Европейската комисия изобличи лъжите на Кирил и Асен за "Капитан Андреево"

Европейската комисия изобличи лъжите на Кирил и Асен за "Капитан Андреево"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Председателят на земеделската комисия в предишния парламент Пламен Абровски публикува във Фейсбук коментар, подкрепен с документи, свързани с бездействието на кабинета "Петков" по отношение на ГКПП “Капитан Андреево”.

Фактите, само фактите и нищо друго освен фактите! 

- Декември 2021 година Продължаваме промяната си назначава заместник министър на земеделието, който да отговаря на БАБХ!

- Януари 2022 година Продължаваме промяна си назначава Изпълнителен директор на БАБХ!

- Май 2022 година БАБХ решава, че сама ще извършва лабораторен анализ на ГКПП “Капитан Андреево”. В допълнение изземва и част от функциите на лицата отговорни за товара, като задължава ветеринарните лекари и фитосанитари да се занимават с товаро-разтоварна дейност! Дни по-късно на граждански договор към БАБХ се назначават едни “яки” момчета.

- Директорът на Централната лаборатория на БАБХ започва да пише докладни до Изпълнителния директор на БАБХ (чакам отговор по ЗДОИ от Министерство на земеделието за тяхното съдържание).

- Началото на юни аз лично посетих ГКПП “Капитан Андреево” и констатирах пълен хаос, липса на каквато и да е предварителна подготовка и часови график за вземане на проби и изпращането им в София за изследване.

- Дни след моето посещение Изпълнителния директор пише докладна до Министерство на земеделието за намиране на средства и стартиране на обществена поръчка.

- На 24 юни 2022 година Изпълнителния директор на БАБХ кани Европейската комисия да дойде на проверка;

- На 27 юни 2022 година Европейската комисия изпраща писмо, с което уведомява БАБХ, че от 6 до 9 юли 2022 година ще дойде на одит, като изпраща в приложение на писмото описание на целта и обхвата на одита.

- На 4 юли 2022 година Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол (онази, която освен рефентна за цяла България е натоварена с изследванията на ГКПП Капитан Андреево) обявява обществена поръчка за:

- доставка, инсталация, въвеждане в експлоатация и гаранционна поддръжка на 4 броя газ хроматографски системи с мас спектрометър (GC/MS/MS) за анализ на остатъци от пестициди;

- доставка, инсталация, въвеждане в експлоатация и гаранционна поддръжка на 4 броя течно-хроматографска система с мас спектрометър (LC/MS/MS);

- доставка на колонки за пробоподготовка, консумативи за наличните технически средства;

- доставка на химикали, реактиви, сертифицирани материали, имуноафинитетни колонки и общолабораторни консумативи;

- доставка на помощни технически средства и лабораторно обзавеждане.

- От 6 до 9 юли Европейската комисия прави одит на ситуацията на ГКПП Капитан Андреево.

- От 10 юли та и до момента НИЩО не се е направило - на 8 август 2022 година поръчката е обжалвана в КЗК и спряна, на ГКПП Капитан Андреево настава тишина….

Няма да коментирам! Нека всеки сам прочете доклада на ЕК и сам да си извади изводите какво са намерили одиторите на 6 юли 2022 година, когато са проверили върнатия на Държавата контрол!

Свързани текстове: Доклад на ЕК окончателно спука балона на ПП за Капитан Андреево

 

Пламен Абровски: Акцията на “Капитан Андреево” е да махнем един, за да сложим друг. Лъжа е, че сме яли отровна храна

Пред Катя Илиева от Фрогнюз председателят на земеделската комисия в предишния парламент Пламен Абровски обясни, че акцията на ПП на “Капитан Андреево” e имала за цел да се махне един, за да се сложи друг. Според него е лъжа, че сме изяли тонове храна с пестициди. Ето какво сподели още той по отношение на доклада на ЕК относно проверките на храните, които държавата извършва от май т. г. на “Капитан Андреево”: 

- Г-н Абровски, какво ни казва доклада за одита на ЕК на ГКПП “Капитан Андреево”?  

- Важно е да отбележим, че когато ЕК идва на одит, тя одитира това, което вижда в  момента. Още веднъж подчертавам - описва  видяното в момента.  Тоест, когато през юли месец тази година те са отишли на “Капитан Андреево”,  са констатирали,  че българските власти не могат да гарантират извършването на адекватен контрол към юли месец 2022 г. Това е есенцията на доклада. 

- Употребява ли се за политически цели темата за “Капитан Андреево”?

- Сега вече да. Но според мен, колкото повече гледам фактите, все повече в мен се затвърждава убеждението, че там е имало поет ангажимент да се изпълни поръчка.  Установявам, че всички действия са били насочени към това - да сменим един с друг. И ще ви кажа фактите, без да съм адвокат на никого. В първият ми разговор с  Кирил Петков през декември м. г. , той ми каза, че искат да извадят БАБХ от министерство на земеделието. През декември месец аз разбрах, че целта на ПП да прави тази структурна реформа е само и единствено заради “Капитан Андреево”.

Отиваме нататък- януари започна да се говори, че “Промяната”  искат да правят промени на граничния пункт. Т. е те още преди изборите са знаели, че нещо трябва да направят там. Значи от декември 2021 г. знаеш, че нещо ще правиш на “Капитан Андреево”. Поради тази причина си назначиха изпълнителен директор на БАБХ и така я овладяха цялата. След това бе  назначен зам.-министър на земеделието, който уж да гарантира политическата независимост на БАБХ. Слава Богу, агенцията не бе изведена от МЗХ, но това не значи, че тя е действала независимо. 

- Как се развиха нещата? 

- Шест месеца по-късно, през май месец те отидоха на “Капитан Андреево” и започнаха да правят промени, без да са се подготвили. Защото най-малкото е, след като си решил да махнеш една лаборатория, да  подготвиш друга. И когато отидеш и кажеш  на действащата лаборатория, че тя от утре няма да работи, ти паралелно до нея  трябва  да сложиш друга лаборатория. Но от датата на назначаване на изпълнителният директор и на зам.-министъра до май не е извършено нито едно вътрешно действие да се подготви тази смяна. Отида се и се казва - от тук започва държавата. Но се оказва, че държавата е изключително неподготвена. Започват проблемите, които вместо да ги решиш, започваш да ги задълбочаваш. 

- Какво имате предвид?

- Неофициално видях няколко доклада, в които служители, включително и на централната лаборатория, сигнализират ръководството на БАБХ за проблеми и съмнения, че държавата няма да се справи. Поради тази причина едва юни месец, забележете, държавата стартира обществена поръчка за закупуване на лабораторно оборудване. Между другото тази обществена поръчка все още не е финализирана. На 24 юни ти сам казваш на ЕК: “Елате да ме одитирате”. И си бил с пълното съзнание, че нямаш капацитет. Тук не говорим само за лабораторните изследвания. Имайте предвид, че в доклада много малко е засегната дейността на лабораторията. ПП удобно се фокусира върху дейността на лабораторията, а пропускат дейността на БАБХ, която е ръководена от “Промяната”. Одитът много малко засяга лабораторията. Той казва ,че там няма никаква организация. И между другото дава препоръка, че нещо спешно трябва да се направи. 

- И какво ще се  направи?

- Държавата нищо не е свършила до момента. Ако спазваме закона и утре започнем подготовка за закупуване на лаборатория, това ще отнеме поне 6 месеца. За мен това означава, че ние отиваме, създаваме един хаос, който се констатира от ЕК, и след това се казва ,че в условия на неотложност, може би тази дейност трябва да се даде на друг. Не виждам друга логика. Другото означава, че на тези места са сложени хора, които по никакъв начин не могат да се справят със задълженията си. Пуснал съм искане за достъп до обществена информация сегашният министър да направи публични всички документи, свързани с “Капитан Андреево”. Имам и още един аспект. От ПП коментират, че не се е изследвало това, което е минавало. Как го доказваме обаче? 

- Любопитното е да разберем. 

- С екстраполация за назад на данни за напред.  Но чух нещо, които съм го написал в искането си за достъп до обществена информация, а именно, че държавната лаборатория няма капацитет да изследва толкова много проби. В доклада пише ,че някои от методите, с които държавата изследва, не са акредитирани. Вие знаете ли това какъв голям скандал е? Знаете ли какво е отношението към България! Не ми се говори за Шенген и последствията какви са! 

- Какво може да последва?

- Комисията ни казва, че БАБХ не дава никакви гаранции. Това означава, че от утре тя може да разпореди тировете повече да не се проверяват на българската граница. Проверяват  гранична и митници, и оставят пломбирани тировете с чушки, примерно, да отидат за Белгия. И там белгийското БАБХ да ги отваря, изследва и проверява. Е за какво тогава ни е ЕС, за какво ни е Шенген и свободно движение на стоки и капитали?! Знаете ли какво ще се случи с Турция, ако на белгийската граница хванат тир с пестициди?

- Какво?

- Това означава, че тирът трябва да се върне и да направи същия разход, или трябва да плати на турския оператор, за да се унищожи продукцията в Белгия. А знаете ли как ще се отрази това нещо на стокооборота с Турция и на отношенията на България с Турция?!  За тази работа някой трябва да мисли. Темата премина границата на политическото. 

- В такъв случай не мислите ли, че е вредно за България този доклад да се използва за политическа дъвка? Темата не е ли изцяло експертна?

- Вижте, аз възнамерявам утре да публикувам целия доклад на моята фейсбук страница. Така всеки един човек ще види за какво става на въпрос и всеки ще си направи изводите. 

- Казват ни, обаче че сме изяли тонове храни с отрова. 

-Нито Кирил Петков, нито Асен Василев могат да докажат, че ние сме изяли тонове храна с пестициди. Защото няма как да го докажат, няма документи. Те предполагат. 

- Но това не плаши ли хората? 

- Това е най-грозното. Виждаме как се прави аналогия със стената на язовир Огоста с трагедията в трите карловски села. Не може да се заиграваш за политически цели със страховете на хората. ПП разпространяват вестниче, в което бях шокиран да видя, че вътре са написали как са направили ДДС на брашното “ 0 %”. Това предложение бе само мое и ако отворите протокола от гласуването ще видите, че и двата пъти цялата парламентарна група на ПП гласуваха “против”. А това е лъжа. 

Интервю на Катя Илиева

Източник: frognews.bg

 

 

 

Коментари

 • Читател

  19 Sep 2022 17:12ч.

  Тиква без семе,отглеждана в градината на Борисов.Този зверски мрази всички българи,които не споделят идеите на герб.Лично аз презирам такива елементи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • haho

  19 Sep 2022 17:56ч.

  Друго са си харвардците от ПП, "обичат" много българите и България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ердоган да услужи

  20 Sep 2022 22:01ч.

  Тези харвардски мошеници трябва да се изследват за христо от турски манафите тъй като няма апаратура да им взимат проби непрекъснато!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи