наистина плаче да бъде изпълнена. И кой ще ръководи „изпълването“? Е, очевидно самият Трюдо, заедно със своите ментори и миньони.

И с какво? Не и с идеи, които произлизат от самата страна и нейната дълбока култура. Вместо това – с глупавите, повърхностни и самохвални баналности на мегаполисния елит, който изпитва чувство за вина (и вероятно с основание) за своето незаслужено богатство и „привилегии“, поради което търси най-лесния път към необходимото изкупление.
В търсене на мъдростта на някакъв висш колегиум, съставен от най-богатите и най-влиятелните, които тази тъжна планета може да предложи, нека всички отидем в Давос – луксозният кампус на егоцентриците, автократичното и самодоволно сборище на хора, които никой не е избирал.

Канада, все пак (както и Западът в широк смисъл), няма център, няма същност, няма основи, няма съдба. Тя е неоколониален остатък от фундаментално жалка история – характеризираща се единствено с насилие, предразсъдъци, експлоатация и етноцентризъм, ако не и откровен расизъм. Никакви ангели не летят пред нас, оставени сме на Бил Гейтс.

Зелени пръсти

Трюдо е привърженик на въглеродния данък. Той оповести планове за унищожаване на нефтената и газовата индустрия в Албърта, за налагане на задължителни и тежки рестрикции на канадските фермери за употребата на торове, и за ефективно обезглавяване на горската промишленост.

В случай, че е нужно да се каже: ние в тази страна не страдаме от недостиг на гори. Според някои изчисления Канада има над 400 милиона дървета. Твърди се, че в Северното полукълбо има повече дървета, отколкото са били преди един век. Но нищо от това няма значение. Не и докато нашият лидер продължава да парадира с климатичната си загриженост.
Тук е важно да отбележим парадокса на този антиидустриален кошмар с нулева емисия, за който антиидустриалните моралисти настояват: доколкото планетата изобщо има някакъв интерес (а тя няма, тъй като е неосъзната и безразлична), той би бил удовлетворен най-добре, ако всеки беден забогатее възможно най-бързо, а не обратното. Защо? Защото когато хората се опитват да се измъкнат от бедността (или когато правителството спре да стои на пътя им и ги остави да го направят), тяхното усещане за време се променя и те започват естествено да се замислят не толкова над „какво ще ядем аз и семейството ми днес“, а повече над „какъв свят, локален и глобален, искам да има за децата и внуците ми“?

Големият датски политолог Бьорн Ломборг, наред с други, аргументира подробно и болезнено, че всички трилиони долари, похарчени за така наречената възобновяема енергия, са имали пренебрежим ефект, а може дори да са направили нещата и по-лоши. Да си припомним отново тъжния случай на Германия след нейната „зелена революция“ – страната плаща в пъти повече за ненадеждна енергия и е опасно зависима от руснаците.

Въпреки всичко това, ние продължаваме да настояваме за унищожаването на същата тази земеделска и индустриална инфраструктура, която извади обикновения човек от нищетата, като сме водени от толкова дълбоко невежество, че в сравнение с него и нощният мрак е като хиляда слънца. Водени от толкова дълбока завист към успелите, че самият Луцифер би се разплакал, ако я види.

А ако нашите политици на Запад се провалят? Заминавайте с тях за Брюксел или Давос и заемете международните работни места – те са най-подходящи за тези, на които ръководенето на обикновена партия, или дори държава, просто не им е достатъчно.

В случая с Канада тези вече издигнати, но напуснали лидери ще оставят след себе си страна, която през следващите десетилетия ще бъде икономически осакатявана от специално създадени за тази цел закони. Ще оставят след себе си циничен народ, който най-накрая ще се събуди за мащаба на престъплението, изършено в името на планетата. Ще оставят парламент, лишен от авторитет и нация, лишена от единство. И планета, която не само не се е подобрила, а се е влошила явно, дори и според стандартите на така наречените ѝ спасители.

Ние в Канада всъщност сме много по-добре от нашите лидери. Ние сме потопени в историята – фундаментално подкрепяща човека, свободата, отговорността. Ние сме обединени от фундаментално валидни основни ценности. Ние сме нация. Имаме традициите си, принадлежността си, тихото си възхищение към онези, жертвали всичко, за да изградят тази страна. Това са мъже и жени, пътували с риск за живота си през бурни морета, разчупвали и орали често неблагодарната земя, пращали синовете си в битки, изпълнявали скромно дълга към семействата си. Много често не знаем имената на тези хора, но те са изградили силна и издържлива страна, пътеводна светлина за всички по света (с всичките ѝ недостатъци), дълбоко предана на махалата, града, провинцията и страната. Страна, която открито уважава гражданите си, вярва в принципите и в божествената ценност на личността, отговорна е към ближния.

Това са основни ценности и те са по-истински от всичко друго. Това са принципите, които ни определят. И да оставим всичко това да се изгуби под плиткия, жалък, безсрамен, самоизтъкващ се днешен лидер е фарс, стремящ се да се превърне в трагедия.

Наистина, Канада.


Източник: telegraph.co.uk

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Коментари

 • рукола Z

  28 Фев 2023 9:27ч.

  Виж сега, когато осъзнаете, че те "спасяват" планетата от самите вас, за самите себе си - тогава могат и да се оправят нещата ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  28 Фев 2023 9:35ч.

  Когато ви вкараха джендър идеологията за унищожаването на семейството - спахте, когато вкарваха дискриминацията към белият човек - спахте, когато започнаха да ви заливат с наркотици - спахте, когато вкараха ЛГБТП в църките - спахте, когато ви затвориха и дамгосаха с РНК, като животни - спахте... свършени сте! Сами сте си виновни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария ...

  28 Фев 2023 10:00ч.

  Е, за последно се събудих, но вече беше късно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и аз се събудих:)

  28 Фев 2023 10:30ч.

  Е, за последното се събудиха, но вече беше късно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  28 Фев 2023 9:30ч.

  има страхотно видео отпреди няколко дни, на което Трюдо радостно се провиква "Слава Украине!", а отсреща някакъв негов фен - "Trudeau , fuccck you Trudeau !"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  28 Фев 2023 9:32ч.

  Много напомняше на веселото "Let's go Brandon!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евоатлантически идиот

  28 Фев 2023 9:35ч.

  Тоя, все още търсещ половата си идентичност индивид, прашките ли си развява?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • някак срамежливо

  28 Фев 2023 9:37ч.

  Забравени са нациските прийоми при смазването на съпротивата на хората срещу кромИД-терора, забраната за протести (основно конституционно право), за събиране (основно конституционно право), за труд (основно конституционно право), забраната за насилствени медицински опити (основно конституционно право). Бяха откраднати парите на хората, нарочени за "врагове", беше забранявано да им се носи храна, вода, гориво и завивки... А какво ще кажете за въведената безплатна евтаназия в Канада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Фев 2023 10:00ч.

  " ... А сега ми позволете да се похваля пред вас с моралните си добродетели." Недостижим идиотизъм. Наш Киро Канадецът има още да се учи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бе той точно на това е перфектно обучен

  28 Фев 2023 11:10ч.

  За щастие тук все още Трюдо Втори не е възможен. Трябват още няколко годинки жълтопаветничене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • може да се е научил, но не го оставихте да поработи

  28 Фев 2023 11:28ч.

  и да покаже на какво е способен... Това гарантирано се оказа добро само за ваксинирането (https://obektivno.bg/visoka-svrahsmartnost-v-czyala-evropa-s-izklyuchenie-na-balgariya-i-rumaniya-evrostat/).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жертвички на пропагандата

  28 Фев 2023 10:03ч.

  Четете тук с каква нелицеприятна действителност са се сблъскали украинските бежанци в Канада - впрочем, това отдавна се знаеше, че в Северна Америка става дума за едно ла*но, загърнато в целофан - https://rusvesna.su/news/1677076185

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария ...

  28 Фев 2023 10:07ч.

  Кристия Фрийленд е с нацистко потекло!..." Дед по материнской линии Михаил Хомяк (1905—1984) активно сотрудничал с нацистами и был главным редактором коллаборационистских украиноязычных газет «Краківські вісті»[13] и «Холмська земля», в которых прославлялись Адольф Гитлер, вермахт и СС, велась антисемитская, антипольская и антисоветская пропаганда]. Перед концом войны бежал через Вену в Баварию, где сдался американским властям и позже эмигрировал в Канаду. Сама Христя Фриланд заявляла, что её дед бежал в Канаду «после того, как Гитлер и Сталин подписали пакт о ненападении в 1939 году», и являлся жертвой войны"......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И Русийката можеше

  28 Фев 2023 11:39ч.

  Да е една Канада, ама си остана кочина с бвп колкото Канада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То щот в Канада е една райска градина , нале..

  28 Фев 2023 13:43ч.

  Щом украинците се оплакват от условията за живот там, начи ич не е за хвалене таз пуста Канада..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  28 Фев 2023 11:41ч.

  В днешно време двама са клоуните които се използват от Империята на злото за зло! Зеленски и Трюдо! Краят на първият е близо, и вторият ще го последва ако не греша!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отличен текст !

  28 Фев 2023 11:50ч.

  Който може да се замени и само с това - "План за Депопулация ! Сатанизъм !"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  28 Фев 2023 12:06ч.

  а мълвата гласи: the bastard son of Fidel Castro...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  28 Фев 2023 12:41ч.

  НЛО: Ех, Канада, еех, Канада, ще продам червената си Лада, ще продам последната си риза, за билет до Монреал и виза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АВТОРЪТ НА ТОВА ИЗЛИЯНИЕ Е МОЖЕ БИ СЛЯП И ГЛУХ?

  28 Фев 2023 13:06ч.

  "Ние в Канада всъщност сме много по-добре от нашите лидери. Ние сме потопени в историята – фундаментално подкрепяща човека, свободата, отговорността. Ние сме обединени от фундаментално валидни основни ценности. Ние сме нация." ТАЗИ НАЦИЯ ИЗБИРА ТОЗИ ЛИДЕР. Какво повече да му бъде казано? Вместо да плаче на рамото на Телеграф.ЮК, да вземе да организира сънародниците си да изберат лидер, който се интересува от канадците. Същото важи и за българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ot selo

  28 Фев 2023 13:51ч.

  Никой нищо не избира! Избират ни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АВТОРЪТ НА ТОВА ИЗЛИЯНИЕ Е МОЖЕ БИ СЛЯП И ГЛУХ?

  28 Фев 2023 13:06ч.

  "Ние в Канада всъщност сме много по-добре от нашите лидери. Ние сме потопени в историята – фундаментално подкрепяща човека, свободата, отговорността. Ние сме обединени от фундаментално валидни основни ценности. Ние сме нация." ТАЗИ НАЦИЯ ИЗБИРА ТОЗИ ЛИДЕР. Какво повече да му бъде казано? Вместо да плаче на рамото на Телеграф.ЮК, да вземе да организира сънародниците си да изберат лидер, който се интересува от канадците. Същото важи и за българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Фев 2023 13:23ч.

  "Вместо да плаче на рамото на Телеграф.ЮК, да вземе да организира сънародниците ..." Колко е лесно! Демек да бъде мъж, като автора на цитата, и да не се помайва. Любопитно ми е само, дали е пропуск в последното изречение липсата на "нас" (местоимение) - "Същото важи и за българите", та да стане - Същото важи и за нас българите. Или?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  28 Фев 2023 13:23ч.

  Безспорно добра статия... В стила на Пробуждането. Друг е въпросът, дали вече не е късно... Крайно време е обществото да се изчисти от тези либерално-джендърски плевели и да се върне, към корените си и към идеята за собственото си съществуване! Иначе сме загубени. Завинаги! Сега за нас, българите, най-важното е да се учим от провалите на другите, които до скоро ни бяха критерий за успех и просперитет. Важно е добре да видим и осъзнаем грешките им, за да не ги повтаряме. Този вирус, който сега витае и мори западната цивилизация е смъртоносен, а какво ще остане за спасяване след него, към момента не е много ясно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е...

  28 Фев 2023 13:26ч.

  Докато Светът се управлява от клоуни и посредствени актьори, той ще бъде цирк и театър на абсурда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • възмутен гражданин

  28 Фев 2023 19:26ч.

  какво друго може да бъде една креатура на школата за млади ръководители на Давос т.е. на Клаус Шваб.Негови колеги са Макрон,баба Меркел и др.Какво може да се очаква от тези продукти на неолиберализма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Факти

  28 Фев 2023 22:02ч.

  Абсудрът Канада - преди дни завърши разследването, свързано с протеста на шофьорите през 2022, който стана символ и се разрастна по света - докладът доказа, че Трюдо правилно е използвал "Акта на войната", срещу мирно протестиращите граждани, защото застрашавали спокойствието на останалите жители на Отава. Пак в Канада - въведоха доброволната евтаназия за хора, които нямат достатъчно доходи да живеят и се чувстват непълноценни. Пак в Канада - съдът постанови, че баща няма право да контактува в невръстното си дете, което според някои "специалисти" иска да смени пола си. И още.и още... За демократичните цености на Запада

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • какво ще прави Трюдо

  02 Март 2023 7:41ч.

  с тези бикини ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи