Гари Каспаров за Путин: Диктаторите никога не спират, докато не бъдат спрени

Гари Каспаров за Путин: Диктаторите никога не спират, докато не бъдат спрени

„Докато той е на власт, няма да има мир”, заяви шампионът по шахмат в интервю за Нова телевизия.

Той е най-младият световен шампион по шах в историята, 15 години е първи в света. Определят го като гений и като най-добрия играч в шахмата за всички времена. Приключва състезателната си кариера през 2005 година и оттогава е един от най-яростните критици на Владимир Путин. Дори напуска страната заради несъгласие със случващото се в Русия. Борец за човешки права, активист и редовен автор на „Уолстрийт Джърнъл”. Само пред Марина Цекова и за зрителите на NOVA Каспаров коментира действията на Путин в Украйна и възможността руският президент да използва ядрено оръжие. 

- Преди всичко – изненада ли Ви войната?

- Да гледаш човешко страдание и военни престъпления в индустриален мащаб винаги е изненада. Но не бях изненадан, че Владимир Путин започна тази война, защото я предричах от години. Не се съмнявах, че в един момент той ще се опита да реши това, което той нарича „украинският проблем“. Разберете, за него Украйна е същото каквото беше Полша за Сталин. Това беше просто една пречка по пътя на геополитическите му амбиции. Освен това Путин никога не прие Украйна като независима суверенна държава. Така че беше просто въпрос на време. Анексирането на Крим през 2014 г. беше сигнал, че просто търси подходящ момент, за да действа и да завладее останалата част от страната. Всичко това предсказах и в книгата си, която беше публикувана през 2015 г. Но в продължение на толкова много години никой не искаше да чуе тези предупреждения, елитите предпочитаха просто да правят бизнес, както обикновено.

- Какво имате предвид? Кой подцени заплахата и кой позволи да се стигне дотук?

- По-лесно е да се каже кой не я подцени, защото другият списък е твърде дълъг. Никой не искаше да признае екзистенциалната заплаха пред свободния свят, защото това беше доходоносен бизнес. Трябва да отдадем на Путин заслуженото за изграждането на най-сложната мрежа от агенти, виждана някога в историята. Тази мрежа включва топ политици, лобисти, бизнес магнати, имаше и поддръжници от сферите на спорта и изкуството. И тази мрежа му помогна да разпространи влиянието си и да създаде образ на Русия, който беше толкова далече от истината. Помогнаха му да прокара своя мащабен дневен ред, без да бъде спиран в момента, когато можеше да бъде спрян на доста ниска цена.

- Има ли връщане назад, светът продължава да налага санкции на Русия, или според Вас не е достатъчно?

- Мога да кажа, че действията са достатъчно добри. Но първо трябва да разберем дали има воля да се използва тази война и престъпленията, извършени от войските на Путин под негово командване, за да се отървем от руския диктатор. Защото за разлика от шаха, в тази война няма равенство. Не можете да завършите с реми. Или ние печелим, или Путин печели. И докато Путин остане на власт, няма да има мир. Сега имаме уникалната възможност да нанесем смъртоносния удар, за да поставим край на тази диктатура. Разбира се, цената ще е много висока. Докато си говорим, украински животи се погубват и тук не говоря само за мъжете на фронтовата линия. Жените и децата продължават безмилостно да са бомбардирани от военновъздушните сили на Путин. Така че, макар да съм доволен от санкциите, наложени на режима на Путин, все още не съм сигурен дали имаме политическа воля да го довършим. Едно от ключовите условия и елементи на тази война беше изолацията, пълната изолация на режима на Путин от останалия свят. Но ние все още сме свидетели на преговори. Русия все още е част от така наречената иранска сделка, която американците са толкова нетърпеливи да подпишат. И ако не стигнем до тази блокада, технологична, финансова, икономическа и дипломатическа, режимът на Путин все още може да оцелее, което означава, че те ще се върнат в един момент, за да продължат тази война. Трябва да направим абсолютно всичко по силите си, за да подкрепим украинската армия, която се бие толкова героично и увеличава огромните щети на военната машина на Путин.

- Означава ли това, че НАТО трябва да се намеси във войната?

- Това е сложен въпрос. Но никой не е поискал от НАТО войници на земята. Това, което се иска, е да затворим небето. И това е колкото военен, толкова и хуманитарен дълг на НАТО. Вече знаем, че точно контролът на небето дава възможност на Путин да продължи. След като не успя да спечели войната за няколко дни, той прибегна към средствата на терора. Същото направи и в Алепо. И да, макар да разбирам риска от навлизане във въздушното пространство на Украйна, което би могло да доведе до конфронтация между НАТО и руските самолети. Все още смятам, че това не е просто морален дълг, а сега е и логичен ход. Защо сме толкова сигурни, че Путин ще влезе в конфронтация? Чух уверенията на президента Байдън към европейските нации, че са в безопасност под американския чадър и че „ще се борим за всеки инч от територията на НАТО”. Но след провала в Афганистан и след неуспеха на американците да убедят Путин да не атакува Украйна, след толкова много преговори, нищо не сработи.

Това че не успяват да спрат Путин, означава, че Путин не приема думите им много сериозно. Така че моето предложение е да спрем да обръщаме внимание на това, което казва Путин, и да се уверим, че генералите и адмиралите, които ще трябва да изпълнят неговите престъпни заповеди и биха използвали ядрено оръжие, наистина ще поемат риска да видят отговора на НАТО при подобно действие. Показваме слабост, като не помагаме на украинците да затворят небето си, не им осигуряваме противовъздушна отбрана и дори не искаме да им дадем старите си руски самолети. Това е много лош сигнал и означава, че ще платим по-висока цена заради този страх и нерешителност.

- Но лидерите на НАТО казват, че ако затворим небето им, това би означавало начало на Трета световна война.

- Тази война вече е започнала. Вероятно са пропуснали момента, в който наложиха санкции на Русия. Това също е война и Путин е във война. Трябва да чуете какво говори руската пропаганда от години – там страната е във война не с Украйна, а с НАТО и Америка. Той го е казвал и целта не е просто да покори Украйна и да унищожи суверенитета ѝ. Целта е да се демонстрира на света, че може да прави каквото си поиска, защото престъпленията му са защитени от ядрените му оръжия. Така че не знам как тези хора могат да гледат страданията на украинските лидери и цивилни граждани. Удивително е, че най-мощната военна машина в историята на човечеството сега мълчаливо наблюдава от първия ред военни престъпления в индустриален мащаб. Конфронтацията е неизбежна, ако Путин го иска. И не става дума за решението на Путин да започне тази война. Той все пак ще трябва да намери руски пилоти, които ще са готови да пожертват живота си за неговите геополитически мераци. В крайна сметка не Путин ще бъде в руския самолет, който ще бъде свален от НАТО. Не вярвам, че руските офицери, генерали и войници искат да умрат за Путин. Казаха им, че ще е лесно, а сега те са в безизходица. Ако НАТО покаже решителност, мисля, че това ще даде голям кураж на украинците и ще бъде голям психологически шок за руските войски, които са вече деморализирани.

- Заговорихте за старите руски изтребители, България разполага с такива. Но според властта у нас, ако ги дадем, защитата на въздушното ни пространство ще бъде компрометирана. Приемате ли този аргумент?

- Защитата ни ще бъде компрометирана със сигурност, ако Путин спечели войната в Украйна. Той знае, че ако успее в Украйна, тогава никой не е в безопасност. Тогава той ще изпълни истинския си дълг към Източна Европа, не само към съветските републики. Така че Украйна е наша обща кауза. Ние се борим с най-опасния диктатор след Втората световна война, който има ядрени оръжия и заплашва да ги използва. Така че победата над оръжията му в Украйна е единствената цел сега. И затова всичко, което можем да направим, трябва да го направим. Да, чуваме тези колебания от България, от Полша и разбира се, от американците да поемат какъвто и да е било риск. И това ме кара да се съмнявам в техните намерения. Вярвам, че светът трябва да се стреми да сложи край на режима на Путин. А той все още, като че ли се опитва да избегне така наречената от тях конфронтация с Русия. Има конфронтация. Да, технически, Украйна не е член на НАТО, но има американски и британски подписи под меморандума от 1994 г., когато Украйна се отказа от ядрените си оръжия и изпрати обратно на Русия 2000 ядрени бойни глави в замяна на гаранциите за тяхната териториална цялост. През 2014 г. при анексирането на Крим - Америка не направи нищо. Санкциите бяха смехотворни. Великобритания не направи нищо - осем години. Говорим за осем години и те не използваха тези осем години, за да помогнат на Украйна да се въоръжи и да посрещне агресията на Путин. Заради бездействието на американската администрация Путин реши, че може да отиде и да причини този огромен удар на Украйна. И нека да подчертая - само героичната защита, която украинци осигуряват на собствената си родина, спря Путин и му попречи да спечели войната, както и общественият натиск към лидерите днес.

- Казахте – той ще изпълни истинския си дълг към Източна Европа. Каква според Вас е голямата цел на Путин. Възможно ли е и България да е сред плановете , особено ако се справи с Украйна?

- Не мисля, че трябва да си губим времето, за да обсъждаме какви са неговите цели. Има един урок от историята: „Диктаторите никога не спират, докато не бъдат спрени”. Това е. Така че не знам къде ще спре, защото ако му се даде шанс, той ще продължи. Той трябва да бъде спрян в Украйна, за да не се тревожим за бъдещите му планове. Ако спечели, той може да отиде навсякъде, защото това правят диктаторите. Ситуацията в Русия е толкова отчайваща, затова той се нуждае от враг, като единствена възможност да засили имиджа си на непобедим лидер.

- Мислите ли, че ще използва ядрено оръжие?

- Не знам - може би да, може би не, аз не съм психиатър, за да вляза в главата му, но в края на деня не всичко зависи само от него. Става дума за още много хора. При ядрените кодове се изисква няколко души да изпратят подобно нареждане. И не мисля, че Путин е заобиколен само от хора, готови да умрат за него. Така че дори да приемем за момент, че е параноик, той все още се нуждае от още по-параноични хора, за да започне ядрена война. И не мисля, че руските генерали и адмирали, които трябва да отговарят за правенето на тактически ядрени оръжия в Украйна, че ще изпълняват неговите заповеди, защото не им се умира, те не ми изглеждат като фанатици. Това е мафиотска държава. Единствената причина да служат на Путин са личните облаги. И ако Путин не е в състояние да им осигури същите високи стандарти и същите материални облаги, както преди, защото сега няма пари на свое разположение, не вярвам, че ще го последват. 

- Съмнявате се в близкото му обкръжение. Мислите ли, че промяната може да дойде отвътре. От хората на Русия?

- Промяната зависи от много фактори. Определено трябва да се види въставането на Русия, но това ще бъде резултат от военно поражение на страната в Украйна, изолацията и икономическата, технологичната и финансова блокада, които ще върнат Русия в Каменната епоха. И ако Путин няма пари да плаща на своите поддръжници и пропагандата, как ще попречи на руския народ да се надигне срещу него и да го хвърли в ръцете на историята?

- Знаете каква е и руското обяснение за тази война. Тук много хора вярват в него, какво бихте им казали?

- Не разбирам въпроса - имаме диктатор, брутален диктатор, който убива с хора и невинни цивилни граждани. Имаме и нация, която храбро защитава своята земя и дава огромни жертви, защитавайки всички нас, включително и България. Не разбирам въпроса дори.

- Разбирам, но и Вие, сигурна съм, разбирате защо питам, защото знаете докъде е стигнала руската пропаганда.

- Светът е пълен с глупости и хората им вярват, но не мисля, че трябва да им обръщаме внимание. Не мисля, че трябва да са част от сериозен разговор. Владимир Путин е военнопрестъпник. И вярвам, че неговият режим трябва да бъде осъден по същия начин, по който нацистите са били съдени по време на Нюрнбергските процес – за всички престъпления, които е извършил в Русия, но и извън нея.

- В едно Ваше интервю казвате, че Путин е по-скоро играч на покер отколкото на шах, защо?

- Да, разбира се. Диктаторите не играят шах, защото това е игра, в която разполагаш със 100% от необходимата информацията. Знаете какво имате, какво има Вашият опонент, правите умни ходове и печелите, спазвате правилата и сте победители. Покерът е различна игра. Можете да блъфирате, да вдигате залозите и Путин го направи много умело. И всеки път, когато го правеше, лидерите на свободния свят се отдръпваха. Например, Обама в Сирия. Сирийският диктатор използва химическо оръжие. Обама обеща да го накаже за преминаване на червената линия. В крайна сметка Обама се отдръпна, защото Путин се намеси. Има толкова много случаи, когато Путин блъфираше – при анексирането на Крим. Мисля, че искаше да блъфира по същия начин и сега, но свободният свят вече нямаше друг избор, освен да признае, че блъфира. Затова той е толкова бесен и неговата ярост изпитват на гърба си невинните украински цивилни. Той не може да спечели войната, затова ще се опита да унищожи страната. Но той си остава покер играч. Затова е много важно да запомни, че ако не хванете блъфа му навреме, когато залозите са ниски, ще трябва да го хванете тогава, когато вече са високи. И сега е време на спрем ядрения блъф и да подсигурим, че този режим ще спре да тероризира съседите и останалия свят.

- Често използвате метафората за играта. Ако я използваме сега. Ще има ли въобще победител в тази война. И ако да – кой?

- Не искам да сравнявам убийствата на цивилни и кървавата война, започната от руския диктатор, с която и да е игра, дори и покер. Можем да говорим за неговия характер, за начина, по който играе. Но това не е игра. Това е истинска кръв, истинска смърт, истинско унищожение. И в тази война, както казах, или той печели, или ние. Ако Украйна спечели – ще спечелим всички, това ще е победа за свободния свят, победа за демокрацията. И да се надяваме, че тази победа ще ни помогне да тръгнем отново по пътя на демокрацията. Време е да започнем да вземаме това, което загубихме за последните 15 години, когато диктатори като Хюсеин и Си Дзинпин се опитаха да ни върнат в миналото. Това не трябва да се случва. Украйна се бори за нас и вярвам, че жертвите ѝ няма да бъдат напразни.

Целия разговор вижте във видеото

 

 

 

 

Коментари

 • Може ли за разнообразие

  12 Март 2022 10:32ч.

  В съботния ден да се запознаем с гледната точка на някой, който НЕ Е ПЕТА КОЛОНА ИЛИ ПОНЕ НЕ Е С ДРУГА ИСТОРИЧЕСКА РОДИНА ВМЕСТО РУСИЯ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  12 Март 2022 10:37ч.

  Гари я по-добре кажи колко биолаборатории на САЩ има на територията на Грузия!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ам.биолаборант

  12 Март 2022 10:50ч.

  Някой да ни обясни как тъй Путин е диктатор, а Бай Пън не е ?! Аз пък казвам обратното - САЩ, начело с Бай Пън, са глобална диктатура, тотална.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  12 Март 2022 10:56ч.

  По баща тоя е Вайнщайн, всичко е ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  12 Март 2022 11:21ч.

  Слушах го до някъде и се отказах! И този е по-католик от папата! Този направо е за лудницата! Иска да вкара света в ядренна война!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Пърмаков

  12 Март 2022 14:27ч.

  Чест прави на г-н Дачков, че публикува това интервю, както и статията на Сорос. Четете и сами си правете изводите за враговете на Русия. Думите казват всичко - омраза струи от всяко изречение. Да живее Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  13 Март 2022 9:02ч.

  Объркал си сайта, пич. Това е български сайт и тук хората казват "Да живее България!" Вие се преселете в Русия небългарите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  13 Март 2022 9:05ч.

  И на български се пише ПАрмаков, с А.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  12 Март 2022 16:59ч.

  Бяхме се разтъжил и за този.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • този психопат е бетер от нашите евроатлантици

  12 Март 2022 17:01ч.

  Всички кадри на запада са такива перковци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това, което се иска, е да затворим небето. И това е колкото военен, толкова и хуманитарен дълг на НАТО

  12 Март 2022 18:58ч.

  Шахматен гений, но социален идиот. Готов е да види Трета Световна Термоядрена - където ще загинат милиарди човеци, само и само да се накаже омлазния му Путин. Опасен психопат е Гарито.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Златко

  12 Март 2022 20:07ч.

  Поздравления!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Откачалка

  12 Март 2022 20:52ч.

  Гари Вайнщайн се е размечтал в абсурдност и тревога. Луд за показ, луд за връзване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да си велик шахматист

  13 Март 2022 7:42ч.

  не означава, че си честен и добър човек ....този на всичко отгоре е и тарикат .....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  13 Март 2022 9:18ч.

  Мнения на противници на путинизъма, които са поне 10 пъти повече от подкрепящите го, и по света, и у нас, непременно трябва да има тук. Каспаров, конечно, е безкрайно прав. Путин е военен престъпник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  13 Март 2022 16:48ч.

  И те(диктаторите),ще бъдат спрени от хора подобни на господина Каспаров.Ще му стиска ли да се върне в Русия!?!Сигурно ще приемат с отворени обятия.Извън Русия лесно се критикува и коментира.Господин Каспаров,върнете се в Русия и поведете народа.Вие милеете за него,нали?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи