Кисинджър: Зеленски прие тезата ми за войната в Украйна. Има три изхода

Кисинджър: Зеленски прие тезата ми за войната в Украйна. Има три изхода

Интервюто на Андрю Уилсън в „The Spectator” е преведено от БГНЕС.

На последната среща в Давос казах, че разделителната линия между Русия и Украйна трябва да се върне към предишното статукво, защото продължаването на войната отвъд тази точка може да я превърне във война не за свободата на Украйна, а във война срещу Русия. За това бях подложен на доста критики, не на последно място от г-н Зеленски. Целта на изявлението в Давос беше да се посочи, че въпросът за целите на войната трябва да бъде разгледан, преди инерцията на войната да го направи политически неуправляем.

Когато Зеленски направи коментара си, той не беше прочел това, което бях казал. В последните си изявления той по същество прие това, което изложих в Давос. Той даде интервю за "Файненшъл таймс" [на 7 юни], в което по същество прие основната рамка на хипотезата ми.

Основната рамка е следната: има три възможни изхода от тази война - и трите са все още до известна степен отворени.

Ако Русия остане там, където е сега, тя ще е завладяла 20 % от Украйна и по-голямата част от Донбас, основната промишлена и селскостопанска зона, както и ивица земя покрай Черно море. Ако остане там, това ще бъде победа, въпреки всички неуспехи, които претърпяха в началото. А ролята на НАТО няма да е била толкова решаваща, колкото се смяташе по-рано.

Другият изход е да бъде направен опит за изтласкване на Русия от териториите, които е придобила още преди тази война, включително от Крим, и тогава ще възникне въпросът за война със самата Русия, ако войната продължи.

Третият изход, който скицирах в Давос и който, по мое впечатление, Зеленски вече е приел, е, че ако Свободният свят успее да попречи на Русия да постигне каквито и да било военни завоевания и ако бойната линия се върне в положението, в което започна войната, тогава настоящата агресия ще бъде видимо победена. Украйна ще бъде възстановена във вида, в който беше в началото на войната: бойната линия след 2014 г. Тя ще бъде превъоръжена и тясно свързана с НАТО, ако не и част от него. Останалите въпроси ще могат да бъдат въпрос на преговори. Това ще бъде ситуация, която ще бъде замразена за известно време. Но както видяхме при обединението на Европа, за определен период от време те могат да бъдат постигнати.

При положение, че става дума само за окупиране от страна на Русия на 2, 5 процента от страната и Крим, който е още 4, 5 процента, чието отношение към региона е различно от това на чистия украинец, защото той е руски от стотици години. Няма да давам оценки за това какъв трябва да бъде резултатът от преговорите. Но ако съюзниците успеят да помогнат на украинците да прогонят руснаците от територията, която са завладели в тази война след 24 февруари, те ще трябва да решат колко дълго трябва да продължи войната.

Ако войната завърши така, както я скицирах в Давос, мисля, че това ще бъде значително постижение за съюзниците. НАТО ще се укрепи с присъединяването на Финландия и Швеция, което ще създаде възможност за защита на балтийските страни. Украйна ще разполага с най-големите конвенционални сухопътни сили в Европа, свързани с НАТО или с негов член. На Русия ще бъде показано, че страхът, който е надвиснал над Европа от края на Втората световна война - от навлизането на руска армия, конвенционална армия, която навлиза в Европа през установените граници - може да бъде предотвратен чрез конвенционални действия на НАТО. За пръв път в най-новата си история Русия ще трябва да се изправи пред необходимостта да приеме съвместно съществуване с Европа като цяло, а не Америка да бъде главният елемент в защитата на Европа със своите ядрени сили.

 

Източник: БГНЕС

 

 

Коментари

 • Всичко това са само фантазии!

  01 Юли 2022 9:39ч.

  Кисинджър по-добре да помисли как да обясни защо англосаксите се дънят навсякъде, където отидат! И защо след тях не расте трева!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американчетата и англичанчета...

  01 Юли 2022 10:04ч.

  ...нямат самостоятелно спчелена война или изобщо проведена на бойно поле срещу силна и мотивирана армия, но виж срещу зле организирана и въоръжена аборигенска тълпа са царе на успехите, макар, че и в Корея и във Виетнам ядоха пердах, та още им държи влага...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Англоезичниците пак са се объркали нещо

  01 Юли 2022 11:39ч.

  Наистина има три изхода, но разликата между тях основно се заключва това на колко части се разпадат САЩ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Be_google the Expert

  01 Юли 2022 18:43ч.

  Чета такива американски геополитици като кисинджър от години, но винаги стигам до точката в която се чудя АБЕ ВИЕ - божествата от САЩ ЗА КАКВИ СИ МИСЛИТЕ?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Be_google the Expert

  01 Юли 2022 18:46ч.

  Не ви ли отвращава самата мисъл, че старци на 95 години, бжежински и такива решават нашето бъдеще и дори бъдещето на внуците ни!??????????? ОТвратен съм, те закодират идиотските си мисли и намерение в учебните програми по целия свят и ще сме оберчени на безкрайни войни и идиотщини ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смерш

  01 Юли 2022 9:59ч.

  “Свободният свят” - всички видяхме колко свободен е “свободният свят” с 2 години локдауни. Русия е призвана да освободи цивилизацията от алчните ви банкерски ръчички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путя

  01 Юли 2022 11:05ч.

  Мдаа, междувремено Запада освободи Рашастан от 18 автозавода, като и остави само два. Произвеждат вече 3000 москвича.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Украйна ще разполага с най-големите конвенционални сухопътни сили в Европа, свързани с НАТО или с негов член."

  01 Юли 2022 10:01ч.

  Бе, то, свръзката с член не е ли обикновено в резултата на сексулаен контакт, което при невнимание от страните в свръзката току виж се превърнало в преебаване за тях?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ValKil

  01 Юли 2022 10:03ч.

  Старчока все още живее в 1962 и базира всичко на някакви идеологии и маневри от времето на студената война. Дори не разбира света днес. Всичко е мухлясало в главата му. И най-важното липсващо от овехтелия му коментар - Русия има други планове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахахахахахаха! "И най-важното липсващо от овехтелия му коментар - Русия има други планове."

  01 Юли 2022 10:08ч.

  Точно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  01 Юли 2022 10:05ч.

  Само подклажда фантазиите на Зеленски и Запада. Това което искат да чуят, да пофантазират. Украйна няма как да изтласка Русия. Нито инч не я е изтласкала до сега от никъде. Ако добрият старец намеква Европа да се намеси, "да защити свободата си", то такава войника ни чака, че свят ще ни се завие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кисинджър не е научен на мисли в развитие

  01 Юли 2022 10:11ч.

  Той си знае едно и също от много време. Приказките му са неадекватни. Ционистките протоколи вече са минало бешело в политиката и реда. Естествено хора с подменени кръв и органи не усещат хода на живота. Какво можем да искаме от едно изкопаемо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей за такива, като Кисинджърът е казано,

  01 Юли 2022 10:18ч.

  че никога не е късно да станеш за кашмер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евровизия

  01 Юли 2022 11:31ч.

  И трите възможни изхода от войната вече са затворени, а дядо Хенри въобще не се е сетил за четвъртия (най-вероятния): няма Украйна, няма проблем... И няма как да се сети за него, защото още продължава да си живее във времето, когато САЩ наистина бяха глобален хегемон. А днес всеки козар може да ги ритне по голямата дупара и да му се размине боя...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма Полша, няма проблем. Границите от 1914.

  01 Юли 2022 11:43ч.

  Живеем в интересни времена и все по-интересни стават

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нацистка Украйна в

  01 Юли 2022 12:02ч.

  този и вид е екзистинциална заплаха за Русия. Кисинджър да каже нещо за това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин има ли четвърти вариант?

  01 Юли 2022 13:23ч.

  Или има и пети и шести и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  01 Юли 2022 15:12ч.

  THE KING OF WISHFUL THINKIG. Бъгс Бъни продължава тича във въздуха след ръба на пропаста... Което много допринася за комичноста на сгромолясването. LOONEY TUNES, par excellence

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • варианти много

  01 Юли 2022 15:23ч.

  но с влизането на Китай в Тайван "свободният свят" ще забрави за Усрайна, както забрави за Ковид-19. И тогава бай Даню ще подава ръка на въздуха и ще звъни по телефона в Москва, ама няма да му откликнат. А Zеленски и компания ще идат на концерт на Вагнер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фи и пси

  01 Юли 2022 17:01ч.

  Пак използва идеологически клишета като "свободния свят", което автоматично сваля академичните му акции. Именно поради това споразумение не е възможно - една от цивилизационните характеристики, разделяща Изтока от Запада, е именно идеологизираният подход към проблемите на западната наука, който е меко казано априори империалистически.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фи и пси

  01 Юли 2022 17:04ч.

  Свръхрепрезентацията на западната цивилизация, въпреки че претендира за постмодернизъм и постмодерн, си остава класическа - по същество идеологичен безкритичен монотеизъм. В епистемологичен план това означава, че целият дискурс, дори и откъм университетите, е подконтролен на т.нар. Министерство на истината. То пък на свой ред е корпоративно, а не типично политическо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "За пръв път в най-новата си история Русия ще трябва да се изправи пред необходимостта да приеме съвместно съществуване с Европа като цяло" -

  01 Юли 2022 17:59ч.

  Много глупаво, направо недоносено, типично по американски. Европа така, както е аналитично определена, е фантазъм, а като географска принадлежност и култура, Русия си има доста голяма европейска част и е неразривна част от европейската култура. Според мен е изкуфял, не го казвам с омраза, но възрастта му е пределна и глупостите, които говори, отблъскват интелектуалците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • прочее...

  01 Юли 2022 18:01ч.

  Фактически по един фалшив начин се опитва да сведе руската уникалност до някаква корпоративно-държавна полусуверенна структура, каквато е например държавата Канада. Но това не само не е мъдро, но и издава абсолютно непознаване на руския национален характер, руските особености и руските културно-исторически приноси спрямо човечеството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  01 Юли 2022 18:23ч.

  Кися- името на дадено на този склерозирал елемент , говори много. КГБ е имало добри профайлъри , които знаят много добре слабостите на пиндостанците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  01 Юли 2022 18:27ч.

  Лидерът се къпе в народнота любов и се забавлява с нагласаксите. Дори с насмешка гледа на ОТАН -ските гърчове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ален Делон

  01 Юли 2022 18:35ч.

  Твоят лидер докара Швеция и Финландия в НАТО

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  01 Юли 2022 18:48ч.

  Лидерът е изчислил всички възможни ходове за десет години вперьод

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хенри ни баламосва

  01 Юли 2022 19:27ч.

  Той добре знае че това са ала-бала-ници. Русия НЯМА ДРУГ ИЗХОД освен да продължава до пълна победа. В Кремъл разбират, че само едно парче земя да остане "Украйна" , и да се сключи примирие, това парче ще бъде напомпано за няколко години с толкова оръжия и войски, че заплахата за Русия остава налице ! Затова войната ще продължи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само една

  01 Юли 2022 19:31ч.

  Много малка, остатъчна Украйна - УКРАЙНКА , по-точно Галичина, на запад от меридиана Ровно-Чернивци, със столица разбира се Лвов , може да бъде призната от Кремъл, и границата там ще бъде като между Израел и Ивицата Газа. Но мечтите за "Украина с огромна конвенциална армия" са сметки без кръчмар. Кръчмарят се казва ВВП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  01 Юли 2022 20:08ч.

  Така е - кръчмаря е Брутен вътрешен продукт

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия има много неспособен лидер-глобалист.

  02 Юли 2022 17:26ч.

  Това се видя от разсекретения разговор с Макрон. Вместо да принуди Макрон открито да признае, че Украйна е агресорът поради нарушаване на Минските споразумения, лидерът на Русия позволи на запада да извърти така нещата, че да излезе, че Русия е агресорът—чисто национално предателство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • има повече изходи

  02 Юли 2022 23:21ч.

  Примерно граница с Австрия, Италия, Франция, Канада. Е, не са изходите повече от три?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи