Джордж Фридман: Държави като България са в списъка с цели на Русия

Джордж Фридман: Държави като България са в списъка с цели на Русия

"Китай е много по-слаб, отколкото беше, Русия, сега е трудно да се определи точно каква е, но също е отслабена. САЩ са по- стабилни и по-могъщи, излязоха малко напред пред останалите, но не знаем какво ще прави Китай и със сигурност не знаем какво ще прави Русия.“ 

Това заяви в специално интервю пред bTV д-р Джордж Фридман - международно известен стратег по глобалните въпроси, основател и председател на "Geopolitical futures“, автор на бестселъри, сред които "Взривоопасните точки на Европа“. 

Фридман е популярен лектор по международна геополитика, а опитът му в областта на военното моделиране, разузнаването и международните отношения го прави много търсен на многобройни конференции и специфични за индустрията събития. 

Преди да основе "Geopolitical futures“ през 2015 г., Фридман е председател на "Стратфор" - издателска и консултантска фирма за геополитическа информация, която основава през 1996 г. "Стратфор" е известна в публичното пространство и с прозвището "Частното ЦРУ". 

В ексклузивното интервю той сподели, че по негово мнение винаги ще има конфликти, но те не променят света. 

"Конфликтът в Близкия изток е регионален конфликт. Отношенията между Китай, САЩ и Русия са глобален въпрос, защото каквото и да се случи, това оказва влияние върху всички. Не виждам някой да се присъедини към тази тройка. Може би Великобритания ще се измъкне от американската сянка и ще привлече повече внимание, но не го вярвам, защото на тях им харесва там където са си“, допълни д-р Фридман. 

Според него Русия в момента е изправена пред въпроса, като независима държава, какви са границите ѝ и кои са съюзниците ѝ. 

"Русия се опитва да намери своето място в света. Оцеля през прехода, сега е стабилна държава. Нападна съседна страна и войната се разви много лошо. Тя не приключи по най-бързия възможен начин", уточни той. 

"Империята е просто страна с много съюзници. САЩ в този смисъл са империя очевидно. Китай се опитва да бъде империя, но не успява. А Русия е в стратегическата позиция, в която трябва да реши какво ще бъде. Войната в Украйна не се разви както искаха. Не са предполагали, че две години по-късно ще продължават да се бият, очакваха да са само две седмици", каза още Джордж Фридман. 

"Сега поглеждат централна Азия. Формират отношения в централна Азия, в Кавказкия регион, както и на юг, на Балканите. Опитва се да прецени каква ще бъде следващата стъпка. Първата стъпка може и да успее, но не е много вероятно. Имаме Русия, която е много стара, много успешна в много отношения, и си признава, че отново е загубила война. Сега следва въпроса за тях – кои сме, какви сме", допълни той. 

По думите му държави като България са в списъка на Русия, слабо вероятно е да атакуват, но е възможно да търсят икономически отношения. 

"Сега с промените в руския елит, които вкараха много повече икономисти на високи рангове, осъзнават, че в модерните войни трябва да има икономически способности, не като при Сталин. Така че ще дойдат с предложения, а с предложенията ще дойдат и условията. Но България със сигурност е в списъка на страни, с които биха искали да имат по-добри отношения", категоричен е Фридман. 

"Всичко е същото, просто е минало на друго равнище. Управлението на Русия е приело различна форма от очакваното. Ситуацията в Близкия изток от американска гледна точка не е катастрофална, въпросът е, че е символична. Но това трябва да приключи. И разбира се, отношенията с Европа са много прости – ние не я разбираме, нито какво мисли, нито какво прави, нито какво може да очакваме", обясни още геополитическият анализатор. 

Според него НАТО е сформирана чрез САЩ, за да се създаде буфер срещу руснаците. 

"Той не е от критично значение в момента, но страните в Европа не са приятели. Не са като 2 щата в САЩ – аз живея в Тексас. Тексас не харесва Ню Йорк, но съжителстваме. Тук идва въпросът какви са отношенията между страните. Обвързан е с икономическия въпрос. Това са много различни страни с много различни способности. Има една централна банка. Тя не може да служи еднакво добре на Италия и на Германия. Не са домислили как да се справят с това и се страхуват да го обмислят, защото всичко ще се разпадне. Затова продължават по същия начин, макар че всяка страна има различни нужди", допълни Фридман. 

"Никога не е имало решение през всичките тези години с Израел. Но и другите страни също са се били помежду си т.е. не е въпросът само Израел, макар че е съществен такъв", каза той в специалното интервю. 

"Междувременно взаимоотношенията на Израел със съюзниците са обтегнати. Защото не е в интерес на Америка да има кръвопролития, но не е в интерес на Америка да види, че Израел губи. В трудно положение сме. За нещастие в този регион редовно се водят войни и със, и без Израел, със САЩ, с Русия. Това е място на война и трябва да свикнем с това. Тоест ние сме свикнали, но няма да има споразумение, което да го разреши", заяви д-р Фридман. 

 Той смята, че Нетаняху е свършено политически. Припомни, че през 1973 г. отново имаше нападение на Израел, което разузнавателните служби са пропуснали. 

"Интересно е как се е случило. Нетаняху е отговорен за разузнавателните служби. Той е премиер, а и добре запознат с разузнаването, но го е пропуснал. Колкото по-дълго се бие, толкова по-дълго ще остане на ръководен пост в Израел. Не изглежда да има желание да приключи войната. Това според мен е свързано с политическата му позиция, но не мисля, че ще му се позволи да го прави още дълго – твърде много хора губят живота си. Американците усърдно настояват, а израелците казват, че са суверенна държава, ще правят каквото искат. Е, в определен смисъл е суверенна държава, но се нуждае от САЩ. Проблемът е, първо, че арабите нямаха никаква подкрепа – нападателите не са разчитали на помощ от никоя арабска страна. Второ, разузнавателните служби на Израел са се разпаднали. Според мен ще продължи още доста дълго", каза Фридман. 

По думите му Третата световна война би била много интересна, но се пита кой ще се бие? 

"Руснаците са доказали, че не могат да се справят с малка, мизерна страна вече 2 години. Китайците изпитват не само дълбоки икономически проблеми, но заради американската окупация на Филипините и на други острови, вече има пълна блокада по отровите. Така че те не са готови, а бяха. САЩ няма с кого да водят война, което е много добре – такава няма да започне. Но САЩ нямат истинско желание да се намесват в Европа или Азия. Да, риск е, приема се, но искаме да се приключи. В момента не смятам, че има световна война, а избухват множество местни войни", добави Джордж Фридман. 

"Не знам какво е НАТО. НАТО е алианс, в който, щом избухне война, тогава се решава какво да се изпрати. Когато САЩ създадоха НАТО, тя беше алианс, при който във Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа се знаеше какво ще направят белгийските ВВС до третия ден. Знаеше се какви оръжия ще се включат, какви допълнителни такива ще бъдат необходими и какъв е планът. Сега няма един-единствен враг и няма единомислие", добави той. 

"Всеки път, когато възникне криза, НАТО не може да се задейства толкова бързо. Следователно американците трябва да действат бързо. Много страни, които след разпада на Съветския съюз се присъединиха към НАТО и усетиха, че сега са в безопасност, присъстват на срещите в НАТО и разбират всъщност какво е положението", сподели Фридман. 

Той уточни, че НАТО е нещо, което трябва да се развие. 

"Американците са винаги агресивни. Ако навлезем в Европа като основни гаранти на сигурност, ще искаме икономически ползи, достъп и други неща. Германците не искат да ги дадат, но не искат и да се бият. Това е проблемът на Европа. В региона цари не нестабилност, но несигурност. Нямаме представа например какво искат французите, а тече война, в която трябва да участваме, осигурявайки въоръжение." 

Д-р Джордж Фридман обясни, че НАТО трябва да вземе основополагащо решение. Дали е коалиция на държави, за които оперативната дейност е по избор или е организация, в която всяка нация трябва да служи. 

"В НАТО усещането е, че сме коалиция. Сами сме. Тогава проблемът, понеже руснаците не са приключили, в трудно положение са и ще търсят възможности да заградят Запада, много скоро, с успокояването на войната, и България ще бъде посетена от руснаците. Тогава въпросът става дали не е удачно да има по-малък алианс, например на Балканите – това няма да стане скоро, но трябва да се случи. Виждаме руско проникване на Балканите, което е много хитър ход на руснаците, а Балканите винаги са били тактични: "Сега искаме този съюз, пък после да изчезва“. Той не изчезва", коментира още Фридман. 

"Всичко се свежда до Балканите и до това дали предпочитат присъствието на руснаците или на американците. Те винаги ще изберат руснаците, защото те дават повече, а американците искат повече. Това се случва наоколо, но самата Европа трябва да реши – как може една банка да се справя с потребностите на всичките тези страни? Интересното е, че се опитват да имат една и съща банка за Италия и Германия", каза още той. 

Според него категорично има демографски проблем, а раждаемостта драстично спада в световен мащаб, докато средната продължителност на живота нараства. 

"Тоест ще имаме много стари хора със заболявания и по-малко хора, които да се грижат за тях. Ще трябва да се взимат решения за много значими теми като технологии и други. Как ще се справим с това? Същевременно осъзнаваме, че Русия сега е голяма сила. Не достатъчно силна, че да бие Украйна и САЩ заедно, но има своето място. Путин става все по-европейска сила. Той промени бойния план, като внесе икономически сили. Това говори на езика на Европа. Постигнали са го с Унгария, на Балканите също са успели така, но руснаците сега трябва да осмислят кои са те. САЩ ще се опитат да се изтеглят – не съвсем, но ще се оттеглят от Европа, защото гледат на нея като на опасно място за САЩ", обясни анализаторът. 

"Китай е огромна държава, разделена на много части. Въпросът е дали страна, отслабена колкото е Китай, може да остане цяла. Подозирам, че Китай, която в исторически план е имала граждански войни, не е била мирна страна, същите региони, които са били в неразбирателство преди или са по-заможни – това ще ни застигне. Бих гледал на Китай като на нещо опасно – ядрена власт е, има мащабни военноморски сили, ще погледне към САЩ за финансиране и тогава ще настъпи кризата“, в заключение заяви Джордж Фридман.

 

Източник: бТВ

 

 

Коментари

 • Фридман, запишете си и си набийте в главите какво е Россията за нас, за България:

  27 Май 2024 8:31ч.

  " Кат Русия няма втора тъй могъща на света; тя е нашата опора, тя е нашта висота!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахахахаха хахахахаха хахахахаха! Стратегът!!

  27 Май 2024 9:18ч.

  "Китай е много по-слаб, отколкото беше, Русия, сега е трудно да се определи точно каква е, но също е отслабена. САЩ са по- стабилни и по-могъщи, излязоха малко напред пред останалите, но не знаем какво ще прави Китай и със сигурност не знаем какво ще прави Русия.“ се

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Павел Ъ.

  27 Май 2024 10:05ч.

  Защо слушате тази чифутска врачка. Боза му е в главата. Трудно му е на еврейския ционистки интернационал днес. САЩ са окупирани от тях финансово и идеологически и не могат да мръднат. Затова си избират нефелни старци за президенти и си правят каквото си искат. Но в чифутското си опиянение правят грешки и скоро яко ще го почувстват. А Фридман си е глашатай на този шайка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия, която е много стара, много успешна в много отношения, и си признава, че отново е загубила война.

  27 Май 2024 11:45ч.

  Коя точно война е загубила Русия (че и отново), че не се сещам? Русия войни не губи на бойното поле, няма такъв случай в историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Всичко се свежда до Балканите и до това дали предпочитат присъствието на руснаците или на американците. Те винаги ще изберат руснаците, защото те дават повече, а американците искат повече.

  27 Май 2024 11:51ч.

  Абсолютен циник! И защо са ни тогава тези американци, които само искат, но нищо не дават в замяна? Това равностойни взаимоотношения ли са или робство. Писнало ни е отвсякакви робства. Махайте се от тук гниди такива! Марш в Краваристан!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантик за колесник

  27 Май 2024 12:20ч.

  Когато човек започне да бърка желанията с реалността, започва да дрънка като Фридман. Особено като му плащат да дрънка колко е слаб Китай, въпреки че за тях е основен враг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Перфиден циник

  27 Май 2024 12:49ч.

  "Американците са винаги агресивни. Ако навлезем в Европа като основни гаранти на сигурност, ще искаме икономически ползи, достъп и други неща.“ Ние твърде късно или никога няма да научим какви са тези “други неща”, които нашите дупедавци са продали за жълти стотинки на тези, дето ще ни “пазят”, от Русия, която никога няма да ни нападне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И защо са ни тогава тези американци, които само искат, но нищо не дават в замяна?

  27 Май 2024 13:54ч.

  Американците са навлеци в България, които държат в зависимости продажната българска върхушка, която слепият български народ с тъпо постоянство избира да е на власт или пасува и се съгласява с робската си участ. Типичният пример е подяряването на закупените с пари на българския данъкоплатец два руски ядрени реактори на Украйна, за да закупим един американски реактор на цена 30 пъти по-висока от цената на двата руски реактора взети заедно. Мълчим и мърморим, че цената на тока ще стане непоносима, а може и въобще да нямаме ток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  27 Май 2024 16:31ч.

  Обикновени мутри - рекетьори, Фридман: "- Американците са винаги агресивни. Ако навлезем в Европа като основни гаранти на сигурност, ще искаме икономически ползи, достъп и други неща." само това е достатъчно за прекъсване на дипломатически отношения. А останалата част, в кратце гласи: Вече без друго не може да се скрие, да ние сме империя, пием ви кръвта и (ако можем) ще продължаваме да ви я пием. В страхотна спортна форма сме, всичко е под контрол, нямаме (корабче в окото) никакви проблеми, Русия и Китай нещо ни се мотат из краката ама ние не ги забелязваме, така че скъпи наши васали, не пипайте катетъра, не е вярно, че лъва е стар и умира. Поздрав, ваш Смехурко. П. С. На всички детски американски рисувани филми, лошия герой бяга поне 50 метра във въздуха след като е преминал ръба на пропастта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  27 Май 2024 8:31ч.

  Бля бля бля… можеш да плашиш някой, който не познава Русия, нас не можеш! 😂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  30 Май 2024 18:41ч.

  Даже Ислямска държава няма цели в България. През територията преминават всички служби и групировки спокойно, а логистиката предполага и лечение на ранени военни !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Частното КГБ

  27 Май 2024 8:36ч.

  Тоя е един от малоумниците подпалвач на войни. Радва де, че руснаците губят жива сила. Да ама се превръщат в смъртоносна армия. САЩ били излезнали напред?! Смешник. Да, напред, но по употреба на фентанил. Лос Анжелос смърди на клозет. На клозет на българска жп гара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, ама...

  27 Май 2024 10:03ч.

  Той не знае как смърди клозетът на българска жп гара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пор Ошенко

  27 Май 2024 8:43ч.

  Защо ни натрапвате телевизията от и за олигофрени? Всяко позоваване на американска телевизия е вредно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Странна

  27 Май 2024 8:43ч.

  Смесица на твърдения, несвързани - или неграмотен превод

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Литъратор

  27 Май 2024 10:56ч.

  И трите дядо попе, и трите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФРИЙМЕН

  27 Май 2024 8:47ч.

  РАЗБИРАЮ СЕ,АМЕРИКА Е ФЪРСТ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОКОРАН

  27 Май 2024 8:48ч.

  Много объркани мисли. Не знам от превода ли е или от източника - Босфор ТВ. Интересно как ФАЩ става все по-силна задлъжнявайки. И Боинг ли са по-силни? Този май си останал ченге.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разчитащ на популярността си от миналото

  27 Май 2024 8:51ч.

  Опитва да прави внушения, на които и сам вярва колебливо!… Ще свършат като старите си империи…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  27 Май 2024 8:53ч.

  От сия дописка нищо се не разбра. Прилича на бълнуване на стар изкуфял човек. Ако не е дементирал, това нещо е определяло съдбините на света?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха

  27 Май 2024 8:55ч.

  Вицът на седмицата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свещена простота!

  27 Май 2024 9:19ч.

  "Подозирам, че Китай, която в исторически план е имала граждански войни, не е била мирна страна, същите.....". И защо подозираш, а не отвориш дебелите книги по история и да го прочетеш? На подозрения ли го караш? И че 2+2=4, и това ли го подозираш? И това било стратег, и това било автор, на какво ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bacho Кольо

  27 Май 2024 9:24ч.

  1. Прочиташ заглавието. 2. Прочиташ и осмисляш тази част от статията, която са отнася до България. 3. Търсиш връзка между едното и другото ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А за Европа?

  27 Май 2024 9:28ч.

  Империи били САЩ, Русия и Китай. А за Европа - или добро, или нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  27 Май 2024 9:37ч.

  Този, като го гледам, явно е с единия крак в гроба. Силно мирише на пръст и говори глупости, като например, че сега Русия осъзнала, че трябва да има мощна икономика за да водела войни, а не като при Сталин! Та развитието и индустриализацията на СССР точно при Сталин и до сега не е постигнато от никоя страна в Света до момента! Благодарение на тази бурна индустриализация при Сталин, СССР не само устоя на армиите на цяла Западна Европа, но и ги победи! Да припомням ли, че западните съюзници чакаха до последния момент той да се срине и чак 1944 г. като видяха, че Червената армия ще дойде до Ламанша, откриха втори фронт и то пак с помоща на мощно настъпление на Червената армия, за да се облекчи задачата им!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  27 Май 2024 9:39ч.

  Аз пък ще ви кажа, че това интервю струва повече от всички анализи и изявления на официални представители на САЩ и НАТО от началото на войната.Изявления пълни с "КЛИШЕТА". Фридман разбира се, че е леко болен от "wishfulthinking", мислите му са разхвърляни ( нормално за учен), но общо взето казва ФУНДАМЕНТАЛНИ неща. Който има уши да слуша нека слуша защото ни очакват велики събития. А пък и Джордж като мен смята ТСВ за "интересно събитие".... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Размишленията на Фридман са

  27 Май 2024 15:35ч.

  Абсолютна загадка! Мисълта му тече зигзагообрадно, недоизказана, нестройна, а на моменти звучи направо незавършена. Прилича на алеаторика, в която без значение какъв ще е зарът, намира първата фраза, която за изплеска без да държи на каквото и да е съответствие. Въобще, едно интервю, или каквото е там - защото ако и въпросите са като отговорите - той просто не си е дал много зор, и направо го е карал пет за четири!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • афгански синдром за залязващата империя США

  27 Май 2024 9:41ч.

  Путин отдавна му каза, че това вашето не са съюзници, а васали и даже колониални роби. САЩ нямат симпатиите на народите, а само на хранениците на туземните колониални администрации, които поддържат. Така че не могат да разчитат на Божията благодат в тази игра, могат да залагат само на пренапрежението на дявола, който накрая не издържа, отказва се и напуска опозорен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ф-ф

  27 Май 2024 9:45ч.

  Огромният му проблем на тоя е, че совите не са това, което са. Но той е толкова възгордян, че и да го убиеш, няма начин да го разбере.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Музикант

  27 Май 2024 9:50ч.

  Този "анализатор" не е слушал руска военна музика. Бред сивой кобильи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jordanka J

  27 Май 2024 9:53ч.

  Тоя загубеняк Фриди да си стои у дома си и да не ни подхвърля небивалици.Ние като сме се изпъчили на гол тумбак пищови може и да си изпросим нещо лошо.А Фриди ще си стои спокойно в къщи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха- Ха

  27 Май 2024 10:03ч.

  Не го дочетох. Гласове, моля не ни губете времето с такива гледни точки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  27 Май 2024 10:08ч.

  Войната е мир! Невежеството е сила! Лъжата е истина!🤣🤣🤣 Този смешен пропагандист от години промива мозъците на западните си читатели и последователи с откровени глупости. Затова впрочем Западът заминава в небитието.😃😃😃

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  27 Май 2024 10:36ч.

  За съжаление анализите на Фридман бяха впечатляващо добри преди 20 години, но сега явно човекът явно се е срутил. Жак Бо далеч го е изпреварил и Фридман може само да му диша праха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • слаб анализатор за днешното време

  27 Май 2024 10:45ч.

  Преди 20 г. всичко беше лесно предсказуемо и рационално непротиворечиво. Благодатно време за всеки американски лаладжия демек...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фридман: Виждаме руско проникване на Балканите ... ?!

  27 Май 2024 10:44ч.

  Няма руско проникване на Балканите, защото ние Балканите сме душата на Русия бе, мистър Фридман! ... Затова с ЛЪЖА създадохте интриги и скарахте мирни народи от различен етнос за да заграбите една площ Косово в сърцето на Балканите и да ровите безжалостно в душата на Балканите и на Русия! Но тялото е тленно, а ДУШАТА вечна! Обаче вие зачеркнахте ХРИСТИЯНСТВОТО, учението на Христос и не разбирате това. .... Писна ни от нахалството, лъжата и насилието, и методите на подкупи, корупция, въведени като основни оръжия на хегемона. Щастливи ли сте, мистър Фридман от благополучието върху хаоса и страданието, които създавате на другите народи?! ... Чудесно е признанието му ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фридман: САЩ ще се оттеглят от Европа, защото гледат на нея, като опасно място за САЩ

  27 Май 2024 10:52ч.

  "САЩ ще се опитат да се изтеглят – не съвсем, но ще се оттеглят от Европа, защото гледат на нея като на опасно място за САЩ", обясни анализаторът. С какво е Европа става опасно място за САЩ?! Ами с гнева, който се предизвиква от алчността, егоизма и наглостта на американския капитал разпореждащ се безцеремонно и унищожително за живота на хората и бизнеса в Европа! Затова САЩ МАХАЙТЕ СЕ ОТ ЕВРОПА, нахалството на днешната власт мина всякакви граници на "съюзничество" и се самопревръща във ВРАЖДЕБНОСТ към европейците, фактите пред очите на всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако аз изрека думите на

  27 Май 2024 11:54ч.

  Фридман - руснаците дават повече, а американците искат повече - ще ми припишат русофилство или обвинят в елементарно мислене жълтопаветните, техните журналисти и НПО-та. Но, не аз Фридман го е казал, господа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Май сбърках

  27 Май 2024 11:58ч.

  НПО-та не са на жълтопаветните, а жълтопаветните са на НПО-тата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • " ...осъзнават, че в модерните войни трябва да има икономически способности, не като при Сталин"

  27 Май 2024 12:28ч.

  И този се на*ира само при споменаването на името на СТАЛИН!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пенионерски лакардии,

  27 Май 2024 12:52ч.

  На дърти комунета. Иска да каже, че пак ще ви нулират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • о.з. редник Eisblock

  27 Май 2024 13:13ч.

  ЗИП-ът е прав. Не може да се отпише Фридман като явен глупак. Не е. Но тук става забавно. Той хем иска да запази лицето си и да не дрънка явни глупости, хем го е страх да изпусне Котката от торбата - т.е. да опише истинската ситуация. Да, РФ пропусна първоначалният шок от нахлуването и не направи сериозен десант в Киев. Да бе изловила плъховетете там и обеси на площада. И ... финито! Какво, тогава американците щяха да воюват ли? Нямаше. ... Но собствената подготвеност не бе на висота тогава и имаше шанс да загубят истински. Сега се води битка на изтощение и собствено преминаване на военни релси. Това е битката на тази Епоха. Тя определя до къде ще се срути досегашната Кап-система и дали ще се тръгне по Четвъртият път: - Дали ще е магистралата към Бъдещето. или Ада. За сега няма изчистена концепция и това вещае дълги и кървави войни. Тук-там и ала-бали. Дали ще има ядрени удари? Ако запада не си седне на посрания задник, ще има назидателни удари. Дали има сговор между Двамата Големи и може би отделен, РФ и Китай? Най-вероятно има. Но и няма доверие. Т.е. РФ не знае дали САЩ ще удържат на думата си и няма да използват Стратегическо оръжие първи. Най-вероятно, няма да се сдържат заради манталитета им. Пари, а не Чест. Остава Китай, а РФ пази гърба му. И КНДР-неизвестен коз. Неизвестен да се определи кога и как ще удари САЩисаният паразит. Фридман е прав - Западна Европа я няма в уравненията. С този селектиран, от формени идиоти и слуги - Божем "елит" - да пази Бог от тяхна самостоятелност. Но споко - те са я загубили отдавна. Остава финалът. Той ще е дълъг, с прекъсвания. Ще се стигне до Евро-Азия и съюз на РФ с Германия - въпреки войните помежду, много по-вероятен от всичко друго. Цивилизационният фундамент е общ, един и същи - именно тук е заровен Ужасът за Запада и САЩ. Фридман (2015 г.) посочи, как две световни войни са водени именно за предотвратяване на такъв съюз. Сега е започната третата, именно и пак заради това основание... Така, че както таваг. ЗИП вещае, дръжте си новите дрехи на закачалката в антрето. При първа сирена - навличайте ги - поне ще изгорим в по-прилична опаковка. Те така, дрогаре. Бъдете здрави и обезателно ГЛАСУВАЙТЕ. Не оставяйте вашите гласове да изгорят и пладнешките разбойници и мошеници да властвуват, "избрани" от смешен процент гласували техни назначенци по администрациите. Тези така и така са НЕ легитимни - направете го ФАКТ. Да бъдат набутани в кофите на "Чистота".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  29 Май 2024 12:17ч.

  "Концепцията" е видяна и написана на около 5 страници преди около 150-160 лета от Черният папа, Албърт Пайк. След убийството на президентът Линкълн /черния папа...., помилван от следващия/, всички "зидари' или не, но избрани, ги четат преди клетвата си. И забравят какво са твърдяли преди изборите. Е Кенеди е като Линкълн. 😊

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  27 Май 2024 15:04ч.

  ВСВ е наречена така в последствие. Първоначално са били поредица конфликти. Като почнеш през Мукденският инцидент, навлизането на Хитлер в Рейнската демилитаризирана зона, Аншлуса, Шанхай 37, Мюнхен 38, Полската Кампания 39, Странната Война, Зимната война....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  27 Май 2024 17:08ч.

  и тоя не е в час...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко което трябва да знаете

  27 Май 2024 19:21ч.

  Нямаме никакви изобретатели, повече от който и да е народ. Българската държава започва през 681г. не по рано, и това са българите говорещи славянски - 99% славяни и гърци. 1% тюрки на Аспарух. Никога преди това не е имало българи. Всички пропаганди за българска изключителност е канализиране на туземците в колонията, в безсмислено самочувствие и гордост - успокоение. С тези ченълинги прокарват и русофобия и антикомунизъм. Опиум преди заколение. Вероятно по учебник на Алън Дълес. Ето заклаха Украйна, със същият ченалинг преди това. Джон Атанасов е никой.. Този опиум е превзел и Тик-ток и Фейсбук..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  27 Май 2024 23:15ч.

  Така е тов.Фридман,Русия ще се върне на Балканите. За България не се тревожи,те са идвали при нас няколко пъти,да ни оправят глупостите и вероятно пак ще го направят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дреалист

  28 Май 2024 9:19ч.

  Никога не е късно да станеш смешен. Горкият Фридман, жал ми е за него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  29 Май 2024 12:08ч.

  Бледо подобие на "мозъчен тръст"." Музикант" , с шапка в ръка и поръчан/платен репертоар? Голям учен е бил Павлов, с изследването на стомашните сокове при най-добрия приятел на човека! 😊 Няма да се усетят, какво са сторили. И за себе си и за тази цивилизация, когато вместо ядрена, настъпи вулканична зима, ледникова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи