Хелена Дали, еврокомисарката, която искашe да премахне Коледа

Хелена Дали, еврокомисарката, която искашe да премахне Коледа
Малтийската еврокомисарка по равенството написа ръководство за приобщаваща комуникация, което породи полемика в европейската общност. До този момент Хелена Дали можеше да се похвали с гладка кариера. През 1979 г. печели конкурса Мис Малта. Няколко години по-късно играе чаровна полицайка във филма “Окончателна справедливост”. През 2013 г. специално за нея е създаден постът министър на социалния диалог, потреблението и гражданските свободи в правителството на Малта. Хелена Дали бързо се насочва към правата на ЛГБТКИ+. В много консервативна страна, в която абортите са забранени, нейният закон за половата идентичност и изразяване установява бърза процедура за признаване на джендъра, основана на самоопределението, и мерки, благоприятни за транс и интерсексуалните лица. " Днес в Малта можете бързо да смените пола си в личната карта, само с декларация в офис на администрацията!”, казват нейните критици. Когато името ѝ е предложено от малтийското правителство за еврокомисар, Урсула фон дер Лайен бързо се сеща за нея за насърчаване на равенството в ЕС.

 

Брюксел

 

Хелена Дали се е покрила. Откакто в края на ноември избухна спорът около ръководството за приобщаваща комуникация, тя е много дискретна. 59-годишната жена с дълга кестенява коса отказа всички интервюта лице в лице. Въпреки това тя се съгласи да отговори на писмените въпроси на “Фигаро”: “В никакъв случай нашите препоръки не са били принудителни или са налагали някакъв начин на мислене, действие или говорене на европейските граждани”, защитава се тя, твърдейки, че не могат да я “обвиняват, че иска да премахне думата “Коледа”.

 

Християнските традиции и използването на християнските символи са неразделна част от нашето наследство и нашето богатство като европейски общество”, подчертава тя, припомняйки своя туит от 25 декември 2020 г., в който пожелава “Весела Коледа”. Тя обаче няма намерение да се отказва от проекта си. “Важното е да обмислим и предложим нов, по-строг и приобщаващ метод на работа за бъдещите ни линии на комуникация”.

 

“Най-феминисткото правителство в Малта”

 

Докато италианската преса не насочи прожекторите към нея, Хелена Дали можеше да се похвали с гладка кариера. Първият път, когато се качва на подиум, препасана с шал с цветовете на страната си, е, когато печели конкурса Мис Малта през 1979 г. Шест години по-късно красивата млада жена играе чаровна полицайка във филма “Окончателна справедливост”. “Слаб филм”, ще отсъди критиката. Доктор по политическа социология, тя преподава в Малтийския университет, после е избрана в парламента през 1996 г. от листата на Партията на труда. Първо министър на социалния диалог, потреблението и гражданските свободи - пост, създаден за нея през 2013 г. -, тя става министър по европейските въпроси и равенството през 2017 г.

 

Когато Дали беше назначена в правителството през 2013 г., посочва малтийският сайт The Shift, Партията на труда обеща, че това ще отбележи началото на най-феминисткото правителство в Малта. Имаше много работа: Малта беше на 84-то (от 136 страни) в Индекса за равенство между половете на Световния икономически форум. Но пет години по-късно Малта падна на 91-во място”.

 

Докато абортът остава незаконен в много консервативното малтийско общество, Хелена Дали избра много бързо да се насочи към правата на ЛГБТКИ+. Малко прекалено, дори за вкуса на някои членове на Партията на труда. Нейният закон за половата идентичност и изразяване установява бърза процедура за признаване на джендъра, основана на самоопределението, и мерки, благоприятни за транс и интерсексуалните лица.

 

Хелена Дали наложи своя стигащ до абсурд краен либерализъм, гневи се Джейсън Ацопарди, бивш министър, депутат от дясноцентриската Националистическа партия.  Днес в Малта можете бързо да смените пола си в личната карта, само с декларация в офис на администрацията!”. Обратното, тази политика радва малтийския евродепутат социалдемократ Сайръс Енгерер. “Под ръководството на Хелена Дали Малта успя да приеме закони за равенството на ЛГБТИК”.

 

Когато името ѝ е предложено от малтийското правителство за еврокомисар, Урсула фон дер Лайен бързо се сеща за нея за насърчаване на равенството в ЕС. Пътната карта на бъдещата комисарка е ясна. “Вашата задача през следващите пет години е да засилите ангажимента на Европа в полза на приобщаването и равенството, без оглед на пол, расов или етнически произход, възраст, увреждане, ориентация или религиозна вяра”, пише председателката на Европейската комисия в писмото за назначението ѝ.

 

А изслушването ѝ пред Европейския парламент, който трябва да утвърди или отхвърли номинациите, минава много добре. Нито един от евродепутатите, натоварени с оценяването на Хелена Дали, не реагира, когато тя на два пъти определя като “женоубийство” убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция, в основата на разкрития за корупция в малтийската част от “Панамските досиета”. Кандидат-комисарката е близка на Джоузеф Мускат, тогавашният министър-председател, принуден да подаде оставка в началото на 2020 г. по подозрения, че се е намесил в разследването на смъртта на журналистката.

 

Това, че тя говори за женоубийство, дълбоко нараки семейството на Дафне, разказва депутатът Джейсън Ацопарди, който е и адвокат на близките на журналистката. Това показва дълбоко презрение към жените жертви на семейно насилие. Дафне беше убита, защото разкри корупция на най-високо ниво. Г-жа Дали впрочем никога не е изрекла и дума, за да изобличи корупцията на своето правителство, нито на своята партия, причина за това убийство. Тя никога не каза, че съжалява”.

 

От назначаването си комисарката не е бездействала. Тя представи няколко стратегии за насърчаване на джендър равенството, правата на ЛГБТК+ и хората с увреждания. То се отнася отчасти до директивата за прозрачност на фишовете за заплати, която насърчава равенството между мъжете и жените за равен труд. Според люксембургския социалдемократ Марк Ейнджъл, съпредседател на интегрупата ЛГБТИ в Европейския парламент, комисарката “е идеална за поста”. “Тя наистина слуша какво се случва около нея и в гражданското общество”, радва се той.

 

В действителност Хелена Дали няма голяма тежест в системата на Еврокомисията. “Г-жа Дали? Изобщо не я познавам. Има 27 комисари, признава леко смутен високопоставен служител на Комисията. Нейната позиция не е проста. Тя е монотематична. Не е лесно изработването на равенството за пет години”.

 

Най-малкото длъжността ѝ позволи да придобие някаква известност в Европа. През ноември тя привлече вниманието към себе си, приемайки Femyso, асоциация на млади мюсюлмани, която бе в основата на кампанията на Съвета на Европа за “Свободата в хиджаб” (оттеглена накрая). В писмо до Хелена Дали, четири дни след тази среща, френският министър по европейските въпроси Клеман Бон и неговата колежка, отговаряща за гражданството, Марлен Шиапа, поискаха от еврокомисарката “да предостави информация за причините, които са я накарали да приеме тази организация”, “всеизвестна с радикалния си дискурс”, както и “мотивите, довели до финансова подкрепа за техните действия”. “Това е, споделя Марлен Шиапа пред “Фигаро”, първият официален случай да кажем, че трябва да вървим към повече прозрачност във финансирането, отпускано от ЕС на различни асоциации”.

 

Голяма бъркотия в Европа

 

В този контекст не е изненадващо, че епизодът с ръководството за приобщаваща комуникация привлече толкова внимание. Във всеки случай той предизвика голяма бъркотия в Европа, давайки аргументи на правителствата от ЕС, обявили война на “културния хегемонизъм” на Брюксел, начело с полското и унгарското. “Документът за Коледа е анахронизъм”, порица папа Франциск. Според него ЕС “трябва да внимава да не проправи пътя за идеологическа колонизация”, която може “да раздели страните и да провали Европейския съюз”.

 

В Еврокомисията Урсула фон дер Лайен нямаше друг избор, освен да реагира бързо. “Председателката не е доволна. Тя каза на Хелена Дали, че трябва незабавно да премахне документа от вътрешната мрежа. Накараха комисарката да направи изявление, което веднага беше публикувано. Сега броячите са на нула. Независимо от всичко, този документ не е политическо решение на колегията на комисарите. Той никога не е бил обсъждан от колегията. Това е вътрешен документ, каквито има стотици”, защитава се член от обкръжението на Фон дер Лайен.

 

Щетите можеше да са много по-големи. Според нашата информация това ръководство трябвало да получи на 3 декември “награда за ясно писане” (“clear writing awards”). Тази вътрешна награда на Европейската комисия, определяна от Генералната дирекция за преводи, се връчва всяка година на “документите, чието изготвяне е най-четливо”. В крайна сметка документът беше премахнат от списъка на победителите.

 

Заглавието е на "Гласове"

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

Коментари

 • "През 1979 г. печели конкурса Мис Малта."

  17 Дек 2021 15:15ч.

  Такова чудо не сме имали, но можем да наваксаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://www.independent.com.mt/articles/2021-01-28/local-news/Helena-Dalli-s-son-jailed-3-months-for-drug-trafficking-6736230543

  17 Дек 2021 15:27ч.

  "The younger son of European Commissioner Helena Dalli was jailed three months after he was found guilty of trafficking ecstasy at a party in Paola in 2013. Jean-Luc Dalli, 25, was caught handing over six ecstasy pills to another man outside a party venue at the old prisons in Corradino in September 2013. The court, presided by Magistrate Natasha Galea Sciberras, heard how police officers stationed outside the premises saw the accused handing over a bag to another man. A search was carried out. A man, Dwight Falzon, was found in possession of six blue pills in a paper bag. Gabrielle Tonna, who was with Dalli at the time, was found in possession of three blue pills. No drugs were found on the accused. Testifying, police sergeant Chris Baldacchino told the court he observed three youths arriving for the party and witnessed an exchange of a paper bag. He told the court that one of them, who he later identified as Dalli, was seen holding what appeared to be a bag in his hand and he had seen him passing it to a person next to him, who he identified as Falzon. In its ruling, the court said that the testimony gives the court assurance that the six pills found in Falzon’s possession had been passed on to him by the accused. During questioning, Dalli had told the police that he had purchased the six pills for Falzon and admitted with the police to having bought the pills for €10 each. He said he had sold the drugs to Falzon for the same price he had bought them. In her considerations on punishment, the magistrate noted that that the accused had helped the police with their investigation. She also considered that Dalli had a clean criminal record and the amount of drugs involved. She jailed Dalli for three months and fined him €650. She also ordered him to pay half the court expenses in connection with the case. Police inspector Gabriel Micallef prosecuted"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  17 Дек 2021 15:32ч.

  Светът се управлява от ненормалници , които се гаврят и тормозят нормалните хора с традиционни възгледи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само едно мога да кажа:

  17 Дек 2021 15:39ч.

  Ако това "нещо" ще кове бъдещето на ЕС, аз и мнозинството от сънародниците ми не искаме да имаме нищо, АМА НАИСТИНА - НИЩО ОБЩО С ТЯХ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  17 Дек 2021 16:10ч.

  Такива "хора" предаващи всичко и всеки ме карат дори да съм доволен, че сме в ЕС не на основание на референдум, както би трябвало. С оглед на плашещата нормалните хора и всекидневно влошаваща се ситуация е добре, че имаме тази опция за да се измъкнем от този Содом и Гомор преди да са ни довършили като народ с вяра и идентичност, придържащ се към традиционните ценности. Нищо страшно няма да се случи и ще се изненадаме от това. Няма какво да ни плашат, а и не могат. С нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тов. Маузер

  17 Дек 2021 16:33ч.

  Голямо натягане в дайвърсити спартакиадата е паднало. Явно има достатъчно много мераклии да станат прекалени светци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ужас

  17 Дек 2021 17:18ч.

  Всички ще трябва да се изпедерастим, който откаже.... в концлагер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  17 Дек 2021 17:27ч.

  Феминизмът е битка на недостойни жени, против по-достойните жени от тях, той е идеология, която унищожава самата жена. Не случайно феминистките проявяват женска злоба основно против други жени, които са грижовни и отдадени майки и съпруги, от години ги обиждат и карат да се срамуват, само защото тези жени следват сърцето си и женската си природа, създават хармонични семейства, приемат своите съпрузи като истински мъже, които не са създадени да ги заплашват и насилват, а обичат и закрилят. Истинската жена не се чувства роб, когато се държи като жена, а осъзнава, че всеки в този свят има своя товар да носи и труд да извърши, както мъжете, така и жените. Не знам какво спечелиха феминистките, като вкараха мъжете си в кухнята да готвят и да мият чинии вместо тях и когато предадоха децата си на държавните институции, които ги обработват както си искат. Кого да защитим, е въпроса, по-нравствената жена, нападана от по-леконравната или обратно? Коя е агресивната, семейният тип жена рядко напада кариеристката, тя е толерантна, но кариеристката унижава останалите жени, в този случай коя се нуждае наистина от защита и от политики в нейна полза? Жертвата е този, който не е направил на никого зло, а е превърнат в проблем!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази дебелана искала да премахне Коледа

  17 Дек 2021 17:30ч.

  Докъде стигнахме, какво ли ни чака още!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разтуряйте по-бързо

  17 Дек 2021 17:35ч.

  седЕнката, докато все още нещо е оцеляло от нашата някогашна Европа. А тая от снимката и колегите й, начело с фон дер-ката да си ги приберат в САЩ. Най-добре в Гуантанамо. Щото то бива системен масов терор, бива, ама над цял континент не бива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи-и,

  17 Дек 2021 17:41ч.

  Наберете ѝ името в търачката да видите какви снимки излизат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  17 Дек 2021 18:37ч.

  Закривай ! Коледата вече е невъзможна, не се хабете а жените слагайте бурките че да свиквате !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gad

  17 Дек 2021 23:48ч.

  Сега в Комисията и викат The Grinch.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  18 Дек 2021 4:17ч.

  Иначе редовно ходи на църква и се причестява като баш християнка. Ех, да не беше цензурата, каквото ми е на устата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  18 Дек 2021 6:38ч.

  "Скалата си е Орден" , още от оня лош петък, 13-ти, за рицарите-тамплиери. Няма случайни неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  18 Дек 2021 7:33ч.

  Палец нагоре за Helleborus на 17.12.2021 в 17:27

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • веган

  18 Дек 2021 9:54ч.

  Аууу! Какви изрази,хаха, какви антоними! Истински и неистински жени, нравствени и леконравни, недотаковани лелки...Вие сте като скачени съдове с охранената миска анти-коледарка. А това пришиване на алената буква към нехармоничните, климактеричните, недотакованите, неистинските..., да не е форма на християнско милосърдие любов към враговете? Едно такова коледно му става на човек, като ви чете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • байо Петко

  18 Дек 2021 11:55ч.

  Още едно доказателство, че в България 2021 "син" политически е диагноза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-близо

  18 Дек 2021 12:08ч.

  Дядо Мраз е много по-успешна адаптация и приспособяване на накогашните комунисти към християнските реалности и ценности. Освен това Дядо Мраз си има Снежанка вместо джендър,родител1,родител2,което все пак е по-близо до нормалното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • е добре, че имаме тази опция за да се измъкнем от този Содом и Гомор

  18 Дек 2021 14:39ч.

  Наивник. Няма измъкване от Концлагер ! Или трябва да дойде помощ Свише , или сме - в ямата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до веган

  19 Дек 2021 23:23ч.

  "Едно такова коледно му става на човек, като ви чете." "Празнично" ти казаха , че е вече бре,какво не разбра! Няма Коледа! Трябва да кажеш "Едно такова празнично му става на човек, като ви чете."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи