Кирил Петков наредил "крадливите фирми" да довършат "Хемус", Караджов показа писмо

Кирил Петков наредил "крадливите фирми" да довършат "Хемус", Караджов показа писмо

Премиерът Кирил Петков е разпоредил магистрала "Хемус" да се довърши от същите фирми, за които вътрешният министър Бойко Рашков каза, че са крали пари. Това заяви в студиото на БНТ регионалният министър в оставка Гроздан Караджов.

Той показа писмото, изпратено след среща с премиера Петков и министрите Бойко Рашков и Асен Василев относно строежа на АМ "Хемус". 

"Веднага след тази среща ни се изпраща протокол със задачи, които ни се спускат от премиера. Първо - създава се работна група между МФ и МРРБ, която има задача да изработи проектозакон под надслов "Да завършим откраднатата магистрала", който важи за всички лотове на АМ "Хемус" и има следните задачи - да позволи довършване на строителните дейности при условията на сключените договори след частична индексация, без новото ръководство на АПИ, МРРБ или МФ да носи наказателна отговорност за белите на ГЕРБ", каза Караджов.

Той повтори, че поводът за скандала в Министерския съвет в сряда е била актуализацията на бюджета, внесена в дневния ред непосредствено преди началото на заседанието.

"Това очевидно по-късно през деня преляло чашата на ръководството на ИТН, защото такива случаи имаше много преди това. Дълги месеци имаше случаи на липса на респект, на погазване на правилата и липса на принципи", коментира Караджов.

"Оказахме се в тази ситуация, защото за пореден път в рамките на коалиционните отношения се показваше грубо потъпкване на принципите и абсолютно неуважение на правилата и на партньорите в коалицията", обобщи той за раздора, довел до излизането на ИТН от коалицията на власт. 

Караджов потвърди, че ИТН ще подкрепят социалните части на бюджета - за пенсии, за уязвими групи и за намаляването на цените на горивата.

Той коментира и писмото, разпространено от ПП относно поисканите допълнителни милиарди за бюджета на регионалното министерство.

"В писмото, което така беше зарадвало депутатите от "Промяната", се казва: МРРБ съгласува проекта за решение на Министерския съвет. В жълтото е "съгласува бюджета". Никой никога не е поставял условия, а отдолу е записано защо има нужда от тези пари."

"Хващаме се за думата и това е дребнавост - ама искал ли ги е, не ги ли е искал. Аз съм подписал писмо от съгласувателната процедура, която върви между всички министерства. В него съм описал всички дефицити, които са се появили в нашия бюджет и причините за тях.

Парите не само не са изненадващи, ами са били обсъждани с министъра на финансите, подчерта той.

През януари и февруари средствата за "Хемус", независимо дали са по закона за обществени или инхаус поръчки, са били на нула, с ясната инструкция от министъра на финансите да ги включим в актуализацията. Освен това коалицията обеща половин милиард за българските общини."

"Една от лъжите, която се тиражира е, че съм искал да налея пари в крадливите филми, които строят по инхаус договори", коментира Караджов.

"Не съм платил нито една стотника по договори за инхаус. Второ - на 31 януари съм изпратил писмо до министър-председателя, до Василев и до Бойко Рашков, който не знаел за какво става въпрос."

 

Коментари

 • ДААА ПОЧНАХА ДА СИ ВАДЯТ КИРЛИВИТЕ РИЗИ

  10 Юни 2022 20:29ч.

  УМНИ И КРАСИВИ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  10 Юни 2022 20:29ч.

  харесва ми надслова, явно харвард си е харвард, да ми е живо и здраво родното УНСС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПРЕМИЕРЪТ ПРОСТОТО КИРО С ЛЮБОВНИЦАТА СИ ЛЕНА ГУГЪЛА В ТАЙНА КВАРТИРА

  10 Юни 2022 21:34ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=dGOBPl0Nsc4

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Бареков:

  10 Юни 2022 21:35ч.

  Или да вярваме на „тъста“ Прокопиев, че това, което виждаме, не е това, което виждаме??!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От доста време не вярвам на нищо публикувано тук

  10 Юни 2022 21:56ч.

  Нещо повече, всяка публикация изглежда като платена от някоя заинтересована страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ... /...

  11 Юни 2022 0:31ч.

  Досущ като коментара ти - как да ти вярвам, като зная че си платен? Като не те кефи, ами не чети, никой не ти пречи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • zzz

  10 Юни 2022 21:58ч.

  Политическите партии в БГ са групировки от пропаднали типове ,в голямата си част, без морал, без съвест и неспособни за каквото и да е. Но крадат и се крият.Затова Забраната на ПП,ГЕРБ,ДПС,БСП и т.н. е на дневен Ред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха! Ще падна!

  11 Юни 2022 17:32ч.

  А какво предлага Караджов, на крадливите фирми да им се оставят милиардите, получени в аванс, без да свършат нещо срещу тях, така ли? Защото никой не вярва, че те ще върнат и стотинка, ако се нарушат договорите, и строителството бъде възложено на други? Пито-платено, а рестото за Караджов и Слави?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи