Кирил Петков пред "Шпигел": Ще прилагаме закона без пощада

Кирил Петков пред "Шпигел": Ще прилагаме закона без пощада
Под заглавие "Ще прилагаме закона без пощада" германското списание "Шпигел" публикува първото голямо интервю на Кирил Петков за чуждестранна медия. Радио Дойче веле, което съобщава за интервюто, извежда в заглавие друг цитат: "Ще изчистим петното на корупцията, полепнало по името на България".

 

Кандидатът за премиер обяснява успеха на своята партия с това, че избирателите са възприели ангажимента ѝ срещу корупцията като обещание: „Нашата запазена марка ще е това, че спазваме обещанията си. Не можем да обещаем богатство на всички, но обещаваме упорита работа и нулева толерантност спрямо корупцията. Ще прилагаме закона без пощада. Искаме да изчистим петното на корупцията, което е полепнало по името на България. И да го променим в положителна посока - като запазена марка на една страна, която се е справила с този проблем“, казва Петков. По-нататък той обяснява, че е мотивиран от големия потенциал на страната, който стои неизползван. „Не мога да понасям, когато говорят за България като за най-бедната страна в ЕС“, казва още Петков.

 

В интервюто за „Шпигел“ той изтъква и причините, поради които България днес е по-бедна дори от Румъния. По думите му това се дължи на неправилното използване на европейските средства, които или са пълнили нечии джобове, или са били влагани в грешни проекти. „За четирите месеца, в които ние (с Асен Василев - бел.ред.) работихме като част от служебното правителство, икономическият ръст достигна ниво от 10%“, казва Петков пред германското издание.

 

На въпрос на „Шпигел“ дали би подкрепил прокурорски разследвания срещу бившия премиер Бойко Борисов и неговия антураж, Кирил Петков отговаря, че е за изграждането на напълно независимо и ефективно правосъдие. В същото време той казва, че е против това да се искат следствени действия само срещу една определена личност. „Но ние се нуждаем от действително безукорен главен прокурор. Най-добре би било, ако сегашният титуляр на поста се оттегли доброволно“, добавя Петков.

 

"Шпигел" пита: „Партията на бившия премиер Борисов, която е в съществена степен отговорна за окаяното състояние на България, е член на Европейската народна партия - тоест, побратимена е с германския ХДС. Какво означава това с оглед на т.нар. западна ценностна система?".

 

„И ние това се питаме“, отговаря Петков и добавя: „Зад какви ценности застава всъщност това партийно семейство? Има ли в Европарламента неразрешена търговия с гласове в замяна на затварянето на очи пред корупцията? В случая с България ми се струва, че това е било именно така. Който раздава европейски пари, без да проверява дали в страната-получател има върховенство на закона, увеличава проблемите допълнително. За това трябва да се говори. Впрочем, България вече няма да бъде безмълвен партньор в периферията на Европа“, казва Петков, припомняйки, че Бойко Борисов не владее английски.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Поредният

  07 Дек 2021 20:03ч.

  Ето, прав е. Трябва да има върховенство на закона. В USA Върховният съд се огъна за изборите и се съгласиха с Демократите за да не запалят гражданска война. Не е риба, плувай!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой закон бе Пинокио?

  07 Дек 2021 20:06ч.

  Върховния закон на Българската Конституция ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  07 Дек 2021 20:11ч.

  Закононарушителят и клетвопрестъпник ще прилага Закона без пощада. Това раздвоение ли е или патологична лъжа? Във всеки случай има необходимост от квалифицирана психиатрична помощ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корупцията ха ха ха

  07 Дек 2021 20:12ч.

  Наруши Конситуцията НПО-тата финансирнаи от същото място бяха написали куп закони и законопормени за децата, само част от които бяха хванати от КС. Насила слага Денков след себе си навсякъде, а той няма идея какво рпави и говори само общи приказки. Командорят го същте НПО-та, чието мнение бе отхврлно от КС. А и двамата имат общо НПО. Корупцията ха ха ха За съжаление всичко това ще завърши с прогонване на господина от властта с тежки протести.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  07 Дек 2021 20:21ч.

  Полтъргайста Кики говори пред огледалото, с потропвания, обаче нищо се не види, само демагогията и почукване на кухо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-бедна дори от Румъния?!

  07 Дек 2021 20:28ч.

  Много плямпа без мисъл К-Ментата. Киро, поне сметките си плащай, човече! Спри да крадеш от по-бедните и от хората, които имаш наглостта да наричаш "колеги"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  07 Дек 2021 20:46ч.

  Дали е чел сътвореното от Смирненски в "Приказка за стълбата"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корупция ли е министър Демерджиев да поеме ангажименти към някакъв, който му е платил за това и настоява министърът да си изпълни ангажиментите срещу това плащане: "Бях точен с парите"

  07 Дек 2021 20:47ч.

  флашка с предполагаеми разговори на правосъдния министър Иван Демерджиев. Разговорите се водят във вайбър между министъра и неизвестно лице, вероятно негов близък. Първият разговор датира от 21 октомври 2021 г. Съдържанието му е следното: Демерджиев: Благодаря ти! Другата седмица ще идвам и ще ти разкажа. Неизвестен: Всичко ок ли е по мойте теми? Ще се случат ли нещата? Демерджиев: Всичко ще бъде свършено, но малко ще изчакаш, защото другата седмица Б.Р. ще обеси Д.Г., като им вземе лиценза, а ти знаеш колко е важно това за мен и към кой съм поел ангажимент. Беше се изнервил, защото по дружеството нищо не излезе, но е намерил начин да ги закове и този път няма мърдане. Ще ти разказвам, когато се видим. Неизвестен: Белия е много непредвидим. Вторият разговор е с дата 10 ноември 2021 г. Разговарят вероятно същите лица. Съдържанието е следното: Неизвестен: Какво се случва? Вече не вдигаш тел, а обеща всичко да бъде ок по моята тема. Изчаках да приключите с Д.Г., след това и Автомагистрали и сега се покри. Бях точен с парите когато каза, обеща ми бързо развитие, а сега се криеш…Какво се случва? Демерджиев: Прав си за всичко, извинявай за забавянето, но всичко поето като ангажимент ще бъде изпълнено. Ще се чуем по-късно защото сега не мога да говоря. Както виждаш, ще има разместване и трябва да запазя поста. Демерджиев разговаря с бизнесмен, който си е платил за “мойте теми”. В първия разговор министърът уговаря човека, че “всичко ще бъде свършено”. Следва пояснение: “Б.Р. (вероятно Бойко Рашков) ще обеси Д.Г. (вероятно охранителна фирма “Делта гард”), като им вземе лиценза…” Датата на разговора е 21 октомври, а първото съобщение, че МВР иска лиценза на “Делта гард” е шест дни по-късно, 27 октомври, сочи справка в медиите. Това потвърждава заявката в сюжета. Демерджиев пояснява и че “знаеш колко е важно това за мен и към кой съм поел ангажимент”. Към “Кой” е поел Демерджиев ангажимент за лиценза на “Делта гард”? Трябва да отговаря самият той. Демерджиев разяснява на съсебедника си и че Рашков се е изнервил, защото “по дружеството нищо не излезе”. Но е “намерил начин да ги закове”. Интересно какъв е този начин. Появява се и образът на “Белия” – прозвище на беловласия Бойко Рашков в полицейските среди. Във втория разговор от 10 ноември картинката е различна. Неизвестният събеседник – платец вече е разочарован и притеснен. Демерджиев не му вдига телефона и се крие. Произнесена е ключовата фраза “Бях точен с парите”. Какви пари и за какво? Отново чакаме отговорите на министър Демерджиев. Министърът се извинява за забавянето и пак пояснява, че “ангажиментът ще бъде изпълнен”. Оправдава се обаче, че сега е важно да “запази поста”, тъй като ще има “разместване”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очевидно Кирето мошеникът

  07 Дек 2021 20:58ч.

  Под "ЗАКОН" не бръсне нито Конституцията на Република България , нито Наказателния Кодекс, който прегази по чл. 311 ? Кире - това са нашите Българските Закони ! Ние съблюдаваме тях, а ти върви на твоята си "законова" трънкина !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ваксааа

  07 Дек 2021 21:01ч.

  Думата му беше най-вече за незаконните отвсякъде зелени тескерета, тях ще ги брани без пощада!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  07 Дек 2021 21:07ч.

  Без пощада? Т.е., ако му хрумне, на кандидат премиера, за престъпното лице може да има и опрощение? От закона? ....................... Ама приберетв си ги .......бе!.......... А бе махнете ни ги от главата, бе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  07 Дек 2021 21:38ч.

  Като начало да удари всички българистанци, които дават под наем това-онова, но не плащат данък. Това ще е знак, че иска да изкорени корупцията от мисленето на широките народни маси. Защо никой не пипа тези теми, защото е по-лесно да се събират поголовни данъци като ДДС и акцизи, пък някаква си справедливост...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя признал ли си е пред "Шпигел,

  07 Дек 2021 21:47ч.

  че не е спазил конституцията? Признал ли си е че от името на евентуален бъдещ нам си кво е притискал по медиите Главния прокрор и Кмета на София сами де се чегъртат, че нямал време да се занимава с тях?? Туй нещо ако се случи в западна държава ще бъде изхвърлен от политиката като мръсен котарак. Заедно с началника си дан казвам кой е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фанке, Фанкеее ...

  07 Дек 2021 21:53ч.

  и твоята болка ше опрай Кирето. Въпреки раздвоението. Взехме да се тревожим - ше вземе да "изпуши" самохвалещият се претендент за поста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абв

  07 Дек 2021 22:54ч.

  Кой ви дърпа конците на всички вас, че плюете постоянно Бойко Борисов, сега Кирил Петкова, а хвалите Корнелия Нинова и разните други БеСеПари. Сякаш сте се наговорили един друг какво да говорите за всеки един, който е написал статия тук. Кирил Петков е млад човек, който иска да вземе властта и да реши много проблеми на България. Нека да дадем път на младите. А те са много по умни от нас. Може да нямат социалистическият опит да се борят за власт, но бързо се учат и знаят как да се справят с тези "борци за власт". А младите ще имат много възможности да се сблъскат с такива хора. Трябва да дадем път на младите. Дори Бойко Борисов, който знаеше всички номера на номенклатурните кадри, който също знаеше почти всичко за игрите на номенклатурата и ченгеджийницата и той дава път на младите в ГЕРБ. Не случайно Б.Б. изкара 12 години на власт и дори третия път - пълен мандат. Още 6 месеца да минат, както минаха 6 месеца на служебните правителства, или една година общо и ще заговорите с носталгия как Б.Б. и правителството осъществяваха 4% ръст на БВП, как имаше пълна заетост на работниците, как се увеличиха заплатите и пенсиите, как се внедряваше НТПрогрес. Но сега плюете. Ние като видим, че някой има успехи и започваме да мислим, че и ние ще можем да направим същото и искаме да махнем този човек от власт, и да започнем да управляваме ние. Спомнете си "чичовото" на Димитър Пенев - Любослав, който си вкара автогол на европейското първенство по футбол срещу Франция, но победихме Румъния, равен с Испания. И веднага Иван Славков и футболната мафия махнаха Пенев като старши треньор и Любослав от националния. И от тогава не можем да отидем нито на европейско , нито на световно. Но когато някой може и постигне успех - махаме го. Това се случи и с Бойко Борисов и с Иван Костов и във футбола с Димитър Пенев. И сега ще махаме Кирил Петков, понеже "има кусури", които трябва да се измислят и вече започнахме да го плюем..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  07 Дек 2021 23:23ч.

  До АБВ никой не плюе Кирил в лично качество, проблема е в съвсем друго, че кара хората да се чувстват като теб, сякаш той е супер герой а те са втора категория(говорим за много малка част от обществото, но активна от млади и стари, болшинството обаче не му вярва!)! Кирил е нищо повече от Боко, и нищо по малко, лице на КОНСТРУКЦИЯ, на външни(пак същите) служби, което се явява вид индулгенция за безнаказаност и вездесъщност, да прави с родината каквото му наредят, (тиквата правеше каквото си поиска и крадеше от парите за "затвора")! Та Кики трябва да се държи на къса каишка, защото може да издави наивните моми! Никак не е за подценяване планът който върви по света и на който той е захаросаното и напудрено лице от "харвард"! Просто човек трябва да се огледа какво правят глобалистите в западните държави и какви са тенденцийте, и повярвай ми не ти се ще да е като в останалата част от Европа(зъл социализъм)-, и не говорим само за "ваксините", те са просто принудителното покланяне пред плановете на световният елит, да направи света много неприятен, точно за обикновените хора, и това се изразява в СОЛЕН РЕСТРИКЦИИ И ОГРАНИЧЕНИЯ, чрез дигитална инфраструктура и премеждия! Ако си от по възрастното поколение, това което правят е построяването на зрелият комунизъм, но за да се случи трябва да намалят значително населението и да го научат да смята на ново- 2 + 2 = 5, защото така казват от "харвард" и чичо Бил и дедо Шварц са най великите сметачи... Поинтересувай се какви са икономическите виждания на Клаус Швааб и световният икономически форум, и си плюй в пазвата.... Трябва много да се внимава "после-писите" да не ни правят на глупаци и да ни водят за носа към заколение! П.П Да е Жив и Здрав Кирил, има си хубава жена и деца и ми направи впечатление, че беше качил една снимка с коледна питка с кръстче, заедно с хубавата Линда... симпатяга е като Джон Траволта, хубостник, но определено не е гений даже може да се поучи малко от Боко и ако е наистина умен да го вземе на 4 очи и да си поговорят... щото тука е невероятно блато и Е.Т скоро си заминава завинаги! ET GO HOME :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ще прилагаме закона без пощада"

  08 Дек 2021 0:39ч.

  Предлагам на тоя "юнак" щом така дръзновено и малко войнствено обявява отдадеността си към върховенството на закона, да ни докаже с дела и конкретно с личен пример. Като първа много убедителна стъпка, бих искал да видя как сам подава сигнал и инициира разследване по вече установено закононарушение, извършено от него самия - собственоръчно попълнена и подадена от него декларация с невярно съдържание. Истинските лидери и държавници се познават по личния пример, консистентното си поведение и неподправено достойнство. Всяка друга линия на действия по отношение на конкретния описан противоконтитуционен акт ще бъде признак на двуличие и дефицит на кураж и зрялост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ддр

  08 Дек 2021 3:41ч.

  До Поредният на 07.12.2021 в 20:03. Нищо подобно не е станало в САЩ. Пълни глупости. Тръмп разчиташе че хората направени от него върховни съдии ще му услужат с изборите. Обаче се оказа , че те дори републиканци са повече професионалисти от републиканци. Затова не го подкрепиха. Ето това е разликата между САЩ и България. Не мери със собствените си балкански мерки и не говори за САЩ без да разбираш как е там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  08 Дек 2021 8:37ч.

  Лъже Кирето Лъжеца. А отговорност по чл 313 от НК кога?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хвали Пръцков

  08 Дек 2021 8:57ч.

  Не се напиняй Кире, че може да се изпуснеш! А ве да питам: Законът, НК 313 не важи за Киро? Казвайте ги по рано тия неща, ве...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирил Петков пред "Шпигел": Ще прилагаме закона без пощада

  08 Дек 2021 9:11ч.

  Немците харесват това. Навява им носталгични спомени за 30-те и 40-те години на миналия век?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 07.12.2021 в 20:11 Закононарушителят и клетвопрестъпник ще прилага Закона без пощада. Това раздвоение ли е или патологична лъжа?

  08 Дек 2021 9:12ч.

  И двете?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 07.12.2021 в 20:46 Дали е чел сътвореното от Смирненски в "Приказка за стълбата"?

  08 Дек 2021 9:13ч.

  Съмнявам се, а и да го е чел надали го е разбрал?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гущеризон

  08 Дек 2021 9:26ч.

  Че то ако владеенето на английски език е решаващо качество ,то почти всички клошари в САЩ го говорят по-добре от по-вечето наши политици?! Е и???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Песимист

  08 Дек 2021 10:08ч.

  Човек, който иска да промени Конституцията, защото я е нарушил, ще говори че ще прилага безпощадно закона?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • terrarium

  08 Дек 2021 11:01ч.

  Законите се прилагат от правоприлагащите органи, а не от премиера и кабинета, не и от президента. Тоя нарушител на закони ще продължава да ги нарушава с още повече власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато става въпрос за закони и почтеност

  08 Дек 2021 14:37ч.

  Кирил Петков да отговори колко плати на държавата България за патента на Lactobasilicus bacterisus, чиито щам влага в производството и продажбата на пробиотика си с търговско име "ПроВиотик" и така стана милионер?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • таня

  08 Дек 2021 15:33ч.

  Само това да се направи, да се прилага закона еднакво за всички и държавата да не рекетира малкия бизнес, и не сама малкия-стига. Това ще насърчи предприемачите и български и чужди-икономиката ще дръпне, няма да сме на последните места в света по всички класации. Вижте, че за последните 6 месеца, ръста на БВП е близо 10%. Това означава, че много бързо ще се усети от всички това ускоряване на икономиката. Стига държавата да не пречи, както беше до сега. Това до сега не се беше случвало в тези географски ширини, а дано! Пожелаваме им успех-както е казал поета"България цяла, сега вази гледа"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мудератора, кво свързах, че ма затри?

  08 Дек 2021 15:51ч.

  Перфида е съвсем ясен: започват политически процеси за отвличане вниманието на санкюлотите. Междувременно се изпълняват задачите, спуснати от Департамента на кака Нюланд: сваляне на ветото за Македония; подписване на Истанбулската или законодателни промени за вкарването й през задния вход в образование, семейни закони, НК. И пр.; ам. военни бази. За санкюлотите-фликчовци шса емитира дълг - да не огладнеят и да хванат вилите и тоягите. Ша цари социален мир и ляволиберална тишина - с гарант милицията на др. страшкоффф

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Танче, ма ти бетер от Киро Перфида с тез цифри

  08 Дек 2021 16:04ч.

  Да, икономиката е нарастнала с 9.6% но …спрямо същото тримесечие на 2020, когато се е срутила с 8.6% спрямо 2019г. поради ковид. Инак ръста спрямо първото тримесечие 2021 г. е …. 0.4%. За цялата 2021 г прогнозата е ръст от 4.3% спрямо 2020г. Когато Киро Перфида мърда трапчинки, а Асеншу Очото - силиконови устни - лъжат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • порнооо

  08 Дек 2021 16:23ч.

  Кирето Лъжеца сгазил Конституция, НК и още дузина закони и правила ще настоява за спазване на закона! Пълна порнография.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемерието на Кирчо - лицемерие без край

  08 Дек 2021 18:13ч.

  Самият Кирил Петков е еманация на висшата корупция в България, защото "корумпиран" в превод на български означава "развален". Няма по-развалени оттези, които тъпчат Конституцията и извършват углавни престъпления, като умишлено и за лична изгода подават декларации с невярно съдържание, така както постъпи лицето Кирил Петков, за да се облагодетелства като министър на икономиката, чрез подадената от него декларация с невярно съдържание, деяние наказуемо по Наказателния кодекс със затвор до три години по чл.313(1), а за длъжностни лица - със затвор до пет години по чл.311(1).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ala_Bala

  11 Дек 2021 22:28ч.

  Кой закон? Ти спази ли Конституцията, че говориш за другите закони? Да не стане така, че след междинните избори през следващата есен в САЩ, няма да те приемат и там? Не мисли, че си хванал Господ за пеша. Малко се посмири, защото не с 8 % от гласовете на българския народ, не си никакъв победите. Не са много тези, които се прихласват от празните ти приказки! Напоследък започна да пообъркваш лъжите и заплилича на шизофреник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Robinzon Cruzo

  14 Дек 2021 7:20ч.

  Много кретения се е събрала тук, но нопълно в синхрон с онези 80 %...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи