Григор Сарийски: Още тази зима инфлацията ще скочи над 20%

Григор Сарийски: Още тази зима инфлацията ще скочи над 20%

Григор Сарийски. Снимка: Мария Филева, БНР

Еврозоната почти сигурно навлиза в рецесия. Наблюдава се задълбочаване на кризата и повишаване на разходите за живот, пише агенция „Ройтерс“. Според социологическите агенции, българите най- много се вълнуват от цените и от инфлацията. Дали заради предизборната кампания, ставаме свидетели на замеряне с данни – има ли пари в бюджета или няма, близо ли сме до еврозоната или не. 

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева  пък коментира, че „централните банкери трябва да продължат да затягат паричната политика, а политиците да се противопоставят на натиска да харчат публични средства по начин, който може да подхрани инфлацията“. Според нея тази година е тежка, но следващата ще бъде още по-тежка. 

Прогнозата за икономическото развитие на страната ни в краткосрочен план направи доцент Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН. В предаването „12+3“ той заяви, че Европа не е много далече от рецесия. „Факторите за това са няколко. На първо място са скъпи енергоизточници, които няма как да бъдат с по-ниски цени при положение, че има ограничение на доставките. Вторият фактор, който оказва влияние е, че тази година беше доста лоша за аграрния сектор в Европа. Имахме рекордна жега. Очакванията за добив на реколта са с около една шеста по-ниски в сравнение с последните 5 години. При това положение пазарът търси равновесие чрез по-високата цена“.

Ръстът на паричното обръщение е дежурният мотив за повишението на цените, обясни още Сарийски. „Това е политика, която се провежда от години и в периоди като сегашния, когато има засилване на дефицита, изведнъж увеличените пари напомнят за себе си и започва да се търси уравняване между тях и цените на стоките“. 

Икономическите мерки, които прилагат правителствата в Европа, за да смекчат последиците от войната в Украйна, само отлагат кризата, но в никакъв случай не я смекчават, смята доцент Сарийски. „На много места в Европа бяха въведени тавани на цените на енергията - на газ,  ток и т.н. В този случай крайният потребител – предприятия, домакинства и т.н., не плащат цената за това, което ползват, но загубите се трупат. В „Булгаргаз“ има натрупана една много голяма загуба, която трябва да бъде покрита. Това става или чрез продажба на компанията, или чрез инжекция от бюджета, представляваща директен трансфер, който ще бъде за сметка на данъкоплатците и ще рефлектира в очакванията за по-големи бюджетни дефицити“. 

България е една от 5-те страни в ЕС с най-висока инфлация, напомни експертът. „Или трябва да има повече приходи и по-малко разходи, или трябва да се изтегли дълг, с който да се отложи решаването на проблема за по-нататък. Но ние имаме спад на приходите от ДДС. За по-високата събираемост няма фундамент, тъй като липсва промяна на данъчната основа и на ставките. Остава тегленето на дълг, което ще става все по-трудно и все по- скъпо. Недоверието на инвеститорите към българския дълг е все по–голямо“.

Трябва да прокараме две големи разделителни линии между партиите, които се борят за влизане в парламента, обясни Григор Сарийски. „От една страна са тези, които ще работят за влизането на България в еврозоната. Другите не искат това да се случи. Големият фундамент, който кара партиите да искат да вкарат страната ни в нея, е освобождаването на покритието на борда. Има една сума от 20 млрд. евро, която ще бъде освободена. Те ще бъдат похарчени по усмотрение на правителството, което тогава е на власт. Под лозунгите, че са за инвестиции, стимулиране и подпомагане, реално ще потънат в нечии дълбоки джобове“.  

Втората разделителна линия ще бъде провеждането на разумна фискална политика, обясни доцент Сарийски. „От едната страна са партиите, раздаващи пари на калпак, както това правеше предишната управляваща коалиция, за да са доволни всички и да спечели политическо време. От другата страна са партиите, които ще настояват за прилагане на някакви принципи на социална справедливост“. 

Обещанията на партиите, участващи в предизборната битка, са доста общи, отчете икономическият анализатор. „Няма количествени измерители на успеха на политическите представители. Във Великобритания имаше преди 15 години задаване на конкретни емпирични методи за измерване. Така можеше да се проследи успеха на партията още през първата година от управлението“. 

Още тази зима инфлацията ще скочи над 20%, заяви Сарийски. 

„Винаги, когато се дават стимули, това са пари, които се взимат от бъдещето. Инфлацията е начинът, по който правителствата взимат онова, което са дали чрез стимули и икономически мерки“. 

Хората, които разполагат със спестявания, могат да ги спасят,  пренасочвайки ги към алтернативни форми. При тях обаче има риск да изгубите и това, което имате. Експертът не се ангажира с даването на конкретни препоръки.

Интервюто на Снежана Иванова с Григор Сарийски в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

 

 

Коментари

 • Така става в райхскомисариатите с гаулайтер американския посланик

  07 Sep 2022 16:57ч.

  А дори още не е пристигнал новия генерал-губернатор от Хаити

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трета разделителна линия

  07 Sep 2022 17:48ч.

  между софиянци и провинция. Софиянци докараха демокрацията, оядоха се от еврофондове и соросфондове, по изборите избират десни откачалки. Нека да поседят сега на студено и тъмно, да им дойде акъла!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правилно

  07 Sep 2022 18:36ч.

  Изобщо, трябва да се премести столицата. Сегашната е гнездо на злото

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 07 Sep 2022 17:48ч. между софиянци и провинция. Софиянци докараха демокрацията, оядоха се от еврофондове и соросфондове, по изборите избират десни откачалки. Нека да поседят сега на студено и тъмно, да им дойде акъла!

  07 Sep 2022 18:38ч.

  90% от оялите се столичани са тежки провинциалисти или дечица на прости селяндури от провинцията, включва и малоумници те от жълтите павета. Мафията на държавната и общинската номенклатура се крепи на здравите селски рамене на амбициозните провинциалисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кат

  07 Sep 2022 19:14ч.

  Ви освободи Путин ще стане отрицателна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо чудно и дефлация да настане след освобождаването ни от робството в ЕС/ОТАН

  07 Sep 2022 19:21ч.

  Ще видим скоро

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преди 1 година, на 16.09.2021 г., пред дир.бг Г.Сарийски "прогнозира" 10% инфлация до края на 2021 г. НСИ отчете 7,8% год. инфлация в края на дек. 2021 г. спрямо дек. 2020 г.

  07 Sep 2022 20:34ч.

  Щом сега прогнозира 20%, най-вероятно в края на дек. 2022 г. ще отчетем 16% год. инфлация. Разбира се, финансовата министърка се "моли" за по-висок процент, защото 16 % инфлационен ръст на бюджетните приходи може и да не стигнат за изплащане на увеличените пенсии от 01.10. и компенсациите за тока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кики и Коки

  08 Sep 2022 0:16ч.

  Всеки влизал в магазин от какъвто и да е тип знае, че инфлацията е над 50% към днешна дата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  08 Sep 2022 8:58ч.

  Подкрепям поста на 7 Sep 2022 17:48ч. между софиянци и провинция. ..... Цитат от неговия пост: "90% от оялите се столичани са тежки провинциалисти или дечица на прости селяндури от провинцията, включва и малоумници те от жълтите павета....." Вярно! След като унишожиха своите градове и села, "Новите софиянци" опустошиха за 10 години и София.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  08 Sep 2022 8:58ч.

  След наводненията и свлачищата, причинени от незаконна сеч и задръстване на реките, следва рушене на жилищните блокове в София поради разбиване на стани, радиатори и прочие "селски подобрения". Дупе да ни е яко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  08 Sep 2022 8:59ч.

  ....разбиване на стени....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи