Емил Иванов: Електронното гласуване е несигурно

Емил Иванов: Електронното гласуване е несигурно
Не е времето в България, нито технологиите са се развили достатъчно, за да осигурят нужната безопасност и надеждност на електронното гласуване. Това казва пред "Гласове" Емил Иванов, който представлява Инициативен комитет, регистриран за участие в информационно-разяснителната кампания за референдума на 25 октомври.

 

- Г-н Иванов, не мога да не започна с това, че като млад човек не би ли следвало да подкрепяте използването нови технологии?

 

- Аз съм привърженик на новите технологии и смея да твърдя, че като неспециалист в областта боравя на доста високо ниво с тях. Именно това е и една от основните причини смело да заставам и защитавам тезата си, че електронното гласуване не е безопасно. Дори това е меко казано. Естествено, допълнително се запознах с темата за електронното гласуване и начините за защита. Това само затвърди моето убеждение, че не е времето в България, нито технологиите са се развили достатъчно, за да осигурят нужната безопасност и надеждност. 

 

- Защо решихте да създадете инициативен комитет?

 

- Ако трябва да дам само една причина, това ще е фактът, че хората не са запознати нито с възможните методи за дистанционно електронно гласуване, а още по-малко с рисковете, които поражда. Разбира се, това далеч не е единствената причина.

Смятам, че прекалено лекомислено някой хора се отнасят към въпроса. Виждате ли, колко било лесно, колко е модерно, това било бъдещето, тогава да го въведем. Подобен вид мислене е пагубно. Не е за пренебрегване фактът, каквито бяха и опасенията ми, че повечето инициативни комитети ще са с позиция „ДА“. Не е лошо да изразяваш позицията си, точно обратното, но независимо с каква користна или безкористна цел едни и други хора агитират да приемем възможността, то те лъжат и объркват хората, карайки ги да мислят, че всичко е толкова сигурно и лесно, че едва ли не сме закъснели.

Не чух нито един специалист, който защитава електронното гласуване, да говори за рисковете и какви мерки ще се взимат за конкретни опасности. Само повтарят колко сигурни и готови вече системи съществуват. Само че същите тези системи всеки ден са преодолявани, разбивани, манипулирани, и за които имена на световно ниво, специалисти в сигурността и електронните технологии намират за крайно неподходящи за това приложение. 

 

Какво е вашето мнение за въпроса на референдума?

 

- Освен, че е очевидно неясен за повечето хора и дори объркващ? Честно казано, за мен е безумие да гласуваме по този въпрос, вместо по десетки други много по-важни и донякъде закъснели въпроси. А не да се твърди как сега било времето да се въведе гласуванего и по електронен път. Закъснели закъде бих попитал аз? Да изпреварваме по-развитите от нас държави, които още не са въвели електронно гласуване или тези, които категорично го отхвърлят? 

 

Как смятате, гражданите подкрепят ли въвеждането на електронното гласуване, както твърдят привържениците му? 

 

- Категорично не. Хората или изобщо не ги интересува, или са против. Естествено има и такива, които подкрепят електронното гласуване. По мои наблюдения, както и на другите от инициативния комитет и не само, тези, които го подкрепят изобщо не са запознати нито с рисковете, ако знаят изобщо, че съществуват, нито с методите за обезпечаване на сигурността. Да не говорим, че не се замислят и за улеснението за купувачите на гласове. 

За пример мога да дам както възрастните хора, които не одобряват електронното гласуване, основно защото им е прекалено чуждо, не смятат че ще могат да се възползват, както и естественото недоверие към непознатото. Така мога да дам и за пример младите, които от друга страна, като основни ползватели на новите технологии, разбират колко са уязвими. 

 

- Не смятате ли, че е важно избирателната активност да се повиши и не мислите ли, че електронното гласуване ще го постигне?

 

- Разбира се, че е важно да изразят мнението си колкото може повече граждани, особено в ситуация, в която гласуват по-малко от половината гласоподаватели. Но нека се замислим дали изобщо има хора, които не гласуват, защото намират сегашния метод за неудобен? Хората, които искат да гласуват, го правят, дори хората с увреждания имат възможност да гласуват. Замислете се колко много са онези, които не желаят да гласуват, защото смятат, че няма смисъл, че нищо не зависи от тях или, че няма достоен кандидат. По какъв начин един нов метод на гласуване, какъвто и да е той и колкото и да е по-лесен, ще ги накара да гласуват?

Пример извън България са изборите в Хонолулу през 2009 г., когато за първи път е разрешено дистанционното гласуване по интернет. Оказва се, че броят на гласувалите в сравнение с предходните избори пада с 83 на сто.

 

- Да засегнем въпроса за българите в чужбина: те не заслужават ли да гласуват ? 

 

- Естествено, че заслужават и тези, които желаят, го правят. Моите приятели и роднини, живеещи в чужбина, които искат да гласуват, го правят. Разкриват се все повече секции. В момента има близо 4 млн. българи по света и знаете ли, че сега едва 1149 от тях са заявили, че ще гласуват на предстоящия референдум. И то точно по този въпрос, който, ако бъде приет, ще ги улесни. Това са под 0,03 процента! 

 

Споменахте, че въвеждането на електронното гласуване ще е скъпо. Кажете защо и няма ли да се изплати във времето?

 

- На всеки е ясно, че ще струва много пари на българския данъкоплатец. Ще струва немалко милиони и това дори не се крие. Мисля, че на всеки е ясно, че електронното гласуване, когато и да се въведе, няма да измести скоро традиционното гласуване. Това само по себе си го прави донякъде безсмислено. С изплащането във времето малко се спекулира. Не се обръща внимание, че поддръжката на такава система е много скъпа, заплатите в областта са сред най-високите. Обновяването на системата, което е неизбежно, също не е евтино. Пренебрегва се изцяло и фактът, че ако се докажат опасенията ми, че системата може да се манипулира, дали си заслужава да се похарчат отново огромни средства за създаването на нова систева и кога във времето точно се изплаща? 

Ето един пример колко по-скъпо е електронното гласуване - той е от март 2011 г. в щата Нов Южен Уелс, Австралия. Тогава 46 864 души гласуват чрез система за онлайн гласуване. Цената за разработване и включване в употреба надхвърля 3,5 млн. австралийски долара, което се равнява на 74 долара на пуснат глас. За сравнение, средните разходи на гласоподавател, избрал традиционния начин на гласуване, е 8 австралийски долара. Преценете сами.

 

Предизборна кампания “Местни избори и референдум 2015”. Продаването и купуването на гласове е престъпление.