За случая на Байрям Али или какво трябва да научим от този опит

За случая на Байрям Али или какво трябва да научим от този опит
"Дойде време да затворя страницата за лечението на малкия Байрям Али – той вече се прибра в България, кара колело, пие вода и ще ходи на училище, за да навакса пропуските във времето. Вече е здрав и му пожелавам да сбъдне мечтите си! Нека кажа, обаче, няколко неща за това как функционира обществото ни и как изглежда този случай през призмата на фактите, а не през димките на някои медии и интерпретациите на някои журналисти, и по-голямата част от публиката. Още на 22 февруари по повод на постнатата статия по-долу дадох обещание да направя резюме по случая (когато приключи) и това предстои да прочетете, ако имате търпение и проявявате интерес", написа в личния си профил във Фейсбук бившият министър на здравеопазването Илко Семерджиев.

 

 

Как започна всичко?

 

Беше вдигнат шум в обществената телевизия от един журналист и член на Обществения съвет на ЦФЛД, както и в една частна телевизия – от друг член на Обществения съвет с надслов – спират лечението на дете в чужбина. Изви се ураган от последващи статии и коментари по темата, а основния подтекст (най-общо казано) беше, че ако не се намесят медиите, Обществения съвет и будни граждани с медиен достъп, властта си позволява да безобразничи дори със здравето на децата. Стигна се до такива изстъпления като цитираните „Безсрамната лотария с живота на едно дете“, „Това е публична екзекуция“ и естествено се подразбира, че екзекуторът е един лош човек, който заемайки поста министър се възползва от възможността да играе тази „лотария“ и да „екзекутира“ деца, но добри медии и журналисти ще се намесят, ще се опълчат на това „заколение“ и благодарение на тях правдата ще възтържествува.

 

Какви са фактите по отношение на законосъобразността?

 

- На заседание проведено на 23.11.2016 г. Общественият съвет към ЦФЛД е взел решение по заявление № 6833 от 07.06.2016 г. за организационно и финансово подпомагане на лечението на Байрям. Два дни по-късно е издадена Заповед № 1326 от 25.11.2016 г. за организационно и финансово подпомагане за осъществяване на трансплантация на бъбрек на детето в Университетската детска клиника в Тюбинген на стойност до 50 300 евро, съгласно приложена оферта. Подпомагането включва и преводачески услуги, транспортни разходи, и разходи за пребиваване за детето и един придружител.

 

- Решението на Фонда за лечение на деца, обаче, е взето в разрез с Правилника за неговата дейност и организация на работа, както и с Европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност. Не бяха изискани и приложени становища на поне двама външни експерти по профила на заболяването и исканото лечение, в случая специалисти по бъбречна трансплантация (уролог и трансплантолог), както и от националния консултант по трансплантология. Освен това предложената документация в МЗ беше непълна и некореспондираща с нормативните изисквания, което означава, че ако се подпише формуляр S2 от министъра на здравеопазването разходът от 50 300 евро ще бъде незаконосъобразен и съответно преценен като административна, финансова и нормативна злоупотреба.

 

- От страна на ЦФЛД е пращано до МЗ два пъти искане за издаване на формуляр S2 за трансплантацията на Байрям – първия път на 16.01.2017 г. в мандата на министър Москов, когато зам.-министър Шарков връща преписката поради допуснати 16 пропуска в окомплектоването на документацията, а втория път на 06.02.2017 г. в мандата на министър Семерджиев, когато зам.-министър Кундурджиев връща преписката за довършване на необходимата работа, доокомплектоване на 9 неотстранени пропуска в комплектоването на документацията, непълноти и неточности, които е трябвало да бъдат отстранени от ЦФЛД, за да може да бъде издаден формуляр S2 по зконосъобразен начин.

 

Какви са фактите по отношение на организационната подготовка, които ЦФЛД не е извършил, за да стане възможно изпращането на детето в Германия?

 

- Донорската съвместимост на Байрям и баба му Селима не бяха прецизно изследвани.

 

- Оказа се, че Байрям не е имунизиран редовно и е необходимо да му бъдат направени ваксинации срещу морбили и варицела, което не беше установено и санирано от ЦФЛД.

 

- Не е било проведено заседание на Етична комисия, пред която Селима Али да даде доброволното си съгласие да бъде донор на внука си.

 

- В Германия при Байрям е отчетена положителна проба за туберкулоза, поради което е било необходимо да се направят посявки, които след шест седмици са дали отрицателен резултат, но загубата на време от недобрата предварителна подготовка се отразява на продължителността на престоя и закъсняване на операцията.

 

- Оказа се, че ЦФЛД третира бабата Селима като придружител, а всъщност тя е донор на бъбрек и съответно пациент. Това наложи да се определи друг придружител – дядото на Байрям, както и да се направят съответните административни подготовки за него, както и впоследствие да му бъде уреждан платен и неплатен отпуск, вкл. и допълнително финансиране за дневни разходи чрез Агенцията за социално подпомагане. Справка в НАП показа, че той е с прекъснати здравноосигурителни права, което наложи за него да бъде сключена здравна застраховка, първоначално за един, а в последствие за още два месеца, до 17.07.2017 г. като разходите за нея бяха поети от дарител.

 

- Справка в НАП показа също така, че Селима Али е с прекъснати здравноосигурителни права от февруари 2012 г., което се явява пречка за поемането на разходите й по координационния механизъм. Това не е било проверено и взето под внимание защото Селима Али бе посочена като придружител, но поради очакваното от нея донорство тя е пациент, за който се наложи издаването на формуляр S2 от НЗОК. Това стана възможно благодарение на покриване на неплатените от нея здравноосигурителни вноски за 5 г. назад, както и дължимите лихви – отново от дарител.

 

- В седмиците преди заминаването бяха свършени още пропуснати важни дейности, които биха възпрепятствали пътуването на детето и близките му, и нужното лечение. Издадени бяха заместващите Европейската здравно-осигурителна карта удостоверения за Байрям и баба му Селима Али, сключена бе здравна застраховка за дядо му, нотариално заверени и преведени бяха декларации за извеждане на детето извън България и пълномощни на бабата и дядото да подписват документи, свързани с лечението и пребиваването в чужбина. Селима Али беше подложена на пълни лабораторни изследвания за възможността да бъде донор на своя внук, както и психосоматично изследване, и подготовка във връзка с предстоящите действия.

 

- Оказа се, че авиопревозвачите не желаят да поемат риска от транспортиране на дете с нужда от диализа и евентуална реанимация поради което с Центъра за спешна помощ в Стара Загора бе организиран транспорта на детето, донора и придружаващото лице с реанимобил и наблюдаващ лекар-реаниматор. Пътуването се осъществи на 26 март, а на следващия ден Байрям и донорът, Селима бяха хоспитализирани в Тюбинген.

 

Паметливите сигурно си спомнят, че медийните пушилки през февруари и март инсинуираха предстоящ фатален край, ако нещо се забави при изпращането на детето в чужбина, „експерти“ чертаеха тежки последствия и ги окичваха с фрази от рода на „бюрокрацията победи човещината“, имаше и по-тежки квалификации, които няма да припомням. Ние в МЗ свършихме доста работа, новият директор на Фонда – д-р Троева се включи с летящ старт, забавихме се няколко седмици, но ако не бяхме изчистили всичко Байрям и Селима щяха да бъдат върнати и тогава с много по-голяма вероятност можеше да се стигне до истинско утежняване на проблемите.

 

И накрая, без да обвинявам конкретно, само ще си позволя да кажа – България няма да просперира докато измисля или създава проблеми вместо да ги решава. И вината за това не е само на политиците или администрацията, напротив, избирателят дава мандат на хора, които след това поголовно и безкритично демонизира, а по-голямата част от медиите и журналистите не са търсачи на истината. Тези неща, които описах по-горе говорих и тогава, но никой не пожела да ги верифицира. Казвам ги и сега не за друго, а за да се учим от опита си.

 

ПС: На 03.04.2017 г. срещу Министерството на здравеопазването бе заведена преписка за дискриминация по случая с Байрям от Комисията за защита от дискриминация. Накрая работещите биват и наказвани.

 

Sancta simplicitas*.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • То хубаво

  26 Sep 2017 11:17ч.

  но чия е вината да се връща преписката два пъти. Кой е обучил хората които са съставяли документи и подготвяли нещата. Ако детето беше починало междувременно. Въобще как може с един такъв тромав механизъм да се осигуряват средства за животоспасяващо лечение. Да не говорим за случаи дето умират хора щото им се отказва лечение. България не е европейска а латино или бананова държава. Срам за България и българите. Не сме способни да си организираме държавата и да я управляваме и закономерно ще я изгубим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То хубаво,

  26 Sep 2017 11:33ч.

  Ама случаят Байрям е от 2012, трябваше ли да дойде д-р Семерджиев, и за 3 месеца да доведе до успешен край този случай, поемайки като лично дарение и здравните осигуровки на бабата и дядото, осигурявайки и отпуска на дядото, и съвместимостта на донорството на бабата...Къде ли са родителите на това дете...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  26 Sep 2017 13:02ч.

  Изобщо не се съмнявам в думите на д-р Семерджиев, които, разбира се, той може да документира. Вярвам му и си пожелавам някога той да бъде министър на здравеопазването. Здраве и успех!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Мери

  26 Sep 2017 17:12ч.

  Сакън ма, Мери! Ти луда ли си? Тоя ли искаш пак да е здравен министър на и без това толкова нещастния български народ. Още по-нещастен от факта, че ти му беше министър, пък дори и за три месеца! защото, Мери, да ти обадя, твоят подзащитен, тази мазна и противна физиономия на снимката лъже! Съвсем официално и отговорно беше съобщено, че трансплантацията на Байрямчо в чужбина е отказано, защото и тук имало "специалисти". Да има, има отлични лекари и специалисти, само че между тях не оня недосегам Спасов ли беше Смъртасов ли, все там, от болницата в Лозенец, който в момента е съден от доста хора, тъй като леталния край от неговите "трансплантации" надвишава успешния такъв. И който лично е спрял заминаването на детето в Германия, защото е поискал той лично да се пооупражни и над него. А бюрокрацията, която този мазен Семерджиев описва в съчинението си е така потресаваща, че говори много лошо и за него самия, защото точно тогава, ТОЙ е бил министър. Семерджиев е лъжец, нагъл, безпардонен и долен лъжец! Я да му кажеш много здраве от проф. Стоян Миланов, когото побърза да уволни по нареждане на банкянската мутра! И дали е спокоен сънят му, след толкова мокри поръчки, които изпълни по време на жалкото си министерстване, тоест, след толкова политически уволнения на кадърни лекари и назначаването на тяхно място на нищожества и корумпирани ГЕРбаджии, като настоящия пироговски началник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Сaкън ма Мери...

  26 Sep 2017 17:32ч.

  И къде е това "официално и отговорно отказване на лечение" - няма такова и никога не е имало - това бяха измислиците на Москов и медиите, обикновено активно мероприятие. Ти, г-н Сакън, си доста ниско интелигентен, след като и при така изнесените факти не си разбрал за какво става въпрос. А намесването на Стоян Миланов разкрива и самоличността ти :) Такива като теб глозгат здравната система и вонят из медиите, но както видяхме има и Видовден. В следващия мандат на Семерджиев ще си глозгате кокалите, познавам го лично и мога да ви гарантирам, че при поне една година в МЗ ще ви направи хора, защото сега сте животни :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  27 Sep 2017 18:14ч.

  До Мери, сакън и прочие - Не е прилично да се хваля, но имам доста добра политическа и бизнес и всякаква обща култура, също така съм и доста добре с главата, макар и женска. Поради това мога да преценявам хората точно по две изречения. В БЪЛГАРИЯ ИМА ПРЕКРАСНИ ЛЕКАРИ И МЕНИДЖЪРИ - те трябва да работят, да управляват също, И СА ТУК! Препоръка: Господине/госпожо, пишете ясно, формулирайте си тезата, с факти, разбира се! Поздрави, Мери

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зъболекарчето...

  30 Sep 2017 17:55ч.

  ...станало администраторче, а Калинката му Сачева станала калинка по всичкология.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи