Facebook и Twitter блокираха тайна операция на САЩ за дезинформация относно Украйна 

Facebook и Twitter блокираха тайна операция на САЩ за дезинформация относно Украйна 

В Киев бе проведен парад на унищожена руска военна техника като част от честването на Деня на независимостта на Украйна. Гигантите на социалните медии се опитват да пресекат кампаниите с дезинформация за войната в Украйна

Наоми Никс, washingtonpost.com

Акаунтите, популяризиращи съобщения на правителството на САЩ, нарушават правилата на платформите срещу координирано неавтентично поведение

Facebook и Twitter прекъснаха мрежа от акаунти, които тайно се опитваха да повлияят на потребители в Близкия изток и Азия с прозападни гледни точки относно международната политика, включително нахлуването на Русия в Украйна, според нов доклад на фирмата за анализи на социални медии Graphika и Станфордския университет. 

Според доклада, тайната операция за влияние използва акаунти в Twitter, Facebook, Instagram и други гиганти в социалните медии, за да популяризира изявления, подкрепящи интересите на Съединените щати и техните съюзници, докато се противопоставят на други страни, включително Русия, Китай и Иран. Кампаниите за тайно влияние, които се провеждат от Русия и Иран, многократно са били обект на прицел от социалните платформи през годините. Тази репресия е рядък случай, когато се установява, че спонсорирана от САЩ кампания, насочена към чуждестранна публика, нарушава правилата на компаниите. 

Акаунтите се премахват в момент, когато големите социални медии се опитват да пресекат кампании за дезинформация за войната в Украйна. Но голяма част от тази работа е съсредоточена върху борбата с усилията на руските власти за насърчаване на пропагандата за войната, включително фалшиви твърдения за украинската военна агресия в региона или обвинения за съучастие на западните нации във войната. 

Маргарита Франклин, говорител на компанията-майка на Facebook, Meta, потвърди в изявление, че компанията наскоро е премахнала мрежа от акаунти, които произхождат от Съединените щати, за нарушаване на правилата на платформите срещу координирано неавтентично поведение. Франклин каза, че да първи път компанията премахва мрежа за влияние, фокусирана върху чужди страни и насърчаваща позицията на Съединените щати. Twitter отказа коментар.

Бригаден генерал Патрик С. Райдър, прессекретар на Пентагона, каза в изявление, че Министерството на отбраната ще „разгледа и оцени всяка информация, която Facebook предоставя“. Акаунтите споделяха новинарски статии от медии, финансирани от правителството на САЩ, като Гласът на Америка и радио "Свободна Европа", и се свързваха с уебсайтове, спонсорирани от американската армия, за да критикуват инвазията на Кремъл в Украйна. Кампаниите популяризираха твърдението, че Русия е отговорна за смъртта на невинни цивилни и други жестокости, само за да може тя да преследва своите „имперски амбиции“, се казва в доклада.

Кампанията често имитираше стратегиите, прилагани от други страни като Русия, когато се опитваха да повлияят на общественото възприятие на световните събития. Например, кампанията създава фалшиви персони с дигитално създадени снимки, представяни като независими медии и се опитва да започне кампании с хаштаг, се казва в доклада.

Фирмата за анализи на социалните медии Graphika и Станфордската интернет обсерватория, които изготвиха доклада, отбелязват, че тайните кампании невинаги се радват на отклик или съпричастност онлайн. „Важно е, че данните също така показват ограниченията на използването на неавтентични тактики за генериране на ангажираност и изграждане на влияние онлайн“, отбелязват изследователите. „По-голямата част от публикациите и туитовете, които прегледахме, получиха не повече от шепа харесвания или ретуитове.“

След началото на войната Facebook, Instagram и YouTube забраниха или задушиха руските държавни медийни акаунти, ограничиха рекламата и засилиха своите операции за проверка на фактите свързани с инвазията. Трафикът към подкрепяните от руското правителство медийни канали в социалните медии рязко нарасна в първите дни на войната и след това се срина, когато компаниите бяха смазани, според анализ на Washington Post от март. Оттогава украинските служители са маркирали хиляди туитове, видеоклипове в YouTube и други публикации в социалните медии като руска пропаганда или антиукраинска реч на омразата, но много от компаниите не са успели да се справят, според скорошен доклад.
                                                                                                                                                                                               

Наоми Никс е щатен автор на The Washington Post, отразявайки Meta и други социални медии. Преди да се присъедини към The Post през 2022 г., тя е била репортер за Bloomberg News и Chicago Tribune. 


Източник: washingtonpost.com

Превод за "Гласове": Георги Ванчев

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Глу-по-сти

  30 Авг 2022 18:20ч.

  Никога не са показали друго, освен съветска техника, която има и от двете страни. Лъжат като украинци, съветвани от англоговорящи измамници ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  30 Авг 2022 18:31ч.

  О, каква изненада! Фейсбук и останалите соц. медии са открили, че и САЩ имат фабрики за тролове и активно се занимават с пропаганда, демек с дезинформация. Направо да не повярваш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  30 Авг 2022 18:44ч.

  И двете платформи излязоха от Матушката ви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ко-Му Дре-Ме

  30 Авг 2022 21:26ч.

  дядка?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н.Н.

  30 Авг 2022 21:27ч.

  Facebook и Twitter бяха блокирани в Русия, след като и двете платформи официално блокираха всички руски медии и разрешиха използването на "език на омразата", насочен срещу руснаци, както и възхвала на нацисткия батальон "Азов": https://gulfnews.com/technology/companies/facebook-to-temporarily-change-hate-speech-policy-over-russia-ukraine-conflict-1.1646954858049

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крушката

  30 Авг 2022 19:04ч.

  си има опашка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нормално

  30 Авг 2022 21:50ч.

  Войната се води на всички фронтове и няма нито един непокрит. Войната е за пари, за власт, за икономики, за човешки души, за човешки умове. Ние всички сме в състояние на война и трябва хладнокръвно да отделяме зърното от плявата, емоциите дори и в любовта не са добър съветник. Не преставайте да мислите, само разумът ще ни спаси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  31 Авг 2022 22:29ч.

  Вярващият не мисли, той ВЯРВА! Цитат от К. Площаков-български писател.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Zън zън Ганке ле

  31 Авг 2022 7:11ч.

  Zън байовата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро?

  31 Авг 2022 8:43ч.

  Статията е манипулативна! В началото и заглавието се твърди че Ю, Ф и Т спряли пропагандата на САЩ, а като се зачетеш излиза че съшност те снасят инфо на армията на САЩ и ЦРУ и блокират другомислещите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нищо ново не е научено

  31 Авг 2022 9:12ч.

  Западната цензура - най-свободната цензура!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  31 Авг 2022 12:06ч.

  Изтече допълнителни подробности за кампанията на Фейсбук срещу фалшивите постове на американското правителство - Зукърбърг е изтичал в близката горичка, огледал се е внимателно да няма някой, който да го чуе и е изкрещял "не вярвайте на постовете на американските власти".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съмнение

  13 Sep 2022 18:41ч.

  На мене и тази статия ми звучи като пропаганда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи