Европа отново настоява България да ратифицира Истанбулската конвенция

Европа отново настоява България да ратифицира Истанбулската конвенция

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Членовете на ЕП отново настояват България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, както и от самия ЕС, да ратифицират Истанбулската конвенция. Това съобщава пресслужбата на Европарламента до медиите след заседанието днес. Дискриминацията и насилието, основано на пола, продължават да съществуват; Медиите и съдебната система са подложени на неоправдана намеса; Правата на гражданите и справедливото разпределение на средствата на ЕС са застрашени; Членовете на ЕП категорично осъждат отблъскването и насилието по границите на ЕС - посочват като основни проблеми на континента евродепутатите.

Ето какво още гласи текста на ЕП: 

"В последната оценка на Парламента за положението с основните права в ЕС се посочват многобройни опасения и се изисква от държавите членки да действат в защита на европейските ценности.

В четвъртък членовете на ЕП направиха оценка на положението с основните ценности в ЕС през 2020-2021 г., като набелязаха проблемни области и предложиха начини за по-ефективна защита на свободата, равенството и върховенството на закона. Текстът беше одобрен с 410 гласа "за", 131 гласа "против" и 42 гласа "въздържал се".

Многостранните заплахи за ценностите на ЕС

Членовете на ЕП са загрижени за въздействието на мерките за борба с COVID-19 върху демокрацията и основните свободи, включително правата на хората, работещи с правната система и правоприлагащите органи, и на затворниците. Те също така изразяват съжаление за продължаващите нарушения на върховенството на закона в някои държави членки, като още веднъж заявяват, че върховенството на закона, демокрацията и основните права са неразривно свързани.

С цел защита на тези ценности на ЕС, както и на справедливото и законосъобразно разпределение на средствата на ЕС, Парламентът призовава Комисията да използва механизма за обвързване на бюджета с принципите на правовата държава. Членовете на ЕП осъждат Полша и Унгария за това, че не изпълняват решенията на Съда на Европейския съюз, и в отговор искат конкретни действия от страна на институциите на ЕС.

Парламентът отново подчертава значението на защитата на журналистите от опити за използване на правната система за заглушаване на репортажи (т.нар. SLAPPs), както и от заплахи, нападения и насилие. Членовете на ЕП са загрижени относно нарастващия брой държавни органи, които използват шпионски софтуер като "Pegasus" в нарушение на ценностите на ЕС.

Уязвимите групи трябва да бъдат по-добре защитени

Членовете на ЕП отново осъждат насилието, основано на пола, и изискват от България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, както и от самия ЕС, да ратифицират Истанбулската конвенция. Те също така осъждат движенията, обявяващи се срещу равенството между половете и срещу феминизма, които системно атакуват правата на жените и ЛГБТИК+ лицата, и осъждат отстъплението от правата на жените (включително сексуалното и репродуктивното здраве), като подчертават по-специално събитията в Полша, Словакия, Хърватия и Литва. Те приветстват пакета от мерки за установяване на неизпълнение на задължения от юли 2021 г. срещу Унгария и Полша - първият случай, в който Комисията започна конкретни производства в защита на правата на ЛГБТИК лицата.

Парламентът също така настоява за пълното прилагане на Рамковото решение на ЕС относно борбата с расизма и ксенофобията и приветства предложението на Комисията за включване на словото на омразата и престъпленията от омраза в списъка на престъпленията в ЕС. Според членовете на ЕП, държавите членки трябва да се заемат и с продължаващия структурен расизъм (включително полицейското насилие срещу ромите), и призовават за подобрения в наказателното правосъдие, образованието, жилищното настаняване и заетостта.

Парламентът категорично осъжда случаите на отблъскване по границите и насилието срещу мигранти, както и криминализирането на хуманитарни работници и активисти. За да не бъде Фронтекс съучастник в тези действия, членовете на ЕП искат от нея да преустанови дейността си в държавите членки, в които те се случват".

 

 

Коментари

 • Какво беше казала

  15 Sep 2022 20:03ч.

  Виктория Нюланд за ЕС?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  15 Sep 2022 20:28ч.

  Другия бряг - древна Спарта !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каза това, което...

  15 Sep 2022 20:56ч.

  сега САЩ прявят с ЕС

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нюланд е права:

  16 Sep 2022 0:34ч.

  FUCK THE EU!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  15 Sep 2022 20:06ч.

  и аз ще цитирам Вики Нюланд : "Fuck EU!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коломор

  16 Sep 2022 1:22ч.

  Ох, ти сега с този език ще разстроиш лесно ранимата душа на Дачков и ще те банне по IP адрес. Но, за всеки случай и аз да добавя: FUCK EU!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Право куме в очи !

  15 Sep 2022 20:07ч.

  Така наречената "Европа" ще е по-добре да се занимава с ИСТИНСКИТЕ си проблеми , които напоследък май станаха чудовищно много ! И тъкмо заради такива проДжендърски ръководни кадри ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕС няма други проблеми

  15 Sep 2022 20:59ч.

  Съюз, който не е способен да идентифицира истинските си проблеми, е обречен на разпад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирлив юрогей

  15 Sep 2022 21:48ч.

  Имам една мечта , надушвам , че се от една порода- вземи ме Българино!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пламен Пасков

  15 Sep 2022 20:16ч.

  А на бас, че ГЕРБ, ДПС, ДБ, ПП с мълчаливото съдействие на БСП, ще се избият кой първи да внесе предложението за ратифициране на триполовите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От тази помия друго не може да се очаква

  15 Sep 2022 21:01ч.

  Непосредствено след избори всичко е позволено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  15 Sep 2022 21:46ч.

  За съжаление си прав! Може би само БСП от кумова ще се "опънат" малко, но накрая ще клекнат! Жалко за Родината ни, която наистина е земен рай (както е записано в химна ни), а ние така лесно я предаваме на еничарите и техните западни куратори!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига пораженчество!

  16 Sep 2022 0:45ч.

  Конституционният съд постанови през 2018 г., че така наречената "Истанбулска конвенция" е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА. Следователно, Народното събрание по никакъв начин не може да я ратифицира, освен ако не отмени част от Конституцията и най-вече чл. 46. (1) "Бракът е доброволен съюз между мъж и жена."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  15 Sep 2022 20:17ч.

  Fuck EU!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами

  15 Sep 2022 20:19ч.

  Е как да не гласуваш за Костадинов? Те не ти оставят никакъв друг избор!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами да

  15 Sep 2022 21:05ч.

  Военен неутралитет, достойно (или никакво) място в ЕС - ИЗБОРЪТ НЕ Е ЛОШ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъй, тъй

  15 Sep 2022 22:17ч.

  Тук това им обяснявам на моите приятели, те ме "псуват". Ако имаше каквато и да е радикална партия, която ще влезе в парламента и е против тази вакханалия, просто гласувам за нея. Вече действително няма ляво и дясно. Има либерасти и такива, които не са либерасти. Това е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Градски Либераст

  15 Sep 2022 23:50ч.

  тъй тъй, Расате малко ли е радикален. Ходи да ги бие обратните и после лежа в затвора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко трябва да си зле

  16 Sep 2022 1:08ч.

  Че да биеш обратен. Тъй че затова Расате не е в политиката, а си е обикновен тъпак

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аре

  15 Sep 2022 20:22ч.

  А бе докога ще ни занимавате с педали, това ли е най-важната тема. Който си има жена, да си я бие. Щом се е омъжила за идиот, значи е достатъчно глупава и да си понася последствията. Стига сте хленчили за тези педали!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истинският мъж

  15 Sep 2022 22:00ч.

  Истинският мъже не посяга да бие по-слаби от него, има си други мъжки начини за въздействие. Истинският мъж не си пада по обратни и джендъри също.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • zzz

  15 Sep 2022 20:24ч.

  ЕС налага диктатура върху: не приемащите разврата за норма, православните християни, ,сее разврат и разруха. Да се осъдят развратниците от Брюксел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко евробюрократа са нужни за смяната на една крушка?

  15 Sep 2022 20:37ч.

  Двама - единият да застане пред вратата на стаята, обяснявайки как всички мерки за справяне с кризата са своевременно взети, докато другият трескаво навива крушката в чучура на мивката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пропускаш

  15 Sep 2022 22:05ч.

  ...третия, който пише проект, и четвъртия, който пише комуникационна стратегия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  16 Sep 2022 9:12ч.

  пети, който пише правила за безопасност при завиване на крушка, шести, който пише техническа документация, седми, който следи за спазване на правата на свещите при експлоатация на крушката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  15 Sep 2022 20:37ч.

  Туй как да е, ама защо няма трети задължителен бустер от ваксината на Файзер? На кого ни оставяте, как да живеем нормално така?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • недоволен от ЕС

  15 Sep 2022 20:37ч.

  Ние настояваме Европа да си гледа работата. А тя не я гледа, защото ще стоим на тъмно и студено с петминутни споделени душове. Защото обедняваме, защото еврото отива на американско кино.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега е моментът

  15 Sep 2022 20:38ч.

  да си "бием кмшика" от това безсмислено образование ЕС! Евроджендърията няма място по нашите ширини, анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами, "истанбулската конвенция" я отхвърлиха в Истанбул, вие си правете сметка!

  15 Sep 2022 20:57ч.

  Закони има - само трябва да се прилагат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Излизане от проклетия ЕС - Веднага!

  15 Sep 2022 20:59ч.

  Никакво евро-атлантическо правителство не искаме. Това ще бъде правителство на националното предателство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФРОЙД Д-р

  15 Sep 2022 21:01ч.

  Т.е. България да пренебрегне своята Конституция и Решението на КС и да почне да изпълнява незаконните искания на сорос-либералите и ЛГБТ. Както правеше Кирил Петков?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каракочев

  15 Sep 2022 21:31ч.

  Да си ЕПМ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рейнджър

  15 Sep 2022 21:45ч.

  Учудващо е, че кирил петков не започна да работи веднага по въпроса за Истанбулската конвенция, изглеждаше, че това също ще бъде в аджендата му, но вярно – войната и т.н По–интересно е следното:"включване на словото на омразата и престъпленията от омраза в списъка на престъпленията в ЕС". А русофобията? Не вярвам ЕС сам себе си да сезира, че самият той извършва престъпления.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рейнджър

  15 Sep 2022 21:56ч.

  Значи още по–лошо. ЕС първо предефинира етичните понятия, изградени от цивилизацията, на базата на която съществува, и после оправдава действията си. А те са не просто абсурдни, те заприличват на отказ от естествения живот, от логиката му. Безумни лицемерци. Ама иначе "Alle Menshen werden Brüder".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И как настояват?

  15 Sep 2022 22:02ч.

  "Ратифицирайте, инак няма парички!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кривите краставици!

  15 Sep 2022 22:04ч.

  Още когато забраниха кривите краставици, трябваше всички да прогледнат що за тъпи идиотски търтеи са се чучнали в Брюксел на тлъсти заплати. Ами, те ако имаха работа, щяха ли да се занимават с кривината на краставиците бе, аланкоолу?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  15 Sep 2022 22:14ч.

  На тези не мога да им простя едно - че откраднаха на децата дъгата!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пясък

  15 Sep 2022 22:18ч.

  България е пясък за ЕС, при това морски. Каквото и да сътворят сатанистите, все ще се разпадне при нас, защото природата на Българите е Божествена

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • квинтесенциален армаментариум

  15 Sep 2022 22:42ч.

  Поквара,содомия, разруха на семейство, традиции, етика, държавност, християнство, зелена енергия, веганство, протеини от насекоми, РНК ваксини,поощряване на мигранти,не на езика на омразата, полит коректност,къпане с хладка вода и таймер..ех живот,здравей, здравей..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Промотират едно 10 годишно детенце

  15 Sep 2022 23:13ч.

  като долнопробен травестит! Скоро, много скоро ще ги настигне тневът божий и народен. Искам да съм там и активно да участвам в наказанието на сатанистите евро-атлантици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тия джендъри май не разбират, че са "КАПУТ"?

  15 Sep 2022 23:08ч.

  Те с Ковид-намордниците не успяха в България, сега пе.ерастки закони ще ми налагат! Смотаняци, сър!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бабината им на припек!

  15 Sep 2022 23:13ч.

  Коя Европа, чиито лидер се разхожда като пластмасово чучело, без проява на човечност, но с ценности! За тази Европа ли сме недостатъчни??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Покайте се, грешници!

  15 Sep 2022 23:23ч.

  Може пък и да сме благородни и да ви простим? Честно казано - едва ли! Ще горите - и тук, и в ада!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  16 Sep 2022 1:32ч.

  По-горе един колега го е казал, но не достатъчно ясно и категорично! ТУРЦИЯ ОТТЕГЛИ ПОДПИСА СИ ОТ ИК! Сред културния и политически връх на тази страна е имало много критичен и откровен разговор: "Как допуснахме да ни ПРОМИЯТ МОЗЪЦИТЕ СЪС СЛАДКИ И ЛЪЖОВНИ ПРИКАЗКИ?!" ИК и един от инструментите за демонтаж на националния суверенитет!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  16 Sep 2022 1:36ч.

  Това е предоставяне в чужди и неясни като произход и защитавани интереси ръце на естествено присъщите на националните държави права и прерогативи! Това е поредният отровен плод, който се опитват да хвърлят в градината ни, та белким роди кирлив плод! Един от най-големите консервативни, национални мислители на Бг. - д-р Михайлов, каза сполучливо: ИК е куфар с двойно дъно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen.Gurko

  16 Sep 2022 7:10ч.

  Проблемът е че върховете на ЕС са завладени от хомота и те бързат защото властта им може да се изплъзне. Броят им там е непропорционално голям.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "правата на жените и ЛГБТИК+ лицата"

  16 Sep 2022 7:52ч.

  Не виждам връзката между жените и патологичните извратеняци, наречени "лица". Поставянето им равноредно е обида за жените. Както са обида за жените същества като бербоците, лизите, урсулесите и останалите недоразумения, инсталирани на върхови властови позиции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bella_ciao

  16 Sep 2022 8:12ч.

  Европа няма по-важни проблеми и джендовете,циганите и мигрантите.Сигурно имат някаква скрита сила и ще поведат ЕС към светлото бъдеще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майска

  16 Sep 2022 9:27ч.

  Евроатлантиците ГРОБ и Просто Киро веднага ще приемат джендъризма - е тогава вече народът с камъни ще ги изтрепе...Напускане на НАТО и ЕС веднага!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  16 Sep 2022 10:12ч.

  Има ли партия, която ще заклейми открито и честно претенциите е евроджендятата? Ако има такава, заслужава си за нея да се гласува масово. Ако няма, всички ония, които не направят заклеймяване, в бъдеще политически ще съдействат на сатанизма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възраждане

  16 Sep 2022 12:20ч.

  Останем ли в ЕС ще я ратифицираме, и буболечки ще ядем, и всичко каквото ни кажат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  16 Sep 2022 12:35ч.

  Признавам си, че не съм чела тази конвенция... Да те притискат обаче да подписваш каквото ти кажат, е отвратително. Ще кажа следното обаче: Еднополовите бракове са отвратителни; Да се тормозят децата сами да си избират пола е някакъв ужас;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  16 Sep 2022 12:36ч.

  Да се организират паради на ЛГБТ е жалко и неприятно. Има много талантливи писатели, художници, музиканти, артисти с такава ориентация. Моите уважения за творчеството им. А за ориентацията, никой не им пречи. И те да не пречат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хе!

  16 Sep 2022 12:44ч.

  Добре, това нещо се ратифицира в България, и любимците на соросовите НПО-та, онези тъмни шведи почнат да бият другите им любимци - "извънземните". К'во правим тогава?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  16 Sep 2022 13:30ч.

  Аман от НАГЛОСТ и безумия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Докога ще седим

  16 Sep 2022 13:39ч.

  В това крадливо, фашизоидно, репресивно, извратеняшко образувание?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  16 Sep 2022 17:05ч.

  Те и в Белград настояваха гей-парад да правят, ама като им го отмениха много се разочароваха...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  16 Sep 2022 17:18ч.

  Ако това е Европа, значи имаме цивилизационно разминаване. . Или обсъждаме културните си специфики И ГИ УВАЖАВАМЕ или се разделяме. И ние печелим. Защото ще спре източването на държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • питам

  16 Sep 2022 17:40ч.

  В Европарламента колко депутати има от лгбт и колко са представители на мигранстката общност. Един мъж женен за мъж там не се брои, все едно една птичка пролет да прави. Иначе тези обичайни двойни стандарти вече приличат на шизофрения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  17 Sep 2022 8:02ч.

  Съждението - "осъждат движенията, обявяващи се срещу равенството между половете и срещу феминизма" ....... е алогично и шизофренно. Такива движения няма. ........ Но, така имаме пореден пример за манипулация - обявяваш, че някой закусва с малки деца, а после го заклеймяваш... ........ ... ЕП е сбирщина от промити мозъци, на които решенията им ги спускат "отгоре".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стига мр трихте

  18 Sep 2022 23:12ч.

  Да не сте от тях?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи