Джузепе Сантоликидо: Ерата на Берлускони – секс и телевизия

Джузепе Сантоликидо: Ерата на Берлускони – секс и телевизия
Доста дискретен след оставката си на 12 ноември м.г., Силвио Берлускони отново е под прожекторите. В понеделник в Милано започна процесът срещу бившия премиер за секс с малолетна проститутка, станал известен като "Рубигейт". Политологът Джузепе Сантоликидо, автор на книгата „Бунга-бунга, начин на употреба”, е имал достъп до документи от разследването, свидетелски показания и разпечатки от телефонни разговори. Пред сп. "Поан" Сантоликидо разказва какво става зад кулисите на „този свят, в който парите текат в изобилие и услугите се плащат с кожени палта, коли и апартаменти. Но също така с документи за престой и изборни длъжности”.

 

 

 

- В книгата си говорите за „един безмилостен свят, населен с шоугърли, готови да пожертват всичко за един мимолетен миг на слава”. За какво става дума?

- Партита, наречени бунга-бунга, символизират прекрасно този свят на фалшив блясък и пайети, какъвто е берлусконизма. Тези соарета са преминавали в три части. Всичко започвало с вечеря в салона на вила Сан Мартино, дома на Силвио Берлускони в Милано.

Имало традиция вечерята да бъде прекъсвана от раздаване на подаръци. След това партито продължавало в подземието на къщата, където била направена дискотека. Тогава момичетата се отдавали на стриптийз, докато се окажат по фино бельо. Седнал на трон, обграден от телевизионни екрани, излъчващи кадри, които го величаят, Силвио Берлускони си избирал момичето или момичетата, които ще прекарат нощта с него, срещу възнаграждение. На всички тези момичета е било щедро заплатено, от 1000 до 2000 евро, за самото участие във вечерята, до няколко десетки хиляди евро, какъвто е бил случаят с Руби.

- Няколко млади момичета казват, че им е оказван натиск, за да участват в тези партита. Вярно ли е това?

- Да, така се оказа. Кариерата на някои е зависела от това дали ще участват в тези соарета. Това са млади момичета, които са се надявали на кариера в света на шоубизнеса и, тъй като Силвио Берлускони е имал влияние не само в политическата сфера, но и в света на аудиовизуалните медии едно парти в дома му отваряло много врати.

За да се разбере бунга-бунга, трябва да се върнем към 90-те г. По онова време Силвио Берлускони промени ценностите в италианското общество с един нов маниер на правене на телевизия.

Известно е, че днес 60 на сто от момичета в страната между 15 и 18 г. мечтаят да направят кариера в телевизията, и да бъдат veline – това са младите момичета по италианската телевизия, които не правят нищо друго, освен да се показват. Силвио Берлускони сбъдва мечтата им. И тази система продължава да действа. Известно е, че тези партита просто са били преместени от миланския дом на Берлускони в други негови вили. Трябва да бъде ясно, че това са не просто просто соарета, това е отлично смазана машина, която работи от много години.

- В книгата си говорите за галактиката Феде-Мора-Берлускони.

- Действително, всичко е организирано от водещия Емилио Феде, бивша звезда от телевизионната империя на Силвио Берлускони, Леле Мора, който е набирал млади момичета, и самият Силвио Берлускони. Без да забравяме ролята на Никол Минети.

За момичетата, тя е примера, който трябва да следват. Нейната светкавична кариера представлява безпрецедентен успех. Никол Минети е била секретарка в “Mediaset” (телевизионната империя на Берлускони). Бързо е забелязана и привлечена в бунга-бунга партита. Берлускони я прави своя любовница. След това я налага в избирателните листи в Ломбардия. Постепенно властта й се разширява. Тя набира момичета от света на модата, на телевизията и от своето обкръжение. Впрочем две от момичетата, които кани една вечер, дават заден ход и разкриват за какво става дума. Те ще свидетелстват пред съда в Милано.

Силвио Берлускони

- Какво попречи на тази машина?

- Една огромна глупост на Берлускони. Руби е арестувана една вечер. Съквартирантката й, бразилска проститутка на име Мишел Консейкао, решава да съобщи на Берлускони. Тя се страхува, че Руби ще проговори пред полицаите. Самата Руби не се колебае да разказва в Милано за отношенията си със Силвио Берлускони.

По това време той е в Париж и не вдига веднага телефона. Към 23 ч., когато чува на телефонния секретар съобщението на Мишел Консейкао, го обзема страх. Тогава звъни на Никол Минети, за да я накара да се намеси. Прави непоправимото, като се обажда на началника на полицията. Дава му изрична заповед да не изпраща Руби в институция за малолетни, а да я постави под опеката на Никол Минети. А всичко това, разбира се, оставя следи.

- Берлускони може да бъде замесен и в друг сексскандал, след като в понеделник бе арестуван Валтер Лавитола. Бившият директор на в. „Аванти” е заподозрян, че е осигурявал проститутки на Берлускони.

- Заедно с Джампаоло Тарантини, предприемач от Бари, Валтер Лавитола е част от тези четирима или петима self-made-men (самонаправили се хора – б. пр.), които са му доставяли момичета. Днес се разплита цяла една мрежа.

Превод от френски: Галя Дачкова

Коментари

 • nera

  18 Апр 2012 20:19ч.

  A nqkoi zamislq li se ,ce vsicko tova koeto se pische e samo za da go razkarat ot politikata kakto napravixa sys Strauss Kahn ? I ce Berluskoni e coveka s nai - mnogo dela i nito edno dokazano....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  19 Апр 2012 5:39ч.

  човекът е болен, има пари, но е дълбоко нещастен, повече от последния милански клошар. зависимостите разрушават нормалността. има неща,които са недопустими, когато си на върха,но отклонението на психиката не пита. клинтън също беше случай на неовладян сексуален комплекс. световните трагедии се дължат на такива гащници (знаем за хитлер)тая тема е дълга

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи