Каримански: Петков бърка икономическо и социално, лъжат елементарно всеки ден

Каримански: Петков бърка икономическо и социално, лъжат елементарно всеки ден

Снимка: Цветелина Белутова, "Капитал"

Премиерът Кирил Петков бърка категориите и не е наясно с понятието социално-икономически живот. Това заяви пред БГНЕС депутатът от „Има такъв народ“ Любомир Каримански, председател на Бюджетната комисия.

„Не бива да бъркаме категории. Не могат да се дават аргументи, както чух да го прави премиерът Петков. Той дава социални аргументи в икономическата част. Това са две различни науки, две различни направления в социално-икономическия живот“, заяви Каримански.

Според него неизпълнението на коалиционното споразумение от страна на „Продължаваме промяната“ не е елементарен проблем. „Вие ще наречете ли елементарно някой от вашето семейство да ви лъже всеки ден и да не казва достатъчно неща, които се приемат само от един член и другите да не ги знаят“, добави той.

Една от особеностите на икономическата политика на премиера Петков и неговия финансов министър Асен Василев е заложената голяма инвестиционна програма в бюджета за тази година, като към средата на годината тя е изпълнена само на около десетина процента.

„Когато не се изпълнява една инвестиционна програма, последиците ще бъдат да няма такъв голям икономически растеж“, подчерта Каримански. Той отбеляза, че много голяма част от отчетените инвестиции се дължат на „Лукойл“ и нидерландското поделение на „Лукойл“, което 99% е реинвестирало. „Именно по тази причина се отчита такъв голям ръст на инвестициите“, добави председателят на Бюджетната комисия.

Каримански посочи, че високата инфлация няма как да не повлияе върху отчитания висок икономически ръст през първата половина на годината. Затова спомага и увеличеният износ на оръжия.

„Износът на оръжия по обективни причини се е увеличил неколкократно. Ако всички премълчават това нещо, защо не видим договорите, които са сключени за износа на оръжие, доколко тези договори дефинират определени лимитни рамки и тези лимитни рамки с колко са увеличени“, заяви депутатът от ИТН.

По отношение на дълговата политика на сегашния кабинет, Каримански посочи, че „правителството иска да увеличи рамката на дълга, но в момента не е ясно дали ще се използва този дълг“.

Това, което според него наистина трябва да ни безпокои през следващите месеци са неяснотите около вноса на „синьо гориво“. През този месец в страната ни пристигна природният газ от прословутите два танкера, но за да си гарантира енергийната сигурност България трябва да има дългосрочни договори за газ, каквито до момента не са сключени. Тази ситуация създава особено силно напрежение сред бизнеса.

„Всяко едно нещо, което не знаем трябва да ни безпокои“, бе лаконичният отговор на Любомир Каримански относно несигурността и неяснотите около газовите доставки.

Източник: БГНЕС

 

 

Коментари

 • Клаус Швепс

  23 Юни 2022 0:00ч.

  социално и икономическо в доктрината ми за "Новата Икономика" са едно и също и представляват контрол върху потреблението на произведеното от роботите и капсули за самоубийство за непоносимо бедните. Те и без друго за "неефективни". запомнете тази дума "неефективен". Тя ще се използва често в хуманитарен контекст.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво на Каримански!

  23 Юни 2022 3:14ч.

  Разсъждения на разумен икономист, а не на възпитаник на ПУЦ в Харвард, който не знае значенията на понятията, с които борави. Кирчо стана като мазно лике за университета в Харвард. Дали не се срамуват от своя отличник?..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къв отличник е тоя?

  23 Юни 2022 12:29ч.

  Не може едно изречение да построи като хората.. Отличник е само за пред жълтопаветната лумпенинтелигенция която е на същото образователно ниво.. Въздух под налягане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТАРА СИСТЕМС

  24 Юни 2022 12:38ч.

  Леке,се пише и казва,по горе знаещият и да си научи граматиката,може би е вече късно,но никога не е късно.А Каримански , така добре разбира,та не може да си намери място,тези от ИТН са странни посерковци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Системчо, лекьосан по-горе,

  25 Юни 2022 3:08ч.

  преди да поучаваш (не че нямаш право) е хубаво самият ти да си научил граматиката. В две изречения си допуснал девет граматически грешки. При това, осем от тях са повтарящи се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  23 Юни 2022 7:17ч.

  Не е важно кой какво бърка а какво се харесва на хората. ПП по всичко изглежда ще имат доста добър резултат на следващите избори. Партията на Славуца остава под 4%.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТАРА СИСТЕМС

  24 Юни 2022 12:40ч.

  С това съм съгласна,адмирациии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до ЗИП-ментето

  23 Юни 2022 12:32ч.

  Дали би конкретизирал какво разбираш под "по всичко изглежда" София не е България, байно. Това което се харесва на умнокрасивитета , не се харесва на всички останали

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТАРА СИСТЕМС

  24 Юни 2022 12:42ч.

  ще,ще и на" провинцията" се харесват и то доста.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи