Екзистенциалната русофобия на САЩ: риск от война или геоцивилизационно самоубийство?

Екзистенциалната русофобия на САЩ: риск от война или геоцивилизационно самоубийство?
По напълно ирационални причини ненавистта към Русия е завладяла американците и британците, които са сигурни, че Русия, както и преди, представлява заплаха за Полша и балтийските държави. По тази причина в продължение на 30 години те постоянно се опитват да отслабят Москва и да намалят нейното влияние, въпреки ангажиментите, които поеха при приключване на Студената война. А когато Москва реагира на техните постоянни провокации, нейните действия бяха квалифицирани като агресия.

Ерик Десене (вляво) и Александър дел Вал

 

Има прекалено много причини за раздора между Русия и Запада. Украинската криза и последвалите я преговори между дипломатите отново засилиха напрежението между Джо Байдън и Владимир Путин. По този повод Александър дел Вал миналата седмица взе интервю от политолога и бивш високопоставен сътрудник на френското разузнаване Ерик Денесе. Дел Вал го помоли да резюмира основните геополитически и стратегически рискове в края на 2021 г. Като един от най-добрите специалисти на френското разузнаване, той обясни причините за разногласията между НАТО, Запада и Русия, за острия украински въпрос и съюза на Ердоган с азербайджанския диктатор срещу арменския народ. Събеседниците засегнаха и съдбата на арменския народ, изоставен на произвола на съдбата от своите западни събратя. Анализаторите разкритикуваха и самоубийственото поведение на Запада и неговата стратегическа непоследователност. Според Ерик Денесе Западът сам политически подкопава себе си отвътре, като разрушителния потребителски индивидуализъм изостря вътрешнозападните противоречия.

Докторът на политическите науки Ерик Денесе е основател и директор на Френския център за изследвания в областта на разузнаването (CF2R). Бивш офицер от генералния секретариат на националната отбрана, създател и началник на отдела за икономическо разузнаване на групата GEOS. Денесе е направил удивителна кариера, като притежава опит в полевата и академичната сфери. Бидейки офицер във военноморския флот, за известно време той е бил изпратен на деликатна мисия в Камбоджа, където задачата му е била да поддържа антикомунистическата съпротива. След това е бил в Бирма, за да защитава интересите на френската нефтена компания Total от местните партизани. Освен това е бил консултант на Министерството на отбраната по въпросите за оптимална подготовка на френските специални части и е набирал материали за изследвания в страните , където станаха арабските „революции“, от Мароко до Сирия. Целта на тези мисии е била да оцени важността на тези събития на място.

Александър дел Вал е френско-италиански геополитик, есеист и автор на книги.  Дългогодишен редактор във във френските вестници France soir и Il Liberal.

 

- Как гледате на сериозната криза между Москва, НАТО и САЩ около ситуацията в Украйна. Считате ли за сериозен риска от започване на война през февруари 2022 г.?

 

- Считам, че от самото начало за тази криза са виновни Западът и Украйна. Да се върнем в 2014 г. Бившият президент на Украйна Виктор Янукович може и да е бил корумпиран ръководител и непочтен човек, но с нищо не бе по-лош от своите предшественици, като например Юлия Тимошенко. Нещо повече, не трябва да забравяме, че той беше избран по демократичен път в присъствието на наблюдателите от ОБСЕ и че до приключването на неговия мандат оставаше само година. Украинската опозиция беше против поддържаното от него сближаване с Москва, но трябваше да изчака само година, за да го свали по законен начин на следващите избори. Но тя предпочете да го свали силово. А Западът поощряваше и поддържаше този преврат, погазвайки ценностите и правилата, които самият той отстоява по целия свят. Тогава настанилият се в Киев режим веднага пристъпи към потискане на рускоезичното население в Донбас, за което американците и европейците си затваряха очите. В отговор на тези явно антируски действия Путин завладя Крим. Оттогава той постоянно напомня, че присъствието на руските граници на враждебна украинска държава, която НАТО снабдява с оръжие, за него е сериозна заплаха за безопасността, с която той не може да се примири.

 

Вместо да намали напрежението, Западът само го засилваше. За това е достатъчно да си спомним непрекъснатите полети на самолетите за електронно разузнаване на НАТО близо до Русия и Белорусия. Американците никога не биха се отнесли спокойно към такава ситуация. Не е възможно да си представим полети на руски самолети до бреговете на САЩ или дислокация на руски войски в Мексико. САЩ веднага биха реагирали на това. Също така следва да помним, че отбранителният бюджет на САЩ е 10 пъти по-голям, отколкото този на Москва. Така че възниква въпросът кой кого заплашва? За щастие, Москва досега проявява удивителна сдържаност, а преговорите на 10 януари между Москва и САЩ в Женева могат да способстват за уреждане на конфликта.

 

- Ще могат ли НАТО и САЩ в един прекрасен ден да постигнат споразумение с Русия? Или атлантическата русофобия стана неизменен способ за съществуването на Запада?

 

- За съжаление, всичко сочи, че наистина е вероятен именно вторият вариант. В крайна сметка, аз вече вярвам в него. Затова и настоявам, че Франция трябва да излезе от НАТО. По напълно ирационални причини ненавистта към Русия е завладяла американците и британците, които са сигурни, че Русия, както и преди, представлява заплаха за Полша и балтийските държави. По тази причина в продължение на 30 години те постоянно се опитват да отслабят Москва и да намалят нейното влияние, въпреки ангажиментите, които поеха при приключване на Студената война. А когато Москва реагира на техните постоянни провокации, нейните действия бяха квалифицирани като агресия. В началото на 2019 г. финансираната от Пентагона корпорация RAND публикува 350-страничен доклад, в който бяха изброени „ненасилствените“, дестабилизиращи действия, които могат да бъдат предприети против Русия. Тези мерки, използващи уязвимостта на Русия, бяха явно насочени към това да се окаже натиск върху руската армия и икономиката на страната и да бъде доведена до загубата на престиж и влияние на международната сцена. Но твърдата позиция на Русия по украинския въпрос принуди американците и НАТО да се върнат на масата за преговори. Изглежда те със закъснение разбраха, че не могат да заставят Москва да отстъпи и ще понесат отговорността за конфликта, от който не могат да излязат победители.

 

- Някои виждат в конкуренцията между руския и американски газ, който се добива чрез фракинг, един от факторите за сегашното напрежение. Някои даже мислят, че САЩ имат намерение да направят всичко, само и само Владимир Путин да попадне в украинския капан. В този случай се оказват оправдани и международните санкции, които напълно да изолират Русия и това да доведе до край на нейното политическо и енергийно влияние в Европа?

 

- Не, според мен между руския и американски газ няма конкуренция. От друга страна, Вашингтон се опитва максимално да отдалечи Европа от Русия и да нанесе щети на икономическите ресурси на Москва. Пример за такива действия е ситуацията около „Северен поток-2“. Американците правят всичко, което е по силите им, за да задържат европейците под влиянието си и да не допуснат никакво различно мнение в западния лагер. Всички страни, ако слушаш американците, трябва да разглеждат Русия като заплаха и да поддържат Вашингтон в неговите действия, без да поставят под съмнение тяхната целесъобразност.

 

- Тогава как ще анализирате последните събития в Казахстан?

 

- Това, което се случи в Казахстан, е чисто вътрешен проблем. Народните протести против ръста на цените на горивата бяха представени като опит за държавен преврат, организиран от експрезидента Назарбаев с цел да си върне властта. Причина за тези авантюристични действия е фактът, че новият президент Токаев започна все повече и повече да излиза от влиянието на Назарбаев. За постигане на целите си Назарбаев привлече наемници, в частност ислямисти и турци, за да създадат хаос и да изгонят Токаев. Но Токаев беше в готовност и успя много бързо да реагира: той изгони Назарбаев от Съвета за сигурност, сам оглави този съвет и арестува шефа на специалните служби Карим Максимов за държавна измяна. След това той се обърна към страните от ОДКБ, тъй като не беше сигурен в лоялността на полицията и армията. В Кремъл веднага реагираха на призивите му и напомниха, че Русия няма да търпи поредна „оранжева революция“ до своята граница. Москва мобилизира силите на всички държави членки на ОДКБ и пое върху себе си материалното обезпечаване на операцията. По такъв начин тази криза показа нивото на оперативност на Русия и ОДКБ, а така също и вътрешната сплотеност на страните от ОДКБ. Може с увереност да се каже, че американците се опитаха да използват тази ситуация, за да открият втори фронт против Русия и да я принудят да спре натиска си по украинския въпрос. От 1990 г. Вашингтон и неговите посредници финансират „представителите на гражданското общество“ в Казахстан с цел да обърнат посоката на страната към Запада. За последните 30 години американските НПО „за защита на демокрацията“ са провели около 20 програми в Казахстан. Но изглежда, че Вашингтон не е бил готов за поисканата от Токаев помощ от съюзниците. САЩ бяха просто зашеметени от мълниеносната намеса на ОДКБ, а сега изглежда, че ситуацията вече се нормализира.

 

- Считате ли, че икономическата война дойде на смяна на военното противопоставяне на ядрените държави?

 

- Не, в никакъв случай. Това е само нов модел на състезание или конфронтация, в допълнение към другите. Нещо повече, икономическата конфронтация е достатъчно висока между самите съюзници. За да оценим това, е достатъчно да погледнем нееднократните нападки на американците срещу Франция и проблемите, които ни създават. Днес съперничеството между държавите се осъществява едновременно в няколко сфери: конфронтация чрез прокси (съюзни войски и агенти в различни страни), икономическа война, информационна война, кибервойна, секретна война (разузнаване и тайни операции), подривна дейност чрез НПО... Надявам се, че това няма да доведе до военен конфликт... или нещо по-лошо.

 

- Но нали Китай при Си Цзинпин днес, даже в по-голяма степен, отколкото Русия при Путин, е реален политически и стратегически враг на САЩ и Запада! При това,Китай си остава икономически партньор на Запада и реална световна фабрика. Как Америка на Джо Байдън има намерение да попречи на Пекин и да го изпревари в дългосрочна перспектива? Как САЩ ще съумеят да не позволят на Китай да превзема Тайван, знаейки до каква степен западните страни са зависими от китайската икономика и промишленост?

 

- Това е принципен въпрос, на който американците нямат отговор. Нещо по-лошо, те хвърлиха Русия в обятията на Китай и се сблъскаха с единен фронт както в Украйна, така и в Южнокитайско море. Това е безумие! Какви непоследователни стратези провокираха такава ситуация? Пред лицето на напълно реалната китайска заплаха, за която свидетелства надменността на Си Цзинпин, съюзът или, в крайна сметка, стратегическото партньорство с Русия би било просто необходимо. Но стана обратното - Западът се скара с Русия. Това е самоубийство. Самите САЩ загиват и теглят след себе си и другите страни от Запада към неизбежна гибел. Единствената резонна американска инициатива беше решението на Байдън да започне широкомащабна дейност в САЩ и целия свят, с която може да ограничи китайския проект „Един пояс, един път“, позволяващ на Пекин да се утвърди в цяла Евразия и да изкупи там основните обекти на инфраструктурата. Та нали Китай ще купи и политическите съюзници на Америка. Но факт е, че американците закъсняват с формиране на стратегията си.

 

- Вие сте голям специалист по азербайджано-арменския конфликт и твърдите, че в този конфликт е замесена и Турция. Какво бъдеще се готви за Карабах? И не само за това, което остана от арменския Нагорни Карабах след нападението на турско-азербайджанския тандем в края на 2021 г., а и за цялата Армения, какво бъдеще се подготвя? Какво ще стане с тази страна, страдаща от безкрайното турско-азербайджанско ембарго и частично изоставена от нейните руски покровители, да не говорим вече за пълното игнориране на нейната съдба от постхристиянския Запад?

 

- Това е истински проблем, на който международната общност не отделя нужното внимание. Ние действително се сблъскахме с реален опит за изкореняване на арменската народност и нейната култура. Това е продължение на геноцида от 1915 г. и никога непрекъсвалите антиарменски погроми. Европа си затваря очите за случващото се, защото много политици, експерти и журналисти в ЕС буквално са подкупени с азербайджанските нефтени долари. Тези хора навсякъде, където могат, разпространяват азербайджанската пропаганда, за да оправдаят възнаграждението си. Тази пропаганда е съставена от груба лъжа, лесно опровергаема от историческата неправда и се опитва да застави хората да забравят, че Азербайджан има авторитарен, склонен към расизъм режим, който вече от десетки години прибягва до антиарменска, ислямска пропаганда. За съжаление, диктаторът Алиев отделя за тази пропаганда достатъчно средства, за да може тя легитимно да се разпространява. Да припомним, че Алиев, поддържан от турския си съсед, привлече няколко хиляди сирийски джихадисти за участие във войната срещу Нагорни Карабах. Но никаква международна реакция не последва. Азербайджан продължава да участва във всички европейски спортни турнири, против него не са въведени никакви санкции. За пореден път европейците проспаха...

 

- Можем ли да считаме, че Путин загуби от странния съюз с Ердоган, който постоянно поддържа сирийските джихадисти и ислямисти, като накърнява интересите на Русия не само в Сирия, а и в Либия? Нали Ердоган застана срещу Русия и по украинския въпрос, поддържайки официален Киев? Нима Ердоган не работи срещу Русия и в Кавказ? Не трябва ли да си направим извод въз основа на тези факти, че Путин не е толкова „непобедим стратег“, както мислят за него обожаващите го популисти, голисти и прочее западни поклонници?

 

- Въобще не е така. Русия на Путин разиграва своите карти много внимателно, прагматично и ефективно. Нейната цел е да отслаби Запада и особено НАТО в отговор на неизпълнените от тях обещания отпреди 30 години. А също така, и в отговор на въведените против Русия санкции. Макар американците и европейците да отричат това, те носят пълната отговорност за сближаването на Москва и Анкара. Това сближаване няма някаква друга цел, освен да раздели и отслаби НАТО, да внесе допълнителен фактор на неопределеност в и без това хаотичната игра на Запада. И Путин с Ердоган прекрасно се справя с това. Това съвсем не означава, че на Путин му харесва Ердоган, но Путин просто го използва. Лъжливият и арогантен турски лидер не забелязва, че неговото пространство за маневри постоянно се стеснява, както от западна, така и от руска страна. Затова той продължава да извършва безразсъдни постъпки, даже ако вземем и предишната подкрепа от страна на Ердоган за Украйна. Обаче противниците му внимателно следят нещата и неговият неизбежен залез е съвсем близо.

 

- Как според вас накратко можем да обобщим 2021 г. и какви заплахи и нови предизвикателства очакват Европа през 2022 г.?

 

- Всичко ни навежда на мисълта, че Западът с лидер в лицето на САЩ се приближава към геополитическо самоубийство. Отричане от страна на днешния Запад на историческите и географски реалности, а така също и неговото презрение към интересите на другите действащи лица могат да се обърнат против самия него. Нещо повече, той нищо не прави против тези недъзи, разединяващи го отвътре: ислямизма, имиграцията и вече почти тоталната американизация на ценностите. Под американизация на ценностите имам предвид създаването на хипериндивидуалистично консуматорско общество, формиране на анти-граждани с изкривено от телесериалите съзнание, „уокизъм“, русофобия и т. н. Всичко като че ли крещи за наближаващ катаклизъм, но ние с ентусиазъм крачим напред, за да се ударим на пълна скорост в стената.

 

Превод: Никола Стефанов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • ТАСС

  25 Яну 2022 15:38ч.

  говори и пише на френски;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bot

  25 Яну 2022 15:38ч.

  Ризова (възмутено, 12:41) - Всички, които Русия смята за свои буфери и всички, които са били по някакъв начин във нейната сфера, трябва да останат неутрални, за да се чувства Русия спокойна, независимо от това, дали българския народ, или румънския народ искат друго, дали властите у нас искат друго... проф Христов - Българския народ, въобще пита ли го някой... Ризова - все едно... Баце не мога да го дишам, но за бг журналистиката беше прав - мисирки https://www.youtube.com/watch?v=bo__AVUjepM&t=9s

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wizz

  25 Яну 2022 15:45ч.

  култово интервю. кой е този не знам но си го казва едно към едно както никоя друга медия не смее да го напише

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • първи клас и 15-ти септември

  25 Яну 2022 15:47ч.

  Тука си заслужава заинтересованите читатели да проучат няколко въпроса. До къде е стигнало овладяването на централната администрация (правителството) на САЩ и щатските администрации от ционистите? Защо Тръмп каза, че Нетаняху е искал да се бие с Иран до последния американски войник, и завърши коментара си с "fuck Netanyahu!", като по време на президентския си мандат беше в изключително добри отношения с Израел и направи много за тях, за което те му благодариха? Защо Байдън коленичи пред Ривлин и секретарката му в Овалния кабинет, за което има снимка, публикувана само в няколко израелски медии? Какви са отношенията на Израел с Русия и защо са такива, каквито са? Какво точно е ционизмът - расистко движение, за каквото е обявено от Генералната асамблея на ООН преди много години (отменено в началото на 90-те), или месианско-милениалистко движение, целящо да установи пълно господство над света на религиозна основа? Или нещо друго, невинно като дневника на Ане Франк? Каква точно е ролята на Великобритания и англиканизма за развиването на идеите за изключителност, имперската идея и юдео-християнството? Какво му се случи на бившия лидер на лейбъристите Корбин, и защо му се случи това? Защо евреите обявяват за антисемитизъм всякакви паралели между нацизма и Германия на Хитлер и съвременен Израел? Защо не се говори публично по горните въпроси?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато Западът се удари в стената, повече никой няма да може да го сглоби

  25 Яну 2022 15:58ч.

  И това ще се случи скоро

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 100% съгласен

  25 Яну 2022 16:59ч.

  Нашите доморасли политикани не ги четат тези работи. Като слушам и чета какво кават и пишат Тагаревци и Огнян Минчевци, мисля че живеят на друга планета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да видим обективните факти .

  25 Яну 2022 17:11ч.

  Русия им БВП 1, 630 трилиона долара БВП, САЩ - 20, 494 трилиона $ , ЕС - 18, 750 трилиона $. Южна Корея има БВП като руския. При 145 млн. руснаци, 330 млн. американци и 450 млн. европейци за какво говорим изобщо? При една по-широкомащабна конвенциална война Русия ще приключи точно за няколко месеца. Защо тогава е цялата тази пара ? За да се покаже, че някои са малки, но са злобни, хванал ги е бяса и могат да лаят страшно. Мирясайте бе, хора ще ви се пукнат жлъчките от напрежение !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До "Да видим обективните факти"

  25 Яну 2022 17:26ч.

  Пропуснал си да отбележиш, че Русия има 5800 ядрени бойни глави и 3000 носители за тях !!! Това напълно ги прави № 1 по вземане на окончателно решение, КОЙ - КОГО !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да видим обективните факти . на 25.01.2022 в 17:11

  25 Яну 2022 17:44ч.

  Хахахаха! Не е лесно да си... обективен. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да видим обективните факти .

  25 Яну 2022 17:59ч.

  основната партенка, към която се придържат либералните тролове. само дето не важи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  25 Яну 2022 17:59ч.

  Чудесен анализ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хехе, икономиката никога не е била мерило за военна мощ.

  25 Яну 2022 18:17ч.

  Ако беше, римската империя щеше още да си е жива и здрава, а не погинала от някакви варвари. Те каква икономика са имали? А Чингис хан?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Flick

  25 Яну 2022 18:20ч.

  Гласове, публикувайте повече професионални анализи като горния с г-н Ерик Десене. Интервюта с г-н Минчев в рубриката ХСЗ, там ще са точно на мястото си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  25 Яну 2022 18:54ч.

  Не мога да повярвам, че просто така откривате всяка проруска и антизападна публикация някъде сред хилядите и милиони материали в целия свят, от кой знае кого баписани и финансирани, за да се запознаем за пореден път с уродливото лице на противниците на Кремъл, за когото от своя страна не означаваме нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  25 Яну 2022 19:05ч.

  Асоциацията, внушена по-горе между Русия и Чингис хан, всъщност е груба обида към Русия. Чингис хан няма нищо общо с изчезналата преди повече от половин хилядолетие Римска империя, но по-важното е, че няма абсолютно никакъв принос към човешката цивилизация и ако не беше съществувал изобщо, това би било едно от положителните неща в историята, подобно на природата, ако някое нашествие на скакалци не се е случило.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи така!

  25 Яну 2022 19:59ч.

  Напълно погрешна гледна точка за ирационалната русофобия на англо-саксонците! Полша и прибалтийските републики са само за фон! Истинската причина е много дълбока и корените и трябва да се търсят в Средновековието! Там започва истинската война! Другото е плява за храна на русофобски настроени магарета! Иначе, напълно разумни доводи! Надеждата на Европа сега е във френските и немски висши военни! В противен случай се потапяме в антиутопиите на Мишел Уелбек, Буалем Сансал и подобни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  25 Яну 2022 20:32ч.

  Някой да публикува и финалното откровение на уж оцелелия Хитлер във филма "Белият Тигър"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много интересно интервю

  25 Яну 2022 20:38ч.

  както винаги специалните служби знаят нещата сега, което след десетилетия ще влязат в учебниците по история.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  25 Яну 2022 23:38ч.

  Няма нужда да ходите до Сев. Корея - тя е вече тук. Блестящият пример на Ким явно е взет на въоръжение от Кремъл. Утре други ден ще ни покажат новите образци за 1961г. оръжие и войнишко облекло БТР-и, БРДМ-и, ватенки най-нова мода 62’. Ушанките били от Забайкалието, примесени със синтетични влакна по формула прясно откраданата от Япония. Всеки момент очаквайте взривове около Севастопол, провокирани от подлите западни гейове или от неграмотни или пияни взривовчици. Надяваме се това да отрезви Ким, т.е. Путин, разумява се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТАСС на 25.01.2022 в 15:38

  26 Яну 2022 7:45ч.

  След като е подарила статуята на богинята Митра на твоите хора, наречена на оня остров, Статуя на свободата. ТАСС, де! А Андрешко, по Дарвин?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer на 25.01.2022 в 18:54

  26 Яну 2022 7:47ч.

  Ех, " Pig"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан Петров

  26 Яну 2022 10:36ч.

  Великолепен анализ. Към него трябва дамо да се добави,че френския автор Ги Метан издаде книга със заглавие " Запад-Русия хилядолетната война- историята на русофобията от Карл Велики до украинската криза". В нея той разглежда омразата на запада към Русия от над 1 000г. и цитира стотици изказвания на западни политици, царе, папи и др. личности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напиши коментар

  26 Яну 2022 10:43ч.

  Преди време Путин беше определил ЕС като исполин в икономика и джудже във военното дело.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русофобията е зло още от времето на Карл Велики, когато не само от Русия няма и помен, ами и Киевска Рус още не се е родила

  26 Яну 2022 10:53ч.

  Френският автор Ги Метан, който всъщност е швейцарец, не само не е внимавал по история, но го е домързяло да бръкне и в Гугъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  26 Яну 2022 13:07ч.

  Гласът на разума.Който разбрал, разбрал.Високомерните "велики" обикновено както сочи историята научават нещата по трудния начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Радон Керанов

  26 Яну 2022 16:45ч.

  Пропуските тролове непрекъснато брътвят за някакво смазващо превъзходство на Русия във военната област! Такова военно превъзходство просто няма! Очевидно тези хорица са жертва на тъпата руска пропаганда! Леле колко сме страшни, колко сме велики! А сте просто смешни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако не можеш да предизвикаш обич,

  27 Яну 2022 9:49ч.

  можеш да опиташ с пари или сила. Путин знае това. Знаят го и тукашните му поклонници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако не можеш да предизвикаш обич, на 27.01.2022 в 09:49

  27 Яну 2022 19:28ч.

  Не наричай медийно украсяващото представяне спрямо США "обич". То си е бич и за чувства, и за когниции, особено когато става дума за недебилизирани мадмезийно и ам.образователно индивиди със свое оригинално светоусещане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще пишеш за США в руските форуми

  27 Яну 2022 20:00ч.

  Тук е България и езикът е друг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  27 Яну 2022 20:45ч.

  Много реалистично. Личи си че Десене е компетентен по всички явни и тайни ситуации и действия. Удоволствие е да се чете. Поздравления за Гласове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски

  27 Яну 2022 22:43ч.

  Тя и Германия през 1942г беше с много добра икономика и затова смяташе Русия за смешен противник. През 2008г една банка на Уол Стрийт фалира, и това почти срина икономиките на целия западен свят. Франция и Италия имат колосални заеми, Гърция едвам я спасиха. Какво ли ще стане ако ракети им сринат основните централи за ток, ако свалят ГПС сателитите и спрат навигационни системи? Ако спрат тръбите за газ и на целия запад му затракат зъбите от студ. Ще стане срив за дни, просто никой няма шанс срещу силата на Русия. АКО Русия беше слаба, никой нямаше да преговаря с тях и щяха да вземат Украйна в НАТО без да ги питат. Знаете преди влязоха в Югославия точно защото Русия беше слаба. БЕШЕ, набийте си го това в главите, разните атлантици които живеете още в 1995 година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • безименен роб

  28 Яну 2022 7:29ч.

  Божието Царство е близо! До тези отгоре и до тези отдолу: Прочетете "Откровението на Ап. Йоан" и не коментирайте! Дошло ѝ е времето на "Голямата Блудница на много морета". Няма как да се е опила с кръвта на много народи, да претендира за Главатар на всички ни и... Бог да не ѝ даде заслуженото. Жалко, че претендираме да сме "народ", а нямаме нито Божия Църква, нито водачи... Срамуваме се, че ни водят (в Пъкъла) хора, които се наричат БЪЛГАРИ. Магаретата на Хитър Петър, на Санчо Панса (а камо ли на Иисус Христос) са диаманти в сравнение с долната смрад лъжци, крадци и убийци, които смятат, че ни управляват. Идвай, Сине Божий! Иеова, Отче Наш, пращай веднага ангелите си, да заличат и Нея, и Дяволския Свят, който Я кърми с човешка кръв. Амин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  29 Яну 2022 9:38ч.

  Щом твърди, че САЩ загиват, веднага намери място в сайта. Браво на онзи, който го откри. Как можа ? Снощи по Германските ТВ се мярна Шрьодер и каза, че в конфликта с Русия, Украйна била агресорът !?!? В студиото дълго се смяха. Той е палячо, който се продаде за много пари. И нелепиците тук най-вероятно следват пари -

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е ясно доколко антикомунистическото минало на интервюирания е било причина

  29 Яну 2022 21:11ч.

  за проруската му позиция днес, украсена тук там с лъжи и съмнителни тези. Като тази, как Янукович бил корумпиран, но понеже и другите били като него, значи не е имало причина за протести. Или как Назърбаев в качеството си на баща на нацията, без никаква необходимост организирал бунта, който доведе до пълното му низвергване. Какво ли стои зад всичко това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой каквото да говори

  31 Яну 2022 23:35ч.

  Кой каквото да говори, кат Русия няма втора,тъй велика на света ,тя е нашата опора, тя е нашата сестра ! Стара дружба има българското племе с алкашките. Кръвта вода не става ! Така е било,така е, така и ще бъде, докато има на света българи и руси !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дрън, дрън

  02 Фев 2022 0:04ч.

  Нов тип хибридни полезни идиоти...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Xa - xa - xa

  02 Фев 2022 0:12ч.

  Тук наследници на байо либен и останалите идиоти се дърлят чия кранта е по-Убава - мужишката или краварската. Краварите гонят половин милиард глави. Мужиците намаляват. Що ли ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи