Джоузеф Стиглиц: САЩ може да загубят новата студена война с Русия и Китай

Джоузеф Стиглиц: САЩ може да загубят новата студена война с Русия и Китай

Съединените щати влязоха в нова Студена война срещу Русия и Китай и може да я загубят. Това мнение изрази влиятелният американски икономист, носител на Нобелова награда за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц в коментар за портала Scheerpost, публикуван в сряда, съобщава ТАСС.

"Съединените щати изглежда влизат в нова Студена война както с Китай, така и с Русия. И фактът, че американските лидери я представят като конфронтация между демокрацията и авторитаризма, не издържа на критика, особено във време, когато същите тези лидери активно ухажват такъв систематичен нарушител на човешките права като Саудитска Арабия. Подобно лицемерие предполага, че е заложена поне отчасти глобалната хегемония, а не ценностите", каза Стиглиц, който беше главен икономист в Световната банка.

Според него "САЩ могат да загубят тази нова Студена война". „Тъй като Съединените щати изглежда възнамеряват да се противопоставят на Китай в дългосрочно състезание за световното господство, би било по-добре да започнат да почистват собствената си къща. Другите страни не са склонни да се съюзяват със сила, която се крепи на все по-несигурни икономически, социални и политически основи", каза бившият председател на Съвета на икономическите съветници в Белия дом.

Джоузеф Стиглиц припомни, че почти две десетилетия след разпадането на СССР Съединените щати „със сигурност бяха номер едно“. "Но след това дойдоха катастрофално безсмислените войни в Близкия изток, финансовият крах от 2008 г., нарастващото неравенство, опиоидната епидемия и други кризи, които сякаш поставиха под въпрос превъзходството на американския икономически модел. Нещо повече, между избора на Доналд Тръмп, опита за преврат в Конгреса, многобройните фатални стрелби, Републиканската партия, склонна към потискане на гласоподавателите, и възхода на конспиративни култове, (...) съществуват повече от достатъчно доказателства, че някои аспекти на американския политически и социален живот са станали дълбоко патологични“, каза Стиглиц.

Проблеми с приятелите

Разбира се, продължи експертът: „Америка не иска да бъде свалена от трона“. "Но просто е неизбежно Китай да изпревари САЩ икономически, без значение каква официална цифра се използва. Населението на страната е не само четири пъти повече от Америка. Икономиката на страната също нараства три пъти по-бързо през годините (всъщност, по отношение на паритета на покупателната способност той вече надмина Съединените щати още през 2015 г.)“, каза Стиглиц.

Той подчертава, че при такива обстоятелства Вашингтон „има нужда от стратегия, а САЩ не могат сами да надделеят в новото съперничество между великите сили, те се нуждаят от приятели“. "Техните естествени съюзници са Европа и други развити демокрации по света. Но Тръмп направи всичко възможно да настрои тези страни срещу себе си, а републиканците - все още напълно подчинени на него - дават достатъчно основание да се съмняват, че Съединените щати са надежден партньор. Освен това САЩ трябва да спечелят сърцата и умовете на милиарди хора в развиващия се свят и на нововъзникващите пазари – не само за да бъдат числата на тяхна страна, но и да осигурят достъп до критични ресурси“, обясни икономистът. Той добави, че Китай вече е успял да развие сложна инфраструктура в бедните страни, съобщава още ТАСС.

 

 

 

 

 

Коментари

 • САЩ изобщо има да се разпадат

  23 Юни 2022 10:13ч.

  Не се знае само на колко части и за колко време. Може да се възстановят а може и да не се възстановят. За съжаление на дълбоката държава САЩ не и трябва на всяка цена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kopejkin

  23 Юни 2022 11:19ч.

  Като СССР!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тц. Като Заир

  23 Юни 2022 12:01ч.

  Ище имат голям късмет, ако пропуснат канибализма поради липса на продоволствие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тц.

  23 Юни 2022 12:39ч.

  Засега ще се разпадне единствено рашистката кочина, след като украинците унищожат рашистките агресори и набият канчето на Хуйло!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще видим, ще видим

  23 Юни 2022 12:43ч.

  Скоро при това

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • възхода на конспиративни култове…

  23 Юни 2022 11:18ч.

  А ! В смисъл че гражданите на САЩ, пък и хората по Света, почнаха да проумяват, че случващото се от 2020 насам е САТАНИЗЪМ ?? Че се установи НСР ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  23 Юни 2022 11:34ч.

  А някой може ли да даде пример за поне една просперираща, богата, модерна руZофилска страна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ибреее

  23 Юни 2022 11:56ч.

  Копейкин, вземи прочети отново статията и тогава пиши. Постовете ти са едно обикновено т р о л е н е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • копейкин, излез от хладилника

  23 Юни 2022 12:01ч.

  Малоумието и половинчатата грамотност от американски тип почти винаги са съпроводени с жестоко емоционална русофобия. Има си културологични обяснения за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  23 Юни 2022 12:40ч.

  Да, има си - най тъпите дебили са и русофили, това е ясно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако не ви се емигрира при протестантите и католиците, ще трябва да се подложите на лечение

  23 Юни 2022 12:46ч.

  Има един специализиран санаториум на един от дунавските острови, направо се е утрепал да приютява жълтопаветните русофоби

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Юни 2022 12:41ч.

  Китай е единственият конкурент на САЩ. Рашистан е клоака, която ще бъде ликвидирана след като загуби агресията в Украйна! За ужас на рубладжийските национални предатели!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама ти май се опитваш да се самохипнотизираш, белким желаното стане действителност

  23 Юни 2022 12:45ч.

  Скоро ще разберем кой ще се разпада и кой не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  23 Юни 2022 13:22ч.

  в статията русия изобщо не е спомената?! тасс са я намърдали при големите батковци, пусти мерак да се отъркаш у тях :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баданарката

  23 Юни 2022 15:42ч.

  И тоя кара на ангро с баданарката. Сигурни съюзници ня грингосите са другите наглосасксонски държави - Британия,Канада,Австралия,Нова Зелендия,както и шизофренични хиени и пудели като Полша,прибалтийците и влашорите. Франция и Германия до зимата ще хвърлят кърпата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи