"Галъп": 58,9% одобряват правителството, 64,3% имат доверие на Румен Радев

"Галъп": 58,9% одобряват правителството, 64,3% имат доверие на Румен Радев
Общественото мнение по отношение на служебния кабинет към този момент е положително. Това е свързано и с традиционния авторитет на президента, който сега дори укрепва. Има известно обществено успокояване. На прага на очакваните ръстове на ковид у нас, двама от всеки петима твърдят, че не са ваксинирани и няма да се ваксинират. Това е етапната равносметка в данните от сондаж в рамките на ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.  

Президентът Румен Радев и служебният кабинет

 

 

 

Общата оценка на служебния кабинет е положителна. 58,9% го одобряват, а 28,8% не го одобряват. Останалите се колебаят. Одобрението преобладава при всички изследвани обществени слоеве, с изключение на привържениците на ГЕРБ. Равносметката от дистанцията на времето тепърва ще става важна. Обикновено, за масовото съзнание са необходими и повече месеци, за да се достигне достатъчна разпознаваемост и запознатост.

 

 

 

 

На практика тази оценка е реципрочна на оценката на предходния кабинет и показва обществено успокояване. То личи и в отговорите на традиционния за „Галъп интернешънъл болкан“ въпрос, като цяло, накъде върви България. В този въпрос от десетилетия преобладават негативни отговори, но в последните месеци техните дялове спадат и започват да се връщат на нивата преди коронавируса и политическата криза в страната. Сега 26,3% казват, че страната върви към по-добро, при 52%, които намират, че върви към по-лошо. Само преди месеци обаче – през отминалата есен – дяловете на позитивно настроените бяха слезли до нива около 16%, а на негативно настроените – се бяха повишили дори и до 67%. По-късно рутинизирането на политическата ситуация доведе и до известно успокоение, което продължи да се утвърждава с резултатите от изборите и с идването на служебния кабинет – като популярна форма на управление.     

 

 

 

 

Междувременно, личното доверие в Румен Радев е 64,3%, а недоверието е 22,2%. 12,5% се колебаят, а само 1% не са чували за Румен Радев. Основните (и почти единствени) опоненти на Радев са привържениците на ГЕРБ. Доверието в Радев в последните месеци на практика расте – вероятно причината са именно действията на служебния кабинет. Така Радев запазва мястото си на най-харесвана фигура в българския политически процес и на единствена фигура с положителен рейтинг, т.е. доверие, надвишаващо недоверието.  

 

 

Проверено бе и отношението към ваксините – в момент, в който се отбелязва начало на ръст на отчетените случаи на коронавирус у нас. Ваксиниран/а съм с една доза от ваксина срещу коронавирус, казват 4,2% от българите. Ваксиниран/а съм с две дози от ваксина срещу коронавирус, твърдят 16,7%, или общо тъкмо около 900 хиляди души от общо около 5.5 милиона трайно живеещи у нас пълнолетни – както сочи и официалната статистика. Не съм ваксиниран/а, но ще се ваксинирам срещу коронавирус, твърдят 27%. Не съм ваксиниран/а и няма да се ваксинирам срещу коронавирус, споделят 41,8%. Около една десета се затрудняват да отговорят. Данните, разбира се, са декларативни, но – както се вижда – практически се покриват с официалната информация.

 

 

 

 

Сравнително високо число на откази от ваксинация се дължи на комплексни фактори, като не на последно място вероятно идва и високият дял на преболедувалите у нас. Делът на отказващите ваксинация преди предходната вълна на вируса беше 48%, т.е. малко по-висок в сравнение с юли. 

Повече за изключително богатата работа на „Галъп интернешънъл болкан“ по темата с коронавируса вижте ТУК.

 

 

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.        

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Коментари

 • В смисъл че 64,3 процента

  25 Юли 2021 13:52ч.

  от стадото е за Триморие и синергизация с дневния ред на САЩ???? Някой ще ми припомни ли какво беше това раЯ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хехе

  25 Юли 2021 14:13ч.

  Социологическо изследване в България и достоверност са оксиморони. Още повече, че конкретно това изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи, както е пояснено отдолу. Така че, процентите са вярни и съотносими САМО за 1010 избрани по субективен критерий от така наречените социолози. И българите традиционно не отговяреме сериозно на подобен тип анкетки през таблет:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  25 Юли 2021 14:17ч.

  Добре, че го публикуваха преди жегите, че не се знае как щях да го приема на 40 градуса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  25 Юли 2021 14:28ч.

  Аз ще ти припомня какво значи рая.Точно тия 64,3%, които имат доверие на бореца за синергия със стратегическия дневен ред на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  25 Юли 2021 14:39ч.

  ахахах..Сега няма проблеми. Лято е, има кинти, моренце, барбекюта, шезлонги и тн Зимъска, зимъска като се очукат пАрите, ще виете на вук...тогаз няма да има залъгалката герб-това, герб-онова....ще има отрезвяване....ще разберете, че Дпс, бсп, дб, ибни, итидиот...така са омазали гащите...кинти ще имат само АйТитата, които са си финансирали губещи и фалиращи стартъпи през ББР. Щото нали това е целта...иновациите са софтуер и хранителни добавки. Обезпеченост 0%. евала на холдинга!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  25 Юли 2021 14:45ч.

  Троловете и СМИ-тата на ГРОБ ще отпаднат по чисто икономически причини.Свърши се с достъпа до държавния бюджет.Власт ще видите вече на кукуво лято.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Приберете Борисов на сянка!

  25 Юли 2021 14:52ч.

  Той вчера вече се беше запенил, а след тази новина съвсем ще я закърши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напред!

  25 Юли 2021 15:13ч.

  Другари, смело градете нашто велико дело! Другари, приятели, братя! Да защитим дружно името на Радев, като другарите Кънчо, Райчо и Първанчо! Да се сплотим! Да устоим на вражеския огън! Да бъдем като Рашков - днешният Матросов! Напред, другари, смело!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Милор, социален антрополог от село Парамун

  25 Юли 2021 15:20ч.

  "64,3% имат доверие на Румен Радев". Доверие-всекиму, верасия-никому!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До В смисъл че 64,3 процента на 25.07.2021 в 13:52

  25 Юли 2021 15:26ч.

  Айде стига с тези примитивни разсъждения. Радев се научи от германците да се договаря с американците, които притискат и тях, и нас, да омекоти натиска и да се възползва от всяка възможност за извличане на ползи за държавата ни. Той елегантно пренасочи Трите морета от против Русия към икономическата свързаност и ръст на изоставащата Източна Европа. Преди това на икономическия форум в Санкт Петербург 2019 предизвика уважението на Путин и всички присъстващи със защита на нашите интереси, а през целия си мандат до ден днешен не е сочил РФ като враг. В ситуацията, в която се намираме, и като знаем, че ПОЛИТИКАТА Е ИЗКУСТВО НА ВЪЗМОЖНОТО, президентът ни се оказа политик и държавник на много високо ниво. Служебното му правителство е поредното доказателство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Несъвсем приятни аналогии с Фейсбук: Крайни групи за натиск/партии/, Маргиналите /новите протестъри/, тяхната доминация/здравите сили победиха отново здравия разум/ и прекалено многото наивни идиоти, които не могат да различат истината и лъжата.

  25 Юли 2021 15:54ч.

  Джордж Фридман за Фейсбук: "Изведнъж крайни групи имаха достъп до света и колкото по-странни и по-странни бяха мислите им, толкова по-голяма беше аудиторията им и толкова повече пари се правеха. Но нещо се случи. Маргиналните елементи на обществото вече имаха достъп до огромна аудитория и техните идеи се преместиха от маргиналите към центъра. По-точно, нямаше един център, а много центрове, и в тях много хора започнаха да вярват на странни и неестествени идеи, докато социалната система, която включваше и изключваше идеи, не се разпадна и маргиналите започнаха да доминират. Съществува истината, напълно подкрепяна от основателите, че има огромен брой идиоти в света и че правилото на мнозинството е принцип, който трябва да бъде почитан, но не и прилаган. Facebook и останалите си изкарват прехраната, като приветстват всички, които идват, но особено приветстват идиотите със способност да пишат и да привличат огромен брой други идиоти, на които могат да се продават безполезни неща".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нема да повтарям!

  25 Юли 2021 16:12ч.

  Както винаги, така и сега, едната запетайка е разликата! Да се чете - 5, 89% подкрепят правителството и 6, 43% подкрепят Радев! Скоро ще проверим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  25 Юли 2021 16:14ч.

  Президента Радев натрупа наистина политически опит с какъвто никой от предишнте президенти не може да се похвали. Той е способен да намери начин да се договори както с ЕС, така и със САЩ и Русия. Това е най-доброто което може да се очаква от един президент. А това, че замърсения Зелен чорап и други врагове на Родината ни не го признават не е от малоумие, те просто са на чуждо заплащане Доста гнусно нали!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фибата

  25 Юли 2021 16:28ч.

  За подобни манипулации трябва и ще се носи наказателна отговорност! Миналата година 70% "подкрепяха" протестите и искаха промяна, а тази година 60% изобщо не гласуваха! Логичният извод би бил, че 60% искат промяна, но не виждат такава в "партиите на протеста"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гергана

  25 Юли 2021 17:05ч.

  До 15.26 ч., моля напишете някакво име, за да може да се обръщам не към часовника. Иначе, браво, шапка свалям за написаното от вас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  25 Юли 2021 17:08ч.

  Kubis, вече ти забраних да ме споменаваш, защото вониш на радевска гроздова и тая воня е ужасно неприятна.Ти си нагледен пример за овца от стадото на тримореца масон. Впрочем дори и овца би разбрала, че Льотчик Радев е американски агент за влияние, но не и такива като теб. И значи според тия от Галъп русофилите са само 35%, понеже истински русофил не би имал доверие на американска марионетка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гергана

  25 Юли 2021 17:10ч.

  Kubis, точно така е! Разни зелени чорапи са толкова прозрачни. Ако не са платени, са просто невероятно плиткоумни. Имахме късмет с такъв президент и със служебното правителство. Браво на финансовия министър! Страхотен! Ако не го вземат в правителството, са профани! Не сме имали досега такива президенти и министри! Жалко, че им изтичат мандатите. ИТН, отворете си очите!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До "Радев се научи от германците да се договаря с американците, които притискат и тях, и нас, да омекоти натиска и да се възползва от всяка възможност за извличане на ползи за държавата ни. Той елегантно пренасочи Трите морета от против Русия" в 15:26

  25 Юли 2021 17:12ч.

  Тези приказки под шипковия храст може и да са подходящи за сбирките на първичните соросоидни забавачници по места, но не и за тези, които помнят едни държавни глави, също "договаряли се" с американците, както и какво се случи в резултат от въпросните "договорки" не само с държавите им, но и със самите договорили се глави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гергана

  25 Юли 2021 17:14ч.

  Зелен чорап, дали наистина си толкова късоглед? На президента му се налага да лавира между хиените и от една и от другата страна. Той прави всичко възможно. Браво на него!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  25 Юли 2021 17:27ч.

  Гергана, ти си късогледа.Не виждаш това, което всеки зрящ вижда.Президентът не лавира между нищо, а доброволно се превърна в безличен придатък на американската военна машина у нас, в бутонче, което Херо и ко натискат и то изпълнява нарежданията им.И служебното правителство, и това, което сега се мъти, са договорени в едно китно местенце на ул.Козяк, абсолютното раболепие на Радев към НАТО и САЩ има само един мотив, желанието да остане на власт, и ако неуки лумпени, скандиращи :Рашков, утрепи Тиквата, е нормално да харесват Льотчика, то за интелигентните това е абсурдно. И пак питам - след като две трети от народа одобрявал бореца за синергия със стратегическия дневен ред на САЩ, къде са митичните 80% русофили?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Местен изрод - пишман социолог

  25 Юли 2021 17:33ч.

  А според един червен професор, 80% са дебили,нали така...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гергана

  25 Юли 2021 17:54ч.

  Зелен чорап, добре, нека не съм толкова интелигентна като теб, но ми стига, че имаме президент с достойнство, който се стреми да направи всичко възможно най-добро за България. И това не подлежи на спор. Едни като теб го изкарват ам. слуга, други пък го плюят, че е руски. Ето, дори по това личи, че той се стреми да прави всичко възможно. Толкова е възможно! Притиснали са ни и от двете страни! Виж Франция, Германия – и те правят каквото могат, но и те са притиснати от двете страни. Е, от едната – повече. Това е положението. В политиката в съвременния свят действат гнусни рекетьорски правила и трябва да умееш да ги заобикаляш, без да афишираш прекалено нагласата си към едни или други. Точно това прави нашият президент! Колкото до русофилите – те също са наясно с тези правила, не може да се избяга от тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  25 Юли 2021 17:55ч.

  Дачков докара тоя сайт дотам, че ако тука се направи такава анкета 90 % ще са срещу Радев и пак 90 % срещу служебното правителство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  25 Юли 2021 17:57ч.

  Последно Тиквата има 23 % одобрение и 64 % неодобрение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гергана

  25 Юли 2021 18:04ч.

  Мильо, защо Дачков да е докарал сайта дотук? Не разбирам, разни чорапи наети ли са да пишат подобни нелепости или са толкова промити? Найсетне да имаме президент и правителство като хората, и как да не го оплюем?! Българинът никога не е доволен. Ама сега като ИТН навъртят едно невиждано и нечувано по неизвестност и неумение правителство, щи ви питам дали служебното не беше добро...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от НАТО

  25 Юли 2021 18:08ч.

  Гергана, президентските избори наближават.В края на октомври ще се види кой кой е.Както е писал един коментиращ, тия анкети не значат абсолютно нищо, когато се появят и други, ще се види дали тая подкрепа за хунтата на Радев е такава,или е измишльотина. ОК, да приемем, че народът масово одобрява служебното правителство.Ами тогава е задължително да се разпусне това НС и да продължи да управлява.Много по -почтено ще е, отколкото сегашната порнография с консултациите. Да, ама и протестърите, и особено БСП, се боят от нови избори, а те са милиони пъти по -добри от това, дето сега се мъти като национално правителство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гергана

  25 Юли 2021 18:25ч.

  Чорапе, как ще се разпусне НС??? Ти конституцията поглеждал ли си? Това да не ти е сбирка на ОФ?! Аз лично бих била "за" служ. правителство да продължи да управлява, само че е невъзможно. Тук не става дума за почтеност. Пък и аз не пиша толкова по повод статистиката, щото знаем, че и тя е в повечето случаи е стъкмена. А просто като гледам какво готвят ИТН, ми се изправя косата. Съсипани образование, здравеопазване, култура, да не говорим за икономиката... Колкото до противопоставянето на "силните на деня" – това си е авантюризъм. Не може да се противопоставяш, ще те смачкат. Виж го мъжкаря Орбан!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гергана

  25 Юли 2021 18:38ч.

  Възхитена съм от служ. финансов министър: "Спряхме да проверяваме фризьорските салони, започнахме да проверяваме големите компании и изведнъж хазната взе да се пълни", заяви Асен Василев. Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/business/asen-vasilev-zapochnahme-da-proverjavame-golemite-kompanii-i-haznata-vze-da-se-pylni-news_1623259.html © Actualno.com

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отдавна никой не се е ползвал

  25 Юли 2021 18:51ч.

  с такава подкрепа като президента Радев и служебното правителство. Радев успява да се справи в рамките на възможното в сложна геополитическа обстановка. Служебното правителство за два месеца успя да ни отлепи от тинята, в която ни завлече Борисов. Политическото говорене се променя постепенно, става по-интелигентно и компетентно. Обстоятелството, че този сайт се превръща във форумна клоака, както вече написа тук един колега, и се допускат обидни квалификации по отношение на президента и на членове на служебното правителство, си остава на съвестта на Дачков. Сайтът доста западна, впрочем, поради тази причина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имай си хас!

  25 Юли 2021 18:59ч.

  От първия ден клакьорите гракнаха що за съкровище било това правителство. А то е най-скапаното! Лъжите и поразиите на здравния, черните списъци и дубиозния шеф на НАП на харвардските юнаци, ежавските методи на вътрешния, поголовната чистка. След себе си ще оставят развалини! А президентът от първия си ден освен лозунги и клишета едно смислено изречение не спретна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-някак

  25 Юли 2021 19:09ч.

  Няма корелация с доверието по форумите.Очаквам до изборите това доверие да расте.После машините и неговата комисия.С други думи Галъп казва ;Качвайте се на печелившия влак. Да видим дали кумчо Вълчо няма събори къщичката на прасенцата/ социолозите/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гергана

  25 Юли 2021 19:12ч.

  До 18,51, защо да е западнал сайтът? Много си е добър, дава различни мнения, преводни, наши... Колкото до плюенето на президент и правителство – това си е българско правило. Не може да се спират противоположните мнения! Друг въпрос е доколко са правдиви и логични. Трябва да има всякакви мнения, но просто злобни и неаргументирани или завъртени с главата надолу, не хващат вяра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гергана

  25 Юли 2021 19:17ч.

  "Имай си хас", нали целта на това правителство беше именно да се оставят "развалини" от предишното управление. Май не ти харесва много, че се вадят кирливите ризи? Ми то всичко е съсипано у нас, защо да не се ревизира? Точно това трябва да се прави! Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  25 Юли 2021 19:50ч.

  Гергана на 25.07.2021 в 18:04 щото взема пари за реклама от всеки, който му ги предложи, затова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Мильо Лудия на 25.07.2021 в 19:50

  25 Юли 2021 19:56ч.

  Намерете друг начин сайтът да съществува. Какво ще кажете ВИЕ да го финансирате? :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • terrarium

  25 Юли 2021 21:36ч.

  Да се правят оценки и особено да се мери рейтинг на правителство преди по-малко от поне една година работа е несериозно, а за два-три месеца - очевидно манипулиране на общественото мнение. Ясно е и защо се прави: налагат правителство с мандат на ИТН, които не са в състояние да предложат не само цял свой кабинет, но и един министър не могат. Остава да предложат служебното правителство с някои не особено значителни промени, възможно с друг премиер, защото не е удобно генерал да обслужи изборите на началника си генерал Радев. Не че не могат да го направят от зор, разбира се, но може и да сложат друг радевист. Особено, ако от Вашингтон дадат ясен знак за подкрепа. А галъпците както обикновено обслужват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Властолюбие и егоизъм

  25 Юли 2021 21:44ч.

  Българите две петилетки и кусур съзерцавахме един Супермен, и сега Разни Калъпи, Герганчета, Мильовци и Кубета ни убеждават неистово, че днешния Супермен в президентството е най-големия мен - ТриМореМен. От комунистически лейтенант, верен на Варшавския договор до натовски генерал от запаса, настанил се в президентството пенсионер. Перфектна еволюция, прераснала в революция. При тази беднотия на работещи и беднотия на пенсионерите, като съсловие, пенсионери начело на държавата звучи деМоде, деМотивиращо, деКонструктивно. Корупция е и злоупотреба със служебно положение за преизбиране.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  26 Юли 2021 0:11ч.

  Те за Баце бяха толкова, когато беше на власт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До пишманлудия, написал "Мильо Лудия на 25.07.2021 в 19:50 Гергана на 25.07.2021 в 18:04 щото взема пари за реклама от всеки, който му ги предложи, затова."

  26 Юли 2021 6:36ч.

  Някой да Ви е задължил да четете и списувате в този сайт? Ако не, не се пречкайте на четящите и пишещите, след като не Ви харесва. Ако сте нечий небезкористен инструмент, такова впечатление оставяте, намерете си по-достойно занимание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист на 26.07.2021 в 00:11 да направи справка, преди да пише

  26 Юли 2021 6:47ч.

  Никога не са били толкова за Баце. Никога! Дори на парламентарните избори през 2009 ГЕРБ печели 1 678 641 гласа или 39,72% и това е най-високият им резултат, от създаването на тази партия. На президентските избори 2016 Румен Радев спечели 2 063 032 гласа или 59,37%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гергана

  26 Юли 2021 7:03ч.

  До 06.36, не съм писала нищо за рекламата. Нещо си се объркал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  26 Юли 2021 13:21ч.

  До безименния коментатор в 15:26. Ако това, което си написал е вярно, значи и на Радев ще му духнат под опашката, точно както на Б. Б. Защото в американската му диплома пише, че има "лидерски качества." Това преведено на български означава "готов е да ни служи." Ясно е на кого трябва да служи, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • .............

  26 Юли 2021 15:46ч.

  тези глупости от кой пръст ги изсмукаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Близко бъдеще

  28 Юли 2021 15:55ч.

  64 % подкрпят Радев, чието идващо правителство ще налага задължителната вакснация , цифров код за всичко, джендър иделогията , хомо сватбите , зеленото приключване на икономиката ... Ай стига бе ? Българите ги е ударило слънцето май ? Аз около себе си не чувам друго освен ругаещи Тримореца. И да не забравя - МРАЗЯ ГЕРБ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи